ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015
Σελ. /40
«Κοινωνική συνοχή»

Στη συνάντηση Τσίπρα - Σταϊνμάγερ, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε τα εξής: «Υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα, πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος γι' αυτό είναι η κοινωνική συνοχή». Ο πρωθυπουργός ομολόγησε, προσπαθώντας να εξηγήσει το γιατί η κυβέρνησή του ζητάει μια ευχέρεια κινήσεων στην υλοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας, γιατί ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες αλλαγές στο μείγμα των μέτρων. Οχι, βεβαίως, με κριτήριο να ανακουφίσει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αλλά το πώς θα τα ξεγελάσει, πώς θα εξασφαλίσει την ανοχή τους. Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων περί «κοινωνικής συνοχής» και «πολιτικής σταθερότητας». Σταθερά προσανατολισμένη είναι η κυβέρνηση στο στόχο της να μπορέσει να περάσει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής χωρίς ν' ανοίξει μύτη, εξασφαλίζοντας την αναγκαία για το σύστημα κυβερνητική σταθερότητα, το μετριασμό και τη χειραγώγηση όποιων λαϊκών αντιδράσεων. Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει καταλληλότερος γι' αυτή τη βρωμοδουλειά και αυτή την καταλληλότητά της διαφημίζει σε όλους, προσπαθώντας να διασκεδάσει εντυπώσεις από γκρίνιες και επιφυλάξεις που εκφράζονται για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων. Το ερώτημα για τους εργαζόμενους είναι: Θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κομπάζει ότι μπορεί να τους ξεγελά μπροστά στα μάτια τους; Στις 12 Νοέμβρη έχουν μια ευκαιρία να δείξουν πως όχι.

Καμιά εξασφάλιση

Τα επονομαζόμενα «επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία», τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά με τις εισφορές των εργαζομένων και ανταποδοτικά, δηλαδή θα δίνουν τις όποιες παροχές και συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές των εργαζομένων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ. Βεβαίως, θα λειτουργούν και κεφαλαιοποιητικά, δηλαδή θα επενδύουν αποθεματικά και θα τζογάρουν για να βγάζουν κέρδη, αφού έτσι υποτίθεται θα αυξάνουν τα κεφάλαιά τους, άρα και τις παροχές και τις συντάξεις. Ουσιαστικά, θα λειτουργούν και ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις και δεν είναι τυχαίο ότι ενδιαφέρονται γι' αυτά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μόνο που οι εταιρείες ενίοτε πτωχεύουν, όπως επίσης και το διαφόρων ειδών τζογάρισμα σε μετοχές, ομόλογα κ.λπ., έχει χασούρες. Υπάρχει πείρα από ανάλογες επενδύσεις και στην Ελλάδα από διάφορα κυρίως επικουρικά ταμεία. Αρα, οι παροχές και οι συντάξεις μπορεί να χαθούν διά παντός. Το ίδιο ισχύει και με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Ας θυμηθεί κανείς την «Ασπίς» και όχι μόνο. Εμείς να θυμίσουμε ένα ανάλογο παράδειγμα με την πτώχευση της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας «ΕΝΡΟΝ» με 24.000 εργαζόμενους. Οι 11.000 εξ αυτών έχασαν με την πτώχευση την όποια ασφαλιστική - συνταξιοδοτική κάλυψη είχαν αφού το Ταμείο τους είχε συνδεθεί με τη μετοχή της «ΕΝΡΟΝ». Το γνωστό και ως σχέδιο 401(k) της εταιρείας είχε αποθεματικά ύψους 1 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 500 - 600 εκατομμύρια είχαν επενδυθεί στη μετοχή της. Οταν η «ΕΝΡΟΝ» πτώχευσε, μαζί πτώχευσε και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αφήνοντας απροστάτευτους χιλιάδες ανθρώπους.

Κι άλλα πυροτεχνήματα...

Την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή αφήνει η κυβέρνηση να διαρρεύσει ότι μελετάει, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τις βαθιές ανατροπές που σχεδιάζει στην Κοινωνική Ασφάλιση, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Το νέο «πυροτέχνημα» έριξε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι «βούλησή μας είναι η κατάργηση του μέτρου του ενός ευρώ στις συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ», χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία. Η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια εντυπωσιασμού στις πλάτες των ασφαλισμένων. Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων για την Υγεία, ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκαν σχετικές κρατήσεις και στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση, ακόμα κι αν καταργήσει τελικά το ένα ευρώ ανά συνταγή, που αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ 60 εκατ. ευρώ ετησίως, θα αναζητήσει ξανά ισοδύναμα από την τσέπη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και ο λαός δεν πρέπει να τσιμπήσει...

Φρικιαστικά σενάρια για τα λαϊκά νοικοκυριά

Ανατριχιαστικά σενάρια εξετάζονται από τη συγκυβέρνηση και τους εταίρους της στην ΕΕ σχετικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λοιπόν, και με δεδομένο ότι από χτες Σάββατο μπορεί ένα σπίτι, ακόμα και πρώτη κατοικία, να «βγει στο σφυρί», συζητιούνται τα εξής:

Κάποια επενδυτικά σχήματα που θα αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια και ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, θα μπορούν να παίρνουν τα σπίτια των οφειλετών και να τους προτείνουν τη μεταφορά σε άλλο σπίτι, πιο μικρό και πιο φτηνό. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει διευκρινιστεί αν ο οφειλέτης που θα φεύγει από το σπίτι του θα πληρώνει ενοίκιο στο άλλο σπίτι, ή αν θα μένει για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά θα πετιέται στο δρόμο. Βέβαια και στην πρώτη περίπτωση του ενοικίου, ο οφειλέτης θα πετιέται στο δρόμο, αφού είναι πολύ πιθανό να μη μπορεί να πληρώσει νοίκι. Δηλαδή όπως έγινε και στην Ισπανία.

Αλλο ενδεχόμενο είναι οι ίδιες οι τράπεζες να πετάνε στο δρόμο τους οφειλέτες, να τους παίρνουν το σπίτι, και στη συνέχεια ο άνθρωπος που έχει χάσει το σπίτι του να περιπλανιέται για μερικούς μήνες σε δομές Πρόνοιας, μέχρι να φύγει και από εκεί και να πεταχτεί στο δρόμο. Δηλαδή ό,τι γίνεται στις ΗΠΑ.

Τέτοια σχέδια ετοιμάζουν συγκυβέρνηση και εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών μηχανισμών μαζί με τους τραπεζίτες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό, που παίρνει τα σπίτια και πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους, πρέπει να ανατραπεί για να δει ο λαός προκοπή και να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1814 Αρχίζει το Συνέδριο της «Ιεράς Συμμαχίας» στη Βιέννη για την επαναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την ήττα της γαλλικής αστικής επανάστασης και τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

1864 Κυρώνονται η ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (Α' Διεθνής). «Η Διεθνής, έγραφε ο Μαρξ, ιδρύθηκε για να αντικαταστήσει τα διάφορα σοσιαλιστικά και μισοσοσιαλιστικά τμήματα με μια πραγματικά αγωνιστική οργάνωση της εργατικής τάξης». Τα καθήκοντα αυτά προσδιόρισαν και το περιεχόμενο της ιδρυτικής Διακήρυξης και του Καταστατικού της.

1920 Εκλογές στην Ελλάδα, εν μέσω Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η αντιβενιζελική αστική παράταξη είχε σημαία της τον τερματισμό του πολέμου. Οι εκλογές αυτές ήταν οι πρώτες στις οποίες έλαβε μέρος το νεαρό ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ, συνδυάζοντας την πάλη για τα λαϊκά προβλήματα με τον αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα κατά της κυβέρνησης Βενιζέλου, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι και η αντιβενιζελική παράταξη είχε την ίδια πολιτική. Η αντιβενιζελική παράταξη κέρδισε τις εκλογές και συνέχισε τον πόλεμο.

1939 Η 5η Σύνοδος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1 - 2/11/1939) αποφασίζει την εισδοχή της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας (περιοχές που είχε αποσπάσει η Πολωνία την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επανάστασης) στην ΕΣΣΔ και την ενσωμάτωσή τους στις Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ουκρανίας και Λευκορωσίας, αντίστοιχα.

1944 Το 7ο Σύνταγμα της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με τη συνδρομή του εφεδρικού ΕΛΑΣ Φλώρινας, δίνει την τελευταία μάχη εναντίον των γερμανικών τμημάτων που υποχωρούν από την περιοχή της Φλώρινας.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που κράτησε μόλις 3 βδομάδες.

1952 Οι ΗΠΑ πυροδοτούν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στα νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού.

1954 Στην Αλγερία ξεσπά εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.

1956 Ο ΟΗΕ καταδικάζει την επίθεση ΗΠΑ - Βρετανίας - Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου (Κρίση του Σουέζ).

1968 Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, 3 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ