ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Αντιδρούν Μόσχα - Παρίσι στο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα

Αρχισαν οι συνομιλίες των επιθεωρητών του ΟΗΕ και Ιρακινών αξιωματούχων, στη Βιέννη

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Διόλου θετική υποδοχή επιφύλαξαν η γαλλική και η ρωσική ηγεσία στο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των απεσταλμένων της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν οι ανάλογες αμερικανικές επαφές στο Πεκίνο, στη Βιέννη συναντήθηκαν, μετά από 4 χρόνια, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ με αξιωματούχους του Ιράκ, για να εξετάσουν «πρακτικά ζητήματα» για την επανάληψη των επιθεωρήσεων. Την Κυριακή, αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν πάλι το πολιτικό αεροδρόμιο στη Βασόρα χωρίς θύματα, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται, ήδη, σε Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Σ. Αραβία, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ηγεσίες δεν έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους επισήμως.

Επτά ημέρες περιθώριο αφήνει στην ιρακινή ηγεσία, σύμφωνα με διαρροές, το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος να αποδεχτεί άνευ όρων τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ακολουθεί ένα διάστημα 23 ημερών, όπου η Βαγδάτη θα πρέπει να δημοσιοποιήσει πλήρη κατάλογο με τα οπλικά της προγράμματα, ειδάλλως απειλείται με στρατιωτική δράση. Μόσχα και Παρίσι, όμως, δε συμφωνούν.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε συνέντευξή του στη «Λε Μοντ», δήλωνε ότι «δεν μπορεί η Γαλλία να δώσει ελευθέρας για στρατιωτικό πλήγμα, δεν μπορεί να δεχτεί απόφαση που δε θα επαναφέρει προς συζήτηση στον ΟΗΕ το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης». Δηκτικότερος εμφανίστηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, αρχίζοντας τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Πούτιν απέφυγε να σχολιάσει τις συνομιλίες με τον Αμερικανό και Βρετανό απεσταλμένο, αλλά επανέλαβε ότι «το πλέον σημαντικό είναι η τάχιστη επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, όπου υπογραμμιζόταν ότι «οι αυξανόμενες αμερικανο-βρετανικές επιδρομές στο βόρειο και στο νότιο Ιράκ, όχι μόνον επιβαρύνουν την τεταμένη ατμόσφαιρα, αλλά και θέτουν επιπλέον εμπόδια για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης».

Με ενδιαφέρον αναμενόταν η αντίδραση της κινεζικής ηγεσίας, που υποδέχτηκε τον Βρετανό απεσταλμένο Γουίλιαμ Εχρμαν, έχοντας εκφράσει προτίμηση για τη γαλλική πρόταση που προβλέπει μια πρώτη απόφαση για επανάληψη των επιθεωρήσεων και μια δεύτερη για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση που η Βαγδάτη δε συμμορφωθεί. Η Μόσχα, αν και επιμένει ότι αρκούν οι υπάρχουσες αποφάσεις, δεν αποκλείεται να συνταχθεί με το Παρίσι.

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατούσε και στην Αγκυρα, όπου κατέφθασε η βοηθός ΥΠΕΞ, των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Τζόουνς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τζόουνς συζήτησε εκτενώς τα ανταλλάγματα που ζητά η τουρκική ηγεσία σε περίπτωση πλήγματος. Στην Αγκυρα έφθασε, χθες, και ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ, που εκτίμησε ότι ένα πλήγμα κατά του Ιράκ «θα ήταν πλήγμα και κατά της Τουρκίας».

Παρά τις δυσκολίες, Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιμένουν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ανοίγοντας το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, επανέλαβε ότι «ο Χουσεΐν θα πρέπει να αφοπλιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και αναζητούμε ποιος είναι ο καλύτερος». Με τον Μπλερ συντάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία του Ιράκ». Τις απόψεις τους δε συμμερίζονται αρκετοί από τους συνέδρους.

Συνομιλίες και αντιδράσεις

Αρχισαν, χθες, στη Βιέννη οι συνομιλίες των επιθεωρητών του ΟΗΕ και αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με Ιρακινούς αξιωματούχους. Αντικείμενο είναι όλες οι πρακτικές πλευρές της επανάληψης των επιθεωρήσεων, ενώ, όπως δήλωνε ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, που θα ενημερώσει την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας, στόχος είναι να ξαναρχίσουν οι επιθεωρήσεις στις 15 Οκτωβρίου.

Εντονη, όμως, ήταν η ανησυχία ότι Ουάσιγκτον και Λονδίνο, στην προσπάθειά τους να υιοθετηθεί το ψήφισμά τους, δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν την έναρξη των επιθεωρήσεων. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις από διάφορες χώρες. Εντός ΗΠΑ, τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το 33% υποστηρίζει μονομερή στρατιωτική δράση, τη στιγμή που οι 3 Δημοκρατικοί βουλευτές που επισκέπτονται το Ιράκ μιλούσαν για βάρβαρες συνέπειες του εμπάργκο και τόνιζαν ότι δε θα βοηθήσει ένας πόλεμος. Κατηγορηματικά αρνητικοί είναι οι Ισπανοί, που, σύμφωνα με δημοσκόπηση στην «Ελ Παΐς», σε ποσοστό 90%, τάσσονται ενάντια σε στρατιωτική δράση ακόμη και με απόφαση του ΟΗΕ, ενώ το 72% τάσσεται ενάντια ακόμη και στην παροχή τεχνικής επιμελητείας.

  • Την καταδίκη τους έναντι μιας ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ, είτε με, είτε χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, εκφράζουν, με ψηφίσματά τους, ο υποψήφιος δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας, Γεώργιος Ζάχαρης, και η «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση» Λουτρακίου - Περαχώρας, καθώς και η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Οχι πόλεμος για το πετρέλαιο»

Συλλήψεις έγιναν στην Ουάσιγκτον

Associated Press

Συλλήψεις έγιναν στην Ουάσιγκτον
Ποτάμι η οργή που ανταριάζει, θέριασε, φούσκωσε και πλημμύρισε τους δρόμους δεκάδες πόλεων, στις τέσσερις γωνιές της Γης. Από την Ουάσιγκτον στο Βερολίνο και από το Λονδίνο στο Σίδνεϋ, όλες οι φωνές ενώθηκαν σε μία: «Σταματήστε τον πόλεμο... ΤΩΡΑ!».

Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών, τράνταξε το Σάββατο το Λονδίνο. Η αντιπολεμική διαδήλωση ξεκίνησε κατά τις 3.30 μμ ώρα Ελλάδος, και κατέληξε μετά από πολύωρη πορεία, στις 8.30 μμ στο Χάιντ Παρκ, όπου τελικά βρέθηκαν περίπου 500.000 διαδηλωτές, σύμφωνα τουλάχιστον με ανεξάρτητα μέσα. Οι ίδιοι οι διοργανωτές, η οργάνωση Stop the War καθώς και ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος, υποστηρίζονταν και από τη Συμμαχία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND), έκαναν λόγο για πάνω από 300.000.

«Οχι πόλεμος για το πετρέλαιο», «Σταματήστε την πολεμική μηχανή», ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους τηλεβόες που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές για να ακουστούν έως την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Ο Ταμ Ντάλιελ, ένα από τα ιστορικά στελέχη των Εργατικών, μιλώντας ενώπιον των συγκεντρωμένων στο Χάιντ Παρκ, χαρακτήρισε μία πολεμική αναμέτρηση με το Ιράκ ως την πιο επικίνδυνη από την εποχή της κρίσης του Κόλπου των Χοίρων, το 1962. «Υπνοβατούμε προς την καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά. Στη διαδήλωση πήραν μέρος πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που αντιτίθενται στην υποστήριξη από τον Τόνι Μπλερ, όπως και ο Βρετανός κινηματογραφιστής Κεν Λόουτς. Παρών έδωσε, και μάλιστα και από το βήμα των ομιλητών και ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, αλλά και ο Σκοτ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.

Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης

Η επιβλητική διαδήλωση στο Λονδίνο περνάει από το Πικαντίλι
Η επιβλητική διαδήλωση στο Λονδίνο περνάει από το Πικαντίλι
Εκτός της αντίθεσής τους στον πόλεμο οι διαδηλωτές εξέφρασαν και την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Οπως ακριβώς έγινε και στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον πλατεία Αλ Ταχίρ και φώναξαν κατά του πολέμου, στην επέτειο των δύο χρόνων από την έναρξη της Ιντιφάντα. Αντιστοίχως, διαδηλώσεις έγιναν και στο Δουβλίνο, την ιρλανδική πρωτεύουσα, τη γερμανική πρωτεύουσα, Βερολίνο καθώς και επί δύο μέρες στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.

Την αντίθεσή τους σε συμμετοχή της χώρας τους σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, εξέφρασαν οι Ισπανοί με διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του Ισπανού πρωθυπουργού, την Παρασκευή στη Σεβίλλη και την Κυριακή στη Μαδρίτη.

Στις πορείες διαμαρτυρίας, που συμμετείχαν αριστερά κόμματα, εργατικά σωματεία και διάφορες οργανώσεις, οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση Αθνάρ να αλλάξει στάση και να μην παρέχει καμία βοήθεια στις ΗΠΑ για να επέμβει στο Ιράκ, αφού τόνισαν ότι ένας πόλεμος με τον Σαντάμ θα εξυπηρετήσει στενά αμερικανικά συμφέροντα.

Πάνω από 100.000 οι διαδηλωτές που πήραν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Ιράκ, που διοργανώθηκε στην Ρώμη από την Κομμουνιστική Επανίδρυση. Οι Ιταλοί εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε συμμετοχή της χώρας τους σε επίθεση στο Ιράκ, κατέστησαν επίσης σαφές ότι η χώρα τους δεν έχει κανένα λόγο να θέλει αυτό τον πόλεμο.

«Αντίσταση» των Αμερικανών

Ακόμη πιο ευρύ ήταν το φάσμα των διαμαρτυριών στην αμερικανική επικράτεια.

Χιλιάδες διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου αλλά και καθ' όλη την Κυριακή, κοντά στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στο κέντρο της Ουάσιγκτον. Οι διαδηλωτές, που είχαν ανακοινώσει ότι σκόπευαν να αποκλείσουν τα κτίρια αυτά, ήταν περιστοιχισμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, οι δρόμοι ήταν μπλοκαρισμένοι από τσιμεντένια εμπόδια πάνω στα οποία είχε στηθεί περίφραξη ώστε να περιορίζονται οι διαδηλωτές. Αυτή είναι η δημοκρατία φώναζαν ορισμένοι, ενώ ένας ομιλητής είπε ότι θέλει να αντιπαρατεθεί ευθέως με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. «Μπους σταμάτα να χτυπάς τα τύμπανα του πολέμου», «Οχι αίμα για πετρέλαιο», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά το διήμερο των διαδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της ΠΤ και του ΔΝΤ, άρχισαν από την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Τα μεμονωμένα, όχι σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή οδήγησαν σε 649 προσαγωγές. Ετσι, ενώπιον της γενικής κατακραυγής για τις συλλήψεις της Παρασκευής, η αστυνομία ακολούθησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μια πολιτική, σχετικά, πιο ήπιας καταστολής, επεμβαίνοντας στα μπλόκα των διαδηλωτών με συγκρατημένη βία και πραγματοποιώντας δεκάδες επιλεκτικές συλλήψεις.

Ενα ακόμη στοιχείο, ενδιαφέρον ομολογουμένως, είναι ότι αυτή τη φορά, στις διαδηλώσεις έδωσαν το «παρών» όλες οι ηλικιακές ομάδες, ενώ και πολλοί αποκαλούμενοι «βετεράνοι» του αντιπολεμικού κινήματος των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του '60 έδωσαν μαχητικό «παρών», δείγμα της διεύρυνσης του αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος ακόμη και στην «καρδιά του κτήνους».

Ενα ακόμη δείγμα αυτής της διεύρυνσης και της μαχητικής αντίθεσης των Αμερικανών, είναι ότι ο Μπους συναντά «αντίσταση» όπου και εάν πηγαίνει. Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Ντένβερ των ΗΠΑ κατά του επερχόμενου πολέμου στο Ιράκ και την παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» σταυροφορία Μπους, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην πόλη.

Δεκάδες χιλιάδες έδωσαν και το «παρών» στη διαδήλωση που διοργανώθηκε στο Σαν Φραντσίσκο, το Σάββατο, ενώ πάνω από 5.000 «ποδηλατιστές της ειρήνης», έκλεισαν το κέντρο την Παρασκευή το απόγευμα.

ΚΚΕ
Καμιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Επίκαιρη Ερώτηση του Ορ. Κολοζώφ προς τον υπουργό Εξωτερικών

Με Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο Ορέστης Κολοζώφ ερωτάται ο υπουργός Εξωτερικών αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να μην εμπλέξει τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Μια σαφής και κατηγορηματική τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμπλακεί ή να χορηγήσει διευκολύνσεις προκειμένου να υλοποιηθεί ο «προληπτικός» πόλεμος των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας ενάντια στο Ιράκ, θα ήταν σημαντικότατη συμβολή της χώρας μας στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Αντί γι' αυτό, όμως, η κυβέρνηση, εν κρυπτώ, χωρίς ενημέρωση της Βουλής, δίχως καν απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ουσιαστικά έχει ήδη εμπλέξει τη χώρα μας σ' αυτή τη βρώμικη υπόθεση, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η βάση της Σούδας έχει ενεργοποιηθεί, εξακολουθεί να ισχύει η παραχώρηση αεροδιαδρόμων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση μεγάλων περιοχών στις ελληνικές θάλασσες όπου τα αμερικανικά αεροσκάφη θα πετούν χωρίς να καταθέτουν σχέδιο πτήσης κλπ. Εξάλλου, στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ - σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας - αυτό που φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση είναι - θεωρώντας δεδομένη την επέμβαση - το πώς θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση συμμάχων δυνάμεων των ΗΠΑ - μαζί και της Ελλάδας - με την εξασφάλιση μιας επίφασης νομιμότητας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός εάν προτίθεται η κυβέρνηση:

  • Να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στο Ιράκ και των γειτονικών χωρών.
  • Να καταστήσει σαφές ότι η χώρα μας σε καμία περίπτωση - ακόμα κι αν οι αφόρητες ιμπεριαλιστικές πιέσεις οδηγήσουν σε μια σχετική απόφαση του ΟΗΕ - δεν πρόκειται να εμπλακεί, ούτε να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας ή να παραχωρήσει οποιεσδήποτε άλλες διευκολύνσεις για την υλοποίηση των τρομοκρατικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, οι οποίοι εκτός των άλλων εκθέτουν τη χώρα μας σε τεράστιους κινδύνους, μετατρέποντάς τη σε στόχο πιθανών αντιποίνων;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Αμεση κινητοποίηση του λαού

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πορεία «αντίστροφης μέτρησης» του πολέμου σε βάρος του Ιράκ, επισήμανε:

«Ο ελληνικός λαός πρέπει και αυτός να κάνει τη δική του αντίστροφη μέτρηση. Να κινητοποιηθεί και να συμβαδίσει με τις μεγάλες σε όγκο και παλμό αντιπολεμικές συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Αντιδράσεις που δείχνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται και την αντίθεση των λαών στο νέο πόλεμο των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ.

Χρειάζεται η άμεση κινητοποίηση του ελληνικού λαού. Το σύνθημα "όχι στον πόλεμο", θα έχει πρακτική σημασία και αποτέλεσμα, εφόσον θα συνοδεύεται από τη λαϊκή απαίτηση να μη συμμετάσχει και να μη συναινέσει η Ελλάδα στο νέο πόλεμο που ετοιμάζουν.

Ο λαός θα πρέπει με την ψήφο του να ψηφίσει καθαρά, ενισχύοντας τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", η οποία συσπειρώνει τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χωρίς ερωτηματικά και "ίσες αποστάσεις" στάθηκαν πάντα στο πλευρό των λαών που δοκιμάστηκαν, στάθηκαν κατά του πολέμου».

ΒΟΛΟΣ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου σήμερα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου καλεί σε μαζική συμμετοχή το λαό της πόλης για να διατρανώσει την αντίθεσή του στο πόλεμο που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές κατά του Ιράκ και να απαιτήσουν το σταμάτημα της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της «ο φιλειρηνικός λαός της πόλης καλείται να κινητοποιηθεί για να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ, για να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων. Να φύγει το ΝΑΤΟ και οι βάσεις από τη χώρα μας. Να μην υπάρξει καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, καμία διευκόλυνση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ