ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
Αντιλαϊκές «τομές» στην Υγεία

Η κυβέρνηση, έλεγε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας, χρειάζεται ακόμα ένα 5μηνο για να «ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Υγεία». Κι είχε απόλυτο δίκιο... Απ' την ανάποδη, βέβαια. Δηλαδή ότι η παρέμβαση αυτή θα έχει περικοπές στις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες παροχές Υγείας και καρατόμηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Μ' άλλα λόγια, θα επιβληθούν και στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας οι δραματικές ανατροπές που επιχειρούνται στο πλαίσιο των γενικότερων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που επιτάσσει η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής κρίσης.

Δείγμα αυτής της παρέμβασης ήταν η υπογραφή των συμβάσεων των εκπροσώπων των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), με την οποία εκχωρούνται 556 κρεβάτια των δημόσιων νοσοκομείων για τη νοσηλεία των «πελατών» των εταιρειών. Ηταν μια ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε το 1997 - με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - και επικαιροποιήθηκε νομικά το 2001 και το 2011 - και πάλι από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο, ενώ εμφανίζονται τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν πρόσθετα έσοδα, στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία πριμοδοτούν τις ασφαλιστικές εταιρείες με «μαξιλαράκι» τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια - τα λεγόμενα DRGs. Τα DRGs είναι ο νέος τρόπος χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλλουν νοσήλιο αυξημένο μέχρι και 29,4% σε σχέση με το λεγόμενο «ημερήσιο κλειστό νοσήλιο», που ισχύει μέχρι σήμερα.

Και ιδού η απόδειξη: Κάποιος εισάγεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο για επέμβαση, η οποία, σύμφωνα με το νέο σύστημα τιμολόγησης θα χρεωθεί 1.281 ευρώ για ορισμένες μέρες νοσηλείας και στη λεγόμενη Γ' θέση. Αν, λοιπόν, ο ασφαλισμένος κάνει χρήση της - πρόσθετης - ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να νοσηλευτεί σε καλύτερη θέση «σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια ή θέση πολυτελείας», όπως προβλέπει η σύμβαση. Το κόστος νοσηλείας σε αυτήν την περίπτωση θα πληρωθεί ως εξής: Το ΙΚΑ θα καταβάλει τα 1.281 ευρώ και η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει μια προσαύξηση κατά 50%. Δηλαδή 640,5 ευρώ. Σύνολο 1.921,5 ευρώ. Αν κάποιος δεν έχει Κοινωνική Ασφάλιση και έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει ποσό ίσο με το DRGs προσαυξημένο κατά 20%. Δηλαδή, στην περίπτωση της συγκεκριμένης επέμβασης, η ασφαλιστική εταιρεία θα καταβάλει μόνο 1.537,2 ευρώ!

Το κερασάκι όμως ήρθε με το προσχέδιο του κανονισμού παροχών Υγείας που θα προσφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Εκεί γίνεται η σφαγή και αυτών των υποβαθμισμένων παροχών και η θεσμοθέτηση των άγριων χαρατσιών που δεν ίσχυαν μέχρι σήμερα. Εδώ περικόπτονται τα ποσά που χορηγούνταν για επίδομα τοκετού, φυσικοθεραπείες, αεροθεραπείες, λογοθεραπείες, αποκλειστική νοσοκόμα, αλλά και για τις ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με μεσογειακή αναιμία καθώς και άλλες κατηγορίες. Για πρώτη φορά καθιερώνεται συμμετοχή των ασφαλισμένων στην προμήθεια βοηθητικών θεραπευτικών μέσων, καθώς και στα προϊόντα ειδικής διατροφής, ενώ προβλέπεται επιβάρυνση 15% όλων των ασφαλισμένων για παρακλινικές εξετάσεις σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Οι τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης επιβάλλουν την κοινή πάλη των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των υγειονομικών και τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Διαίρει και αποπροσανατόλιζε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κανένα πρόβλημα δεν έχει ο ΛΑ.Ο.Σ. στην εξεύρεση εξιλαστήριων θυμάτων. Συνήθως στο ρόλο αυτό θέλει τους μετανάστες, που τους κατηγορεί ως και για το προπατορικό αμάρτημα. Αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι μια χαρά του κάνουν, όπως φάνηκε κι απ' τη χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο: «Αν το ενιαίο μισθολόγιο είχε γίνει πριν 20 χρόνια δεν θα είχαμε σήμερα ανάγκη ούτε τον κ. Ράιχενμπαχ, ούτε την τρόικα, ούτε τον κακό μας εαυτό...».

Δηλαδή, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων εκτροχίασαν τα δημοσιονομικά της χώρας, αυτοί φταίνε για την καπιταλιστική κρίση. Αν εγκαίρως - ισχυρίζεται ο ΛΑ.Ο.Σ. - είχαν ψαλιδιστεί ούτε ο καπιταλισμός θα βυθιζόταν στην κρίση, ούτε τα χρέη και τα ελλείμματα θα άγγιζαν τον Θεό. Στην πυρά, λοιπόν, και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μισθοί τους και τα δικαιώματά τους. Δεν είναι ξένη στο ΛΑ.Ο.Σ. η προσπάθεια ενεργοποίησης του περιβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού». Αλλωστε, ξέρει πως αν οι εργάτες και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα στραφούν ο ένας κλάδος εναντίον του άλλου, όλοι μαζί εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και οι Ελληνες εργάτες εναντίον των μεταναστών εργατών, η τάξη που εκπροσωπεί, πολιτικά ανενόχλητη, θα μπορέσει να συνεχίσει να τους τσακίζει όλους μαζί. Ο δρόμος θα είναι ανοιχτός και τα «σκυλιά» όχι απλώς δεμένα αλλά θα «τρώγονται» και μεταξύ τους.

Η αντιδραστική αισχρή προπαγάνδα του ΛΑ.Ο.Σ. πρέπει να πέσει στο κενό. Κάθε άνθρωπος του μόχθου, όπου κι αν δουλεύει, στον διπλανό του οφείλει να δει όχι τον αντίπαλο αλλά τον σύμμαχό του στην κοινή πάλη εναντίον του κοινού εχθρού. Το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που το εκπροσωπούν, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., ευθύνονται για την κρίση, τα χρέη, τα ελλείμματα. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Και θα πληρώσουν. Ας μην έχουν καμία αμφιβολία γι' αυτό.

Η αποσπασματικότητα τους μάρανε...

Δήλωσε χτες ο Φ. Κουβέλης: «Στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η πλειονότητα του ελληνικού λαού, έρχεται να προστεθεί και αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης που είναι αποσπασματική, ευκαιριακή και αντιφατική. Αυτό διαμορφώνει μια πρόσθετη περαιτέρω αβεβαιότητα και αγωνία για την κοινωνία που δεινοπαθεί και ασφυκτιά (...) Καινούργια ανασφάλεια προστίθεται στους εργαζομένους με τα όσα αντιφατικά προσδιορίζουν την κυβερνητική πολιτική για την εργασιακή εφεδρεία και τούτο ανεξάρτητα από την κατηγορηματική αντίθεσή μας με το μέτρο αυτό».

Η δεινή οικονομική κατάσταση του λαού όμως δεν έπεσε από τον ουρανό. Η κυβέρνηση και η πολιτική της την προκάλεσαν, για χάρη του κεφαλαίου. Οποιος πραγματικά από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων θέλει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, το βέβαιο είναι ότι θα προσπεράσει αδιάφορα αυτά που της προσάπτει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Στα βασικά και κρίσιμα για τη ζωή του λαού ούτε αποσπασματική, ούτε ευκαιριακή, ούτε αντιφατική είναι η κυβερνητική πολιτική. Τι το αντιφατικό βρίσκει ο Φ. Κουβέλης στο γεγονός ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Που μειώνει μισθούς και συντάξεις; Που επιβάλλει φοροληστεία του λαού; Τι το ευκαιριακό και αποσπασματικό εντοπίζει σε μια πολιτική που στέλνει το λαό και τα δικαιώματά του στο απόσπασμα; Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο και της ευρωενωσιακής στρατηγικής, και η επίθεσή της στο λαό είναι ολομέτωπη και συνεχώς εντεινόμενη. Οποιος δεν το ομολογεί, όποιος ασκεί κριτική στους χειρισμούς και στις διαδικασίες, προσφέρει στην κυβέρνηση πολύτιμη βοήθεια.

Δημοτική... τρόικα για μετανάστες

«Η "Ενότητα για τη Νέα Ιωνία" είναι η όχθη της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και της αποδοχής. Αντί για ξενοφοβία ή εκδηλώσεις βίας σε βάρος μεταναστών (ιδιαίτερα Πακιστανών, που δεν τους επιτρέπεται να φέρουν εδώ την οικογένειά τους), επιζητούμε την ένταξη στην κοινωνία μας, τη γνωριμία με τον πολιτισμό τους».

Η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» (στηρίχτηκε από το ΣΥΝ, μέρος του ΠΑΣΟΚ και άλλες... αριστερές δυνάμεις) είναι η νυν Δημοτική Αρχή και τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμά της, όπου προτάσσεται το σύνθημα: «Να μετατρέψουμε το φόβο και την οργή για την κρίση σε τοπική δύναμη κοινωνικής αλληλεγγύης, βαθιάς οικολογικής και συμμετοχικής αλλαγής».

Η Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας φρόντισε να αποδείξει δις το ακριβώς αντίθετο για τους μετανάστες: Την 1/8/2011 με τη συνεργασία των όμορων Δήμων Γαλατσίου και Φιλοθέης - Ψυχικού, την παρουσία της Αστυνομίας και εισαγγελέα κατεδάφισε τον αυθαίρετο καταυλισμό των Τσιγγάνων - είναι μετανάστες από την Αλβανία - ενώ στις 26/9/2011 ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης, ως πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας της Νέας Ιωνίας, έδωσε εντολή να σχηματιστεί μεικτό κλιμάκιο αντρών της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. και με τη συνοδεία απορριμματοφόρου κατέστρεψαν την πραμάτεια μικροπωλητών, πετώντας στα σκουπίδια και τα κουλούρια ενός φουκαρά κουλουρά, γιατί τους θεώρησαν υπεύθυνους για το πάγωμα της αγοράς στη Νέα Ιωνία. «Στους μικροπωλητές (κατά κύριο λόγο Πακιστανούς μετανάστες) επιβλήθηκαν και υψηλά πρόστιμα ύψους 7.000 ευρώ (όπως προβλέπεται από το νόμο), ενώ, όπως καταγγέλθηκε, έγιναν επιχειρήσεις και σε σπίτια όπου έμεναν κάποιοι εξ αυτών», αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μπήκε - και συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα - από τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Πώς μπορούν οι φουκαράδες οι μετανάστες να αντέξουν τα πρόστιμα 7.000 ευρώ, διά χειρός της δημοτικής... τρόικας; Και η υποτιθέμενη ένταξή τους στην κοινωνία να επαφίεται στη... συμμετοχική συνεργασία Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας!!

Λίγη τσίπα δεν υπάρχει πια;

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ, από απόψεις και εκτιμήσεις για την πορεία της κρίσης βρίθει η επικαιρότητα. Ο καθένας λέει το λογάκι του...

Ο Τζορτζ Σόρος ζητάει ενιαία διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, ο Γερμανός πρώην υπουργός Π. Στάινμπρουκ δηλώνει πως η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και ο Ρομπάι με τον Σόιμπλε ζητούν άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Σε αυτούς προσθέστε μια έκθεση της HSBC, που προβλέπει κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, και καμιά 50αριά «διακεκριμένους οικονομολόγους», που ζητάνε επίσης «άμεσα» και «αποφασιστικά» μέτρα.

Ποιος από όλους αυτούς - αλλά και όσους θα ακούσουμε ακόμη - ασχολείται με το επίπεδο ζωής και τα δικαιώματα των εργαζομένων τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα;

Φυσικά, κανένας. Τέτοιες απόψεις είναι εξοβελισμένες από τον «παγκόσμιο προβληματισμό» για την οικονομική κρίση και φυσικά την κατεύθυνση ακολουθούν πιστά και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, άπαντες συζητάνε με δεδομένες τις πολιτικές λιτότητας, υπερφορολόγησης και κατάργησης δικαιωμάτων που εφαρμόζονται παντού στην ΕΕ, είτε υπάρχει δημόσιο χρέος, είτε όχι.

Προφανώς, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από όλους αυτούς τους «ειδικούς» και τους «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομίας. Στο κάτω κάτω τα συμφέροντά τους υπηρετούν μια και όλοι εμπλέκονται με συγκεκριμένες μερίδες του κεφαλαίου.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ παρατείνεται - σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν - η ημερομηνία για την πληρωμή της περίφημης «εισφοράς αλληλεγγύης». Για να... διευκολυνθούν, λέει, οι φορολογούμενοι.

Από τέτοιες «διευκολύνσεις» πολλές θα δούμε ακόμη και πολλές ημερομηνίες θα παραταθούν. Ομως, σε τίποτε δε θα αλλάξει αυτό την πραγματικότητα. Αυτή που λέει ότι ο κόσμος και ΔΕΝ ΕΧΕΙ και δεν θέλει να πληρώσει τα χαράτσια που του επιβάλλουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ