ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εμφύλιος χωρίς οίκτο και τέλος

Αν το αίμα των θυμάτων του ατέρμονου εμφυλίου στη Σρι Λάνκα κυλούσε στη θάλασσα, ο Ινδικός Ωκεανός θα είχε βαφτεί κόκκινος. Μπορεί να φαίνεται μακάβρια η διαπίστωση, όμως - δυστυχώς - για μία ακόμη χρονιά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλληλοσφαγή συνεχίστηκε ολόκληρο το 1996, και από τις δύο πλευρές. Χωρίς οίκτο. Και χωρίς καμία προσπάθεια αναζήτησης σημείου επαφής.

Το Γενάρη, οι αντικαθεστωτικοί σιίτες Ταμίλ περνούν σε μια "θεαματική" επίθεση: Προκαλούν την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού αυτοκινήτου στο Κολόμπο. Ο απολογισμός είναι τρομακτικός: 55 νεκροί, πολλοί εξ αυτών ανυποψίαστοι περαστικοί. Οι αυτονομιστές αντάρτες "Τίγρεις των Ταμίλ" ανακοινώνουν ακόμη μια στρατιωτική τους επιτυχία: Κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο με 35 επιβαίνοντες.

Το Φλεβάρη, οι αρχές συλλαμβάνουν τρεις υπόπτους για την έκρηξη στο κέντρο του Κολόμπο, από την οποία ο τελικός απολογισμός είναι περισσότεροι των 80 νεκροί. Η ενοχή τους δεν αποδεικνύεται.

Τον ίδιο μήνα, απεσταλμένη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο νησί αναφέρει σε έκθεσή της ότι οι Ταμίλ "χρησιμοποιούνται" από τη Μαφία, για την προώθηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Τον Απρίλη, η κυβέρνηση επιβάλλει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα και απαγορεύει την κυκλοφορία σε πολλές περιοχές, καθώς έξαρση σημειώνουν οι συγκρούσεις κυβερνητικών και ανταρτών με δεκάδες νεκρών.

Το Μάη, ο στρατός καταγάγει μια Πύρρειο νίκη: Καταλαμβάνει τη χερσόνησο Τζάφνα, προπύργιο των Ταμίλ, αλλά με μεγάλες απώλειες. Εξίσου σημαντικές είναι και οι απώλειες των ανταρτών, τα περισσότερα ηγετικά στελέχη των οποίων διαφεύγουν στη βόρεια δασώδη χώρα. Οι Ταμίλ προχωρούν στη στρατολόγηση νέων μελών - αμούστακων παιδιών στην πλειοψηφία τους.

Σα να μην έφθανε ο αιματηρός εμφύλιος, τον Ιούνη, 21 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την κατάρρευση ενός θεωρητικά ασφαλούς κτιρίου. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα θύματα ήσαν γυναικόπαιδα...

Τον Ιούλη, ο στρατός της Σρι Λάνκα επιχειρεί μαζικές εκκαθαρίσεις στο Βορρά. Χιλιάδες στρατιώτες και αντικαθεστωτικοί Ταμίλ χάνουν τη ζωή τους. Αλλά μια από τις πιο φρικώδεις στιγμές του Εμφυλίου, υπήρξε η βομβιστική επίθεση σε ένα βαγόνι τρένου, από την οποία σκοτώθηκαν 78 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 600. Οι Ταμίλ δεν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης αυτής.

Στην πραγματικότητα, η σύγκρουση δε σταμάτησε ποτέ κατά τη διάρκεια του έτους: Η αλληλοσφαγή συνεχίστηκε, με σποραδικές συγκρούσεις ή με εχθροπραξίες που ορισμένες φορές προσέλαβαν και μαζικό χαρακτήρα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Ως το τέλος του ζοφερού, για τη Σρι Λάνκα, 1996, η ιδέα της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος ούτε καν τέθηκε από την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της χώρας, παρά το ότι η εκατόμβη των νεκρών διαρκώς μεγεθυνόταν (κατά εκτιμήσεις, έχει ξεπεράσει τις 50.000 ανθρώπων)...

ΠΟΛΩΝΙΑ
Κατεύθυνση προς ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση

Το σπουδαιότερο πολιτικό γεγονός μέσα στο 1996 για την Πολωνία υπήρξε η συνεχής, αδιάκοπη, σταθερή έφοδος της κρατικής εξουσίας, όλων των πολιτικών κομμάτων και ομάδων μαζί με την καθολική ιεραρχία για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό το σκοπό εξυπηρέτησαν οι αλλεπάλληλες, πολλές και χωρίς ανάσα επισκέψεις ηγετών ξένων χωρών κύρια της Δύσης και Αμερικής στην Πολωνία καθώς και της πολωνικής κρατικής ηγεσίας σε Δύση - Αμερική αλλά και Ανατολή. Το ΝΑΙ για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποσπάστηκε απ' όλους με εξαίρεση τη Μόσχα.

Σε αυτή τη συνεχή ροή των επίσημων και ανεπίσημων επισκέψεων και αντεπισκέψεων, υπήρξε πάντα σε βελτιούμενη έκδοση η παρουσίαση των επιτεύξεων της Πολωνίας στα πλαίσια του υφιστάμενου καθεστώτος της ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Και έχουμε: Συνέχιση της προσαρμογής της πολωνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, της αποκρατικοποίησης σε όλους τους τομείς παραγωγής αγαθών, εμπορευμάτων, επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας, εκποίηση ακόμα και της υπόλοιπης γης από τα τέως κρατικά αγροτικά νοικοκυριά, αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων με προσεχή αγορά πολεμικού υλικού από τη Δύση καθώς και πολεμικών αεροσκαφών.

Μέσα σ' αυτή την κίνηση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, ΚΑΝΕΝΑ μέσο μαζικής ενημέρωσης (το 60% του Τύπου βρίσκεται στα χέρια Δυτικών επιχειρηματιών) δεν αναφέρει τι σημαίνει είσοδος της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τι πριν απ' όλα υποχρεώσεις απορρέουν για την Πολωνία, τις επιπτώσεις στην πολιτική και οικονομία της χώρας.

Το στίγμα για το ΝΑΤΟ, το έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Α. Κβασνιέβσκι: "Το ΝΑΤΟ δεν είναι το ΝΑΤΟ που ξέραμε, αλλά ο οργανισμός για τη σταθεροποίηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη".

Μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Σρι Λάνκα πραγματοποιεί σωματική έρευνα σε πολίτη στην πρωτεύουσα του νησιού, Κολόμπο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι εντεταμένα όλο τον τελευταίο χρόνο, λόγω των συνεχών συγκρούσεων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ