ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απεργιακή προετοιμασία για το Ασφαλιστικό με νέες συγκεντρώσεις στις 6 Φλεβάρη

Με σταθμό τις συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, μαζί με οργανώσεις συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και την απεργιακή προετοιμασία ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντιασφαλιστική επίθεση.

Τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις κινητοποιήσεις και με καθημερινές πρωτοβουλίες δυναμώνουν τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς και σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, για να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στην Αττική

Στην Αττική, συνδικάτα από όλους τους κλάδους και τα παραρτήματά τους οργανώνουν κινητοποιήσεις ανά περιοχή στις 6 Φλεβάρη.

Ηδη σχετικά καλέσματα έχουν απευθύνει μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αττική, καθώς και πλήθος σωματείων του Πειραιά με κοινή ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικότερα, με βάση τα μέχρι στιγμής καλέσματα συνδικάτων και μαζικών φορέων προγραμματίζονται οι εξής συγκεντρώσεις στις 6.30 μ.μ.:

  • Στο κέντρο της Αθήνας, στα Προπύλαια
  • Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή
  • Στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου
  • Στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη
  • Στη Νέα Ιωνία, στην πλατεία Σημηριώτη
  • Στη Δυτική Αττική, στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα
  • Στην Ανατολική Αττική, στην πλατεία Γέρακα

Από την κινητοποίηση Συλλόγων Εκπαιδευτικών την Παρασκευή στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση Συλλόγων Εκπαιδευτικών την Παρασκευή στην Αθήνα
Μπροστά στις συγκεντρώσεις της 6ης Φλεβάρη και εντείνοντας την προετοιμασία απεργιακής απάντησης, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις:

-- Το Σάββατο 1/2, στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, στις 10 π.μ.

-- Τη Δευτέρα 3/2, στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου στις 6 π.μ. και στο σταθμό Μετρό «Αγιος Δημήτριος» στις 8 π.μ.

-- Την Τρίτη 4/2, στην επιχείρηση «Bic» στη 1.20 μ.μ. και στους σταθμούς του Μετρό «Σύνταγμα» (8.30 π.μ.) και «Αγιος Αντώνιος» (Περιστέρι, 8 π.μ.).

-- Την Τετάρτη 5/2, στους σταθμούς του Μετρό «Αττική» (7 π.μ.) και «Ομόνοια» (8 π.μ.)

Επίσης, την Τρίτη 4/2 η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω οργανώνει πικετοφορία στο σταθμό του Μετρό και στους γύρω δρόμους, στις 7 μ.μ.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε μια σειρά ακόμα πόλεις της χώρας. Μέχρι να παραδοθεί η ύλη της εφημερίδας, για την Πέμπτη 6 Φλεβάρη είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις:

  • Στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Ανατολικά) και στην πλατεία Ευόσμου (Δυτικά).
  • Στα Γιάννενα στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
  • Στο Ηράκλειο στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
Αποφάσεις για απεργία

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά τα συνδικάτα που παίρνουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Μέχρι τώρα αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, καθώς και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης έχουν πάρει ακόμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Να δοθεί απεργιακή απάντηση καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις

Κάλεσμα να δυναμώσει ο αγώνας για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και για εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών απηύθυναν ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών με κινητοποιήσεις την Παρασκευή 31/1 στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, εκπρόσωποι των σωματείων απαίτησαν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος και αναφέρθηκαν στη σύνδεσή του με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Εκπαίδευση. Καταδίκασαν παράλληλα το πλέγμα των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και κάλεσαν σε δυνάμωμα του αγώνα.

Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαδηλωτές θυροκόλλησαν τα αιτήματά τους, ενώ κατήγγειλαν ότι παρά το αίτημά τους δεν υπήρξε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Σύνταγμα, ενώ μετά το τέλος της κινητοποίησης διοργανώθηκε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και αναπληρωτών.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε επίσης εξόρμηση στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, όπου στην πύλη μοιράστηκαν ανακοινώσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής με τις οποίες καλεί σε απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η εξόρμηση έγινε στο φόντο της πρόσφατης πολυήμερης απεργίας για την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, αλλά και των εντεινόμενων εκβιασμών της εργοδοσίας, που αξιοποιώντας την υπονομευτική στάση των εργατοπατέρων διατυπώνει εκφοβιστικά διλήμματα τύπου «μείωση μισθού ή απόλυση». Να σημειωθεί ότι την ώρα της εξόρμησης, στο χώρο βρίσκονταν δύο περιπολικά.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Παράλληλα, συνεχίζεται η αγωνιστική προετοιμασία με συσκέψεις και συνελεύσεις σωματείων και φορέων:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β & Μάρνη).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής οργανώνει συζήτηση - ενημέρωση την Κυριακή 2/2, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 30).

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2/2, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 3/2, στις 7 μ.μ., στο χώρο του Παραρτήματος Ανατολικής Θεσσαλονίκης του Σωματείου (Μυκηνών 17).

-- Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων και Γιατρών καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 6/2, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4 Σύνταγμα), για τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης τους και για τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης για το Ασφαλιστικό.


Τι προβλέπει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

-- Παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

-- Ενταφιάζονται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ. Διατηρείται και η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος 10% για σύζυγο και 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 αν σπουδάζει, όπως ήδη έχει νομοθετηθεί. Δεν υπάρχει καμία στήριξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ακόμα και η κουτσουρεμένη λεγόμενη «13η σύνταξη» εξαφανίζεται... Διατηρείται η κατάργηση και των «κατώτερων ορίων» στις συντάξεις.

-- H «εθνική σύνταξη» παραμένει στα 340 έως 384 ευρώ, με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο αυτή. Οποιος λάμβανε πάνω από δύο συντάξεις θα λαμβάνει μόνο μία «εθνική». Ακόμα και αυτά τα μίζερα ποσά περικόπτονται για μεγάλο αριθμό αναπήρων (ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας), και για άλλους ασφαλισμένους που δεν έχουν 40 χρόνια παραμονής στη χώρα.

-- Ολες οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένουν, όπως και το ανώτατο όριο στα 67 χρόνια, με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».

-- Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή για όσους έχουν από 4.500 έως 9.000 ένσημα, παραμένουν οι ίδιοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού (που πλέον υπολογίζεται ως ο μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

-- Ακόμα όμως και γι' αυτούς τους ασφαλισμένους που καταφέρνουν να συμπληρώνουν πάνω από 9.000 ένσημα, η αύξηση των συντελεστών δεν οδηγεί σε ικανοποιητικές συντάξεις ούτε σε αναπλήρωση των τεράστιων περικοπών που επέφεραν ο νόμος Κατρούγκαλου και οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

-- Παραμένει σε ισχύ για τους παλιούς συνταξιούχους η θανατηφόρα «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου. Οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά μέχρι 30 χρόνια εργασίας και 9.000 ένσημα, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, δεν θα πάρουν ούτε ευρώ αύξηση. Η σύνταξή τους παραμένει ίδια, όπως επανυπολογίστηκε με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 4387/2016. Ακόμα και σε όσους συνταξιούχους με πάνω από 9.000 ένσημα προκύψει μια μικρή αύξηση, αυτή θα αποδοθεί σε βάθος 5ετίας...

-- Απάτη αποδεικνύεται ο ισχυρισμός για «ελεύθερη επιλογή» εισφορών από τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους αγρότες. Το νέο σύστημα οδηγεί σε αύξηση εισφορών (με την αυξημένη υποχρεωτική 1η κλάση) για το 80% των ασφαλισμένων αυτών των κλάδων (πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), ενώ οι μελλοντικές συντάξεις τους παραμένουν συντάξεις πτωχοκομείου.

-- Για τις επικουρικές συντάξεις, σε όσους συνταξιούχους είχαν πρόσθετη μείωση από την απαράδεκτη περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ήταν πάνω από 1.300 ευρώ (περίπου 250.000 δικαιούχοι), τα ποσά που έχουν περικοπεί δεν θα δοθούν αναδρομικά, από το καλοκαίρι του 2016 που έγινε η περικοπή, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019. Σε ισχύ παραμένουν όλες οι υπόλοιπες περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ, από το 2010. Ο υπολογισμός τους για το χρόνο ασφάλισης μετά το 2014 γίνεται με τη λεγόμενη «νοητή κεφαλαιοποίηση» και οδηγεί σε μειώσεις. Ο χρόνος ασφάλισης πριν από το 2014 υπολογίζεται με συντελεστή μειωμένο κατά 50%. Οι επικουρικές και τα εφάπαξ θα συνεχίσουν να μειώνονται.

-- Ολες οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το 2022. Μετά το 2022, η ονομαστική τους αύξηση δεν θα ξεπερνά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό).

-- Για φέτος, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 221 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει δέσμευση πως η συνολική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα συνεχίσει να μειώνεται από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, στο 13% του ΑΕΠ το 2025 και στο 12,5% το 2030.

-- Η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές. Βάζουν στο χέρι και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, περίπου 8 δισ. ευρώ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org