ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το Σάββατο διαδηλώνουμε όλοι για τους ανέργους

Στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Κορυφώνεται το δίμηνο δράσης

Με μια σειρά πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις συνεχίζεται το δίμηνο δράσης του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Επόμενος μεγάλος σταθμός είναι οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν το Σάββατο και τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στα Χανιά, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης, τα σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Τροφίμων - Ποτών, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος της ΟΓΕ έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ, ενάντια στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Αντίστοιχα, μέτρα στήριξης των ανέργων απαίτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, οι Λαϊκές Επιτροπές Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης, με μαζική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα. Ζήτησαν κατάργηση των δημοτικών τελών για τους ανέργους καθώς στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας υπάρχει αποθεματικό (!) 4 εκατομμυρίων ευρώ και άρα περιθώριο για ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών των ανέργων.

Επίσης, απαίτησαν τη χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, άμεση κάλυψη των αναγκών σε δασκάλους στα σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία), κ.ά.

Αλλες κινητοποιήσεις

Ανάμεσα στις κινητοποιήσεις, που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, είναι οι εξής:

  • Από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές, παρεμβάσεις σήμερα 1/10, πρώτη μέρα εφαρμογής της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΟΑΣΘ με τις αυξήσεις (πάνω από 30%) στις τιμές των εισιτηρίων. Οι Λαϊκές Επιτροπές θα κάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις 7 π.μ., σε τρεις χώρους του ΟΑΣΘ: Αφετηρία 25 (τέρμα Παπανδρέου), αμαξοστάσιο ΟΑΣΘ Ηλιούπολη, νέο σιδηροδρομικό σταθμό.
  • Από την Λαϊκή Επιτροπή Ευόσμου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης, πικετοφορία μπροστά από το Δημαρχείο, στις 7 μ.μ.
  • Από σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας στις 3/10, στις 11 π.μ., στον ΟΑΕΔ (Δωδεκανήσου).
  • Από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στις 3/10, για τα προβλήματα των ανέργων, στις 10 π.μ., στον ΟΑΕΔ.
  • Από το Σύλλογο της ΟΓΕ στην Πρέβεζα εκδήλωση με θέμα την Υγεία, στις 11/10.
  • Από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 3/10, εξόρμηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στις 8/10 κινητοποίηση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις 15/10 στο Εργατικό Κέντρο, εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο και στις 22/10, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
  • Από το Εργατικό Κέντρο Αρτας, κινητοποίηση στις 9/10 στο Νοσοκομείο της πόλης.
  • Από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αχαΐας, στις 13/10 παρέμβαση στο ΙΚΑ για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα των καθαριστριών.
  • Από το πολιτιστικό τμήμα του ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης, συναυλίες και ομιλίες στις συνοικίες (6/10 Τούμπα, 8/10 Σταυρούπολη, 13/10 Μενεμένη, 17/10 Καλαμαριά, 19/10 Χορτιάτη και 21/10 Εύοσμο).
Συνελεύσεις - συσκέψεις

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνεδριάσεις, οι τοπικές και κλαδικές συσκέψεις των συνδικάτων για την καλύτερη προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ. Προγραμματισμένες είναι οι εξής συνεδριάσεις:

Σήμερα, 1/10: Ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών), Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19/10), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση), Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (σύσκεψη με σωματεία και φορείς), Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» (Γενική Συνέλευση).

8/10: Σωματείο εργαζομένων «Τasty» (Γενική Συνέλευση).

9/10: Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (Γενική Συνέλευση), Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας (Γενική Συνέλευση).

12/10: Εργαζόμενοι σε «Lidl», «Καρφούρ» και «ΜΑΚΡΟ» (σύσκεψη).

15/10: Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας (Γενική Συνέλευση), Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας (Γενική Συνέλευση).

21/10: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Γενική Συνέλευση).

Δράση και από την ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Η κεντρική πρωτοβουλία της ΠΣΟ θα γίνει στις 3 και 4 Οκτώβρη στην Παλμέλα της Πορτογαλίας, με τίτλο «Παλεύοντας ενάντια στην ανεργία για δουλειά με δικαιώματα».

Στο 27% η ανεργία στην Ελλάδα

Ποσοστό 27% κατέγραψε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνη, παραμένοντας στα ύψη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 27% τον Ιούνη από 27,1% το Μάη, διατηρώντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην ΕΕ. Ακολουθεί η Ισπανία, με ποσοστό 24,4%, σύμφωνα με στοιχεία για το μήνα Αύγουστο.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνη υπολογίζεται σε 1,3 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,8%, στις γυναίκες στο 31,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 51,5%. Σταθερή στο 11,5% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλη. Στην ΕΕ-28 εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένη σε 10,1% τον Αύγουστο, από 10,2% τον Ιούλη. Συνολικά τον Αύγουστο καταγράφονται 24,6 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,3 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κινείται η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, που υπολογίζεται σε 21,6% στην ΕΕ-28 και 23,3% στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο (από 23,5% και 23,9% αντίστοιχα τον Αύγουστο του 2013). Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά καταγράφονται παρά τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την «απασχόληση» των νέων, που μεταφράζονται σε επιδοτήσεις και προνόμια για τις επιχειρήσεις ενώ στη νεολαία «υπόσχονται» δουλειά χωρίς δικαιώματα, που σύντομα οδηγεί ξανά στην ανεργία.

Για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Μπροστά στις τεράστιες οικονομικές ανάγκες του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ανατυπώνει σε ηλεκτρονική μορφή (CD) την έκθεση που παρουσιάστηκε στην Αθήνα προς τιμήν των 15 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ. Απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο να συμβάλει από το υστέρημά του, να ενισχύσει τη φωνή των ταξικών δυνάμεων, να βάλει την πρόσφατη ιστορία του ΠΑΜΕ μέσα στο σπίτι του, με την απόκτηση και τη διακίνηση του CD.

Οι συγκεντρώσεις
  • Την Πέμπτη 2 Οκτώβρη:

Ξάνθη 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

  • Την Παρασκευή 3 Οκτώβρη

Αγρίνιο 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Αμφισσα 7.30 μ.μ., πλατεία Λαού

Αργος 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αρτα 7 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Γιάννενα 7 μ.μ., Δημαρχείο

Γρεβενά 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Εύδηλος 7 μ.μ. πλατεία

Καβάλα 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά 7 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Κέρκυρα 6.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Κοζάνη 7 μ.μ., πεζόδρομος

Κόρινθος 7 μ.μ., πεζόδρομος (μπροστά από την Εθνική Τράπεζα)

Λαμία 7.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λευκάδα 7 μ.μ., Αϊ - Μηνάς

Λιβαδειά 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Πάτρα 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Πρέβεζα 7 μ.μ., Θεοφάνειο

Πτολεμαΐδα 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος 7 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο 7 μ.μ., Δημαρχείο

Σάμος 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Χαλκίδα 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά 7.30 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος 6.30 μ.μ., Απλωταριά

  • Το Σάββατο 4 Οκτώβρη

Αθήνα 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αλιβέρι 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλμυρός 11 π.μ., πικετοφορία στο κέντρο της πόλης

Αργοστόλι 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Ελευσίνα 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος 8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα 11 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καλαμπάκα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κιλκίς 11 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Λάρισα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Νάουσα 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ρόδος 6.30 μ.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου

Σκόπελος, 11 π.μ., παραλία

Σπάρτη 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα 12 μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη 12 μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα 11 π.μ., κεντρική πλατεία

  • Την Τετάρτη 8 Οκτώβρη

Κως 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ