ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2025
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίσκεψη - προσκύνημα στη Γυάρο

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σχέδια που με χίλιες προφυλάξεις και παράνομη δουλειά οι κρατούμενοι έβρισκαν τη δύναμη να ζωγραφίσουν, αποτυπώνοντας τα φριχτά βασανιστήρια

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προετοιμάζει επίσκεψη - προσκύνημα στη Γυάρο στις 11 ή 12 Οκτώβρη, με αναχώρηση από το Λαύριο. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί λίγες μέρες νωρίτερα, ώστε να είναι γνωστά όλα τα ακριβή μετεωρολογικά δεδομένα.

Οσοι και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να το δηλώσουν έγκαιρα στις αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης, από τις Κομματικές Οργανώσεις θα γίνεται η ενημέρωση για όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού.

Στο χθεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» παρουσιάστηκαν ορισμένες ζωγραφιές των κρατουμένων της Γυάρου οι οποίες αποτυπώνουν τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστησαν. Πρόκειται για ζωγραφιές που εικονογραφούν την έκδοση του 1952 - και την ανατύπωση από τη «Σύγχρονη Εποχή» - «Γιούρα - Ματωμένη Βίβλος», και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδιάστηκαν με το αίμα των δεσμωτών. Σήμερα παρουσιάζουμε μερικά σχέδια ακόμα. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τίτλοι και οι περιγραφές έχουν δοθεί από τους ίδιους τους κρατούμενους.

ΤΟ ΚΑΨΟΝΙ ΤΟΥ «ΑΞΙΟΥ». Χιλιάδες κρατούμενοι αρπάχτηκαν καθώς κοιμούνταν, να ξεφορτώσουν το αρματαγωγό «Αξιός», που ήταν γεμάτο τούβλα για το κάτεργο (Γενάρης 1948). Το ξύλο και τ' όργιο δε σταμάτησαν ουδέ στιγμή. Τροχάδην, 36 ώρες συνέχεια, χωρίς λεπτό ανάπαυση, χωρίς σταλιά νερό. Εκατοντάδες σακατεύτηκαν.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΑΣ. Φάλαγγες οι φυματικοί στη Γιούρα. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήρθε στη Γιούρα για να τους δώσει τη χαριστική βολή. Το πέτυχε: Δεκάδες δολοφονήθηκαν σε λίγους μήνες. Στις 7.7.50 ο «γιατρός» του ΕΕΣ διώχνει όλους τους φυματικούς του «νοσοκομείου» Γιούρας, γιατί ζήτησαν ανθρώπινη μεταχείριση. Ηταν οι μέρες που επιθεωρούσε τη Γιούρα ο επιθεωρητής του ΕΕΣ Δεουδές. Τέτοιες «εκκαθαρίσεις» γίνονται καθημερινά!

«Κάθε στιγμή στη Γιούρα φέρνει κι έναν πόνο... Χρόνια πίνουμε θάλασσα. Και την κουβαλάμε απ' ώρα μακριά. Και στο πηγάδι ο δράκος δέρνει, δέρνει...». Ο κρατούμενος Ευάγγελος Γαβριηλίδης, από το Μελάνθιο Πρέσπας, πέθανε κουβαλώντας νερό (2.5.50).

ΣΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ. «Ωρες ολόκληρες ακίνητοι στη σειρά για να πάρεις το βρομερό θαλασσοζούμι που το λένε "φαγητό". Κι ατέλειωτα τα μαρτύρια κι εδώ...». Τον Νοέμβρη του 1947 ο φύλακας Μαρίνος έβγαλε το μάτι του κρατούμενου Χρήστου Χουλιάρα, απ' τη Νιγρίτα, την ώρα που ο Χουλιάρας έπαιρνε το «φαγητό» του...

ΣΤΟ ΧΑΝΤΑΚΙ.

Αφού βασανιστεί το θύμα, ρίχνεται στο χαντάκι για να σταλεί στην εξοντωτική δουλειά.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ