ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στο δρόμο του αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τους εξοντώνουν

Με κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις κορυφώθηκε το αγωνιστικό 10ήμερο δράσης

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Μαζική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες βράδυ αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, στην κινητοποίηση με την οποία κορυφώθηκε το αγωνιστικό 10ήμερο δράσης που οργάνωσαν 4 Ομοσπονδίες και 30 κλαδικά σωματεία, τοπικές ενώσεις και σύλλογοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, τα σωματεία και οι ενώσεις που συμμετείχαν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, πραγματοποίησαν μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως ενημερωτικές εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, πικετοφορίες και συσκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας (Κέντρο, Καλλιθέα, Περιστέρι, Καισαριανή, Μενίδι κ.α.), κόντρα στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, προβάλλοντας ταυτόχρονα το αγωνιστικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις άμεσες πιεστικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων.

Σε όλους αυτούς τους φορείς, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που προσπέρασαν την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.ο.κ., απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Θανάσης Καλαμπαλίκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

Σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας, Θ. Τσίνος, η πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Καλλιθέας, Αν. Πατσιώτη, και ο πρόεδρος της Συντεχνίας Επιπλοξυλουργών Αθήνας, Γρ. Χαραλαμπίδης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θυροκόλλησαν υπόμνημα αιτημάτων, ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14 Νοέμβρη.

Κάτω οι φόροι - κάτω οι κατασχέσεις!

«Είμαστε και σήμερα εδώ», υπογράμμισε στην κεντρική ομιλία ο Θ. Καλαμπαλίκης, «συνεχίζουμε. Προερχόμαστε από ένα καλοκαίρι που αναπτύξαμε πλούσια δράση με αιχμές τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την πάλη για το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο».

Αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγωνιστικού 10ήμερου δράσης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο μεγάλος βραχνάς για τους αυτοαπασχολούμενους παραμένουν τα χρέη σε Εφορία, Ταμείο, προμηθευτές, τράπεζες. Μεγάλο κομμάτι δεν μπορεί να πληρώσει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, που είναι "στο θεό", και ταυτόχρονα να πληρώνει και τα προηγούμενα χρέη. Οι ρυθμίσεις που λέει η κυβέρνηση και η ΝΔ, σε όσες δόσεις και αν γίνουν, και σε 200 και σε 300, δεν βοηθάνε ουσιαστικά, αφού από τη μια οι δόσεις από προηγούμενες οφειλές μαζί με την τρέχουσα παραμένουν ψηλά, ενώ από την άλλη τα χρέη είναι τόσα πολλά, που δεν φτάνει η δική μας ζωή για να τα αποπληρώσουμε, με το πιο πιθανό σενάριο να λέει ότι θα τα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».

Μίλησε ακόμη για την απειλή κατασχέσεων ακόμη και πρώτης κατοικίας, αλλά και τις πάνω από 5 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2015 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να δουλέψουν, πέφτουν σε αργό θάνατο γιατί οι λογαριασμοί τους μπλοκάρονται καθημερινά. Τα στοιχεία λένε ότι 68% των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, που οι οφειλές τους έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ, δείχνουν ότι είμαστε προ των πυλών ενός πολέμου που τα θύματα για ακόμα μια φορά θα είναι οι μικροί. (...) Η κυβέρνηση έχει φροντίσει για το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι έχουν "οφειλές" πάνω από 500 ευρώ να κινδυνεύουν από κατασχέσεις».

Στηλιτεύοντας την υπονομευτική στάση που κρατούν εν μέσω αυτών των εξελίξεων οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, τόνισε ότι αυτές «θέλουν τους μικρούς - αυτοαπασχολούμενους ανοργάνωτους, για να μπορούν ανενόχλητοι στους κοινωνικούς διαλόγους με τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και τους λοιπούς να προβάλλουν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μιας χούφτας μεσαίων και πιο μεγάλων επιχειρήσεων που κερδοφορούν και αυτές στο πλευρό των μονοπωλίων και που τους αφορούν τα κάθε λογής χρηματοδοτικά προγράμματα. Γιατί για αυτούς παζαρεύουν αυτές οι ηγεσίες, ποιοι κλάδοι και πώς θα πάρουν ζεστό χρήμα. Αυτούς αφορά η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η βιώσιμη επιχειρηματικότητα, που έχουν χρόνια τώρα γραμμένο στη σημαία τους ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. (...) Αν η ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπούσε στα έργα, όχι στα λόγια όπως κάνει, τους αυτοαπασχολούμενους και τους πολύ μικρούς, τότε αντί να ξημεροβραδιάζονται στα υπουργεία, θα έπρεπε να παλεύουν για τη μαζικοποίηση των σωματείων, για να ξαναποκτήσουν αφορολόγητο όριο οι αυτοαπασχολούμενοι, για ανάκτηση των απωλειών την περίοδο της κρίσης, για ζωή με δικαιώματα».

Μπορούμε να τους εμποδίσουμε, να βάλουμε βάσεις στην πάλη για τις ανάγκες μας

Καταλήγοντας, ο Θ. Καλαμπαλίκης τόνισε: «Οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία, οι ενώσεις, οι σύλλογοι που δίνουμε το "παρών" εδώ σήμερα, δείχνουμε ποιο δύσκολο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Δρόμος που είναι μακριά από τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις στα διάφορα υπουργεία. Είναι ο δρόμος του αγώνα όλων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών, ανεξαρτήτως κλάδου, μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες και τα παιδιά μας, ο δρόμος της ρήξης και της σύγκρουσης με τις πολιτικές που μας εξοντώνουν. Μπορούμε με αγώνα συλλογικό, μέσα από τα σωματεία μας, όχι μόνο να σταματήσουμε την επίθεση της κυβέρνησης, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας».

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Από την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Από την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη από σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ της πόλης, που οργάνωσαν συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Δερμάτινων Γουναρικών, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και η Επιτροπή Αγώνα Ταξί. Συμμετείχαν επίσης αυτοαπασχολούμενοι από τους κλάδους των Ηλεκτρολόγων, των Υδραυλικών, των Αργυροχρυσοχόων, των Εστιατόρων, των Επαγγελματιών και Εμπόρων.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης κατατέθηκε στο υπουργείο το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις των συγκεντρωμένων.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες στη Λάρισα, μπροστά από το Επιμελητήριο της πόλης και στα Γιάννενα, στο δικαστικό μέγαρο.

Τα αιτήματα

Στο υπόμνημα που θυροκολλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφονται τα αιτήματα των 29 Ενώσεων και κλαδικών Σωματείων ΕΒΕ και των τεσσάρων Ομοσπονδιών που το προσυπογράφουν:

-- Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους, με ατομικό αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.

-- Κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.

-- Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

-- Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ