Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της πολιτικής κίνησης «Κομμουνιστική Ανανέωση». Η Συνδιάσκεψη προσδιόρισε την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της κίνησης, συζήτησε για τη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα, εξέτασε την πολιτική συγκυρία και την παρέμβαση στις εκλογές της 9ης του Απρίλη, ενώ καθόρισε τις αρχές λειτουργίας και εξέλεξε Πολιτική Επιτροπή.
Σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνεται: «Η κίνηση ορίζεται στο πλαίσιο των ιδεών του ιστορικού ανανεωτικού κομμουνιστικού ρεύματος και εντάσσεται στην ευρύτερη αντικαπιταλιστική ριζοσπαστική Αριστερά. Αντιτάσσεται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την ΟΝΕ, απόρροια των οποίων είναι ο εθνικισμός, η ανάπτυξη θρησκευτικών τόξων, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Τα φαινόμενα αυτά αναπτύσσονται με την όξυνση των εθνικών ανταγωνισμών, με την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, την εκτεταμένη ανεργία, τη συνολική κοινωνική κρίση».
Η άμεση πολιτική επιδίωξη της κίνησης είναι να συμβάλει στη «δημιουργία ενός πλατιού ενιαίου μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα αντισταθεί αποτελεσματικά στην εντεινόμενη νεοφιλελεύθερη επίθεση και στη Νέα Τάξη Πραγμάτων».
Στη Συνδιάσκεψη αποφασίστηκε η κίνηση να παρέμβει στην εκλογική μάχη, ενισχύοντας «με πολύμορφους τρόπους ψηφοδέλτια που εκφράζουν ανάλογες αντιλήψεις σχετικά με την προοπτική συγκρότησης του μετώπου και οριοθετούνται με σαφήνεια απέναντι στις "κεντροαριστερές" λύσεις και τον κυβερνητισμό».
Στη νεοεκλεγείσα Πολιτική Επιτροπή συμμετέχουν οι: Γ. Αδαμίδης, Γ. Αλεξάτος, Ν. Αλεξάτος, Γ. Αργυροκαστρίτης, Χ. Αρχοντής, Γ. Βασιλείου, Α. Βερναδάκης, Μαρία Ζευγώλη, Αλέκα Ζορμπαλά, Ελευθερία Καραπάνου, Χ. Καραπάνος, Χ. Μαργανέλης, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, Α. Παπαδόπουλος, Θ. Παπανικολάου, Ι. Παυλόσογλου και Τ. Φωτόπουλος.
Με αυτό τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει αφ' ενός να προσπεράσει τις εσωτερικές γκρίνιες που έχουν ξεσπάσει λόγω της πλήρους αποτυχίας με την οποία σφραγίστηκε η περίφημη «διεύρυνση» των ψηφοδελτίων του - εικόνα που, λόγω της δυστοκίας του πρωθυπουργού να βρει συνοδοιπόρους, δύσκολα θα αναστραφεί με την παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, για το όποιο ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι δε θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες - αφ' ετέρου το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να συντηρήσει μια κίβδηλη αντι-δεξιά φρασεολογία, η οποία θα ενισχύεται στην πορεία προς τις εκλογές, με στόχο τη συντήρηση των ψευτοδιλημμάτων προς τους ψηφοφόρους.
Παρά ωστόσο την όξυνση της ψηφοθηρίας (χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανήγγειλε ότι έρχεται γενικευμένο κύμα «υποσχεσιολογίας» με την παρουσίαση από τον Κ. Σημίτη του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ), παραμένει έντονη η ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ για το πώς θα αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται σε κατηγορίες ψηφοφόρων που εισάκουσαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες και έχουν εγκλωβιστεί στο Χρηματιστήριο, όπου οι πτώσεις του Δείκτη συμπαρασύρουν οικονομίες πλήθους εξαπατημένων. Πρόκειται για θέμα που πλέον προβληματίζει σοβαρά τον Κ. Σημίτη και απασχολεί τις συσκέψεις των κυβερνητικών επιτελείων.
Ενα ακόμα ζήτημα που δε διευκολύνει την προεκλογική προπαγάνδα της κυβέρνησης είναι οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Με δεδομένη τη συνενοχή του ΠΑΣΟΚ στον πόλεμο και τις υποχρεώσεις του έναντι στο ΝΑΤΟ, φοβούνται στην κυβέρνηση ότι λόγω της αναζωπύρωσης της κρίσης στην περιοχής, θα οδηγηθούν σε μια προεκλογική περίοδο, που ενώ ο πρωθυπουργός από τα μπαλκόνια θα τάζει «ειρήνη» και «σταθερότητα», το έδαφος της χώρας θα έχει για μια ακόμα φορά κατακλυστεί από ΝΑΤΟικούς μισθοφόρους, με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο.
Αδυνατεί ο Κ. Καραμανλής να πείσει ότι εφαρμόζει διαφορετική πολιτική από το ΠΑΣΟΚ
Ο Κ. Καραμανλής, όπως προέκυψε και από τις ομιλίες του το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, απέδειξε για πολλοστή φορά ότι η πολιτική και οι προτάσεις του δε διαφέρουν πουθενά με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ετσι, η διαμάχη με την κυβέρνηση γίνεται για το ποιος αντιγράφει ποιον - «δεν έχουμε θέσεις ή αυτές που δεν έχουμε τις υιοθετούν και τις παρουσιάζουν με μεγάλη καθυστέρηση» είπε - και για το ποιος έχει ιδεολογία και θέσεις. «Δεν είμαστε εμείς που εγκαταλείψαμε την ιδεολογία και την ταυτότητά μας, αυτοί κατάντησαν το κόμμα τους ιδεολογικό συνασπισμό της νομενκλατούρας», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην κατηγορία του Κ. Σημίτη ότι δεν έχει ιδεολογία και θέσεις.
Αντικείμενο της δικομματικής κοκορομαχίας αποτελεί και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, ενώ δεσμεύσεις για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε ο Κ. Καραμανλής στα μέλη του προεδρείου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Παράλληλα, εμφανίζεται στα λόγια αντίθετος στο «κλίμα πόλωσης και φανατισμού», που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβερνητική προπαγάνδα, επιμένοντας ταυτόχρονα στη γραμμή «της συναίνεσης και της σύνθεσης».
Τα ψηφοδέλτια, πλην απροόπτου, δεν αναμένεται να είναι έτοιμα ούτε αυτή την βδομάδα. Πονοκεφάλους δημιουργεί, ιδιαίτερα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφού οι ενδιαφερόμενοι ή αυτούς που προωθεί η ηγεσία της ΝΔ ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των εκλόγιμων θέσεων. Για τις εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας φέρεται ότι θα τοποθετηθούν οι Μ. Εβερτ, Ι. Βαρβιτσιώτης, Π. Μολυβιάτης, Γ. Παπαθανασίου (ΕΒΕΑ), Γ. Ψαχαρόπουλος (από το κόμμα του Στ. Μάνου), ενώ ανοιχτό είναι το ζήτημα σχετικά με τον εκπρόσωπο του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Δεν έχει οριστικοποιηθεί επίσης τι θα γίνει με τον Ανδριανόπουλο που ζητά εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.
Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ότι δε θα κατέβει στις εκλογές του Απρίλη. Ο επιστήθιος φίλος του Ν. Κάκκαλος σε ομιλία του σε ψηφοφόρους του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δε θα ψηφίσει τη ΝΔ στις εκλογές.
Επίσης, εκδηλώθηκαν χτες διαφωνίες στο κόμμα του Στ. Μάνου για την απόφασή του να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Επικεφαλής των διαφωνούντων είναι ο Τ. Μίχας, ο οποίος έμμεσα πλην σαφώς τάσσεται υπέρ της υπερψήφισης του ΠΑΣΟΚ και σε δηλώσεις του (στον «Πλάνετ») υποστήριξε ότι «υπάρχει αναβρασμός στο κόμμα των Φιλελευθέρων για το τερατούργημα της συμφωνίας με τη ΝΔ».
Η ευρωτουρκική προσέγγιση αποτελεί πια στόχο της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και για το λόγο αυτό προσφέρει τις «εμπειρίες» της στη διοίκηση του τουρκικού κράτους προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η οποία υπαγορεύεται και από τις συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, ο γγ ευρωπαϊκών υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε χτες με τον τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ στην Αγκυρα.
Ο κ. Περράκης είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή στην Αγκυρα για να συζητήσει θέματα συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία στην πορεία της προς την ΕΕ», δήλωσε ο κ. Περράκης μετά την πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, χτες το μεσημέρι. «Η ένταξη των υποψηφίων χωρών στην ΕΕ θα είναι μια δύσκολη και μακροχρόνια διαδικασία», επισήμανε ο κ. Περράκης και τόνισε ότι «η Τουρκία κάνει κάποια βήματα προκειμένου να προσαρμοστεί στους κανόνες της ΕΕ». «Το θετικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συνεχιστεί», σημείωσε ο κ. Περράκης και διευκρίνισε ότι τα θέματα που εξετάστηκαν στην πρώτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ήταν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και η σημασία των κοινοτικών προγραμμάτων.