ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ταξικό, αντιλαϊκό και υποκριτικό

Δεν αλλάζει η αντιλαϊκή ουσία της φορολογίας με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που συζητείται από χτες στη Βουλή

Ν. Γκατζής: Οδηγεί στην περαιτέρω ανακατανομή των εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ του κεφαλαίου.

Ταξικό, αντιλαϊκό και υποκριτικό είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες ότι αποτελεί το πρώτο εδώ και χρόνια που μειώνει φόρους και ωφελεί τα φτωχά στρώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη μείωση των ανωτάτων συντελεστών φορολόγησης η κυβέρνηση χαρίζει στους "έχοντες και κατέχοντες" ετησίως 122 δισ. την ίδια στιγμή που για τα λαϊκά φτωχά στρώματα επιφυλάσσονται μέτρα συντήρησης της φτώχειας.

«Η κυβέρνηση μετά από μία πολυετή φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων, επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει το φορολογικό σύστημα στις σύγχρονες απαιτήσεις της συνολικής αντιλαϊκής αναδιάρθρωσης που προωθεί», τόνισε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Υπογράμμισε δε ότι η αναδιάρθρωση αυτή μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ αυξάνει και χαρίζει κέρδη στην πλουτοκρατία.

Είναι ένα νομοσχέδιο ταξικό, είπε, γιατί όχι μόνο δε θίγει τις φοροαπαλλαγές και τα κέρδη της πλουτοκρατίας αλλά τα επαυξάνει με τις μειώσεις των ανωτάτων συντελεστών φορολόγησης των κερδών, χαρίζοντας ετησίως 122 δισ. δρχ και επιπλέον μειώνει την παρακράτηση φόρου των ανωνύμων εταιριών, ντόπιων και ξένων, ενώ μειώνει και την αυτοτελή φορολόγηση των κατασκευαστικών εταιριών.

Είναι αντιλαϊκό γιατί συνεχίζει να θίγει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τα μικρομεσαία στρώματα, αφού με επίσημο πληθωρισμό 4% δίνει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους 2,2%, ενώ συμμετέχουν στο 45% των φορολογικών εσόδων.

Είναι υποκριτικό, γιατί στο όνομα ορισμένων επιμέρους φοροαπαλλαγών επιχειρεί τη συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής και οδηγεί στην περαιτέρω ανακατανομή των εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ του κεφαλαίου.

Αποκαλύπτοντας την υποκρισία των όσων λέγονται από την κυβέρνηση για φορολογικές ελαφρύνσεις, ο Ν. Γκατζής υπενθύμισε ότι από το 1991 μέχρι το1999 οι μισθωτοί είχαν απώλεια 134,9 μονάδες από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Το κράτος, τόνισε, ότι κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε 18 δισ. δρχ. οπότε ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσα τρισεκατομμύρια δραχμές έκλεψε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση από τους μισθωτούς.

Οσο δε για το περίφημο δεκαχίλιαρο, ανέφερε ότι αυτό δόθηκε μόνο σε 17.500 εργαζόμενους, ενώ από το επίδομα θέρμανσης εξαιρέθηκαν οι αγρότες παρ' όλο που η κυβέρνηση με την αύξηση των καυσίμων εισέπραξε 150 δισ. δρχ από τον ΦΠΑ. Αντικρούοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης περί μη επιβολής νέων φόρων, ο Ν. Γκατζής είπε ότι η κυβέρνηση μειώνει κατά τρεις δραχμές τη βενζίνη σούπερ και αυξάνει ισόποσα την αμόλυβδη, η οποία όμως καταλαμβάνει το 70% της ετήσιας κατανάλωσης βενζίνης.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αφού είναι ριζικά αντίθετο με την κατεύθυνσή του η οποία κινείται μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της οικονομικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι σίγουρο, είπε, ότι οι εργαζόμενοι δε θα δεχτούν για πολύ ακόμα τη στρόφιγγα της αντιλαϊκής πολιτικής και θα παλέψουν για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Την υπεράσπιση του νομοσχεδίου ανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Α. Φωτιάδης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι το πρώτο φορολογικό εδώ και χρόνια που έχει ελαφρύνσεις. Μάλιστα, θέλοντας να δικαιολογήσει τη φορολογική αφαίμαξη τόσων χρόνων είπε ότι είναι καμάρι της κυβέρνησης η αύξηση στα φορολογικά έσοδα, αφού αυτή η αύξηση προήλθε από φορολόγηση των "εχόντων και κατεχόντων"!

Με το επιχείρημα ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δε βοηθάει τους αναπτυξιακούς στόχους της οικονομίας, οι βουλευτές της ΝΔ το καταψήφισαν, ενώ κατά τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σύμμαχος στην κυβέρνηση για «τα δύσκολα»

  Η ηγεσία του κόμματος πιέζει την κυβέρνηση... να κυβερνήσει και δε διστάζει να την υποβοηθήσει, ανασύροντας, έστω «δειλά», την «απειλή» των πρόωρων εκλογών!

Το χαρακτηρισμό της ως «καλύτερου συμμάχου» της κυβέρνησης επιβεβαιώνει, άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΝΔ, η οποία από τη μια σπρώχνει την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ, ταυτόχρονα, φροντίζει για τη «συσπείρωσή» της, προβάλλοντας, έστω και ανεπίσημα, την «απειλή»... των πρόωρων εκλογών.

Η ηγεσία της ΝΔ στη βάση της διαπίστωσης που κάνει ότι η κυβέρνηση δεν «παράγει έργο», επειδή δεν προχωρά με τους ρυθμούς που χρειάζεται στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών, αποφάσισε να περάσει στην «αντεπίθεση» και να αποδείξει τη χρησιμότητά της για το σύστημα. Ετσι, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, θα εντείνει τις πιέσεις της στην κυβέρνηση να δείξει άμεσα «αποτελέσματα» στην υλοποίηση της πολιτικής της και για το σκοπό αυτό δε διστάζει να ανασύρει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών. Με αυτό τον τρόπο υποβοηθά τόσο τη «συσπείρωση» του κυβερνώντος κόμματος, ενώ εξυπηρετεί και τις δικές της εσωκομματικές ανάγκες. Το θέμα έθεσε χτες στη σύσκεψη ο Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος αφού διαπίστωσε ότι «η χώρα σήμερα δεν κυβερνιέται», υπέδειξε ότι «να σκεφτούμε αν πρέπει κάποια στιγμή να θέσουμε το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες». Ο Πρ. Παυλόπουλος στη συνέχεια, αν και εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές, όμως διαφώνησε με την προβολή τώρα του αιτήματος των πρόωρων εκλογών, με το επιχείρημα ότι αυτό θα θεωρηθεί ως προπαγανδιστικό τρικ ενόψει του συνεδρίου. Το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας της ΝΔ το έδωσε αργότερα ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος σε δηλώσεις του με αφορμή την πορεία του χρηματιστηρίου, είπε: «Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει την εξουσία, ας βρει μια πολιτική λύση στο πρόβλημα. Και η πολιτική λύση είναι μία: ας ζητήσει εκλογές»! Σε αυτό το πνεύμα είπε ότι αν ο Γ. Παπαντωνίου δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία, ας παραιτηθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος κληθείς να απαντήσει αν η ΝΔ ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, απάντησε ότι «η ΝΔ αν προτίθεται να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης θα το πράξει με τον τρόπο που κοινοβουλευτικά αυτό πρέπει να γίνει». Αυτό που ισχύει, πρόσθεσε, είναι ότι αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να «υπηρετεί το συμφέρον του πολίτη», τότε «ας φύγει».

Στη συνεδρίαση των τομεαρχών συζητήθηκε η κατάσταση στο χρηματιστήριο, την οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η ηγεσία της ΝΔ και για να δημαγωγήσει, αλλά και να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι τους τελευταίους 19 μήνες έχει γίνει η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου «σε βάρος των πολλών» και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ έχει μειωθεί κατά 33 τρισ. δρχ., ενώ επιρρίφθηκαν οι ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί «παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο». Ως «διέξοδος» υποδείχτηκε η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως η απελευθέρωση των αγορών και οι αποκρατικοποιήσεις. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο Γ. Αλογοσκούφης, θα αποκατασταθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στην αγορά! Αναφορικά με το θέμα των «τρελών αγελάδων» η ηγεσία της ΝΔ περιορίστηκε να θέσει ορισμένα ερωτηματικά για τη στάση που κράτησε ο Γ. Ανωμερίτης στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, καθώς και την ανυπαρξία των ελέγχων, αλλά εντόπισε το πρόβλημα στο γεγονός ότι δε γίνονται οι έλεγχοι τα Σαββατοκύριακα λόγω του «δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου»!

Τη συνεδρίαση των τομεαρχών απασχόλησε και το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, με το οποίο η ΝΔ δε φαίνεται να διαφωνεί επί της ουσίας. Αυτό που ζητά είναι η απογραφή όλων των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα και τον επανέλεγχο όλων των πολιτογραφήσεων με ένα αδιάβλητο σύστημα! Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι «κυρίως εθνικό(!), αλλά έχει οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις», ενώ επέμεινε στην προπαγάνδα περί «ξέφραγου αμπελιού». Τέλος, ο Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για την πρόσφατη συνέντευξη του Μιχ. Λιάπη, είπε ότι δε σχολιάζει απόψεις στελεχών και πρόσθεσε ότι όλες οι απόψεις θα συζητηθούν στο συνέδριο.

Πρετεντέρης, ο ... «Βιετκόγκ»!

Ξέρετε τι είστε; Ε; Ολοι εσείς που όταν ήρθε εδώ ο Κλίντον - και αντί να του κάνετε τεμενάδες - τον γιουχάρατε και τον δικάζατε τον άνθρωπο, ξέρετε τι είστε; Ε; Ενα τσούρμο από «άκαπνους παλικαράδες», είστε. «Τζάμπα μάγκες» και «κουτσαβάκια του φτηνού αντιαμερικανισμού», είστε. Αυτό είστε. Συν ότι είστε και «καραγκιόζηδες» (αυτή είναι παλιότερη διάγνωση του ανδρός για το ποιόν σας. Καθάρματα...).

***

Αλλά ποιος είναι μωρέ τούτος ο μπαρουτοκαπνισμένος; Ποιος είναι αυτός ο άντρακλας, που έβαλε στη θέση τους αυτά τα «μαγκάκια της φακής», τους διαδηλωτές κατά του Κλίντον δηλαδή;

Μη σας ξεγελάει το ύφος. Μη πάει το μυαλό σας στον Πάγκαλο ή στον Γιαννόπουλο. Οχι. Πρόκειται για άλλο λεβεντο...νιο. Τόσο λεβέντης και τόσο τσαμπουκάς είναι το παλικάρι μας, που μέχρι και μπουκάλια στους διαιτητές πετάει. Οταν δεν γλείφει τον Σημίτη - αυτό όντως χρειάζεται μια κάποια γενναιότητα - πάει στα γήπεδα και χουλιγκανίζει ο μπουρλοτιέρης μας. Γιατί, στο φινάλε, τι να του πούνε του Ιωάννη Κ. Πρετεντέρη (δε σας έπιασε ένα σύγκρυο στο διάβασμα του ονόματος!;) όλοι αυτοί οι «φίτσουλες» (δικός του όρος κι αυτός), που, αντί να βάζουν στόχο το κεφάλι του διαιτητή, τρέχουν στις πορείες κατά του Κλίντον;

***

Ολοι εσείς, λοιπόν, όπως έγραψε ο Ιωάννης στο χτεσινό «Βήμα», είστε ό,τι είστε. Και το εξηγεί: Πήγε, λέει, ο Κλίντον στο Βιετνάμ και κει δε βγήκε κανένας Καζάκος και κανένας Παφίλης να τον αποδοκιμάσει, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα. Συνεπώς, στο Βιετνάμ έχουν εκλείψει οι «τζάμπα μάγκες, οι Παφίληδες» και οι «υποτιθέμενοι καλλιτέχνες», που, εδώ στην Ελλάδα, ευδοκιμούν. Γιατί, επομένως, δεν παραδειγματίζεστε σεις οι «Παφιληδο-Καζακο-ψευτόμαγκες»;

Ιδού το ερώτημα, που θέτει το λουλούδι μας. Βαθύς γνώστης του τι ευδοκιμεί (στο Βιετνάμ) ο Ιωάννης, αυτός ο ...Βιετκόγκ της εγχώριας (υποτιθέμενης) δημοσιογραφίας.

***

Εμείς, σε αντίθεση με αυτό το υπέρλαμπρο άστρο, ομολογούμε ότι δε γνωρίζουμε τι ευδοκιμεί στο Βιετνάμ. Ωστόσο, παίρνοντας την άδεια από την αστείρευτη ευγένεια και την ευφυία του (κυρίως), θα του αναφέρουμε δυο φρούτα, που σίγουρα δεν ευδοκιμούν στο Βιετνάμ:

Πρώτον, στο Βιετνάμ, όταν ο Κλίντον τόλμησε να ψελλίσει κάτι για την πολιτική ζωή της χώρας, οι ηγέτες του Βιετνάμ τού απάντησαν ότι δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στην εσωτερική ζωή τους και να κάτσει στα αυγά του. Δεν του είπαν «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ». Συνεπώς, στο Βιετνάμ (όσο κι αν αυτό προκαλεί εντύπωση στον Ιωάννη) δεν ευδοκιμούν Σημίτηδες...

Δεύτερον, στο Βιετνάμ, μαζί με την ήττα των Αμερικάνων, ηττήθηκαν και οι (υποτιθέμενοι) δημοσιογράφοι, που ενδεχομένως θα ήθελαν να χρυσοπληρώνονται για να λένε στο λαό τους ότι πρέπει να υποταχθεί στις ΗΠΑ. Επομένως, στο Βιετνάμ δεν ευδοκιμούν ούτε Πρετεντέρηδες...

***

Αυτές είναι δυο ουσιώδεις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ. Και οι διαφορές υπάρχουν διότι στο Βιετνάμ - όπως μπορεί να επιβεβαιώσει και ο πονηρούλης μας - πάει πολύ καιρός από τότε που οι εκεί «Παφίληδες» μετρήθηκαν με τους εκεί «Πρετεντέρηδες». Η συμβολή, δε, του Ιωάννη, στο να μας υπενθυμίζει αυτές τις διαφορές, μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, είναι ανεκτίμητη.

Οσο για σας, που αναγνωρίζετε, όχι μόνο τη λατρεία του Ιωάννη για το Βιετνάμ, αλλά και τον κόσμιο και ευαίσθητο εσωτερικό του κόσμο, μην τον απογοητεύσετε. Βοηθήστε την Ελλάδα να μοιάσει στο Βιετνάμ, αφού τόσο του αρέσει του Ιωάννη (το Βιετνάμ).


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τρικυμία εν κρανίω... και από τις δηλώσεις Δαμανάκη

Η απόφαση της ΠΓ του Συνασπισμού να «κλειδώσει» από τώρα την εκλογική τακτική του κόμματος για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές του 2002, ήταν η αφορμή για να επανέλθουν στο προσκήνιο οι - λανθάνουσες το τελευταίο διάστημα, αλλά ως φαίνεται αξεπέραστες και ανυπέρβλητες - διαφορές και διαφωνίες μεταξύ τάσεων, ομάδων ή και μεμονωμένων στελεχών του κόμματος.

Διαφορές και διαφωνίες, που, όπως αποδείχτηκε και από την ΚΠΕ του περασμένου Σαββατοκύριακου, αφορούν κυρίως ζητήματα τακτικής, αφού επί της πολιτικής ουσίας των αποφάσεων σημειώθηκε ομοφωνία. Ετσι, ενώ η εκλογική τακτική (που διόλου δεν αποκλείει τις συνεργασίες, όπως κατήγγειλαν οι «εκσυγχρονιστές») εγκρίθηκε από την ΚΠΕ με 16 κατά και 5 λευκά, το προγραμματικό πλαίσιο, αλλά και οι θέσεις για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη εγκρίθηκαν με μία μόνο αρνητική ψήφο!

Εχει μία σημασία να αναφέρουμε ορισμένες από τις θέσεις του ΣΥΝ για τη Διακυβερνητική. Με την απόφασή της η ΚΠΕ μέμφεται την ΕΕ για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει, αλλά δεν έχει, ταυτόχρονα όμως εκφράζει τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση!

Τη στιγμή που ο αντιλαϊκός όσο και βαθιά αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ έχει απολέσει και τα τελευταία «φύλλα συκής», ο Συνασπισμός επιμένει να φωνασκεί πως «η ευρωπαϊκή ενοποίηση με δημοκρατικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς όρους δεν είναι απλά αναγκαία, αλλά και απόλυτα επίκαιρη». Η ΚΠΕ στηρίζει την ΟΝΕ... καταγγέλλοντάς τη για τα «χαρακτηριστικά νεοφιλελεύθερης νομισματικής ενοποίησης»! Κι από μια τέτοια απόφαση δε θα μπορούσαν να λείπουν μεγαλόστομες αγωνιστικές διακηρύξεις για δυνατότητα πλεύσης της ΕΕ σε φιλολαϊκή πορεία...

Στο ίδιος περίπου πνεύμα ήταν και η εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου στην ΚΠΕ. Διεκδικώντας πρωτοκαθεδρία για τον ΣΥΝ στη φιλοευρωπαϊκή αποπροσανατολιστική για το λαό προπαγάνδα, τόνισε πως «ο ΣΥΝ πρέπει να γίνει το κόμμα που περισσότερο από κάθε άλλο θα συμβάλει στον συνολικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας»!

Ωστόσο, τη στιγμή που ο ΣΥΝ επιχειρεί να φιλοτεχνήσει την εικόνα του στυλοβάτη ενός αριστερού, ανανεωτικού, οικολογικού πόλου στην ελληνική κοινωνία, ήρθαν οι δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη να «ταράξουν» την Κουμουνδούρου. Η Μαρία Δαμανάκη μίλησε (στον «Φλας») για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας «νέος συνασπισμός εξουσίας από τις παρυφές της κεντροδεξιάς ως την παραδοσιακή αριστερά που θα κυβερνήσει την Ελλάδα», μίλησε κολακευτικά για τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο, ενώ σε άλλες δηλώσεις της στη ΝΕΤ τόνισε πως «θα ήθελα να συνεργασθώ με τον δήμαρχο. Αυτό που έχει σημασία είναι ό,τι κάνουμε να είναι γνήσιο, αληθινό και νέο».

Οι δηλώσεις αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος υπενθύμισε τη βασική ευθύνη των στελεχών του ΣΥΝ «να μη ρευστοποιήσουν το κόμμα σε αυτό το αγοραίο παζάρι των δημοσίων εντυπώσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ