ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -
Γι' άλλη μια φορά ο "πρόεδρος" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα ζήτησε χτες "επείγουσα διεθνή επέμβαση για να σταματήσει η βία" που "ασκούν οι σερβικές δυνάμεις" στην επαρχία.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα για να "προστατεύσει τον πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου που υφίσταται τη βία που έχει στόχο την εθνική αποκάθαρση", δήλωσε ο Ρουγκόβα στην "καθιερωμένη" του συνέντευξη Τύπου.
Οι πρόσφυγες, κατά τον ίδιο, πρέπει να μπορέσουν "να επιστρέψουν στις εστίες τους με πλήρη διεθνή εγγύηση της ασφάλειάς τους".
Ο Ρουγκόβα ζήτησε από τις σερβικές αρχές να μην εμποδίζουν τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και να ανοίξουν το αεροδρόμιο της Πρίστινας για αερογέφυρες βοήθειας. Πρόσθεσε ότι "ετοιμάζονται συνομιλίες" Κοσσοβάρων και Σερβικών αρχών.
Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι "η καλύτερη λύση" για τους Αλβανούς θα ήταν "ένα ουδέτερο και ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θα τεθεί υπό διεθνές προτεκτοράτο για μια μεταβατική περίοδο".
Ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς εν τω μεταξύ είπε χθες ότι η Αλβανία φιλοξενεί την "υλική βάση" των ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου.
Μιλώντας στο πρακτορείο Τανγιούγκ, ο Μπουλάτοβιτς εκτίμησε πως "είναι απολύτως σαφές ότι η υλική βάση για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες (στο Κοσσυφοπέδιο) έχει την πηγή της στην Αλβανία, αν και δε θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι πρόκειται για επίσημη πολιτική της χώρας αυτής".
Ενα τρίτο του αλβανικού εδάφους διαφεύγει του ελέγχου των αρχών των Τιράνων, άρα "η Αλβανία είναι ένας παράγοντας αστάθειας στην περιοχή", συνέχισε.
Η Αλβανία, "ήταν για καιρό η ευνοούμενη (χώρα) των Ηνωμένων Πολιτειών" στα Βαλκάνια και ο πρώην πρόεδρός της Σαλί Μπερίσα "χαρακτηριζόταν σωτήρας που θα εισήγαγε τη δημοκρατία (... ) αλλά τα πράγματα άλλαξαν".
Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, "να παραμείνει οπωσδήποτε αναπόσπαστο κομμάτι της Σερβίας", ως επαρχία όπου "θα γίνεται σεβαστό το νόμιμο δικαίωμα όλων των πολιτών της, περιλαμβανομένων των μελών της αλβανικής μειονότητας, να εκφράζουν τις ιδιαιτερότητές τους".
"Αλλιώς θα ήταν σαν να ξεχνούσαμε ότι το Μαυροβούνιο έχει κι αυτό το Κοσσυφοπέδιό του, μια περιοχή κατοικημένη από μια συμπαγή αλβανική μειονότητα, και ότι η Μακεδονία (ΠΓΔΜ) δε θα μπορούσε να διατηρήσει την κρατική υπόσταση και την εδαφική ακεραιότητά της, γεγονός που θα προκαλούσε (... ) γενική αποσταθεροποίηση της περιοχής", πρόσθεσε ο Μπουλάτοβιτς.
"Ο αγώνας κατά της (αλβανικής) τρομοκρατίας είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου για τη ρύθμιση των θεμελιωδών προβλημάτων" της επαρχίας, είπε ακόμη ο Μπουλάτοβιτς.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα είναι "έτοιμη να αλλάξει στάση υπέρ της Γιουγκοσλαβίας".
Το Βελιγράδι θεωρεί "απαραίτητο να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάζεται γι' αυτό", κατά τον Μπουλάτοβιτς, "αλλά οι δραστηριότητές της περιορίζονται από την ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων μας".
Ο Μπουλάτοβιτς κατέληξε επικρίνοντας τις ΗΠΑ "οι οποίες εκτόξευσαν εκατό πυραύλους Κρουζ για να εξοντώσουν μερικούς τρομοκράτες (... ) και ταυτόχρονα κατηγορούν τη Σερβία ότι χρησιμοποιεί δήθεν υπερβολική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο".
ΚΙΝΣΑΣΑ.-
Εκρήξεις και αδιάκοποι πυροβολισμοί ακούγονταν κατά τη διάρκεια όλης της χτεσινής νύχτας στα ανατολικά προάστια της Κινσάσα, όπου οι μάχες ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων συνεχίζονται χωρίς σταματημό. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς χτες το απόγευμα, στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, κατέπεσε, μετά από βροχή αντιαεροπορικών πυρών, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο. Οι πληροφορίες σχετικά με το συμβάν είναι αντιφατικές, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν επρόκειτο για κυβερνητικό ελικόπτερο ή εάν είχε καταληφθεί από αντάρτες. Καμία επίσημη σχετική ενημέρωση δεν έγινε, μέχρι χτες το βράδυ. Πάντως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ελικόπτερο συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του μεγάλος αριθμός αμάχων.
Για εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες μιλούν και νοσοκομειακές πηγές της πρωτεύουσας. Επίσης, όπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους των ανατολικών προαστίων της Κινσάσα, τα οποία εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες οι κάτοικοί τους, που σπεύδουν πανικόβλητοι προς το κέντρο της πόλης. Ελέγξιμες είναι, δε, και οι πληροφορίες που μιλούν για λιντσάρισμα ανταρτών από άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή.
Με μήνυμά του προς τον κογκολέζικο στρατό, ο Ζοζέφ Καμπίλα, γιος του Λοράν Καμπίλα και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κάλεσε τους κογκολέζους στρατιώτες που στασίασαν και συμπαρατάχτηκαν με τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και απηύθυνε έκκληση προς τα κυβερνητικά στρατεύματα να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους Κογκολέζους που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τους αντάρτες. Ο υιός Καμπίλα δεν αναφέρθηκε διόλου στα μέλη της φυλής των Τούτσι της Ρουάντα, που αποτελούν το σκελετό των ανταρτών, ενώ υποστήριξε ότι οι αιχμάλωτοι αντάρτες ανέρχονται σε 1.000 άτομα.
Για πολύ περισσότερους αιχμαλώτους κάνει λόγο το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από τους μισούς αντάρτες, περίπου 4.000, είτε έχουν αιχμαλωτιστεί, είτε έχουν σκοτωθεί. Στις εξελίξεις στη ΛΔ του Κογκό αναφέρθηκε και ο προεδρικός σύμβουλος Αμυνας της Ουγκάντα, στρατηγός Σαλίμ Σάλεχ, ο οποίος με δηλώσεις στην κυβερνητική εφημερίδα "Νιου Βίζιον", ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του δέχονται σφοδρές επιθέσεις από τα συμμαχικά στρατεύματα της ΛΔ του Κογκό, της Ζιμπάμπουε και της Αγκόλα. Εντούτοις, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν ο Πρόεδρος Καμπίλα δεν αποδεχτεί τις ειρηνευτικές προτάσεις του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, ο οποίος, όμως, δεν έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε καμία συγκεκριμένη πρόταση.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. -
"Το δρόμο της δικαιοσύνης", της αμερικανικής βέβαια, έχει πάρει η υπόθεση των υπόπτων για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κένυα και στην Τανζανία.
Ηδη απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στον Μοχάμεντ Σαντίκ Οντέχ που μεταφέρθηκε προχτές στη Νέα Υόρκη αφού για περίπου δύο βδομάδες κρατιόταν στο Ναϊρόμπι. Συνελήφθη αρχικά στις 7 Αυγούστου - όταν σημειώθηκαν οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ναϊρόμπι και το Νταρ ες Σαλάμ - σε αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση από το Ναϊρόμπι στο Καράτσι του Πακιστάν. Αντίστοιχα προχτές απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνους 12 Αμερικανών υπηκόων, μεταξύ των 257 που έχασαν τη ζωή τους, σε βάρος του Μοχάμεντ Ρασίντ Νταούντ αλ - Οουχαλί,που δήλωσε ότι κατάγεται από την Υεμένη και φέρεται να έχει ομολογήσει ότι εκτόξευσε μια χειροβομβίδα εναντίον των φρουρών στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου. Κατηγορείται επίσης ότι εκπαιδεύτηκε στα εκρηκτικά σε αφγανικά στρατόπεδα που ελέγχει ο εξόριστος Σαουδάραβας εκατομμυριούχος Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Πάντως η πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, έγινε χτες το "θέατρο" των διαμαρτυριών εκατοντάδων πολιτών που πραγματοποίησαν διαδήλωση καταδίκης κατά των αμερικανικών επιθέσεων. Δεν ήταν όμως το μοναδικό συμβάν από τον αραβικό κόσμο που είχε αντιδράσει από την αρχή σε αυτή την αιφνιδιαστική και βίαιη ενέργεια των Αμερικανών. Εννέα γειτονικές χώρες του Σουδάν - Αίγυπτος, Λιβύη, Τσαντ, Κεντρική Αφρική, Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, Κένυα, Ουγκάντα, Αιθιοπία και Ερυθραία - εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση του Χαρτούμ για την αμερικανική επίθεση, είτε ευθέως, είτε εμμέσως, διά των περιφερειακών ή διεθνών οργανώσεων και οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν. Είναι μια πρώτη εξέλιξη για το Σουδάν, που είναι η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής και έχει συγκρουόμενες σχέσεις με τους περισσότερους γείτονές του, κυρίως λόγω των εσωτερικών εντάσεων που το διαβρώνουν.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των μαζικών φορέων και οργανώσεων της χώρας μας κατά των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά του Σουδάν και του Αφγανιστάν στις 20 Αυγούστου.
"Την καταδίκη αυτών των δολοφονικών πράξεων και την αποτροπή κάθε καινούριας τέτοιας ενέργειας και με το οποιοδήποτε πρόσχημα" εκφράζει η χτεσινή ανακοίνωση της Παμπειραϊκής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,ενώ η Επιτροπή Ειρήνης της Κυψέλης "διαμαρτύρεται για τη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης" και καλεί σε επαγρύπνηση το λαό να "μην αποδεχτεί νομοτελειακά τους δρομολογούμενους σχεδιασμούς" και την "υποτιθέμενη επιβολή ειρήνης με στρατιωτικά μέσα".
Κυβερνητικό τανκ περιπολεί στο κέντρο της πρωτεύουσας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-
Τουλάχιστον 35 άτομα κυριολεκτικά θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης μετά από κατολίσθηση και άλλα 16 αγνοούνται.
Η κατολίσθηση, που συνέβη στην περιοχή Σάντα Κρουζ ντελ Κις, περίπου 175 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πόλης της Γουατεμάλας, προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις και η λάσπη έθαψε έξι χωριά, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να ανασύρουν τυχόν επιζώντες.