ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Γενάρη 2005 - Κυριακή 2 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με ταξική ορμή και τη νέα χρονιά

Η πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη της χρονιάς που πέρασε, βάζει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπροστά σε νέα αυξημένα καθήκοντα για το 2005. Τα ταξικά συνδικάτα και οι ομοσπονδίες βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην πρωτοπορία των συνδικαλιστικών, εργατικών και αντιιμπεριαλιστικών αγώνων, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή της κυβερνητικής σκυτάλης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να αλλάξει στο ελάχιστο η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα από το ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Το ΠΑΜΕ ρίχνεται από σήμερα κι όλας στη μάχη να βρει συνέχεια και στη νέα χρονιά η πλούσια δράση των ταξικών δυνάμεων, κόντρα στις λογικές του «ευρωμονόδρομου» και τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Το 2005 μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ορόσημο στην ένταση της ταξικής αντεπίθεσης και να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Τα πρώτα αγωνιστικά μηνύματα του 2005 έρχονται σήμερα από τέσσερις εκπροσώπους των ταξικών συνδικάτων που σημάδεψαν με τη δράση τους το χρόνο που έφυγε.

Οργανώνουμε ήδη τους νέους αγώνες

Δήλωση του Βαγγέλη Βακάλη, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Το 2005 είναι χρονιά επιτάχυνσης της στρατηγικής της Λισαβόνας. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα όξυνση των προβλημάτων τους, όπως είναι αυτό της ανεργίας, της ακρίβειας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, της Υγείας και της Παιδείας. Ιδιαίτερα για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, κυβέρνηση και κεφάλαιο φαίνονται αποφασισμένοι να γκρεμίσουν από τα θεμέλια ό,τι η εργατική τάξη έχει χτίσει μέχρι σήμερα με τους αγώνες της.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας είναι έτοιμο για μια νέα αγωνιστική χρονιά. Εχουμε σκληρούς αγώνες μπροστά μας. Αγώνες του κλάδου, του ΠΑΜΕ, αγώνες για την υπεράσπιση της ίδιας μας της ζωής, για τη διεκδίκηση κάλυψης των πραγματικών αναγκών μας. Το 2005 είναι και χρονιά εκλογών για το Συνδικάτο της Αθήνας. Στόχος μας είναι να πορευτούμε σ' αυτές αγωνιστικά, να μαζικοποιήσουμε και να ισχυροποιήσουμε ακόμα παραπέρα το Συνδικάτο και συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πιστοί στις αγωνιστικές παραδόσεις της 20ετούς πορείας μας. Οι οικοδόμοι, πρωτοπόροι στον αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, δίνουν συνέχεια στην αγωνιστική δράση τους ύστερα από την απεργία της 10ης Νοέμβρη και προετοιμάζονται για νέα απεργιακή κινητοποίηση.

«Ποδαρικό με απεργία!»

Δήλωση του Δήμου Θεοδώρου, προέδρου της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας

Από την πρόσφατη κινητοποίηση του κλάδου έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση του κλάδου έξω από το υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα κάνουν αγωνιστικό «ποδαρικό» στη νέα χρονιά με την απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε ομόφωνα η Ομοσπονδία για τα μέσα του Φλεβάρη. Από τα τέλη Γενάρη ξεκινάνε οι περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας. Κεντρικό αίτημα αποτελεί η υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ενώ στον πυρήνα των διεκδικήσεων παραμένει το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που έχει υιοθετήσει η ΟΕΚΙΔΕ. Ενα πλαίσιο που αποτέλεσε σημείο συνάντησης για τους εργαζόμενους στην τελευταία επιτυχημένη απεργία της 25ης Νοέμβρη και το οποίο συσπείρωσε νέες δυνάμεις στον αγώνα των εργαζομένων για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους -μεταφορά κεφαλαίων, απολύσεις, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, λουκέτα - αλλά και για τα ευρύτερα προβλήματα όλης της εργατικής τάξης, όπως αυτά της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της προστασίας των ανέργων.

Με δεδομένο ότι οι κλάδοι μας βιώνουν λυσσαλέα επίθεση, στα πλαίσια της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, η Ομοσπονδία προσανατολίζει τη δράση της και τη νέα χρονιά σε δυο βασικά σημεία: Στην ολομέτωπη αντιπαράθεση και σύγκρουση των εργαζομένων με τις πολιτικές που ευθύνονται για τα προβλήματά τους και τους εκφραστές τους στο πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο και, δεύτερον, στην προώθηση του συντονισμού της πάλης μέσα από το ΠΑΜΕ με όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Απέναντι σ' ένα επιθετικό εφοπλιστικό κεφάλαιο

Δήλωση του Σάββα Τσιμπόγλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

«Το 2004 μας αφήνει πλούσια παρακαταθήκη κοινωνικών, πολιτικών εμπειριών. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, λιγότεροι και επιθετικότεροι για να διατηρήσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι αλλά και περισσότεροι. Σε αυτά τα πλαίσια οι ναυτεργάτες, αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας, δοκιμάζονται επί χρόνια από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα προβλήματά τους συνεχώς οξύνονται και χειροτερεύει η θέση τους. Από την άλλη, οι Ελληνες εφοπλιστές είναι πρώτοι σε κερδοφορία, με ρεκόρ παραγγελιών και ναύλων και ταυτόχρονα προβάλλουν νέες απαιτήσεις διεύρυνσης της ασυδοσίας τους. Αυτή η επιθετικότητα εκδηλώνεται από την πολιτική των κομμάτων της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου.

Μόνο οι "φωστήρες", παπαγαλάκια του κεφαλαίου, θιασώτες του κοινωνικού εταιρισμού, μπορούν να παπαγαλίζουν ότι το θύμα εργάτης είναι ισότιμος με το θύτη κεφάλαιο. Αντίθετα ωριμάζουν οι προϋποθέσεις για παραπέρα όξυνση της ταξικής αντιπαράθεσης. Αμείλικτο θα προβάλλει το ερώτημα: Με τους εργάτες ή με το κεφάλαιο. Για τους ναυτεργάτες η απάντηση είναι δεδομένη: Λάβατε θέση μαζί με τους άλλους εργάτες σε νέους αγώνες».

«Να αποκτήσει γερά πόδια το Συντονιστικό»

Δήλωση του Χρήστου Κατσώτη, προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι «βγαίνουν» από τη χρονιά που μας πέρασε πιο πλούσιοι σε αγωνιστική εμπειρία. Στόχος μας είναι το 2005 να αποτελέσει σταθμό στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των εργαζομένων στον τουρισμό. Το Συντονιστικό των ξενοδοχοϋπαλλήλων να αποκτήσει πιο γερά πόδια σε όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, με τη δημιουργία νέων σωματειακών επιτροπών. Αμεσα προγραμματίζεται σύσκεψη με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, για τον καλύτερο συντονισμό της πάλης μας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Με αγωνιστικούς όρους και με γνώμονα την πλατφόρμα διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα δώσει και τη μάχη για την υπογραφή της νέας Τοπικής Σύμβασης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Αττικής. Παράλληλα εντείνουμε την πάλη μας για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στα ξενοδοχεία και την καθιέρωση μισθών που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Ολες μας οι δυνάμεις και τη νέα χρονιά θα επικεντρωθούν στη μαζικοποίηση των αγώνων που δίνει το Συντονιστικό των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και στο συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και το σύνολο της εργατικής τάξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ