Ολο και πιο ευδιάκριτο γίνεται το κοινό πλαίσιο που μοιράζονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, όπου η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις στελεχών του και αρθρογραφία στο φιλικά προσκείμενό του Τύπο κατηγορεί την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα, για μη διαπραγμάτευση, για όχι απτά αποτελέσματα, ενώ θεωρεί ότι η χαλάρωση που εξαγγέλθηκε δεν είναι επαρκής. Την ίδια στιγμή δε λέει κουβέντα για το σύνολο των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από τη χαλάρωση ή όχι του δημοσιονομικού μείγματος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση στην πολιτική που γονατίζει το λαό, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός «πήγε και ήρθε με άδεια χέρια»! Κάνοντας ακόμα πιο καθαρό ότι αναφέρεται σε αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου για στήριξη της κερδοφορίας του, πρόσθεσε: «Στο κρίσιμο, στρατηγικό ζήτημα σήμερα για την Ευρώπη, που είναι η ανάγκη χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή η χαλάρωση των ακραίων πολιτικών λιτότητας, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ... μάσησε τα λόγια του».
Ομολογώντας τη συμπόρευση με την κυβέρνηση εντός του πλαισίου που ορίζουν η εξουσία του κεφαλαίου και η ΕΕ, και ο Ν. Χουντής παραδέχτηκε χτες ότι οι εξελίξεις που αφορούν την τρόικα, το τυπικό τέλος του μνημονίου - αφού πλέον όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ υπάγονται στα δικά της σιδερένια μνημόνια διαρκείας - και την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, είναι το κοινό μοτίβο που θα μοιραστούν προεκλογικά κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδοντας να τραβήξει τη δήθεν διαχωριστική γραμμή στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να... διαπραγματευτεί! «Ναι, αλλά εδώ υπάρχει μια ουσιώδης και ποιοτική διαφορά, που ξεκινάει απ' όλη αυτήν την προσπάθεια που έκανα, να πω τι είναι διαπραγμάτευση και τι δεν είναι», ήταν η απάντησή του σε σχετική ερώτηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Αυγή» με «αμηχανία» αντιμετώπισε τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαμαρά - Μέρκελ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οτι πρόκειται για μια άλλη εκδοχή του διάτρητου success story», ότι «ο Σαμαράς στήνει σκηνικό προεκλογικών παροχών» κ.λπ. Και όλα αυτά τα λέει για τη μείωση - κοροϊδία κατά 30% της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, που παραμένει 11 φορές μεγαλύτερη από το 2010! Αποδεικνύεται έτσι πως ο διαγωνισμός τους είναι για τα ψίχουλα που υπόσχονται ότι θα μοιράσουν στο λαό.
Ο Αλ. Μητρόπουλος με δύο απανωτές παρεμβάσεις του (ρ/σ «Βήμα» και «Παραπολιτικά») ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση την οποία θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ θα κινηθεί εντός πλαισίου και πως δεν υπάρχει κανένα plan B. «Στην Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας θα βάλει το ελληνικό ζήτημα (...) πάντα σε θετική διαπραγμάτευση και χωρίς ούτε μπρος, ούτε πίσω από το μυαλό plan b (...) ό,τι και να εικάζει κανείς και ό,τι και να λέει, στο μυαλό της πολιτικής ηγεσίας - που κι εγώ μετέχω - δεν υπάρχει όχι ευχέρεια ή συζήτηση ή επεξεργασία δεύτερου πακέτου από το πακέτο Τσίπρα (...) και plan b δεν υπάρχει και μονομερείς κινήσεις δεν υπάρχουν στις διαθέσεις και στο οπλοστάσιο της δικής μας φαρέτρας (...) δεν υπάρχει μονομερής κίνηση αναφορικά με τη δανειακή ροή των χρημάτων και τις υποχρεώσεις της χώρας (...) Μέχρι να επιτύχει ο Τσίπρας να ανατρέψει τις ρήτρες σε βάρος της χώρας, θα συμπεριφερθεί ως σύγχρονο κράτος που δεσμεύεται από ρήτρες».
Συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με βασικό της στοιχείο την ανακύκλωση της λεγόμενης «προεδρολογίας».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, μετέχοντας στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτη ένα «μη πολιτικό πρόσωπο», ώστε να επιδιώξει τη «συναίνεση» και να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, «κάτι που θα επιβράδυνε την οικονομική πρόοδο».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε υποψηφιότητες εκτός πολιτικής, προερχόμενες από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του πολιτισμού. «Ο κατάλογος (των υποψηφίων) για τη θέση του Προέδρου είναι πολύ περιορισμένος. Υπάρχουν κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί», σχολίασε.
Πρότεινε οι συζητήσεις για τον Πρόεδρο να ξεκινήσουν στις αρχές Φλεβάρη «ώστε να κατανοήσουν όλοι τη βαρύτητα του ζητήματος αυτού». «Η εθνικά ορθή επιλογή είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα και να εκλέξουμε νέο Πρόεδρο ως αποτέλεσμα μιας συναινετικής διαδικασίας», επέμεινε.
Πάντως, μπρος στο ενδεχόμενο να πάμε τελικά σε πρόωρες εκλογές, και αναγνωρίζοντας ότι στην παρούσα φάση ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης είναι μάλλον απίθανος, κάλεσε σε συνεννοήσεις για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα: «Δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης. Είναι απολύτως απαραίτητο να προετοιμάσουμε έναν συνασπισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Στον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τη ΝΔ, ετοιμάζουν επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, με την πρώτη τέτοια εκδήλωση να προγραμματίζεται γι' αυτό το Σάββατο, στη Χαλκιδική. Στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν την επέτειο «αφετηρία της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της ΝΔ, ως παράταξη ανοιχτή για όλους όσοι πορεύτηκαν μαζί της σε κάποια φάση της ζωής τους», κάνοντας ταυτόχρονα «ανοικτό κάλεσμα σε όσους έχουν τις ίδιες αρχές στον αγώνα της παράταξης για τη Νέα Ελλάδα»,. Επιμένουν, δε, ότι η ΝΔ μπορεί να τους χωρέσει όλους, «από την παραδοσιακή Δεξιά ως το μεταρρυθμιστικό Κέντρο».
Το πρώην στέλεχός τους, Παναγιώτης Ψωμιάδης, «σχολιάζοντας τις ζυμώσεις στο χώρο της Κεντροδεξιάς ενόψει των εορτασμών των 40 χρόνων της ΝΔ», επιτέθηκε στην ηγεσία Σαμαρά, μιλώντας για «ιδεολογική χρεοκοπία του κόμματος».
Αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλον έναν «πρώην» της ΝΔ, τον Γιώργο Καρατζαφέρη, κάνοντας εμμέσως πρόταση συμπόρευσης: «Επανειλημμένα είχα αναφερθεί στο παρελθόν στην ανάγκη παρουσίας του Γιώργου Καρατζαφέρη σε ένα ευρύτερο κεντροδεξιό, λαϊκό, πατριωτικό μέτωπο, ένα μέτωπο ευθύνης για το μέλλον του τόπου (...) Θέλω να πιστεύω πως μια αλεπού της πολιτικής όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν πρόκειται να πέσει στα δίχτυα του κόμματος του κυρίου Σαμαρά, δεν θα συμμετάσχει στα επικοινωνιακά του παιχνίδια».
Μία βδομάδα πριν από την έναρξη του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ και ο βουλευτής της Γ. Πανούσης, ανέβασε τους τόνους της κριτικής, που εδώ και καιρό ασκεί στην ηγεσία του κόμματος, η οποία ελπίζει να μην υπάρξουν πριν ή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και νέες αποχωρήσεις στελεχών που ταλαντεύονται, μεταξύ τους και αρκετοί βουλευτές, όπως ο προαναφερόμενος, αλλά και οι Θ. Ψύρας και Νίκη Φούντα.
Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Βήμα», ο Γ. Πανούσης ζήτησε το Συνέδριο να εξετάσει καταρχήν το θέμα με την παραίτηση Κουβέλη που εκκρεμεί, προσθέτοντας: «Ο κ. Κουβέλης όμως αυτή τη στιγμή πάει να διαχειριστεί το - τι να πω τώρα; Το 0,5%; Το 0,7% Το 1%; Με μια στρατηγική όσο θολή ήταν και πριν. Δηλαδή με το θαύμα. Οτι θα γίνει, λέει, ολική επαναφορά... Με ποιους; Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Με ποιο πολιτικό χρόνο; Αρα, μοιάζει να είναι σαν αυτοσκοπός, ένα συνέδριο με φρου-φρου κι αρώματα που ακούγονται γενικώς, ότι πρέπει να επιζήσει η Ανανεωτική Αριστερά για το έθνος κτλ., και στην ουσία θα συζητήσει την επανεκλογή του κ. Κουβέλη, ο οποίος είχε παραιτηθεί. Και την επανεκλογή μιας Κεντρικής Επιτροπής που σε μεγάλο βαθμό θα είναι τα ίδια πρόσωπα που μας οδήγησαν στην ήττα. Αρα, δεν έπρεπε να γίνει. Δεν έπρεπε να γίνει έτσι, έπρεπε να γίνει αλλιώς ... Εγώ, αυτή τη δημοκρατικοφάνεια του "ό,τι πει το συνέδριο", λες και δεν στήνονται συνέδρια... όλα αυτά μοιάζουν με φάρσα τελικά. Μια φάρσα δημοκρατικοφανούς επανεκλογής όλων αυτών των αιωνίων αυλικών ή των αιωνίων ηγεσιών».
Ο Φ. Κουβέλης στο μεταξύ, απ' την Καλαμάτα χτες, διαμήνυσε στο ΠΑΣΟΚ ότι «αν μεταβάλει τη στάση του μπορεί να γίνει μέρος της προοδευτικής διακυβέρνησης» και εξήρε τη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «σε ρεαλιστικότερες και μετριοπαθέστερες θέσεις σε σχέση με το παρελθόν».
Ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος επανέλαβε το κάλεσμα στις «δυνάμεις από τη δημοκρατική αριστερά, από τη ριζοσπαστική αριστερά, από τη σοσιαλδημοκρατία, από την πολιτική οικολογία», για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης. Δεν έκρυψε ωστόσο τη δυσαρέσκεια για τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται μια ανάσα απ' την αυτοδυναμία, λέγοντας ότι «το ζήτημα που τίθεται στην ελληνική κοινωνία δεν είναι οι αυτοδυναμίες, πλέον έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση στην Ελλάδα, στο θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας και στις συνεργασίες γενικότερα. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις δυνάμεις. Είναι μια λάθος συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει από ορισμένους, η συζήτηση πάλι περί κυβερνήσεων αυτοδυναμίας».