ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μπαίνουμε στο 2019 πιο αισιόδοξοι ότι θα ανατείλει μια νέα κοινωνία

Τα κάλαντα έψαλε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η χορωδία του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος»

Παραδοσιακές κεφαλονίτικες μελωδίες αντήχησαν το πρωί της Δευτέρας στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, καθώς η χορωδία του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος» έψαλε τα κάλαντα στον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τον Σύλλογο υποδέχτηκε στον Περισσό μαζί με τον Δ. Κουτσούμπα αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος. Ανάμεσά τους ήταν και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης, η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«...Σ' αυτό το σπίτι πουρθαμε πέτρα να μη ραγίσει, το Κάπα Κάπα Εψιλον χρόνια πολλά να ζήσει - Εζησε χρόνια εκατό, να τα διπλασιάσει, να γίνουν οι αγώνες του, παράδειγμα για δράση - Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, πάντα για νίκες να μιλά, χωρίς πολέμους και σκλαβιά, χρόνια πολλά ειρηνικά - Χρόνια πολλά στην εργατιά, που φτιάχνει έργα και τολμά, χρόνια πολλά στην εργατιά, να ζούμε μεις ειρηνικά...», τραγούδησε η χορωδία, ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί σκοποί της Κεφαλονιάς. Το γνωστό «Απόψε την κιθάρα μου» αλλά και «Το καράβι».

«...Στην Κέρκυρα μας πάνε, να μας κρεμάσουνε, κι εμείς θα τραγουδάμε μέχρι να φτάσουμε...», λένε οι στίχοι του τραγουδιού που «έρχεται» από το 1849 και την εξέγερση της Σκάλας, την αντίσταση των ριζοσπαστών Επτανήσιων.

Ο Δ. Κουτσούμπας με την Αλεξάνδρα Μπαλού, τον Γιάννη Πρωτούλη και την πρόεδρο του Συλλόγου «Η Εύγερος»
Ο Δ. Κουτσούμπας με την Αλεξάνδρα Μπαλού, τον Γιάννη Πρωτούλη και την πρόεδρο του Συλλόγου «Η Εύγερος»
Στον Σύλλογο προσφέρθηκε το Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ αλλά και βιβλία στα μέλη της χορωδίας. Απ' την πλευρά του, ο Σύλλογος πρόσφερε στον Δ. Κουτσούμπα δύο βιβλία, δικής του έκδοσης, του Κώστα Κριτσίνη που περιλαμβάνει δύο θεατρικά έργα του με τίτλο «Οι Ριζοσπάστες» και «Η δίκη των νεκρών», καθώς και το έργο του Γάλλου Πολ Μιλιέ «Η Μπιοντινέττα», μεταφρασμένο από τον Κώστα Κριτσίνη. Το πρώτο θεατρικό αφορά στο κίνημα των Ριζοσπαστών στην Κεφαλονιά κατά της αγγλικής κατοχής (1809-1864) και υπέρ της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που τελικά πραγματοποιήθηκε στις 21 Μάη του 1864. Το δεύτερο έχει θέμα τη φίμωση της σκέψης σε δικτατορίες και το τρίτο είναι μια ανάλαφρη, αλλά ωστόσο αντιπολεμική μίνι όπερα. Η έκδοση περιλαμβάνει κριτικές, αλληλογραφίες και ένα αναμνηστικό φωτογραφικό υλικό από τις πλούσιες δραστηριότητες του Συλλόγου.

Το δεύτερο βιβλίο που προσφέρθηκε στον Δ. Κουτσούμπα είναι του Σπύρου Λουκάτου για τα χρόνια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ευχήθηκε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες, τονίζοντας: «Αποχαιρετώντας το 2018, μπαίνοντας στο 2019, αποχαιρετώντας 100 χρόνια ζωής και ηρωικής δράσης του ΚΚΕ και μπαίνοντας στον νέο αιώνα μας, είμαστε πιο αισιόδοξοι, είμαστε σίγουροι, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτός ο σάπιος κόσμος, αυτό το σάπιο σύστημα, αυτό το σύστημα της αδικίας, της εκμετάλλευσης, των πολέμων, θα το αλλάξουμε και θα ανατείλει τελικά μια νέα ζωή, μια νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς πολέμους, με ειρήνη, ευημερία, ανάπτυξη και δουλειά για όλους και όλες. Εύχομαι από καρδιάς, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, καλή χρονιά, καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαριάνθη Καλογηροπούλου ευχαρίστησε και εξήρε το ΚΚΕ για τους αγώνες του, ευχόμενη να τους συνεχίσει με δύναμη για το καλό των ανθρώπων, για να ζουν με αλληλεγγύη και ειρήνη.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάσεις υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές

-- Η ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί την Τετάρτη 9 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κ. Μακεδονίας. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.

-- Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί την Τετάρτη 9 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας στον ρ/σ «24/7»

Αύριο Τετάρτη, στις 11.30 π.μ., ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» και στην εκπομπή του Β. Σκουρή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ