ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Με την ατζέντα του κεφαλαίου «τρέχουν» την αντιλαϊκή πολιτική

Το πλέγμα των αντιλαϊκών διατάξεων και των νέων αντεργατικών ανατροπών συζητήθηκε στο πλαίσιο των χτεσινών συσκέψεων των υπουργών της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα «διαδικαστικά» ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω συμπίεση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και βέβαια οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς και ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης.

Σε αυτό το φόντο, σήμερα συνεδριάζει η Ομάδα του Γιούρογκρουπ, με ατζέντα το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Παράλληλα, ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα ο πρώτος γύρος των «εποικοδομητικών συζητήσεων» με κεντρικό ζήτημα τη διαμόρφωση του σχεδίου για τη λεγόμενη «αναπτυξιακή στρατηγική», δηλαδή για τη δέσμη των παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, που συγκαταλέγεται άλλωστε και στα 88 πρόσθετα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης».

Κατακρεούργηση εργατικών δικαιωμάτων

Στο νέο κύμα των αντιλαϊκών μέτρων που συζητήθηκε χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους «θεσμούς» βρέθηκε και η «διευθέτηση» των εκκρεμοτήτων που αφορούν:

-- Το «αξιόπιστο σύστημα» αναφορικά με την «αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», που αποτελεί άλλη μια «δικλίδα» ασφαλείας για τη μονιμοποίηση του χτυπήματος - διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων.

-- Την «απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας», μέσω της κωδικοποίησης των σχετικών νόμων σε «Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας», που έρχεται να μονιμοποιήσει κατ' απαίτηση του κεφαλαίου το αντεργατικό ξεσάλωμα όλων των προηγούμενων χρόνων.

Επίσης, στα προαπαιτούμενα συγκαταλέγεται και ο «μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας», προκειμένου να αξιοποιούνται από τον ΟΑΕΔ, τα υπουργεία, αλλά και από «συμβούλους απασχόλησης» σε άτομα που αναζητούν εργασία.

Επόμενο «πιάτο» τα προνοιακά επιδόματα

«Πρώτο πιάτο» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας αποτελεί το περαιτέρω τσεκούρι σε προνοιακά και άλλα επιδόματα, αν και η «συζήτηση» ως προς τα κριτήρια και το ύψος των προνοιακών επιδομάτων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Νομοθεσία για τη «μεταρρύθμιση» (βλέπε «τσεκούρι») των παροχών αναπηρίας, και μάλιστα με μπούσουλα την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων ανάλογα με την ικανότητά τους να ασκούν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος - με το νεόκοπο όρο της «λειτουργικής αναπηρίας» - ξεκινά άμεσα από την Αττική, με σκοπό να αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο έως τον Ιούνη του 2018.
  • «Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών» - για παράδειγμα τα μειωμένα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες - σε συνέχεια, όπως λένε, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Φοροληστεία στο λαό

Στο μεταξύ, στην ατζέντα, πέρα από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (που έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το 2020), μεταξύ άλλων προβλέπεται η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» για την επιβολή των φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει «δυσκολίες» σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών τιμών, που φαίνεται να παίρνουν και νέα παράταση. Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εισπράττονται τα προβλεπόμενα χαράτσια (2,65 δισ. σε ετήσια βάση).

«Κόκκινα» δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και την περαιτέρω «άρση» των όποιων εμποδίων έχουν απομείνει για τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών». Η «λύση» που προωθείται αφορά τη διαμόρφωση κάποιου τύπου «εξωδικαστικού μηχανισμού» - «διαμεσολάβησης», ο οποίος θα κρίνει, καταρχάς, το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε καθεστώς «δικαστικής προστασίας», ζήτημα που μέχρι σήμερα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Στη συνέχεια, και μόνο εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», η υπόθεση θα πηγαίνει στο δικαστήριο.

Επίσης, προχωρά η αξιολόγηση των νομικών και τεχνικών εμποδίων για την περαιτέρω απλούστευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ στο πλαίσιο των χτεσινών συναντήσεων ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Υφαρπαγή ρευστών από δημόσιους φορείς

Στο πλαίσιο των χτεσινών συναντήσεων συμφωνήθηκε και η «αυστηροποίηση» του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την υποχρεωτική μεταφορά της διαθέσιμης ρευστότητας των κάθε είδους δημόσιων φορέων στον ενιαίο λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ποινές για τις διοικήσεις φορέων που δεν θα τηρούν τις διατάξεις του νόμου που προωθείται. Σε αυτό το φόντο, δεν αποκλείεται η «αξιοποίηση» των διαθεσίμων προκειμένου να στηριχτεί η διαχείριση του κρατικού χρέους.

Χαλάρωση στους κεφαλαιακούς ελέγχους

Στο μεταξύ, σε μηνιαίες αναλήψεις μετρητών συνολικού ύψους 2.300 ευρώ (από 1.800 ευρώ σήμερα) θα μπορούν να προχωρήσουν από σήμερα οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, ενώ αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών και αυξάνονται τα όρια μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κέρδη για το κεφάλαιο - ενεργειακή φτώχεια για το λαό

Σε εκδήλωση της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας με θέμα την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατάμεστη ήταν χτες η αίθουσα και το φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων από εργαζόμενους της περιοχής που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στα Γιάννενα. Στην εκδήλωση μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.

Στην ομιλία του ο Μ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέδειξε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και των ενεργειακών ομίλων στον τομέα των υδρογονανθράκων είναι απλά μια προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης. «Ο στόχος κάθε επιχειρηματικού ομίλου που επενδύει στην έρευνα και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως και σε κάθε άλλο κλάδο της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», ανέφερε και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αναλογιστούν:

«Θα υπάρξουν άραγε φτηνά καύσιμα για τη λαϊκή οικογένεια, αν προχωρήσουν τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, οι έρευνες και οι γεωτρήσεις; Γιατί είναι σήμερα ακριβά τα καύσιμα; Διότι έτσι διασφαλίζεται το υψηλό κέρδος των ομίλων του κλάδου, το κέρδος των διυλιστηρίων, των εισαγωγέων, των επιχειρήσεων της χονδρικής και λιανικής εμπορίας και οι υψηλοί έμμεσοι φόροι που επιστρέφουν ως ενίσχυση στους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αποτελεί πρόκληση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, τόσο πλούσια σε ενεργειακές πηγές, να υπάρχουν τέτοια υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας. (...)

Θα αξιοποιηθούν μήπως τα εγχώρια κοιτάσματα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τη λαϊκή ευημερία; Το αντίθετο θα συμβεί. Θα κλαπεί οριστικά και αμετάκλητα ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι. Η δυνατότητα εξόρυξης των κοιτασμάτων δεν είναι απεριόριστη. Δεν πρόκειται για ΑΠΕ. Χάνεται για τις επόμενες γενιές.

Με το σημερινό πλαίσιο δεν διασφαλίζονται ούτε η ερευνητική συμμετοχή, ούτε ο ουσιαστικός έλεγχος, ούτε καν η δέσμευση μέρους της πιθανής εξόρυξης από το ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία της "Energean Oil" να πουλά όλη την εγχώρια παραγωγή από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην BP. Στην πραγματικότητα, ο αρμόδιος εθνικός φορέας, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία (ΕΔΕΥ), ισοδυναμεί με ένα γραφείο διανομής του ενεργειακού πλούτου της χώρας, σε μία χούφτα ενεργειακούς ομίλους που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος».

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιορισμένου εύρους ανασχηματισμός

Σε «διορθωτικό» ανασχηματισμό προχώρησε χτες ο Αλ. Τσίπρας μετά την αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου, λόγω του επιδόματος ενοικίου που εισέπραττε, η οποία συμπαρέσυρε τον σύζυγό της, υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος παραιτήθηκε «για λόγους ευθιξίας». Παρά τις φήμες για ριζικό ανασχηματισμό, κάτι τέτοιο αποκλείστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η 4η «αξιολόγηση», ενώ «τρέχουν» και οι «διευθετήσεις» σε μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, που κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης καθιστούσαν απαγορευτικές τις αλλαγές στα βασικά υπουργεία.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι εξής:

Ο Γ. Δραγασάκης ορίζεται νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη θέση του Γ. Μουζάλα, που απομακρύνθηκε για λόγους υγείας, ορίστηκε ο Δ. Βίτσας, μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Στη θέση του στο υπουργείο Αμυνας τοποθετείται ο Φ. Κουβέλης, που εισέρχεται τελικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επισημοποιώντας έτσι τη σύμπλευσή του.

Υφυπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, στη θέση του Κ. Ζουράρι που είχε παραιτηθεί πριν από λίγο καιρό, τοποθετήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Τη Ρ. Αντωνοπούλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αντικατέστησε ο μέχρι χτες ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αθ. Ηλιόπουλος.

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τοποθετήθηκε ο Κ. Στρατής.

Οι αρμοδιότητες των νέων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

ΚΚΕ: Η ηθική της κυβέρνησης κρίνεται από την αντιλαϊκή της πολιτική

Σε σχόλιό του για τον ανασχηματισμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η ηθική μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται μόνο από το αν κάποιοι υπουργοί της απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια, αλλά κυρίως από την πολιτική που αυτή υλοποιεί, υπηρετώντας συνολικά την κοινωνική τάξη των προνομιούχων, δηλαδή του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Αυτό κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αυτό θα συνεχίσει να κάνει πιο εντατικά και μετά τον "εξ ανάγκης" ανασχηματισμό».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org