Το 1970, στη Λατινική Αμερική συντελείται μια σημαντική αλλαγή. Στη Χιλή οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας συγκροτούν το συνασπισμό της «Λαϊκής Ενότητας», υπό τον λαοφιλή ηγέτη Σαλβαδόρ Αλιέντε, συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στις εκλογές και συγκροτούν κυβέρνηση. Το πρόγραμμα και η πολιτική της «Λαϊκής Ενότητας» περιλαμβάνει μέτρα κατά των ξένων μονοπωλίων και των προκλητικών προνομίων της ντόπιας ολιγαρχίας. Στο λαό της Χιλής δίνεται η ευκαιρία να μετασχηματίσει βαθμιαία, επαναστατικά, την κοινωνική πραγματικότητα με το δημοκρατικό δρόμο. Το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει, η οικονομία εξυγιαίνεται. Μέσα σε τρία χρόνια η «Λαϊκή Ενότητα» μετρά σημαντικά επιτεύγματα. Η νεολαία αποκτά πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς, οι αγρότες αποκτούν γη μετά και τις απαλλοτριώσεις των μεγάλων τσιφλικιών, η ανεργία μειώνεται στο ελάχιστο, οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους τα μεγάλα εργοστάσια, εθνικοποιείται η βιομηχανία του χαλκού, αναπτύσσεται ένα πρωτοφανές πρόγραμμα κατασκευής λαϊκών κατοικιών.
Οι αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν στην αρχή με καχυποψία και στη συνέχεια με απόλυτη εχθρότητα την πολιτική της «Λαϊκής Ενότητας». Για τα μονοπώλια ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η αλλαγή αυτή πρέπει να σταματήσει, προτού εξελιχθεί στην αμερικανική ήπειρο μια δεύτερη Κούβα, που αποτελεί υπόδειγμα για τα γειτονικά κράτη. Πρέπει να αποδειχτεί ότι η «Λαϊκή Ενότητα» είναι ανίκανη να κυβερνάει τη χώρα. Στα γραφεία των αμερικανικών πολυεθνικών, στην έδρα της CIA, στα γραφεία της χιλιανής αντίδρασης, καθώς επίσης και στα επιτελεία των επίδοξων πραξικοπηματιών σχεδιάζεται και τίθεται σε εφαρμογή μια ύπουλη συνωμοσία.
Η νίκη της «Λαϊκής Ενότητας» στη Χιλή και τα επιτεύγματά της. Οι πολυεθνικές και η CIA συνωμοτούν. Η ΙΤΤ προτείνει και ο Νίξον εφαρμόζει. Η διεθνής αντίδραση υπονομεύει τη χώρα
Διαδοχικά, σ' ολόκληρη τη χώρα έπρεπε να δημιουργηθεί μια χαώδης κατάσταση και να κλιμακωθεί η βία. Αυτό σήμαινε: συστηματική παράλυση των κρατικών ιδρυμάτων, οικονομικά σαμποτάζ, μποϊκοτάζ, οργάνωση δολοφονιών και τρομοκρατικών ενεργειών, ζωογόνηση και υποστήριξη όλων των άκρων - δεξιών και φασιστικών στοιχείων.
Επικεφαλής της διαμορφούμενης συνωμοσίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολυεθνικά τραστ, η «Διεθνής Τηλεφωνική και Τηλεγραφική Εταιρία» (ΙΤΤ), με επενδύσεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων στη Χιλή. Ο διευθυντής των γραφείων της ΙΤΤ στην Ουάσιγκτον, Ουίλιαμ Ρ. Μέριαμ, υπέβαλε στον τότε ειδικό σύμβουλο του Προέδρου Νίξον, Πέτερ Γκ. Πέτερσον, ένα πρόγραμμα 18 σημείων για την εκστρατεία κατά της «Λαϊκής Ενότητας».
Ιδού τι αναφέρει το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο:
«Εχω τη γνώμη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χειριστεί με απόλυτη προτεραιότητα την κατάσταση στη Χιλή. Με μυστικότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε μέσα στους επόμενους έξι μήνες να εξοντωθεί ο Αλιέντε. Ο Λευκός Οίκος, διά μέσου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, θα έπρεπε να συγκροτήσει ένα ιδιαίτερο επιτελείο και να εξασκεί πίεση στη Χιλή. Το επιτελείο αυτό θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πάρει τα εξής μέτρα: Δραστικοί πιστωτικοί περιορισμοί από τις διεθνείς και πριν απ' όλα από τις αμερικάνικες τράπεζες, σταμάτημα των αγορών χαλκού από τη Χιλή, φροντίδα για περιορισμό της κίνησης δολαρίων, παρεμπόδιση των προμηθειών με υγρά καύσιμα, κλείσιμο των αμερικανικών αγορών για τη Χιλή και άμεσο σταμάτημα των αμερικανικών εξαγωγών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση Αλιέντε». Αυτό και έγινε!
Η «Τζένεραλ Μότορς», μια εβδομάδα μετά την εκλογή του Προέδρου Αλιέντε, ανέβαλε επ' αόριστον την παραγωγή τριών τύπων αυτοκινήτου στη Χιλή. Το αμερικανικό μονοπώλιο χαλκού «Κένετοτ» απαιτεί από τους αγοραστές χαλκού της Χιλής να μποϊκοτάρουν το χαλκό της Χιλής. Δυτικοευρωπαϊκά μονοπώλια παραβιάζουν τις συμφωνίες τους με τη Χιλή, περιορίζουν το εμπόριο μαζί της και οργανώνουν τη φυγή κεφαλαίων από τη Χιλή.
Μαζί με την ΙΤΤ, η CIA διεξάγει μια αντικομμουνιστική συκοφαντική καμπάνια μεγάλης έκτασης, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 40 ραδιοσταθμοί και πολλές αντιδραστικές εφημερίδες. Προκαλούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οργανώνουν συστηματικά αντιπολιτευόμενες ομάδες. Εξαγοράζονται ιδιοκτήτες εμπορικών οίκων και καταστημάτων για να εξαφανίζουν σε αποθήκες τα πιο απαραίτητα εμπορεύματα ή να τα διοχετεύουν στη μαύρη αγορά, σε υπερβολικές τιμές.
Αν συγκρίνει κανείς έστω και επιφανειακά το «πρόγραμμα των 18 σημείων» και τα πραγματικά γεγονότα, διαπιστώνει ότι αυτό είναι το πρόγραμμα με το οποίο υπονομεύτηκε η οικονομία της Χιλής, δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα εμφυλίου πολέμου και άνοιξε ο δρόμος στους δολοφόνους του Αλιέντε. Και το σχέδιο αυτό φέρει τη σφραγίδα: Made in USA!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η ΙΤΤ και η CIA μεθοδεύουν την παράλυση της Χιλής, την ίδια στιγμή τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το Σαντιάγκο ότι η κυβέρνηση της «Λαϊκής Ενότητας» είναι ανίκανη να βάλει τάξη στη χώρα. Ηταν προφανές ότι για άλλη μια φορά ίσχυε το αξίωμα της αντιδραστικής προπαγάνδας: Οσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα, τόσο πιθανότερο είναι να γίνει πιστευτό.
Για τις επιχειρήσεις που κατευθύνονταν στη Χιλή από την κυβέρνηση Νίξον, διατέθηκε επίσημα από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό 13,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Σ' αυτό προστέθηκαν τα ποσά των εκατομμυρίων δολαρίων των πολυεθνικών, όπως της ΙΤΤ και άλλων.
Ομως δεν ήταν μόνο αυτά! Ενα από τα πολλά μέσα αντίδρασης που χρησιμοποιήθηκε για την υπονόμευση της οικονομικής ζωής της Χιλής είναι τα πλαστά εσκούδος. Ενα σύστημα εργαστηρίων πλαστών νομισμάτων, μέσα και έξω από τη Χιλή, κατευθυνόμενο από τη CIA, διοχετεύει στη χώρα έναν πραγματικό χείμαρρο πλαστών εσκούδος. Η Ορτένσια Αλιέντε, η χήρα του Χιλιανού Προέδρου, δήλωσε σχετικά μ' αυτό: «Η χώρα μας πλημμύρισε κυριολεκτικά από αυτά».
Τα πλαστά χαρτονομίσματα εκπλήρωναν ταυτόχρονα πολλούς στόχους:
Πρώτο, μ' αυτά χρηματοδοτούνταν οι εγκληματικές δραστηριότητες της φασιστικής οργάνωσης «Patria y Libertad», των κατασκόπων και των σαμποταριστών, ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση Αλιέντε.
Δεύτερο, μ' αυτά «παροτρύνονταν» οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων με τις απεργίες τους, που κρατούσαν εβδομάδες ολόκληρες, να καταστρέφουν την οικονομία της χώρας και να σαμποτάρουν τον εφοδιασμό του πληθυσμού.
Τρίτο, διογκωνόταν τεχνητά η κυκλοφορία του χρήματος της Χιλής, δημιουργούνταν δυσαναλογίες στη σχέση του κυκλοφορούντος χρήματος και του όγκου των εμπορευμάτων και με τον τρόπο αυτό οξυνόταν ο πληθωρισμός, ακρίβαινε η ζωή και ζωντάνευε η μαύρη αγορά.
Ετσι ήλπιζαν να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη των Χιλιανών προς την κυβέρνηση της «Λαϊκής Ενότητας», να δημιουργήσουν χαώδη κατάσταση στη χώρα, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα.
Η Συμφωνία του Ελσίνκι για την ειρήνη και την ασφάλεια και οι υπονομευτές της. «Αποκαλύπτεται» δήθεν σχέδιο «κομμουνιστικής ανταρσίας», σοβιετικής έμπνευσης, στην Πορτογαλία. Στόχος των πλαστογράφων η «Επανάσταση των γαριφάλων» και οι σοβιετικές προτάσεις για τον αφοπλισμό