ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΦΙΑ
Μόνιμο μέτρο στις πλάτες του λαού

Αντιμέτωπα με τα βαριά χαράτσια του «ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας, καθώς η διορία για την πρώτη από τις 6 προβλεπόμενες δόσεις έληξε χτες, ενώ ήδη αρχίζουν να τρέχουν και οι προσαυξήσεις για τις περιπτώσεις καθυστερημένης εξόφλησης των φορολογικών «υποχρεώσεων». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, θα συνεχίσουν στους επόμενους μήνες σε ρότα ακόμη μεγαλύτερης διόγκωσης, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την οικονομική αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών, τη ραγδαία υποχώρηση των εισοδημάτων και τη μαζική ανεργία.

Το νέο χαράτσι αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, προβλέπεται για ολόκληρη την περίοδο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, ενώ σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε «ελάφρυνση» συνεπάγεται την εφαρμογή άλλων «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων. Για πρώτη φορά από το 2014, το χαράτσι, πέρα από τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ισχύει στις αγροτικές εκτάσεις και κάθε είδους αγροτικές καλλιέργειες, σε περιοχές εκτός σχεδίου, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης.

Προκλητικές οι μειώσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Στον αντίποδα, προβλέπονται προκλητικές μειώσεις φόρου για τις βιομηχανίες και τα μεγάλα ξενοδοχεία, ελαφρύνσεις για μεγάλες και συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης, καθώς και απαλλαγές για «εξωχώριες» («οφσόρ») εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της λαϊκής κατοικίας, ούτε και για τα τετραγωνικά μέτρα. Τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα, έτσι ώστε οι μεγαλοϊδιοκτήτες πολλών κτισμάτων (π.χ. εταιρείες real estate) να μην επιβαρύνονται από τη φορολογική κλίμακα.

Απόλυτα ψευδεπίγραφος είναι και ο όρος «ενιαίος φόρος ακινήτων», αφού το μόνο που μέσω «ενσωμάτωσης» φόρου κάνει, είναι να καταργεί ουσιαστικά το φόρο πάνω στη μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, διασπείροντας το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά. Μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού, υπήρχε αφορολόγητο όριο για την προσωπική ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Πλέον, οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ, για την οποία προβλέπονταν υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.

ΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στην Εφορία ενάντια στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ

Η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποίησε, χτες, Τρίτη 30/9, στη Β' ΔΟΥ Ηρακλείου, μαζική παρέμβαση ενάντια στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ με στόχο να ενημερώσει τους ανθρώπους του μόχθου με τη θέση του ΚΚΕ γι' αυτό το ληστρικό φόρο, μοιράζοντας σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ απαιτεί:

  • Να καταργηθεί εδώ και τώρα η φορολογία στην πρώτη και στη δευτερεύουσα κατοικία, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας!
  • Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη!
  • Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία!

Η λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει άλλους φόρους!

Ο λεγόμενος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αποτελεί τη μονιμοποίηση των χαρατσιών, που δήθεν επέβαλαν προσωρινά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μαζί με την ΕΕ.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει τη νέα φοροεπιδρομή που δέχονται τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους. Το μέγεθος της φοροεπιδρομής αποκαλύπτεται και από το γεγονός του επιπλέον καταλογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, από όσα αρχικά είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση. Η παρατηρούμενη τεράστια αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε απομακρυσμένους οικισμούς, που οδηγεί σε υπερβολική φορολόγηση μιας μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας, επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση.

Αυτά που λέει τώρα η κυβέρνηση για επιμέρους βελτιώσεις και διορθώσεις δεν αλλάζουν την ουσία. Προσπαθεί να παγιδεύσει τη δίκαιη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση.

Το ΚΚΕ με παρεμβάσεις εντός και εκτός της Βουλής απαιτεί:

  • Την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει ακριβά και έχουν φορολογηθεί ήδη βαριά για να έχουν ένα σπίτι ή και ένα εξοχικό.
  • Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη.
  • Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας.
  • Να καταργηθούν οι φόροι που πνίγουν το λαό.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών.
  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου.
  • Διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Αρκετά μάτωσαν το λαό για τα κέρδη των μονοπωλίων! Λαϊκή συμμαχία - συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της πολιτικής που τα υπηρετεί!».

ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ
Μέτρα τόνωσης των επιχειρηματικών κερδών

Μέτρα ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας σε κλάδους της μεταποίησης που σχετίζονται με την οικοδομή αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών αίτημα φοροελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων για το 100% της δαπάνης που αφορά σε έργα «ενεργειακής αναβάθμισης» ύψους μέχρι 15.000 ευρώ. Οπως δήλωσε, «το 70% των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες - βιομηχανίες». Οι ίδιοι ευελπιστούν ότι η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ο ΦΠΑ για τις αγορές των υλικών αλλά και οι φόροι εισοδήματος που θα προκύψουν από τις νέες θέσεις εργασίας θα αναπληρώσουν την «απώλεια» από την «ελάφρυνση». Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική παρέμβαση αφορά στο απόθεμα των παλαιών κτιρίων, μέσω των οποίων επιχειρείται η όποια ανάκαμψη.

Δύο τροπολογίες του ΚΚΕ για λαϊκή ανακούφιση

Στις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων», το οποίο από χτες βρίσκεται στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Η πρώτη αφορά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και η δεύτερη την άμεση ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, στο ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ, που βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και γι' αυτό εκβιάζονται και απειλούνται με κατασχέσεις, με ατομικές ειδοποιήσεις που στέλνονται κατά χιλιάδες μέσω ΚΕΑΟ, επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις, μένουν ακάλυπτοι από υγειονομική περίθαλψη, στερούμενοι ακόμη και αυτές τις ελάχιστες παροχές που έχουν απομείνει.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ROSCO - ΟΛΘ
Κομμάτι από τη λεία συνεχίζουν να διεκδικούν και οι Ρώσοι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων με επίκεντρο τις προς ιδιωτικοποίηση κρατικές υποδομές, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD), Βλαντιμίρ Γιακούνιν, στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Ο Βλ. Γιακούνιν επισήμανε ότι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO (Εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού) και, βέβαια, του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, ωστόσο διαβλέπει εμπόδια από την πλευρά των ΗΠΑ.

«Προς το παρόν εργαζόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά οι τελικοί όροι του διαγωνισμού δεν έχουν ανακοινωθεί», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει επίδραση από τις κυρώσεις της ΕΕ, στην πρόθεση του ρωσικού μονοπωλίου να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ρεαλισμό. Η πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ είναι ισχυρότατη, δεν αποκλείω ότι οι εταίροι μας (η ελληνική κυβέρνηση) μπορεί και να το ξανασκεφτούν».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, αναφερόμενος και πάλι στις κυρώσεις της ΕΕ, εκτίμησε ότι «η έξοδος από το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν θα είναι σύντομη και θα απαιτηθεί ένας χρόνος για τη σταθεροποίηση των χρηματιστικών αγορών».

Συγχωνεύσεις στις τράπεζες

Στον όμιλο της Alpha Bank πέρασε και τυπικά το δίκτυο λιανικής τραπεζικής της Citibank στην Ελλάδα, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς. Η συναλλαγή αφορά το δίκτυο των 20 υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ (καταθέσεις, υπόλοιπα από πιστωτικές κάρτες κ.ά.) ενώ το αντίτιμο της εξαγοράς διαμορφώθηκε σε 2 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Citibank είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει την επιχειρηματική παρουσία της στην Ελλάδα με την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε μεγάλες επιχειρήσεις, στον τομέα της ναυτιλίας κ.ά.

Στα σκαριά ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος

Την κατάθεση και ψήφιση του νέου «αναπτυξιακού» νόμου μέσα στο 2014 προανήγγειλε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης. Παράλληλα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνεται παράταση έξι μηνών για την εξασφάλιση τραπεζικού δανείου σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στον ισχύοντα νόμο αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τραπεζική χρηματοδότηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ