Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Αμετάπειστη" στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Η Ρωσία δεν πρόκειται να άρει τις αντιρρήσεις της για τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ανεξάρτητα από τη Συνάντηση Κορυφής των Προέδρων Μπορίς Γιέλτσιν και Μπιλ Κλίντον, δήλωσε χτες ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας Σεργκέι Γιαστζέμπσκι στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη φινλανδική πρωτεύουσα, μια μέρα πριν από τη συνάντηση που αρχίζει στις 21 Μάρτη στο Ελσίνκι. "Η στάση της Ρωσίας απέναντι στην επέκταση του ΝΑΤΟ δε θα μεταβληθεί, ανεξάρτητα από τις όποιες συναντήσεις κορυφής, διμερείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις", τόνισε. Ο Γιαστζέμπσκι επισήμανε, όμως, ότι η Μόσχα έχει επίγνωση του ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει στην επέκτασή του και επιθυμεί μία σχέση μαζί του και πρόσθεσε: "Αυτό δε σημαίνει όμως ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να αρνηθεί στη Ρωσία το δικαίωμα να υπερασπίζεται τις απόψεις της για τη διαδικασία αυτή έως την τελευταία στιγμή, έως τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση". Σημείωσε, όμως, ότι η σύνοδος αυτή προσφέρει την ευκαιρία για να "περιγραφεί το πλαίσιο των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων τον 21ο αιώνα".

Προηγουμένως, σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν με τον υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, τονίζεται ότι "υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να τα ξεπεράσουν". Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την επιστροφή από την Ουάσιγκτον του Πριμακόφ, όπου κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς της χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενόψει της συνάντησης. Σε αυστηρούς ελέγχους υποβάλλονται οι ταξιδιώτες σε όλες τις εισόδους της χώρας. Η κυκλοφορία στις οδικές αρτηρίες μετακίνησης των δύο ηγετών θα απαγορευτεί για τους κοινούς θνητούς το διήμερο της συνάντησης. Οι χώροι παραμονής και συνάντησης των Κλίντον και Γιέλτσιν είναι πλέον υπό την επιβλητική επιτήρηση της αστυνομίας. Τον Γιέλτσιν θα συνοδεύει και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ο οποίος θα φέρει μαζί του την περίφημη τσάντα με τους κώδικες πυροδότησης των πυρηνικών πυραύλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία(1997-05-27 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στη συμφωνία διεύρυνσης(1997-05-22 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στη συμφωνία διεύρυνσης(1997-05-22 00:00:00.0)
Κατ' αρχήν... συμφωνία(1997-05-15 00:00:00.0)
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για ΝΑΤΟ(1997-03-22 00:00:00.0)
Ο Γ. Πριμακόφ νέος υπουργός Εξωτερικών(1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ