ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συμφωνία με συνδικάτα «στάχτη στα μάτια»

Από παλιότερη κινητοποίηση αγωνιστικών δυνάμεων στην Ιταλία ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
Από παλιότερη κινητοποίηση αγωνιστικών δυνάμεων στην Ιταλία ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
ΡΩΜΗ.--

Την Τετάρτη το βράδυ, η κυβέρνηση Ρέντσι και ορισμένα συνδικάτα υπέγραψαν μια συμφωνία που θα αξιοποιηθεί δεόντως, ενόψει και του δημοψηφίσματος (αρχές Δεκέμβρη) για τις αρμοδιότητες της Γερουσίας, αλλά και στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας της ιταλικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει λαϊκή συναίνεση σε μια περίοδο που κλιμακώνει τους αντεργατικούς της σχεδιασμούς.

Για το ακριβές περιεχόμενο και τους όρους της συμφωνίας - που δεν έχει ακόμα εγκριθεί επίσημα από κυβερνητικό όργανο - μένουν αρκετά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Ωστόσο, με τα πρώτα στοιχεία, προβλέπει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, για πολύ συγκεκριμένες όμως κατηγορίες εργαζομένων. Ειδικότερα, όσοι άρχισαν να δουλεύουν (και προφανώς να έχουν ένσημα) πριν από τα 19 τους χρόνια και σήμερα είναι άνεργοι ή έχουν ειδικές ανάγκες, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 61 ετών, ενδεχόμενο που είναι κατανοητό ότι ποτέ δεν θα αφορά την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού της χώρας, που σε συνθήκες ραγδαίας εξάπλωσης της μερικής και ανασφάλιστης εργασίας βλέπει και τα ένσημά του να λιγοστεύουν και τη σταθερή και συνεχόμενη απασχόληση να γίνεται «όνειρο θερινής νυκτός».

Την ίδια στιγμή, τις περασμένες βδομάδες είχε ανακοινωθεί πως οι ασφαλισμένοι που έχουν κλείσει τα 63 χρόνια θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη εφόσον συνάπτουν 20ετές δάνειο με τράπεζες, κάτι που αυτομάτως θα σημαίνει μείωση της σύνταξής τους από 50 έως 200 ευρώ κάθε μήνα, προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο που τους έχει δοθεί. Γι' αυτό το θέμα θα ρυθμιστούν και άλλες λεπτομέρειες, που θα καθοριστούν σε νέα σειρά συναντήσεων της κυβέρνησης με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Οσον αφορά τη συμφωνία χορήγησης 14ης σύνταξης, αυτή θα αφορά μόνο όσους πολίτες έχουν συνολικά έσοδα μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.

Από τις παραπάνω «λεπτομέρειες», γίνεται κατανοητό ότι αυτή η συμφωνία - αν και εφόσον τελικά τεθεί σε εφαρμογή - σίγουρα δεν αφορά την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, που τα τελευταία χρόνια δέχονται μια άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή επίθεση - όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Επίσης, μπροστά και στο προσεχές δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Ρέντσι, σύμμαχος της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει συμμαχίες και προσπαθεί να εμφανιστεί τώρα δήθεν υπερασπιστής των λαϊκών αναγκών, ενώ έχει κατακρεουργήσει μια σειρά κατακτήσεις (π.χ. με το νόμο «Job's Act» που κατοχύρωσε την εξάπλωση της ελαστικής απασχόλησης και τη διευκόλυνση των απολύσεων).

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αύριο το δημοψήφισμα για τη συμφωνία ειρήνης

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Αύριο Κυριακή πραγματοποιείται το δημοψήφισμα στην Κολομβία για τη συμφωνία τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που υπογράφτηκε και επίσημα στις 26 Σεπτέμβρη.

Είχαν προηγηθεί περίπου 4 χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας, που μαζί με τη Νορβηγία ήταν εγγυήτριες χώρες του διαλόγου. Τη διαδικασία συνόδευσαν η Βενεζουέλα και η Χιλή, ενώ απεσταλμένους είχαν στείλει ο ΟΗΕ, το Βατικανό, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να κυριαρχεί το «Ναι» στη συμφωνία με 55-66%, ενώ το «Οχι» συγκεντρώνει από 34-38% και οι εμφανιζόμενοι ως αναποφάσιστοι 8-12%. Επίσης μια μικρότερη αντάρτικη οργάνωση, ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), που επίσης εξετάζει έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός για τη διευκόλυνση της διενέργειας του δημοψηφίσματος. Mε βάση τη νομοθεσία, για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμά του απαιτείται να συμμετάσχει τουλάχιστον το 13% του εκλογικού σώματος (γύρω στα 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι).

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία των 6 σημείων προβλέπει: Μιας μορφής αγροτική μεταρρύθμιση, αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, στήριξη με προγράμματα στην επαρχία που θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη των ανταρτών των FARC-EP στην κοινωνική ζωή ως πολιτικού κόμματος που θα συμμετέχει και στη Βουλή με 5 βουλευτές και 5 γερουσιαστές χωρίς δικαίωμα ψήφου (μέχρι να πάρει μέρος σε εκλογές), εγκατάλειψη των όπλων που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 μήνες, διάλυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, διεθνείς εγγυητές και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, νόμους και διατάγματα.

Παρά τη γενική ευφορία που υπάρχει σε λαϊκές δυνάμεις, είναι γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχει ιδιαίτερα αρνητική εμπειρία από προηγούμενες ειρηνευτικές διαδικασίες. Η πιο οδυνηρή ήταν εκείνη που πριν από 31 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 5 χιλιάδες νεκρούς, μέλη και στελέχη της «Πατριωτικής Ενωσης» (Union Patriotica), η οποία δημιουργήθηκε από τις FARC και το Κολομβιάνικο ΚΚ.

Ουσιαστική λύση στα πολλά προβλήματα του Κολομβιάνικου λαού μπορεί να έρθει μόνο με τη συνέχιση της πάλης ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία, για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού συστήματος.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΕΚΛΟΓΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
«Ανάβουν» τα παζάρια

Εντείνονται τις επόμενες μέρες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα παζάρια ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με στόχο την εκλογή του επόμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Οκτώβρη, έχει προγραμματιστεί η επόμενη φάση της διαδικασίας εξέτασης των υποψηφίων στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων θα εξακριβωθούν οι διαθέσεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» του βέτο.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κόντρα που έχει οξυνθεί τις τελευταίες βδομάδες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία θα ρίξει «βαριά σκιά» στη διαδικασία επιλογής του επόμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που κατά τη Ρωσία θα πρέπει να προέρχεται από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ έχει ήδη εκφράσει την προτίμησή της στο πρόσωπο της Βουλγάρας γενικής διευθύντριας της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, μολονότι στα μέσα της βδομάδας η κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ άλλαξε ξαφνικά γνώμη, προτείνοντας σαν «πιο ελπιδοφόρα» την υποψηφιότητα της Βουλγάρας επιτρόπου στην ΕΕ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία, προτιμούν την Γκεοργκίεβα, που μπήκε στο παιχνίδι της διεκδίκησης του ανώτατου αξιώματος στον ΟΗΕ μόλις πριν λίγες μέρες. Επιπροσθέτως, αρκετές χώρες του ΟΗΕ φαίνεται αντίθετα να ευνοούν την υποψηφιότητα του Πορτογάλου πρώην Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε έρθει πρώτος στους πέντε γύρους ψηφοφορίας που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στα Ηνωμένα Εθνη. Δεύτερος σε αυτές τις ψηφοφορίες ήρθε ο 41χρονος Σέρβος πρώην προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, Βουκ Γέρεμιτς.

Ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το Γενάρη του 2017.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Απάντηση στις ΗΠΑ

ΡΙΑΝΤ.--

Εντονη αντίδραση επιφύλαξε χτες το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών στο νόμο «JASTA» που ψήφισε προχτές το αμερικανικό Κογκρέσο, αγνοώντας επιδεικτικά βέτο που είχε ασκήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τη δυνατότητα συγγενών θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη να μηνύσουν τη σαουδαραβική κυβέρνηση ως σχετιζόμενη με τους περισσότερους δράστες των επιθέσεων αυτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σ. Αραβίας καταδίκασε το νόμο «JASTA», ευελπιστώντας ότι σε επόμενη φάση το Κογκρέσο στις ΗΠΑ «θα τον διορθώσει», ώστε να αποφευχθούν «σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις... Είναι πάντως ενδιαφέρον το γεγονός πως λίγες μέρες μετά τους διακομματικούς «λεονταρισμούς» μελών του Κογκρέσου για το νόμο «JASTA», οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο «τροποποίησης» του νόμου, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες «χρειάζονται η μία την άλλη».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αποπροσανατολιστική κάλπη

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Αύριο πραγματοποιείται στην Ουγγαρία το δημοψήφισμα με το ερώτημα «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορεί να ορίζει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;». Είναι φανερός ο αποπροσανατολιστικός χαρακτήρας του όλου εγχειρήματος που κινεί η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, που καλλιεργεί το ρατσισμό και την ξενοφοβία, αξιοποιώντας το στην αντιπαράθεση με την ΕΕ σε ορισμένα ζητήματα, την ίδια στιγμή που εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που συναποφασίζουν.

Είναι γνωστό ότι η αντιδραστική ουγγρική κυβέρνηση συγκροτεί μαζί με αυτές της Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας τη λεγόμενη Ομάδα του Βίσεγκραντ, που διεκδικεί μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες αρμοδιότητες στα εθνικά κοινοβούλια, για να προωθούνται τα συμφέροντα των ντόπιων καπιταλιστών.

ΗΠΑ
Προτιμήσεις ... αστικών ΜΜΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι κόντρες που έχουν ξεσπάσει σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στις ΗΠΑ αντανακλώνται όσο περνά ο καιρός ακόμα πιο έντονα στην προεκλογική κούρσα, με ένα μέρος του εκδοτικού κατεστημένου να υποστηρίζει ολοκάθαρα την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ετσι, το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ σφραγίστηκε με νέες κατηγορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Newsweek» υποστηρίζει ότι ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία για τον πολυετή αποκλεισμό στην Κούβα μέσω μιας εταιρείας του τη δεκαετία του '90. Τις κατηγορίες αυτές έσπευσε να υιοθετήσει η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «όχι μόνο παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία, αλλά περιφρόνησε επίσης την ασκούμενη αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Επίσης η εφημερίδα «USA Today» καλεί ανοιχτά σε «μαύρισμα» του Τραμπ, ζήτημα που μπορεί να φέρει συσπείρωση των οπαδών του, λόγω του δήθεν αντισυστημικού προφίλ που πλασάρει.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org