ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαφείς προειδοποιήσεις, αυξημένη ένταση
  • Αντιδρούν έντονα οι Παλαιστίνιοι και η ισραηλινή αντιπολίτευση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της οικοδόμησης του νέου οικισμού
  • Πληθαίνουν οι συγκρούσεις ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων
  • Οργή του αραβικού κόσμου

Απρόσκοπτα συνεχίζονται, πλέον, οι εργασίες οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ μετά και από τη χτεσινή απόρριψη των σχετικών προσφυγών από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η ένταση ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς έχει αγγίξει επικίνδυνα όρια, ενώ ο αραβικός κόσμος προειδοποιεί, στο σύνολό του, την ισραηλινή κυβέρνηση για τις συνέπειες της επιμονής της.

"Πράσινο φως" για τη συνέχιση της οικοδόμησης του νέου εβραϊκού οικισμού στην περιοχή Χαρ Χόμα ή Τζεμπέλ Αμπού Γκνάικ (στα αραβικά) έδωσε, χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Το τριμελές προεδρείο του, σε μια σύντομη συνεδρίαση και χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω σχολιασμό, απέρριψε τις προσφυγές τόσο της ισραηλινής ανθρωπιστικής οργάνωσης "Ιρ Σχαλέμ", όσο και τριών βουλευτών του αριστερού κόμματος Μέρετζ, που τάσσονταν υπέρ της άμεσης αναστολής των οικοδομικών εργασιών.

Το σκεπτικό και των δύο εναγουσών πλευρών ήταν ότι οι αιτιάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης ότι το συγκεκριμένο έργο είναι "κοινής ωφελείας" δεν αληθεύουν καθώς το σύνολο των προς κατασκευήν οικιών θα διατεθεί σε Ισραηλινούς, τακτική που ακολουθήθηκε και με το σύνολο του ανατολικού τομέα της πόλης, όπου από τα 70,5 τ. χλμ. της έκτασής του, περισσότερο από 1/3 έχει διατεθεί σε ισραηλινό πληθυσμό.

Οργή από ισραηλινή αντιπολίτευση και από Παλαιστινίους

Η απόφαση του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου προκάλεσε την οργή της ισραηλινής αντιπολίτευσης και του συνόλου των φιλειρηνικών οργανώσεων, οι οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι οδηγεί τη χώρα στο χάος. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε, σε χτεσινές του δηλώσεις, ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται καμία "ειρήνη που θα αποκλείει από το Ισραήλ τη δυνατότητα να χτίσει όποτε και όπου θέλει στην Ιερουσαλήμ".

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να διαδηλώσει χωρίς βία την αντίθεση και την αγανάκτησή του για την ισραηλινή απόφαση. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική της έντασης που υπάρχει ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς είναι η χτεσινή δήλωση του Σάεμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, ο οποίος υπογράμμισε ότι "οι ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης δεν αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο στον παλαιστινιακό λαό παρά να πάψει να πιστεύει στην ειρηνευτική διαδικασία".

Στο μεταξύ, οξύνονται και αυξάνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και στον ισραηλινό στρατό. Επεισόδια σημειώθηκαν, χτες, στη μικρή πόλη Μπέιτ Ουμάρ της Δυτικής Οχθης, όταν Παλαιστίνιοι έκαψαν λάστιχα και επιτέθηκαν με πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Τα επεισόδια αποφεύχθηκαν, την ύστατη στιγμή, και στη Ραμάλα όταν η Παλαιστινιακή Αστυνομία απώθησε εκατοντάδες εξαγριωμένους Παλαιστινίους διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς τις σειρές των ισραηλινών στρατιωτών.

Αραβικές προειδοποιήσεις

"Το Ισραήλ ενεργεί με βάση την υπεροψία της δύναμης και της εξουσίας που το χαρακτηρίζει" υποστήριξε, χτες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος τόνισε ότι η τωρινή κρίση στις αραβο - ισραηλινές σχέσεις είναι "η χειρότερη από την εποχή διακυβέρνησης του προκατόχου Ανουάρ Σαντάτ". Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι αν προωθήσει την οικοδόμηση του Χαρ Χόμα όχι μόνο θα δώσει τέλος στην "ειρηνευτική διαδικασία", αλλά καιτο εναρκτήριο λάκτισμα σε μια "νέα εποχή ανεξέλεγκτης βίας".

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ, ο οποίος μίλησε για "παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών", ενώ η συριακή κυβέρνηση παραλλήλισε την τακτική της κυβέρνησης Νετανιάχου με αυτήν του Αδόλφου Χίτλερ. "Τον εξιουδαϊσμό της Ιερής Πόλης επιδιώκει η ισραηλινή κυβέρνηση", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο 53μελής Οργανισμός της Αραβικής Διάσκεψης, ο οποίος κάλεσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να άρει τα σχέδιά του, προκειμένου να προληφθούν οι "τραγικές συνέπειες προτού να είναι πολύ αργά για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής".

ΡΩΣΙΑ
"Αμετάπειστη" στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Η Ρωσία δεν πρόκειται να άρει τις αντιρρήσεις της για τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ανεξάρτητα από τη Συνάντηση Κορυφής των Προέδρων Μπορίς Γιέλτσιν και Μπιλ Κλίντον, δήλωσε χτες ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας Σεργκέι Γιαστζέμπσκι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη φινλανδική πρωτεύουσα, μια μέρα πριν από τη συνάντηση που αρχίζει στις 21 Μάρτη στο Ελσίνκι. "Η στάση της Ρωσίας απέναντι στην επέκταση του ΝΑΤΟ δε θα μεταβληθεί, ανεξάρτητα από τις όποιες συναντήσεις κορυφής, διμερείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις", τόνισε. Ο Γιαστζέμπσκι επισήμανε, όμως, ότι η Μόσχα έχει επίγνωση του ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει στην επέκτασή του και επιθυμεί μία σχέση μαζί του και πρόσθεσε: "Αυτό δε σημαίνει όμως ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να αρνηθεί στη Ρωσία το δικαίωμα να υπερασπίζεται τις απόψεις της για τη διαδικασία αυτή έως την τελευταία στιγμή, έως τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση". Σημείωσε, όμως, ότι η σύνοδος αυτή προσφέρει την ευκαιρία για να "περιγραφεί το πλαίσιο των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων τον 21ο αιώνα".

Προηγουμένως, σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν με τον υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, τονίζεται ότι "υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να τα ξεπεράσουν". Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την επιστροφή από την Ουάσιγκτον του Πριμακόφ, όπου κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς της χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενόψει της συνάντησης. Σε αυστηρούς ελέγχους υποβάλλονται οι ταξιδιώτες σε όλες τις εισόδους της χώρας. Η κυκλοφορία στις οδικές αρτηρίες μετακίνησης των δύο ηγετών θα απαγορευτεί για τους κοινούς θνητούς το διήμερο της συνάντησης. Οι χώροι παραμονής και συνάντησης των Κλίντον και Γιέλτσιν είναι πλέον υπό την επιβλητική επιτήρηση της αστυνομίας. Τον Γιέλτσιν θα συνοδεύει και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ο οποίος θα φέρει μαζί του την περίφημη τσάντα με τους κώδικες πυροδότησης των πυρηνικών πυραύλων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη έκρηξη

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Δεκάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες άφησε πίσω της η έκρηξη που σημειώθηκε χτες στο αρχηγείο της Αστυνομίας της πόλης Τζαλαλαμπάν του ανατολικού Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το πακιστανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΡ, η έκρηξη, που σημειώθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών του αστυνομικού αρχηγείου, στοίχισε τη ζωή σε 50 άτομα, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. Από την άλλη πλευρά, το αφγανικό πρακτορείο ΑΙΡ κατεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 40 και υποστηρίζει ότι είναι η πιο πολύνεκρη έκρηξη που έχει γίνει στα χώρα τα τελευταία 5 χρόνια.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Περιοδεία Σιράκ με σαφή μηνύματα προς τις ΗΠΑ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Η περιοδεία του Γάλλου Προέδρου σε πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής φάνηκε να εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον: "Κάντε χώρο! Και η Ευρώπη έχει μερίδιο στην περιοχή".

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος με την άφιξή του στο Παρίσι και μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του σε Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη (αποτελούν μέλη του εμπορικού μπλοκ "ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ") και Βολιβία. Ο Σιράκ πρότεινε μία "νέα συνεργασία" σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό πεδίο, κάνοντας σαφείς συστάσεις για την αποτροπή της αμερικανικής εμπορικής και οικονομικής κυριαρχίας στη Λατινική Αμερική.

"Είναι στη φυσική τάξη των πραγμάτων το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μερκοσούρ θα στραφούν ο ένας προς τον άλλον", σημείωσε ο Σιράκ, με επιχειρήματα τις "ομοιότητες, την κοινή ιστορία και την απόρριψη μιας μονοπολικής παγκόσμιας διοίκησης" που ενυπάρχουν, κατά τον Γάλλο Πρόεδρο, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε την ιδέα μιας διάσκεψης - την πρώτη του είδους - ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες χώρες μέχρι το τέλος του 1998. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε ενθέρμως αποδεχτή από τους ηγέτες και των πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής που επισκέφτηκε ο Ζακ Σιράκ.

Βέβαια, στο τέλος των χτεσινών δηλώσεών του, ο Σιράκ φρόντισε να "διαψεύσει" τις αρχικές εντυπώσεις περί ενίσχυσης της οικονομικής εμπορικής παρουσίας στο λατινοαμερικανικό χώρο, λέγοντας με στόμφο ότι "απορρίπτει κάθε σενάριο που αναφέρει τον οικονομικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ"...

ΑΓΓΟΛΑ
Νέα προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία;

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προέβλεψε ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία για την ειρήνευση στην Αγγόλα ενδεχομένως να οδηγήσουν στη ματαίωση των σχεδίων για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ηδη, οι προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Αγγόλα από τις - πάνω από δύο δεκαετίες - αντιπαρατιθέμενες πλευρές, είχαν άδοξη κατάληξη τουλάχιστον τρεις φορές. Τώρα, υπάρχουν φόβοι πως η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα τελετή εγκαθίδρυσης αγγολιανής κυβέρνησης στη Λουάντα θα ακολουθήσει τη μοίρα των προηγούμενων τριών...

"Ελπίζω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα μπορέσουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές των δύο πλευρών", σημείωσε ο Κόφι Ανάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, προτού συνεχίσει την περιοδεία του στην Αφρική με επισκέψεις σε Ναμίμπια, Αγγόλα και Τόγκο.

Οι διαφορές ανάμεσα στον Γιόνας Σαβίμπι (αρχηγό του πρώην φιλοαμερικανικού ανταρτικού κινήματος ΟΥΝΙΤΑ) και την κυβέρνηση του Εδουάρδο Ντος Σάντος συνοψίζονται στην εξής μία: στον τίτλο και τη θέση που θα πάρει ο Γιόνας Σαβίμπι στη σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Υπάρχουν, μάλιστα, έντονες φήμες ότι ο Σαβίμπι κράτησε μακριά τους καλύτερους άνδρες του και τα ισχυρότερα όπλα του από τη διαδικασία αφοπλισμού των μέχρι πρότινος αντίθετων πλευρών...

ΠΟΛΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις στα Ναυπηγεία Γκντανσκ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ).-

Περίπου 1.000 απολυμένοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων του Γκντανσκ κατέλαβαν χτες το πρωί τρία υπουργεία στη Βαρσοβία, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των ναυπηγείων αυτών, οι οποίοι όμως απομακρύνθηκαν λίγο αργότερα από την αστυνομία.

Το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι στα υπό διάλυση ναυπηγεία του Γκντανσκ συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους με πορείες μπρος στη νομαρχία, στην τράπεζα που δε δίνει πιστώσεις, καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων και αποκλείοντας δρόμους.

Τα ναυπηγεία χρεοκόπησαν λόγω κακής διαχείρισης, παρ' όλες τις συνεχείς κρατικές επιδοτήσεις μέχρι σήμερα, και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Λεχ Βαλέσα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Τσιμοσίεβιτς πρόκειται να μιλήσει σήμερα στη Βουλή και να εκθέσει την όλη κατάσταση των Ναυπηγείων.

Ολο και πιο συχνές έγιναν πάλι οι σκηνές από την Ιντιφάντα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ