ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΝΕΡΟ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ 'Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ; ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ»

Με τη μαζική παρουσία εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων από μια σειρά κλάδους και από τους προς ιδιωτικοποίηση οργανισμούς, όπως η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, ο ΟΣΕ κλπ, αλλά και μαζικών φορέων του νομού, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η ημερίδα της KO Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Νερό: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα; Οι θέσεις του ΚΚΕ». Η ημερίδα, στην οποία παρουσιάστηκε η πρόταση του Κόμματος για τη διαχείριση του νερού προς όφελος των πραγματικών λαϊκών αναγκών, αποτέλεσε παρέμβαση του ΚΚΕ ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και ενάντια συνολικά στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας, ο Μπάμπης Ζιώγας, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις έκαναν οι: Παναγιώτης Στεφανίδης, δασολόγος - γεωλόγος, καθηγητής στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Θεόδωρος Αλιόγκας, πρόεδρος ΔΣ Σωματείου εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, Φιλιώ Σαραντίδου, εργαζόμενη στη ΔΕΥΑ Σερρών και μέλος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, Κώστας Ζαμπέτογλου, από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΑΘ. Χαιρετισμό έστειλε ο Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδρος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ.

Σημεία από τις παρεμβάσεις στην ημερίδα

-- Ο Παναγιώτης Στεφανίδης, σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν έργα, να εμπλουτιστούν οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες. Οτι το κράτος θα πρέπει να διαχειριστεί ορθολογικά τον τρόπο παραγωγής του νερού. Και τόνισε πως «είναι έγκλημα να ιδιωτικοποιήσεις το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό. Δεν μπορεί να πάει σε ιδιωτικά χέρια».

-- Ο Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης είπε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα και μέσα σε αυτά είναι το νερό, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν ιδιωτικά αγαθά, δεν μπορεί να υφίστανται διαχείριση με σκοπό το κέρδος. Πρέπει να υφίστανται πάντα διαχείριση με σκοπό τις κοινωνίες και με φροντίδα γι' αυτούς που είναι πιο αδύνατοι. Η σημερινή εκδήλωση, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντική και ότι υπάρχουν περιθώρια για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

-- Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος αναγνώρισε ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ είναι πάντα μπροστά στους αγώνες ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και δίπλα στους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε στις συνέπειες της μέχρι τώρα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, τόσο σε βάρος των εργαζομένων της Επιχείρησης, που σήμερα λειτουργεί με ενοικιαζόμενους εργάτες και εργολαβίες, με το μόνιμο προσωπικό να έχει υποστεί δραματικές μειώσεις στους μισθούς, αλλά και τις επιπτώσεις στο λαό, με την αύξηση της τιμής του νερού.

-- Ο Θόδωρος Αλιόγκας μετέφερε την αρνητική πείρα από την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ. Δήλωσε την αντίθεση των εργαζομένων στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση και τόνισε την ανάγκη συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων όλων των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων.

-- Ο Κώστας Ζαμπέτογλου σημείωσε ότι τα κέρδη της ΕΥΑΘ έχουν έρθει από την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, τις μειώσεις μισθών και το πάγωμα των επενδύσεων, που είναι αναγκαίες για την αναβάθμιση και ανανέωση του δικτύου, του βιολογικού καθαρισμού κλπ. Επίσης, ότι ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν πρέπει να περιορισθεί στη διατήρηση της σημερινής μετοχικής σύνθεσης και γενικότερα στην αποδοχή της λειτουργίας δημοτικών και δημόσιων επιχειρήσεων με κριτήριο το κέρδος.

-- Ο Σπυρίδων Μάμαλης έστειλε χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων σημείωνε: «Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης Θεσσαλονίκης και Αθήνας, θα καταστήσει το νερό είδος πολυτελείας, ενώ θα μειώσει και την ποιότητα του προσφερόμενου αγαθού, όπως ακριβώς συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όπου επιχειρήθηκαν ανάλογες πολιτικές. Το ίδιο όμως πάει να γίνει και στο νερό της άρδευσης, αφού οι σκέψεις για ιδιωτικοποίηση και τιμολόγηση του νερού σε επίπεδα αντίστοιχα με την ύδρευση θα ανεβάσουν το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη με ό,τι συνέπειες θα έχει στην αγροτική παραγωγή. Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η τιμολόγηση των νερών των φραγμάτων θα επιφέρουν και άλλα πλήγματα στην αγροτική παραγωγή».

-- Η Φιλιώ Σαραντίδου αναφέρθηκε στην εμπειρία των εργαζομένων από τη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης, που ενώ ξεκίνησαν ως «κοινωφελής επιχειρήσεις» που διαχειρίζονται το νερό, πέρασαν στη συνείδηση του λαού ότι το νερό είναι εμπόρευμα και μάλιστα από τα πιο ακριβοπληρωμένα. Οπως είπε, «με τη δημιουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, η τιμή του νερού εκτινάχτηκε στα ύψη, αφού εννέα συνολικά τέλη προστέθηκαν στην αξία του νερού που καταναλώνεται. Παράλληλα δημιουργήθηκε πεδίο δόξης λαμπρό για να εφαρμοστούν ελαστικές σχέσεις απασχόλησης στους εργαζόμενους. Στις ΔΕΥΑ εφαρμόστηκαν πρώτα τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα 4ωρα, και σήμερα η κοινωφελής εργασία».

Με τον «Καλλικράτη» διευκολύνεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της Χώρας, συμπλήρωσε και, μεταξύ άλλων, κατέληξε: «Εχουμε πλέον μεγαλύτερη συγκεντροποίηση και παραχώρηση τομέων των ΔΕΥΑ σε εργολαβικές εταιρείες. Στις περισσότερες ΔΕΥΑ άρχισε πλέον η συντήρηση των δικτύων να παραχωρείται στους εργολάβους, επόμενος στόχος είναι να εργολαβοποιηθούν η λειτουργία των βιολογικών, η καταγραφή υδρομέτρων κοκ».

Συνολική ανατροπή της στρατηγικής εμπορευματοποίησης του νερού

Αποσπάσματα από την εισήγηση που έκανε στην ημερίδα ο Μ. Παπαδόπουλος

Προσκεκλημένοι και ομιλητές στη χτεσινή ημερίδα. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, ο Κ. Κατσιφαράκης και ο Π. Στεφανίδης. Στην πίσω σειρά, πρώτος από δεξιά, ο Σ. Ζαριανόπουλος

MotionTeam

Προσκεκλημένοι και ομιλητές στη χτεσινή ημερίδα. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, ο Κ. Κατσιφαράκης και ο Π. Στεφανίδης. Στην πίσω σειρά, πρώτος από δεξιά, ο Σ. Ζαριανόπουλος
Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ποιος δρόμος ανάπτυξης, ποια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει την αξιοποίηση του νερού για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών σχετικά με την ύδρευση, την άρδευση, την αποχέτευση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων;

Αρκεί η αλλαγή της τρικομματικής κυβέρνησης όπως υπέδειξε χτες (σ.σ. προχτές) ο Αλ. Τσίπρας; Αρκεί η διατήρηση της σημερινής κατάστασης, της διατήρησης του δημόσιου ή του δημοτικού χαρακτήρα στην ιδιοκτησία των επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης, για να αποτρέψει την επιδείνωση και να ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία; Οποιος απαντά καταφατικά, καλό είναι να ξανασκεφτεί και να διδαχθεί απ' την πορεία που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση.

Η πορεία της ΕΥΑΘ μέχρι σήμερα αποτελεί ένα εμβληματικό παράδειγμα. Εισήχθηκε στο Χρηματιστήριο το 2001 και σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 74% του μετοχικού της κεφαλαίου. Παρά την αύξηση των καταναλωτών κατά 80.000 τη συγκεκριμένη περίοδο, ο αριθμός των εργαζομένων συρρικνώθηκε δραματικά απ' τους 700 στους 250 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ αυξήθηκαν οι ενοικιαζόμενοι απασχολήσιμοι με μισθό πείνας 500 ευρώ.

Στιγμιότυπο από την ημερίδα. Στο βήμα ο Μ. Παπαδόπουλος. Στο πάνελ (από δεξιά) ο Γ. Χαβατζάς και ο Μπ. Ζιώγας

MotionTeam

Στιγμιότυπο από την ημερίδα. Στο βήμα ο Μ. Παπαδόπουλος. Στο πάνελ (από δεξιά) ο Γ. Χαβατζάς και ο Μπ. Ζιώγας
Η συντήρηση του δικτύου 2.200 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης και 1.800 χιλιομέτρων αγωγών αποχέτευσης θυσιάστηκε στο βωμό της βελτίωσης της κερδοφορίας της επιχείρησης. Η ίδια η εταιρεία υπολογίζει σε 26% τις απώλειες νερού, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ στο 32%. Η ίδια η επιχείρηση καταγράφει 5.232 συμβάντα διαρροών, ενώ γνωστό είναι το ατύχημα του 2004 στους αγωγούς των πηγών της Αραβησσού.

Παράλληλα, η κερδοφορία της επιχείρησης είναι συνεχής και αυξανόμενη, από 15 εκατ. κέρδη μετά φόρων το 2008, στα 20,5 εκατ. το 2011. Σήμερα, στη θυγατρική της επιχείρησης, την "ΕΥΑΘ ΑΕ Υπηρεσιών" λειτουργούν 20 εξωτερικοί πάροχοι - εργολάβοι υπηρεσιών στο σκέλος της λήψης ενδείξεων υδρομετρητών και 7 εξωτερικοί πάροχοι υπηρεσιών στο σκέλος της διανομής τιμολογίων. Ολα αυτά συμβαίνουν ήδη πριν την προβλεπόμενη απ' το Μεσοπρόθεσμο πώληση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ, εκ του συνόλου του 74,15% των μετοχών που έχουν ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση η ΕΥΑΘ

Μήπως το παράδειγμα της ΕΥΑΘ είναι τυχαίο και μεμονωμένο; Ασφαλώς όχι, αφού η πολιτική της ΕΕ για το νερό, που αποτυπώνεται σε σχετική οδηγία, προωθεί πλαίσιο εμπορευματοποίησης του νερού και επιβάλλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησής του, με το νέο σχέδιο προστασίας των ευρωπαϊκών υδάτων. Η κοινοτική οδηγία - πλαίσιο για το νερό του 2000, με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία ήδη απ' το 2003, θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού, σε αντιπαράθεση στην ουσία με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα.

Η ουσιαστική ιδιωτικοποίηση μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα και απ' την "πίσω πόρτα" των δημοτικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σήμερα που προωθείται η νέα οδηγία της ΕΕ για τις συμβάσεις παραχώρησης, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα πρέπει να δέχονται ανεμπόδιστα προσφορές για τις συμβάσεις τους απ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών ομίλων.

Το λεγόμενο "κίνημα επαναδημοτικοποίησης", που εμφανίσθηκε σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, δεν αμφισβητεί ουσιαστικά την εμπορευματοποίηση, την επιχειρηματική δράση με γνώμονα το κέρδος. Διατηρεί την ανταποδοτική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, όπου η πρόσβαση στο νερό εξαρτάται απ' την οικονομική δυνατότητα του καταναλωτή.

Στο Παρίσι, που παρουσιάζεται ως εμβληματικό παράδειγμα επαναδημοτικοποίησης, είχαμε μια μεσοσταθμική ελάχιστη μείωση των τιμολογίων κατά 8%, μετά από μια θεαματική αύξηση που ξεπέρασε το 200% την εικοσιπενταετία που προηγήθηκε. Ταυτόχρονα, σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις συγκεκριμένων υποδομών της πόλης μετέχουν θυγατρικές των ισχυρών ομίλων, όπως η "Veolia Water Solution".

H γενικότερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αναπτυξιακές κοινοπραξίες και συμπράξεις, όπου το Δημόσιο θα διαθέτει ένα μερίδιο σε εγχώριους ιδιωτικούς και ξένους ομίλους ή σε ΜΚΟ, αποκαλύπτει τη στράτευσή του στο στόχο θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, με θύμα το εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού.

Δεν υπάρχει λύση «εντός των τειχών»

Εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμευτικών οδηγιών της ΕΕ, καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ουσιαστική ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Δεν μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για το αύριο της λαϊκής ευημερίας με τη σημαία του χτες, εγκλωβισμένοι στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις συνταγές της μεικτής οικονομίας, του δήθεν μικρότερου κακού.

Για να ανοίξει ο δρόμος προς τη μόνη ελπιδοφόρα διέξοδο της εργατικής εξουσίας, οι σημερινοί αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της κοινοτικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους, όσο και από δημοτικές και μεικτές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.

Για να έχει ο αγώνας συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική πρέπει να προτάξει την απαίτηση να ικανοποιηθεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι να επιλέξει το δήθεν "λιγότερο επώδυνο μοντέλο" εμπορευματοποίησης του νερού».

Η ρύπανση σύμφυτη με την καπιταλιστική ανάπτυξη

Από την παρέμβαση του Μπ. Ζιώγα στην ημερίδα

Για τη ρύπανση των νερών, που είναι σύμφυτη με την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, μίλησε ο Μπάμπης Ζιώγας. Είπε μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί καθολική διαπίστωση ότι το περιβάλλον, τόσο σε πλανητικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από τον τρόπο "ανάπτυξης" των παραγωγικών δυνάμεων στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού. Για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές το περιβάλλον δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά: Η πηγή άντλησης και καταλήστευσης των πεπερασμένων φυσικών πόρων του πλανήτη, ο φυσικός χώρος στον οποίο ασκούν τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητές τους και απορρίπτουν τα απόβλητά τους, ο ιδιαίτερα επικερδής τομέας επενδύσεων αλλά και πρόσθετων χρηματοδοτήσεων (π.χ. κρατικές παραγγελίες για "ερευνητικά" προγράμματα).

Το πρόβλημα της ρύπανσης των νερών, σύμφυτο καθώς είναι με την καπιταλιστική ανάπτυξη, αποτελεί και για τη δική μας χώρα πρόβλημα πανελλαδικής εμβέλειας. Ο βαθιά ταξικός χαρακτήρας του προβλήματος της ρύπανσης των υδάτινων πόρων γίνεται περισσότερο αντιληπτός εάν εξετάσουμε την ειδικότερη "συμβολή" του βιομηχανικού κεφαλαίου, όπως υλοποιείται με διάφορους τρόπους: Με την άμεση απόρριψη ανεπεξέργαστων των υγρών αποβλήτων σε επιφανειακούς αποδέκτες και υπόγεια υδατικά συστήματα, με την ατελή επεξεργασία τους, με την ανεξέλεγκτη απόρριψη σε ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ επικίνδυνων στερεών αποβλήτων.

Η ειδικότερη αναφορά μας στη ρύπανση των νερών από τις βιομηχανίες δεν αθωώνει φυσικά τις άλλες ρυπογόνες "σημειακές" και "διάχυτες" εστίες, στη ρίζα των οποίων βρίσκεται πάντα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η επιδίωξη του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους για το κεφάλαιο. Τέτοιες ρυπογόνες εστίες είναι: Η διαχείριση των αστικών λυμάτων, οι μεγάλες - κυρίως - γεωργικές εκμεταλλεύσεις (λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα), η διαχείριση των απορριμμάτων, των ειδικών αποβλήτων και των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, η σταβλισμένη κτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες.

Ειδική περίπτωση ρύπανσης είναι και η "υπερκρίσιμη" άντληση νερών από υπόγεια υδατικά συστήματα, όταν εξαιτίας της υποβιβάζεται αισθητά η στάθμη τους. Δημιουργούνται τότε φαινόμενα υφαλμύρωσης (διείσδυση θαλασσινού νερού) είτε επιδείνωσης της χημικής τους κατάστασης λόγω μετανάστευσης με βαρύτητα ρυπασμένων νερών από παρακείμενα υποσυστήματα με τα οποία αποκαθίσταται, στην περίπτωση αυτή, υδραυλική επικοινωνία.

Μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία, θα μπουν σε εφαρμογή και θα αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες, φιλικότερες προς τη φύση, θα διαμορφωθεί ανάλογη συνείδηση, θα αποκατασταθεί μια συμβατή σχέση ανθρώπου - φύσης».

Παρεμπόδιση της ιδιωτικοποίησης, γενίκευση του αγώνα

Σημεία από την ομιλία του Σ. Ζαριανόπουλου

«Το θέμα του νερού δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ. Αν μείνει εκεί, είναι ήττα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, και πρόσθεσε: «Πρέπει, επιδιώξαμε και επιδιώκουμε να γίνει υπόθεση όλων των μορφών εργατικής και λαϊκής οργάνωσης από τα κάτω. Η δράση των κομμουνιστών στο ΠΑΜΕ, το ίδιο και στην ΠΑΣΕΒΕ των αυτοαπασχολούμενων, στην ΠΑΣΥ των φτωχών αγροτών, στην ΟΓΕ των γυναικών, στο ΜΑΣ των σπουδαστών, αυτό το στόχο έχει.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν τα δικά τους όπλα στον αγώνα. Είναι τα εργατικά σωματεία, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, οι αγροτικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γυναικών, οι επιτροπές των νέων, είναι κάθε μορφή λαϊκής οργάνωσης από τα κάτω που θα προκύψει στην εξέλιξη του αγώνα. Είναι οι λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές.

Αυτοί είναι που πρέπει, μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ (και των άλλων υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων) να αναλάβουν το βάρος και την ευθύνη του αγώνα για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση. Πρώτα απ' όλα τα εργατικά σωματεία της πόλης (όπου κι αν ανήκουν) πρέπει να μπουν μπροστά στις πύλες της ΕΥΑΘ. Να μεταδώσουν σχεδιασμένα, μέσα από τις λαϊκές επιτροπές της συνοικίας, όπου συμμετέχουν, τη σπίθα του αγώνα.

Οι λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, η απόφασή τους να σταθούν κι αυτές αυτοπροσώπως μπροστά στα μονοπώλια που έρχονται να πάρουν το νερό είναι απείρως πιο χρήσιμες και αποτελεσματικές από τα ψηφίσματα των δημάρχων των ιδιωτικοποιήσεων. Θα συμβάλουμε και συμβάλλουμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης αυτής στην οποία όλος ο λαός έχει θέση μέσα από τους οργανωμένους φορείς του.

Και αν γίνει η ιδιωτικοποίηση να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού. Να γίνει αφορμή για ξέσπασμα νέων αγώνων και πολύ περισσότερο για ταξική - πολιτική συνειδητοποίηση ότι ο αγώνας για ριζική ανατροπή, για έξοδο από την ΕΕ, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, δεν μπορεί να αναβληθεί για το μέλλον. Παρεμπόδιση τώρα, γενίκευση της αντίδρασης σε όλη τη γραμμή της πολιτικής των μονοπωλίων, της ΕΕ και των πολιτικών κομμάτων τους, κάθε χρώματος. Ανοιγμα του δρόμου για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας από τα κάτω που θα επιβάλει τις δικές της λύσεις».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τη διαχείριση του νερού, ανέλυσε την πρόταση για δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα, που θα διαχειρίζεται το νερό προς όφελος των λαϊκών αναγκών, ο Μ. Παπαδόπουλος λέγοντας στην εισήγησή του: «Ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, για την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών άρδευσης, ύδρευσης, προστασίας του οικιστικού ιστού και της δημόσιας υγείας, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιασμένης ανάπτυξης της βιομηχανίας, ισόρροπης ανάπτυξης περιοχών και κλάδων. Σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα διασφαλίσει:

  • Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.
  • Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στα τρόφιμα, στην κλωστοϋφαντουργία κ.λπ.) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (π.χ. αναβάθμιση της κτηνοτροφίας).
  • Την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης και ιδιαίτερα ύδρευσης με ελεγμένο, ποιοτικό νερό, η οποία θα κατοχυρώνει στην πράξη το νερό ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών.
  • Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της.
  • Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδραση τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης.
  • Τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων.
  • Την αξιοποίηση της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών και έργων υποδομής ύδρευσης, άρδευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας ως μοχλών ανάπτυξης εγχώριων βιομηχανικών κλάδων της μεταποίησης και των κατασκευών.
  • Τη συμβολή στη σχεδιασμένη ισόρροπη ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ