Η προσωρινή κράτηση των πλοίων στο λιμάνι συνιστά ομολογία ενόχων
Associated Press |
Επρεπε να χαθούν 81 ανθρώποι για να ομολογήσει η κυβέρνηση πως χρόνια τώρα επιτρέπει σε σαπάκια να ταξιδεύουν; |
Απόδειξη πρώτη ότι γνώριζαν για τα πλοία αυτά αποτελεί το γεγονός ότι την 1η Σεπτέμβρη είχαν στείλει το τελευταίο σχετικό σήμα στις πλοιοκτήτριες εταιρίες τις οποίες ενημέρωναν ότι θα έπρεπε να συμμορφωθούν με το Προεδρικό Διάταγμα 103, που περιείχε την κοινοτική οδηγία μέχρι την 1η Οκτώβρη, δηλαδή μέχρι και χτες Κυριακή. Να σημειώσουμε ότι σε κανένα σημείο του σήματος δεν αναφέρεται προειδοποίηση για ακινητοποίηση των πλοίων. Απόδειξη δεύτερη αποτελεί το χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο οποίο αναφέρεται: «Από το 1998 και μετά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απέστελνε συνεχώς υπομνήσεις στις ακτοπλοϊκές εταιρίες, οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα»(!) και συμπληρώνει τον εξής τουλάχιστον γελοίο ισχυρισμό: «Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η ατυχής συγκυρία της βύθισης του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" σε καμία περίπτωση δε συσχετίζεται με τη συγκεκριμένη απόφαση»! Μάλιστα επισημαίνεται: «Είναι πασιφανές ότι και από νομικής πλευράς είναι τελείως αδύνατο να επιβληθούν κυρώσεις οποιουδήποτε είδους στα πλοία τα οποία δεν είχαν συμμορφωθεί πριν από την προθεσμία που το ίδιο το ΠΔ έθετε»...
Μάτσο παλιοσίδερα, που αντί να πάρουν το δρόμο για τα διαλυτήρια, περιμένουν τους επιθεωρητές του ΥΕΝ να διαπιστώσουν την αξιοπλοΐα τους |
Εξίσου απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα κυβέρνηση και εφοπλιστές, αυτό το δίδυμο που σκοτώνει, πατώντας πάνω στους 81 που έπνιξαν, έστησαν και μια ανήθικη επιχείρηση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης και ειδικά των νησιωτών, όχι απλά για να σκεπάσουν το έγκλημά τους. Αλλά για να μπορούν να το διαπράξουν ξανά, όποια στιγμή θέλουν, και μάλιστα χωρίς την επόμενη φορά να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Προσπαθούν να κρύψουν ότι το «χέρι» που έστειλε στον πάτο της θάλασσας το «ΣΑΜΙΝΑ» είναι ακριβώς αυτό το καθεστώς της ασυδοσίας που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για χάρη των εφοπλιστών. Προσπαθούν να πείσουν ότι ο... εκσυγχρονισμός των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών θα επιτευχθεί με την άμεση «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας και την πρόωρη εφαρμογή - δηλαδή πριν τις 31 Δεκέμβρη 2003 - του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 που αίρει το καμποτάζ, που με απλά λόγια διευρύνει πλήρως αυτό το σημερινό άκρως επικίνδυνο καθεστώς!
Μάλιστα η απόφαση για την άμεση άρση του καμποτάζ (την άρση δηλαδή του αποκλειστικού δικαιώματος εκμετάλλευσης των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα) αναμένεται να ληφθεί μεθαύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης το αποτέλεσμα των εργασιών της ...«Επιτροπής Προσωπικοτήτων», η οποία συστάθηκε από τον Χρ. Παπουτσή για να καθορίσει τους άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με τον Κοινοτικό Κανονισμό.
Ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με αφορμή την κυβερνητική επιδίωξη να αξιοποιήσει και τους νεκρούς για να προωθήσει την πολιτική που αξιώνουν οι εφοπλιστές
Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με δελτίο Τύπου επισημαίνουν: «Παρά την ανήθικη - χρεοκοπημένη προσπάθεια της κυβέρνησης - ΥΕΝ και της MFD να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες και τις ενοχές τους, για το ναυτικό έγκλημα του "EXPRESS SAMINA" για τους δεκάδες αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, κάτω από το βάρος των νέων αποκαλύψεων και της λαϊκής κατακραυγής, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι 65 επιβατηγά πλοία δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας, σύμφωνα με την οδηγία Ε.Κ. 98/18, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για το άκρως επικίνδυνο χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής». Τα δύο σωματεία σημειώνουν ότι με απύθμενο θράσος κυβέρνηση, εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, κλιμακώνουν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. «Σκυλεύοντας τους νεκρούς» και αξιοποιώντας, σημειώνουν, το τραγικό ναυάγιο και τα ναυτικά ατυχήματα που έγιναν τις τελευταίες μέρες, θέλουν να «νομιμοποιήσουν» και να διευρύνουν την ασύδοτη δράση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την άρση του καμποτάζ. «Δεν πρόκειται μόνο - επισημαίνεται - για εργασιακό μεσαίωνα, δεν πρόκειται μόνο για την υποβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών, αφορά την ενίσχυση του καθεστώτος που οδήγησε στο ναυτικό έγκλημα και στην απώλεια δεκάδων ζωών.
Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να συμβάλουν στην κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Τη θωράκιση του καμποτάζ και την ανάκληση του Κανονισμού 3577/92. Τη διατήρηση του σημερινού θεσμικού πλαισίου με αυστηρότερα κριτήρια και για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
Ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμα το χώμα στους τάφους, η πλοιοκτήτρια εταιρία ζητά και τα ρέστα για το φιλανθρωπικό έργο της.
Αυτό το πλοίο της MFD έχει την τεχνολογία και θα μπορούσε να σώσει το σύνολο των ναυαγών. Η εταιρία το χρησιμοποίησε μόνο για να προλάβει να κλείσει στόματα |
Παραθέτουμε ένα δείγμα των όσων εξωφρενικών ισχυρίζεται η MFD:
- Η εταιρία αναφέρει: «Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης απέστειλε το "Highspeed 4" πάση δυνάμει στην Πάρο προκειμένου μέσω του συστήματος night vision που αυτό διαθέτει, να ερευνήσει με τον ηλεκτρονικό φωτισμό του συστήματος την περιοχή του ναυαγίου και να συμβάλει στην ανεύρεση και περισυλλογή ναυαγών». Η αλήθεια: Η εταιρία πράγματι έστειλε ένα πλοίο της στην Πάρο, όμως είναι απόλυτα εξακριβωμένο ότι το έστειλε για να μεταφέρει εκπροσώπους της και παράγοντες του ΥΕΝ για να «μαντρώσουν» το πλήρωμα. Είναι επίσης εξακριβωμένο ότι ουδέποτε το πλοίο που μετέφερε τους εκπροσώπους της πήρε μέρος στην περισυλλογή ναυαγών. Και βέβαια δε χρησιμοποίησε την τεχνολογία night vision που θα μπορούσε πράγματι να βοηθήσει στον εντοπισμό ναυαγών μέσα στο σκοτάδι.
- Η εταιρία λέει ότι έθεσε στην άμεση διάθεση των οικογενειών των θυμάτων και των διασωθέντων από ρούχα μέχρι χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε σε μία μαρτυρία των επιβατών που σώθηκαν.
- Λέει επίσης η MFD: «Από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου ήρθε σε επαφή με την Ολυμπιακή Αεροπλοϊα, τη μόνη που μπορεί να διαθέσει αεροσκάφη κατάλληλα για το αεροδρόμιο της Πάρου (λόγω της ιδιομορφίας του μικρού διαδρόμου που διαθέτει το αεροδρόμιο αυτό) αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τη δαπάνη μεταφοράς» και έδωσε εντολή για συνεχή δρομολόγια ανάλογα με τις ανάγκες. Η αλήθεια είναι: Οι συγγενείς μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, δηλαδή την επομένη του ναυαγίου, ήταν αφημένοι στην τύχη τους. Ορισμένοι «πέταξαν» όπως και δημοσιογράφοι του «Ρ» στις 12 το μεσημέρι με άλλη αεροπορική εταιρία και όχι την «Ολυμπιακή»... Μάλιστα, η πλειοψηφία των συγγενών έχουν δηλώσει ότι το εισιτήριο το πλήρωσαν.
Οσον αφορά τις εργασίες που έγιναν στο πλοίο, η εταιρία φροντίζει να διαφωτίσει πλήρως. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που ίδια παραθέτει προκύπτει ότι για εργασίες ελασματουργικές, σωληνουργικές, μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές δαπάνησε ακριβώς 658 εκατομμύρια δραχμές. Να σημειωθεί ότι από αυτό το ποσό τα 8 εκατ. δόθηκαν για καθαρισμό του πλοίου από αέρια. Επιπλέον, για μέσα σωστικά, σωσίβια, σημάνσεις στο πλοίο σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση Solas και άλλα παρόμοια έδωσε... 50.000.000. Ενώ για εργασίες που αφορούν συνολικά την υποδοχή των επιβατών και βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, δαπάνησε ακριβώς 745.000.000 δραχμές! Να σημειωθεί ότι το αγόρασε όπως αναφέρει 737.825.219 δραχμές...
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης, σχετικά με τις εργασίες που έγιναν στο πλοίο αναφέρει: «Δεν έγινε καμία εργασία που να αφορά την ασφάλεια του πλοίου. Δε δόθηκε δραχμή, για παράδειγμα, για το μπροστινό μέρος πρόσκρουσης (φορ μπικ), για ενισχυτικά, για τα στεγανά. Τα ελάσματα σε κρίσιμα σημαία δεν τα άγγιξε συνεργείο αν και ήταν φθαρμένα. Αν τα στεγανά του ήταν εντάξει δε θα βούλιαζε μέσα σε λίγα λεπτά και ίσως να μη θρηνούσαμε σήμερα εκατοντάδες θύματα».
1. ΑΘΕΝΣ ΕΞΠΡΕΣ, WAVELORD NAVIGATION Co
2. ΓΟΥΟΡΛΝΤ ΡΕΝΑΪΣΑΝΣ, ROYAL OLYMPIC CRUISES
3. ΔΑΙΔΑΛΟΣ, ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
4. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ, ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
5. ΕΤΖΙΑΝ ΣΠΙΡΙΤ, SEA LINK CARE S.A.
6. ΚΡΗΤΗ Ι, ΑΝΕΚ
7. ΚΡΗΤΗ ΙΙ, ΑΝΕΚ
8. ΛΗΜΝΟΣ, MINOAN FLYING DOLHFINS
9. ΠΟΛΛΟΥΞ, WAVELORD NAVIGATION Co
10. ΑΠΤΕΡΑ, ΑΝΕΚ
11. ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ, ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
12. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ, ΛΑΝΕ
13. ΚΑΝΤΙΑ, ΑΝΕΚ
14. ΚΙΝΓΚ ΜΙΝΟΣ, ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
15. ΛΑΤΩ, ΑΝΕΚ
16. ΛΙΣΣΟΣ, ΑΝΕΚ
17. Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
18. ΡΕΘΥΜΝΟΝ, ΑΝΕΚ
19. ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ, ΚΥΚΛΑΔΙΚΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΝΕ
20. ΑΛΚΥΩΝ Π, Δ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΕ
21. ΑΡΣΙΝΟΗ, ΣΑΟΣ ΑΝΕΣ
22. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΞΠΡΕΣ, ΘΑΛ. ΕΚΔΡΟΜΕΣ Ν.Ε.
23. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ, ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν.Ε
24. ΔΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ, ΒΕΡΟΝΗΣ ΣΑΝ ΛΑΪΝ Ν.Ε.
25. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ, ΔΗΜ. ΜΟΙΡΑΣ & ΣΙΑΝ.Ε
26. ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ, G.A. FERRIES
27. ΔΙΟΓΕΝΗΣ Β, ΔΙΟΓΕΝΗΣ Β.Ε.Ν. ΕΠΕ
28. ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΩΝΙΣ, M.F. D.
29. ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ, -//-
30. ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ, -//-
31. ΕΞΠΡΕΣ ΑΡΤΕΜΙΣ, -//-
32. ΕΞΠΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, -//-
33. ΕΞΠΡΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ, -//-
34. ΕΞΠΡΕΣ ΕΡΜΗΣ, -//-
35. ΕΞΠΡΕΣ ΜΗΛΟΣ, -//-
36. ΕΞΠΡΕΣ ΝΑΪΑΣ, -//-
37. ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ, -//-
38. ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, -//-
39. ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, -//-
40. ΕΞΠΡΕΣ ΧΑΡΟΥΛΑ, -//-
41. ΖΑΚΥΝΘΟΣ Ι, Α.Ν.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ
42. ΘΕΟΦΙΛΟΣ, Ν.Ε. ΛΕΣΒΟΥ
43. ΙΟΝΙΑΝ ΣΑΝ, BLUE FERRIES
44. ΚΙΡΚΗ
45. ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ, Α.Ν.Ε.Κ.
46. ΜΥΤΙΛΗΝΗ, Ν.Ε. ΛΕΣΒΟΥ
47. ΝΑΞΟΣ ΣΤΑΡ, Ν.Ε. ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΣ
48. ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ, Α.Ν.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ
49. ΠΑΤΜΟΣ, ΔΑΝΕ
50. ΡΟΔΑΝΘΗ, G.A. FERRIES
51. ΡΟΔΟΣ, ΔΑΝΕ
52. ΣΑΜΟΣ ΣΚΑΪ, ΣΑΜΙΑΚΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ
53. ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ ΙΙ, BLUE FERRIES
54. ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, Ν.Ε. ΛΕΣΒΟΥ
55. ΨΑΡΡΑ,, ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Ν.Ε.
Με μια ανακοίνωση ενημέρωσαν το κοινό για 65 επικίνδυνα πλοία και με μια άλλη, λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσαν ότι 10 από τα 65 είχαν ήδη γίνει ασφαλή για ταξίδι!
Κοροϊδεύουν και από πάνω! Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μέσα σε μία νύχτα, και συγκεκριμένα αυτή της περασμένης Κυριακής, πρόλαβαν να ελέγξουν αν τα μέτρα πυρασφάλειας των 65 επιβατικών πλοίων που είχαν ακινητοποιήσει την ίδια ακριβώς νύχτα είναι αυτά που προβλέπονται από την κοινοτική οδηγία 98/18 και να αποφανθούν ότι τα 10 από τα 65 πλοία είναι ασφαλή!
Είναι ενδεικτικό ότι ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων κ. Δουμάνης, σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, πότε ελέγχθηκαν τα 10 πλοία, αρνήθηκε να απαντήσει και έκλεισε το τηλέφωνο. Ομως, το μέγεθος του εμπαιγμού στην υπόθεση της ακινητοποίησης και του ελέγχου των πλοίων αποδεικνύεται και από ένα ακόμα στοιχείο: Η κοινοτική οδηγία κατατάσσει τα επιβατηγά πλοία, ανάλογα με τους πλόες που εκτελούν, σε τέσσερις κατηγορίες. Στη β` κατηγορία ανήκουν πλοία που εκτελούν πλόες ανάλογους με αυτού του «ΣΑΜΙΝΑ», δηλαδή δεν απομακρύνονται περισσότερο από 20 μίλια από την ακτογραμμή. Τα 10 πλοία, στα οποία επιτράπηκε ο απόπλους, ανήκουν στη β` κατηγορία. Ομως, τα 5 από αυτά, όπως προκύπτει, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της κοινοτικής οδηγίας, καθώς τους επιτράπηκε ο απόπλους, με την προϋπόθεση ότι θα εκτελούν περιορισμένους πλόες, όπως αυτούς που προβλέπει η γ` κατηγορία. Δηλαδή, «δεν απομακρύνονται 15 μίλια από τον τόπο καταφυγής»!
Τα 5 πλοία που ταξιδεύουν κανονικά είναι: «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ», «ΙΟΝΙΣ», «ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ», «ΠΡΩΤΕΥΣ» και «ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ». Τα πλοία που περιόρισαν τους πλόες τους «σε κατηγορία γ`, στην οποία - όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΥΕΝ - δεν έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης» είναι: «ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣ», «ΣΤΕΦΑΜΑΡ», «ΝΗΣΟΣ ΚΥΘΗΡΑ», «ΧΙΟΝΗ» και «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΝΝΑ».
Σαν μηχανικός της Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας, θυγατρικής του ΕΟΦ, με έκθεσή μου από τον Μάρτη του 1986, είχα προειδοποιήσει ότι το κτίριο είναι άκρως επικίνδυνο σε σεισμό. Η πολιτική ηγεσία γνώριζε την ύπαρξή της και την αγνόησε, όπως αγνόησε την έκθεση του μηχανικού της ΣΑΜΙΝΑ.
***
***
Εσπευσμένη έρευνα, με άγνωστο τον ακριβή στόχο της, διεξάγουν από την περασμένη Παρασκευή, 29 του Σεπτέμβρη, οι εισαγγελείς Πειραιά και Ναυτοδικείου. Μετά τις καταγγελίες του πρώην Α/Β Μηχανικού του «Εξπρές Σαμίνα» Α. Σορόκου για τα προβλήματα του επιβατηγού στα στεγανά, αλλά και για γενικότερες μηχανικές βλάβες, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το αν γίνονται σωστοί έλεγχοι στα επιβατηγά πλοία απ' τους λιμενικούς της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ.
Ετσι, θα εξεταστούν όλα τα έγγραφα της Επιθεώρησης των ελέγχων που έγιναν στο μοιραίο πλοίο - τόσο πριν όσο και μετά τις καταγγελίες του Α/Β Μηχανικού. Η εξέταση αυτή θα γίνει από τον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Γ. Δουβλέκα.
Ταυτόχρονα, θα διερευνηθεί απ' τον εισαγγελέα Πειραιά και τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης - τυχόν ύπαρξη συναλλαγής λιμενικών της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων με τρίτα πρόσωπα (σ.σ. πλοιοκτήτες) και άλλους έχοντες έννομο συμφέρον. Κατόπιν θα ερευνηθεί η περίπτωση ύπαρξης ευθυνών για το Λιμενικό κατά την επιχείρηση διάσωσης στην Πάρο. Η έρευνα τέλος, θα επεκταθεί και στο αν οι λιμενικοί είχαν ελέγξει το πλοίο στα πλαίσια της έρευνας που είχε διαταχθεί από τον εισαγγελέα Γρ. Πεπονή μετά την πυρκαγιά στο «Φλάινγκ Ντόλφιν 54» της MED τον Αύγουστο στην Αίγινα.