Δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών σε Αττική και άλλες περιοχές της χώρας έδωσαν τη μάχη ενάντια στη διακοπή ηλεκτροδότησης
ΔΕΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ |
Ετσι απάντησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών στην έκδοση ενταλμάτων της ΔΕΗ για διακοπή ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά. Από την προηγούμενη βδομάδα ο εκβιασμός «ή πληρώνεις το χαράτσι, ή μένεις χωρίς ρεύμα» εντάθηκε. Κάνοντας πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν» εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι διαδήλωσαν, χτες, από τα ξημερώματα, έξω από γραφεία της ΔΕΗ σε Αθήνα, Πειραιά, Ελευσίνα, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Παλαιό Φάληρο και Μεσόγεια, ξεκαθαρίζοντας: Μην τολμήσει κανείς να κόψει το ρεύμα σε κανένα σπίτι!
Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας κάλεσαν από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου το λαό της περιοχής να αντισταθεί. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον Ν. Τσιρλή, βοηθό Διεύθυνσης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχει δοθεί εντολή για να ξεκινήσουν οι διακοπές του ρεύματος. Η αντιπροσωπεία απάντησε στους ανθρώπους της Διεύθυνσης ότι και οι ίδιοι έχουν ευθύνες και δεν μπορούν να το «παίζουν» ουδέτεροι απέναντι στη μάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα και στην κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου».
ΔΕΗ ΚΑΜΙΝΙΩΝ |
Συγκέντρωση έγινε και έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Ελευσίνα. Οι συγκεντρωμένοι μιλούσαν με ανθρώπους που πήγαιναν εκεί για πληρωμή λογαριασμού, είτε για διακανονισμό. Ακόμη και σε έναν συνταξιούχο με 80% αναπηρία είχε πάει το χαράτσι, ενώ ένας απλήρωτος για 2 - 3 μήνες εργαζόμενος ρωτούσε πώς μπορεί να πληρώσει μόνο για το ρεύμα. Οι δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής παρέμειναν στο χώρο μέχρι το μεσημέρι.
Στη ΔΕΗ του Παλαιού Φαλήρου, αντιπροσωπεία των Λαϊκών Επιτροπών και μαζικών φορέων της Καλλιθέας και του Αγίου Δημητρίου συναντήθηκε με τον διευθυντή, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι δε θα προχωρήσει στις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ |
Στα Γιάννενα με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών συγκεντρώθηκαν από εργατικές - λαϊκές οικογένειες λογαριασμοί που πληρώθηκαν χωρίς το χαράτσι και παραδόθηκαν στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, 1,5 εκατομμύριο λογαριασμοί με το χαράτσι δεν έχουν πληρωθεί. Το στοιχείο αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ δεν το αρνήθηκε παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρούσε να πείσει ότι 8 στους 10 λογαριασμούς εξοφλούνται κανονικά... Είναι φανερό ότι ο αγώνας των σωματείων, των μαζικών φορέων, των Λαϊκών Επιτροπών, των Επιτροπών Αγώνα πρέπει να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο τώρα που θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης. Αγώνας για να μην κοπεί το ρεύμα ούτε σε ένα σπίτι, αγώνας για να καταργήσει στην πράξη το μέτρο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι πρώτες 20.000 εντολές διακοπής βρίσκονται από σήμερα στα «χέρια» του διαχειριστή του δικτύου Διανομής για να εκτελεστούν. Επιπλέον, το σύστημα ΕΡΜΗΣ της ΔΕΗ έχει αποστείλει στην Εμπορία 50.000 εντολές διακοπής και η Εμπορία έστειλε τις πρώτες 20.000 για εκτέλεση, με προτεραιότητα τις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Τις επόμενες μέρες οι εντολές θα αυξάνονται διαρκώς.
Από τις 10 του Οκτώβρη, που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με το χαράτσι, έχουν εκδοθεί 9,5 εκατ. λογαριασμοί με το συνολικό ύψος των τελών να φτάνει τα 1,950 εκατ. ευρώ. Από αυτούς έχουν πληρωθεί τα 5,5 εκατ. με τέλη 1,1 εκατ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα 4 εκατ. λογαριασμούς με χαράτσι που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το 1,5 έχουν λήξει (350 εκατ. ευρώ το χαράτσι). Από τους ληγμένους λογαριασμούς, για τους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο της προθεσμίας να πληρώσουν. Από αυτούς επιλέχθηκαν και οι πρώτες 50.000 εντολές διακοπής. Από το σύνολο των 7,5 εκατ. λογαριασμών που εκδίδει κάθε δίμηνο η ΔΕΗ, το χαράτσι για τα ακίνητα το περιλαμβάνουν περίπου 6,3 εκατ. λογαριασμοί.
Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν αρνήθηκε τα παραπάνω στοιχεία. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για ...«δήθεν επικείμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης» και «πιθανότητα» να έχει δοθεί εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης «μόνον αν κάποιος υπόχρεος δεν έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και επιπλέον έχει σωρευτικές οφειλές προς την ΔΕΗ από παλαιότερους λογαριασμούς». Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών και μιλά για δημιουργία προβλημάτων στον ...υγιή ανταγωνισμό, από τον τρόπο επιβολής του χαρατσιού.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, για τις εντολές διακοπής ρεύματος λόγω χαρατσιών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Κάθε απόπειρα διακοπής του ρεύματος σε σπίτια ή μικρομάγαζα, πρέπει να προσκρούσει στην αποφασιστική δράση του εργατικού κινήματος, στον ξεσηκωμό κάθε γειτονιάς. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρη, πρέπει να πληρώσει ακριβά την επίδειξη θράσους και απανθρωπιάς. Πρέπει να διαπιστώσει πόσο μικρή είναι μπροστά στη λαϊκή αποφασιστικότητα, δράση και αλληλεγγύη. Ο λαός έχει τη δύναμη και πρέπει να επιβάλει την κατάργηση του εξοντωτικού χαρατσιού».