ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΘΕΑ
Δραματικά στοιχεία για εξαρτημένες γυναίκες που είναι στο δρόμο

Αστεγες, κακοποιημένες, χωρίς την οικογένεια, με προβλήματα υγείας

Αυξανόμενα ποσοστά έλλειψης στέγης, απουσίας λειτουργικού και υποστηρικτικού οικογενειακού δικτύου, προβλημάτων υγείας, εκπόρνευσης για τη συντήρηση του εθισμού, σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης από πελάτες και ερωτικούς συντρόφους, μη προγραμματισμένων κυήσεων και πολύ συχνά απομάκρυνσης του παιδιού που θα γεννηθεί από τη μητέρα με παρέμβαση της πολιτείας. Αυτή είναι η δραματική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κατάσταση των εξαρτημένων γυναικών που βρίσκονται στο δρόμο και την οποία μετέφερε το ΚΕΘΕΑ σε ημερίδα που έγινε τις προηγούμενες μέρες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα τη «σχέση ψυχικού τραύματος με τη χρήση ουσιών και τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες των εξαρτημένων γυναικών που εγκυμονούν ή είναι μητέρες», επισημάνθηκε ότι τα ψυχικά τραύματα που απορρέουν από βιώματα συναισθηματικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία είναι τα αίτια για ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που καταφεύγουν στη χρήση παράνομων ουσιών ή άλλες μορφές εθισμού.

Η καταφυγή στις ουσίες ενδέχεται τότε να χρησιμοποιηθεί ως μέσον για να διαχειριστεί το άτομο το έντονο μετατραυματικό άγχος. Ωστόσο, η χρήση παράνομων ουσιών εμπλέκει το άτομο σε βίαιες και απειλητικές καταστάσεις που δεν επιτρέπουν την επούλωση των τραυμάτων, ενώ η απουσία θεραπευτικής παρέμβασης για την κακοποίηση αυξάνει το κίνδυνο επανάληψής της κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και πρόκλησης παρόμοιας βλάβης σε άλλους, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά.

Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αυξάνονται τα ποσοστά μετατραυματικού άγχους, εξαιτίας της φτώχειας, της αδυναμίας πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικής φροντίδας, των αυξανόμενων ποσοστών χρήσης στην οικογένεια κ.λπ. Οι γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μετατραυματικό άγχος με αρνητικές επιπτώσεις για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Σημαντική εξέλιξη είναι ότι οι παρεμβάσεις υποστήριξης των γυναικών αυτών από το ΚΕΘΕΑ, όπως και γενικότερα των χρηστών που βρίσκονται στο δρόμο, ενισχύονται σημαντικά το επόμενο διάστημα με τις δύο νέες κινητές μονάδες που θέτει σε λειτουργία ο οργανισμός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι ομιλητές παρουσίασαν επίσης καλές πρακτικές θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτημένων γυναικών, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την υποστήριξή τους στο γονικό τους ρόλο, και επισήμαναν την ανάγκη διεύρυνσης των προγραμμάτων αυτών σε διαφορετικά πλαίσια, όπως ο δρόμος, τα καταστήματα κράτησης και οι θεραπευτικές υπηρεσίες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Επιτάχυνση διαδικασιών ελέγχου και απολύσεων

Συνολικά 2.113 είναι οι υποθέσεις ποινικού και πειθαρχικού ελέγχου υπαλλήλων του δημοσίου που εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται πως από αυτούς οι 960 έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά με βάση την αυτοδίκαιη αργία, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσή τους από τη Δικαιοσύνη ή τα πειθαρχικά συμβούλια.

Με την ανακοίνωση αυτή αλλά και την επισήμανση περί επιτάχυνσης της πειθαρχικής διαδικασίας, η κυβέρνηση δείχνει πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις αποφάσεις που έχει λάβει για μαζικές απολύσεις είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσω της διαθεσιμότητας). Οι αποφάσεις αυτές έχουν εγκριθεί και από την τρόικα κατά τις πρόσφατες επισκέψεις και «συνομιλίες».

Υπογραμμίζεται μάλιστα, πως από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από το πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο συνολικά 1.015 αποφάσεις ενώ μέχρι το τέλος του Ιούνη είχαν εκδοθεί περίπου 500 αποφάσεις. Μέσα σε 14 μήνες (από τον Ιούλη του 2012 έως και το τέλος Σεπτέμβρη είχαν απολυθεί «για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους» 226 δημόσιοι υπάλληλοι.

Οπως αναφέρει το υπουργείο «η Δημόσια Διοίκηση έχει πλέον στη διάθεσή της έναν ισχυρό μηχανισμό εποπτείας και επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών» ενώ ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είπε: «Διαθέτουμε πλέον ξεκάθαρη εικόνα όλων των πειθαρχικών, αλλά και των ποινικών υποθέσεων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους. Στόχος μας η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου από τους αρμόδιους προϊσταμένους, αλλά και η ουσιαστική επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών».

Αστυνομικό κυνηγητό μεταναστών στην Αθήνα

Την ένταση των αστυνομικών επιχειρήσεων στην Αθήνα, αλλά και τη δημιουργία ενός συνολικού πλέγματος ενεργειών, ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα «ευνομίας» της πόλης, ζήτησε χτες κατά τη διάρκεια σχετικής σύσκεψης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο Ν. Δένδιας. Στην ουσία, με πρόσχημα την εγκληματικότητα, ζητά να ενισχυθεί η αστυνομοκρατία που σημαίνει κυνήγι των μεταναστών και αστυνομικές επιχειρήσεις - «σκούπα» με αθρόες προσαγωγές πολιτών που ελέγχονται ως εν δυνάμει ύποπτοι.

Στο πλαίσιο του σχετικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή Ομόνοιας και Αγίου Παντελεήμονα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πάνω από 150 αστυνομικοί από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αθήνας, Αμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ) με τα ανάλογα μέσα και εξοπλισμό.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης προσήχθησαν 334 άτομα και συνελήφθησαν 41. Κατά το διάστημα από 21.09.2013 έως 27.09.2013, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η επιχείριση «Ξένιος Ζευς». Σημειώνεται ότι από την έναρξη της επιχείρησης έχουν συλληφθεί 5.498 αλλοδαποί.

Διακοπή κυκλοφορίας

Διακόπηκε χτες Δευτέρα η κυκλοφορία στον ένα κλάδο της σήραγγας Καλογερικού, επί του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της σήραγγας. Συγκεκριμένα, έκλεισε ο κλάδος της σήραγγας με κατεύθυνση προς Καλαμάτα και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το δεύτερο κλάδο της σήραγγας σε μία λωρίδα κυκλοφορίας έκαστη. Η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτώβρη το μεσημέρι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΟΒ Βύρωνα της ΚΝΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 6 Οκτώβρη 2013, εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μπλόκο του Βύρωνα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί με προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο) και περιλαμβάνει χαιρετισμό από την ΚΝΕ, ομιλία από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια από τη χορωδία του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, κατάθεση στεφάνων κ.λπ.

-- Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι συγγενείς των θυμάτων και η ΠΕΑΦΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση - προσκύνημα στην Τρύπη της Λακωνίας, την Κυριακή 6 Οκτώβρη 2013 και ώρα 11 π.μ. Από την Αθήνα (πλ. Ομονοίας) την ίδια μέρα (6.10.13) και ώρα 7.30 το πρωί, δρομολογούνται πούλμαν για συμμετοχή στην εκδήλωση (τηλ. επικοινωνίας: 6974.278.797 - 6980.363.160 και 210.6211.300).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ