ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ

Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο χώρο των ΔΕΚΟ είναι ειλημμένη απόφαση, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου

Η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί το επόμενο αντεργατικό μέτρο που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση Καραμανλή.

Η άρση της μονιμότητας και η επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων συνιστά τη βασικότερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση στο χώρο των λεγόμενων ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων», η οποία ξεκινά αμέσως μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. Μάλιστα, αναμένεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να την προαναγγείλει με σαφήνεια, στέλνοντας «μήνυμα αποφασιστικότητας» και τσαμπουκά προς τους εργαζόμενους.

Η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και στις ΔΕΚΟ περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί τον Οκτώβρη στη Βουλή. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα διασφαλίζεται ότι οι ΔΕΚΟ θα λειτουργούν ως «καθαρές» καπιταλιστικές επιχειρήσεις στο όνομα της «εξυγίανσής» τους, απαραίτητο στάδιο πριν από το ξεπούλημά τους σε μονοπώλια -«στρατηγικούς επενδυτές». Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει στις ΔΕΚΟ τις εργασιακές σχέσεις που έχει «θεσπίσει» και στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που σημαίνει απλά ότι η σταθερή εργασία, οι συλλογικές συμβάσεις και το 8ωρο «θα αποτελέσουν παρελθόν».

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις διακινούμενες από το Μέγαρο Μαξίμου πληροφορίες περί άρσης της μονιμότητας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή θα επιχειρηθεί με βάση το «πρότυπο» του ΟΤΕ. «Δεν υπάρχει κάτι καινούριο» ήταν η απάντηση του Ευ. Αντώναρου όταν κλήθηκε από το «Ρ» να σχολιάσει «μπαράζ» δημοσιευμάτων στις κυριακάτικες εφημερίδες για τη σχεδιαζόμενη άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ. Παίζοντας με τις λέξεις και τις εντυπώσεις, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία άρση της μονιμότητας», επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε θα άρει τη μονιμότητα των νυν εργαζομένων, αλλά των νεοεισερχόμενων. Ταυτόχρονα όμως εγκωμίασε το μοντέλο του ΟΤΕ, επισημαίνοντας με νόημα ότι «το νέο καθεστώς απασχόλησης έχει και την υποστήριξη των συνδικαλιστικών φορέων του ΟΤΕ».

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και σε άλλες ΔΕΚΟ να εξασφαλίσει τη συναίνεση των συνδικάτων, υπολογίζοντας στη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ στην ουσία των επιχειρούμενων «διαρθρωτικών αλλαγών». Σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμά ότι οι αντιδράσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών δε θα αποτελέσουν «αξεπέραστο εμπόδιο», λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όταν ψήφισε παρόμοια αντεργατικά νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, το ωράριο των καταστημάτων και το ασφαλιστικό των τραπεζών.


ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
... Και η Πολωνία

Μεγαλώνει ο κατάλογος των χωρών που αναγνωρίζουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Η Πολωνία προστέθηκε από την περασμένη βδομάδα στο μακρύ κατάλογο των χωρών που δε συμμερίζονται τις ελληνικές ...ευαισθησίες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης, η Βαρσοβία, από εδώ και στο εξής, θα χρησιμοποιεί στις διμερείς συναλλαγές και σχέσεις με τα Σκόπια τη συνταγματική ονομασία του κράτους. Δηλαδή, Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα που ακολουθεί την πρακτική των ΗΠΑ, οι οποίες τον περασμένο Νοέμβρη αναγνώρισαν μονομερώς την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Βέβαια, πριν από τις ΗΠΑ, μια σειρά από χώρες, ακόμη και μέλη της ΕΕ, όπως, για παράδειγμα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, χρησιμοποιούν στις διμερείς τους σχέσεις με τα Σκόπια την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κατανοούν τις ελληνικές ενστάσεις γύρω από το πρόβλημα της ονομασίας αυτού του κράτους.

Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη να υπερβεί την πολιτική που ακολουθεί η χώρα γι' αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας και υπενθυμίζοντας ότι η πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ προϋποθέτει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού στο πρόβλημα της ονομασίας.

Αναφορικά με την ως άνω κίνηση της Πολωνίας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι η Πολωνία έχει αποφασίσει να εφαρμόσει, και εκείνη, την πρακτική που ακολουθούν εδώ και δέκα χρόνια πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως, π.χ., η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρουμανία και άλλες».

«Η πρακτική αυτή», πρόσθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος, «συνίσταται στη χρήση του αναγνωρισμένου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ονόματος πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) στις διεθνείς σχέσεις και τους διεθνείς οργανισμούς - όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση - και παράλληλα στη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας αυτής στη διμερή επικοινωνία».

«Υπενθυμίζεται ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υιοθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ότι πρέπει στο ζήτημα αυτό να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Μόνο μια τέτοια λύση θα διευκολύνει την πορεία της ΠΓΔΜ στην πραγματοποίηση της επιθυμίας της να προχωρήσει προς και να ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», κατέληξε.

«Ευρω-βέτο» από Καραμανλή

Σε επίδειξη (φραστικής) πυγμής έναντι της ΠΓΔΜ προχώρησε χτες ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να ξεφύγει από το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει η μέχρι τώρα πολιτική της «ονοματολογίας».

Από την Πράγα ο πρωθυπουργός επέκρινε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας γιατί «δεν έδειξε καμία διάθεση συνεργασίας» στο πλαίσιο του ΟΗΕ ώστε να βρεθεί «μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο θέμα της ονομασίας, εννοώντας προφανώς την απόρριψη από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ της γνωστής πρότασης Νίμιτς. Στη βάση αυτή ο Κ. Καραμανλής ανανέωσε την «απειλή» ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι στην «ευρωπαϊκή πορεία» της ΠΓΔΜ, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει τα όρια της αντίδρασης (π.χ., «βέτο»).

Η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, «βεβαίως, είναι μία παράμετρος η οποία βαρύνει ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή προοπτική μιας χώρας», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι παρόλο που στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Βαλκανίων ωστόσο «όταν κανείς βλέπει ότι σε μία τέτοια υπόθεση δεν υπάρχει διάθεση για επίτευξη συμφωνίας, είναι μία παράμετρος που βαρύνει ιδιαίτερα». Και κατέληξε: «Υπ' αυτές τις συνθήκες, τουλάχιστον από την πλευρά της Ελλάδας, δεν υπάρχει προοπτική να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αυτής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ