ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη τους!»

Μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Εργασίας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας των διανομέων

...μέχρι το υπουργείο Εργασίας
...μέχρι το υπουργείο Εργασίας
Να μπει τέρμα στις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι διανομείς (ντελιβεράδες) απαίτησε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με τη μηχανοκίνητη πορεία που οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή, με κατάληξη το υπουργείο Εργασίας.

«Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη τους». Με την απαίτηση αυτή στα τρικάκια και στις ανακοινώσεις του Συνδικάτου, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν από τη Γλυφάδα, όπου μια βδομάδα πριν ένας συνάδελφός τους έχασε τη ζωή του σε «ατύχημα» την ώρα της δουλειάς, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε.

Στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του δούλευε παράλληλα και σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, πασχίζοντας να συμπληρώσει με τη δεύτερη δουλειά ως ντελιβεράς το πενιχρό μεροκάματο.

Τα πρόσφατα «ατυχήματα» φέρνουν στο προσκήνιο τους απαράδεκτους όρους δουλειάς και αμοιβής που αντιμετωπίζουν οι ντελιβεράδες. Οπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εξηγούν, σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με το δικό τους μηχανάκι και να επιβαρύνονται με το κόστος της βενζίνης και της συντήρησής του. Είναι συνήθης πρακτική τα έξοδα αυτά να θεωρείται ότι συμπεριλαμβάνονται στα μεροκάματα - ψίχουλα που παίρνουν, ενώ δεν λείπουν και οι εργοδότες που λένε στους εργαζόμενους πως τη βενζίνη θα τη «βγάλουν» από τα φιλοδωρήματα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν εταιρικά μηχανάκια, η συντήρησή τους είναι πλημμελής.

Μηχανοκίνητη πορεία από τη Γλυφάδα...
Μηχανοκίνητη πορεία από τη Γλυφάδα...
Δίπλα στα ελλιπή ή και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνθήκες πίεσης και εντατικοποίησης, τα ωράρια - λάστιχο, τα «κομμένα» ρεπό των εργαζομένων. «Ξέρεις τι ώρα θα πας για δουλειά, δεν ξέρεις όμως τι ώρα θα φύγεις», λέει ο Βασίλης, που δουλεύει σε μεγάλη επισιτιστική αλυσίδα. Οπως εξηγεί, οι συμβάσεις του ίδιου και των συναδέλφων του προβλέπουν 4ωρη δουλειά, το πραγματικό ωράριο όμως διαμορφώνεται από τις παραγγελίες. Ετσι, το ωράριο μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 10 ώρες. «Δεν έχω πάρει ποτέ δεύτερο ρεπό μέσα στη βδομάδα», σημειώνει και επισημαίνει ότι υπάρχουν ντελιβεράδες που μένουν ακόμα και για μήνες χωρίς ρεπό.

Στα παραπάνω προστίθενται η υπο-δηλωμένη ή αδήλωτη εργασία και η πρακτική της «διπλής ειδικότητας», με βάση την οποία εργαζόμενοι δηλώνονται και δουλεύουν σε δύο πόστα, για παράδειγμα και στη λάντζα και στη διανομή.

Διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας

Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Ανδ. Νεφελούδη, χωρίς όμως να πάρει ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσε για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Ο Ανδ. Νεφελούδης αναφέρθηκε στην εγκύκλιο του υπουργείου για τους διανομείς, η οποία όμως αποτελεί κενό γράμμα για τους εργαζόμενους. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, στην παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη η Σωματειακή Επιτροπή σε «Goody's» - «Everest», θέτοντας και τέτοια ζητήματα, η εργοδοσία απάντησε πως δεν γνωρίζει καμία εγκύκλιο.

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως θα συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα προστασίας και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Πλήρη και σταθερή εργασία. Μειωμένο ωράριο με αποδοχές 8ώρου. Κλαδικές ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών. Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται από την επιχείρηση. Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ και για την ειδικότητα των διανομέων. Κανένας ντελιβεράς στους δρόμους με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παρέμβαση από τη Σωματειακή Επιτροπή σε «Goody's» - «Everest»

Στο μεταξύ, παρέμβαση στην εργοδοσία, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μια σειρά αιτήματα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, έκανε την περασμένη Πέμπτη η Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου σε «Goody's» - «Everest».

Η Επιτροπή αναδεικνύει την έλλειψη μέσων προστασίας για τους διανομείς και καταγγέλλει την πρακτική της χρονομέτρησής τους, που εντείνει την πίεση και τους εκθέτει σε κινδύνους.

Διεκδικεί εταιρικά μηχανάκια με συντήρηση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κατασκευαστή, μέσα ατομικής προστασίας (μπουφάν με προστατευτικά, κράνος κλειστού τύπου, αδιάβροχο, γάντια, αντιολισθητικές μπότες), να μη γίνεται διανομή σε συνθήκες έκτακτων καιρικών φαινομένων. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για επιχειρησιακή ΣΣΕ «με ουσιαστικές αυξήσεις, που να καθορίζει τις ειδικότητες, τα πόστα και τα καθήκοντα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

Ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους διοργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Πέμπτη 17 Γενάρη στις 5.30 μ.μ., στο δημαρχείο Περιστερίου (στάση μετρό «Περιστέρι»).

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Χρήστος Παπάζογλου, ειδικός γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Βασίλης Οψιμος, τεχνικός επιθεωρητής Εργασίας. Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

Το Συνδικάτο παίρνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με αφορμή τα δεκάδες θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και τους εκατοντάδες σακατεμένους που μετρά ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

«Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού, ο γερασμένος και ελλιπώς συντηρημένος εξοπλισμός και οχήματα οδηγούν στην πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών "ατυχημάτων", καθώς και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών. Μόνο το τελευταίο διάστημα στον κλάδο μας μετράμε 50 εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες σακατεύονται καθημερινά», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους, τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας αλλά και κάθε συνειδητοποιημένο συνδικαλιστή να συμμετάσχουν στην ημερίδα, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να πάρουν μέτρα υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αγώνας για προστασία των εργαζομένων συγκρούεται με το καπιταλιστικό κέρδος

Η πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για την «προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες στο χώρο εργασίας» συζητήθηκε μέσα στο Δεκέμβρη στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας που συνδέεται με την εργασία στην ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ 91.500 και 150.500 άτομα διαγνώστηκαν το 2012 για πρώτη φορά με καρκίνο, ο οποίος προκλήθηκε από έκθεσή τους σε επιβλαβείς ουσίες στο χώρο εργασίας.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Κάποιες προσθήκες ή μειώσεις τιμών καρκινογόνων ουσιών στη σχετική λίστα της Οδηγίας που φέρνετε είναι αποσπασματικές και μάλιστα παραπέμπετε την εφαρμογή τους από το... 2023-2025. Η πρόταση Οδηγίας μιλά όχι για ουσιαστική και πλήρη αλλά για ελάχιστη προστασία, δηλαδή για "τα μάτια του κόσμου". Καθορισμένη κι αυτή από τα μοναδικά κριτήρια που αναγνωρίζετε, της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, της αντίληψης περί κόστους - οφέλους. Κι όλα αυτά με ιδιωτικές επιχειρήσεις που βάζετε να κάνουν τους ελέγχους και πληρώνονται από τους εργοδότες που κατά τα άλλα... θα ελέγχουν. Δηλαδή όσους παραβιάζουν τα όρια για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους. Βάζετε κυριολεκτικά το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

Τα μέτρα είναι πολύ πίσω από την ολόπλευρη αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων και παραμένουν μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες πρόληψης. Ο αγώνας των εργαζομένων για πραγματική προστασία από επαγγελματικές ασθένειες και κάθε είδους βλαβερούς παράγοντες στους εργασιακούς χώρους είναι πολύ αναγκαίος και συγκρούεται με το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ