ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βήμα διαλόγου και αποκάλυψης

Πραγματοποιήθηκε από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα την Τετάρτη 10 του Απρίλη

Σε βήμα διαλόγου και αποκάλυψης της ουσίας και των πραγματικών διαστάσεων, τόσο του ελληνοτουρκικού διαλόγου για το Αιγαίο, όσο και των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, εξελίχθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε στο Πολεμικό Μουσείο, την Τετάρτη 10 του Απρίλη, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Στην εκδήλωση, η οποία σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, της Σχολής Ευελπίδων, του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Αμυνας, των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας, πρώην αρχηγοί, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, αντιστασιακών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί.

Ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντ. Κακαράς άνοιξε την ημερίδα εκ μέρους της ΚΕΘΑ. Στη συνέχεια ο βουλευτής Σπ. Σπηλιωτόπουλος, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, μίλησε εκ μέρους της ΝΔ για να επισημάνει ότι το κόμμα του είναι ευθυγραμμισμένο στους «εθνικούς στόχους» με την κυβέρνηση και οι όποιες διαφωνίες είναι σε θέματα τακτικής. Ο βουλευτής Δ. Αποστολάκης, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, που μίλησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, παραδέχτηκε ότι παρά τα όσα έχουν γίνει, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τακτική. Στη συνέχεια ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι υπάρχει γενική ανησυχία από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σημείωσε ότι οι βλέψεις της Τουρκίας συνδέονται με τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ. Ο Χρ. Πρωτόπαππας, που μίλησε εκ μέρους του ΣΥΝ, υποστήριξε ότι ναι μεν «δε μας αρέσει το ΝΑΤΟ, αλλά ποτέ δεν είπαμε να είμαστε απ' έξω». Ο Σπ. Κουτσουβέλης, εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πορεία εθνικών υποχωρήσεων. Ο αντιστράτηγος ε.α. Δ. Δήμου, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς, έκανε ειδική αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα και επισήμανε ότι δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εθνικής άμυνας. Ο πρέσβης επί τιμή Θ. Στοφορόπουλος, που έκλεισε τον κύκλο των ομιλητών, τόνισε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος γίνεται στα πλαίσια που έχουν καθορίσει οι ΗΠΑ.

Θετική ανταπόκριση

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της ΚΕΘΑ να ανοίξει δημόσια συζήτηση πάνω στον ελληνοτουρκικό διάλογο και στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο «Ρ» απευθύνθηκε στους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση ζητώντας την άποψή τους γύρω από αυτό το θέμα.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος ε.α. Λ. Βασιλικόπουλος τόνισε: «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ χρήσιμες, ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν το αντικείμενο. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση το θέμα παρουσιάστηκε απ' όλους στις πραγματικές του διαστάσεις, άσχετα από το ότι υπήρχαν συγκεκριμένα σημεία στα οποία εμφανίστηκαν αποκλίσεις. Εξάλλου η Εθνική Αμυνα πιστεύω ότι αποτελεί υπερκομματική υπόθεση».

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στη μόνιμη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ αντιναύαρχος ε.α. Αθ. Βένης τόνισε: «Είναι πολύ θετικό και εποικοδομητικό να ακούγονται όλες οι γνώμες, έστω και αν δε συμφωνεί κανείς μαζί τους. Μπορεί να ληφθούν υπόψη και να αποτελέσουν μιαν άλλη άποψη που θα βοηθήσει είτε τους ασχολούμενους με αυτά τα θέματα είτε και την κυβέρνηση. Ηταν πολύ ενδιαφέροντα αυτά που ακούστηκαν».

Ο αντιστράτηγος Μ. Βαρδάνης, πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-1974, τόνισε: «Οι εκδηλώσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της νέας δομής του ΝΑΤΟ, του ευρωστρατού και της "παγκοσμιοποίησης", όπου είναι επιτακτική ανάγκη να αναδείξουμε αξίες που μέχρι τώρα ήταν θέσφατα, όπως η αξία της διασφάλισης των εθνικών συνόρων. Με την "παγκοσμιοποίηση" η έννοια της εθνικής άμυνας μπαίνει πλέον σε εισαγωγικά».

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας, τόνισε: «Νομίζω ότι η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα έκανε πάρα πολύ σωστά που οργάνωσε αυτή την εκδήλωση και έθεσε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Δυστυχώς δε συζητούνται αυτά τα πράγματα, ούτε η κυβέρνηση ενημερώνει την κοινή γνώμη. Εδώ παραπονείται και η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν την ενημερώνει. Ούτε βέβαια εθνικό συμβούλιο υπάρχει για την εξωτερική πολιτική, όπως έπρεπε να υπάρχει».

Ο αντιστράτηγος ε.α. Δ. Δήμου, πρώην αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, τόνισε: «Συζητήσεις, όπως για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και για τους εξοπλισμούς, θα είναι πάρα πολύ ωφέλιμες για την πατρίδα μας. Οι εξοπλισμοί πρέπει να καλύπτονται από πλήρη διαφάνεια, ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο γίνονται και να μην εκτρέπονται του σκοπού αυτού».

Ο πρέσβης επί τιμή Θ. Στοφορόπουλος τόνισε: «Δημόσιες συζητήσεις, όπως αυτή που οργάνωσε η ΚΕΘΑ, είναι απαραίτητες για να αντιληφθεί πλήρως ο ελληνικός λαός τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και να μπορεί καλύτερα να αντιταχθεί σε αυτά».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης τόνισε: «Τα εθνικά θέματα είναι μια ειδικότερη περίπτωση διότι αφορούν όχι μόνο την καθημερινή μας ζωή αλλά και το μέλλον του ελληνισμού μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας. Επομένως κάθε συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα, που είναι καλόπιστη και στόχο έχει να προαγάγει τη γνώση και να φέρνει απόψεις στη δημοσιότητα, είναι θετική».

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Δεν είναι υποχρεωτικές οι επιλογές των ιμπεριαλιστών

Ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο επισήμανε ότι «παρά το κλίμα προσέγγισης (αναγκαστικής λέμε εμείς) οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας σε δυο τουλάχιστον σοβαρότατα θέματα παραμένουν: Αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου κατά μήκος των ακτών της Ανατολίας και καθιέρωση καθεστώτος συνδιοίκησης στη Θράκη».

Ειδικότερα ανέφερε: «Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι ο διάλογος είναι το μέσο με το οποίο μπορούν να λυθούν τα διμερή προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο διάλογος όμως για να έχει νόημα πρέπει να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου, με αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και εδαφικής κυριαρχίας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών. Το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας το μόνο υπαρκτό πρόβλημα, μπορεί να λυθεί ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική, με παραπομπή της διαφοράς στο δικαστήριο της Χάγης, εφόσον ο διάλογος δεν αποδώσει».

Σχετικά με το Κυπριακό τόνισε ότι πρόκειται «για διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους εδάφους ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ από ένα άλλο κράτος την Τουρκία» και επισήμανε: «Οι προσπάθειες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των ΗΠΑ δεν οδηγούν σε θετική και δίκαια λύση του Κυπριακού. Αντίθετα δημιουργούν προϋποθέσεις για διαιώνιση της διχοτόμησης του νησιού και της ντε γιούρε διαίρεσής του σε δύο κράτη. Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες μας πως η λύση που επιδιώκεται για το Κυπριακό θα είναι στην ουσία μια συνομοσπονδία με μορφή χαλαρής ομοσπονδίας».

Κλείνοντας επισήμανε: «Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και παρά το αναμφισβήτητο γεγονός της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, πιστεύουμε πως τόσο οι δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις μας με την Τουρκία, όσο και η υπόθεση της λύσης του Κυπριακού μπορούν να εξελιχτούν σε θετική κατεύθυνση ή τουλάχιστον να μη χειροτερεύσουν. Δεν πιστεύουμε πως οι επιλογές που θέλουν να μας επιβάλουν οι σύμμαχοι Ευρωπαίοι και υπερατλαντικοί είναι υποχρεωτικές για τη χώρα μας.

Για μια όμως διαφορετική πορεία των πραγμάτων είναι απαραίτητο να ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική όπου οι επιλογές μας να μην είναι από τα πριν προβλέψιμες από τους ιμπεριαλιστές, μια πολιτική που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει η χώρα και προπαντός επιλογές που θα έχουν την αμέριστη στήριξη του λαού μας και την κινητοποίησή του προς την κατεύθυνση απόκρουσης των όποιων πιέσεων που κατά περίπτωση ασκούν οι ισχυροί σύμμαχοί μας».

ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δρομολογούνται οι τουρκικοί στόχοι

Στην ομιλία του ο πρέσβης επί τιμή Θ. Στοφορόπουλος, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει εμπλακεί στις ελληνοτουρκικές «διερευνητικές» επαφές υπό την απειλή άσκησης παράνομης στρατιωτικής βίας εκ μέρους του καθεστώτος της Αγκυρας, ενώ παράλληλα, διεξάγονται ξανά στην Κύπρο οι «διακοινοτικές» συνομιλίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, έχουν συμβάλει στη δημιουργία και των δύο αυτών πλαισίων, που το καθεστώς της Αγκυρας εκμεταλλεύεται, για να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τις πάγιες επεκτατικές του επιδιώξεις, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, μάλιστα, χρησιμοποιούν, και στην περίπτωση αυτή, τη «σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας».

Ακολούθως τόνισε: «Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να αντισταθεί στις πιέσεις και ότι θα πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους της. Την οριοθέτηση, δηλαδή, της αιγαιακής υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έστω και αν «το Κυπριακό» εκκρεμεί. Τι θα συνεπάγονται αυτά;

Για την Κύπρο, με άλυτο το «Κυπριακό», θα υπάρξει, πιθανότατα, ως «εισιτήριό» της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ένας προκαθορισμός μελλοντικής «λύσης», τέτοιας που να διευκολύνει τα σχέδια των στρατοκρατών της Αγκυρας και των ιμπεριαλιστών της Δύσης. Μιας "λύσης" που θα βλάπτει ολόκληρο τον κυπριακό λαό, των Τουρκοκυπρίων περιλαμβανομένων. Η δε συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα σημαίνει - όπως οι "εταίροι" μας έχουν καταστήσει σαφές - ότι στρεβλές και άδικες ρυθμίσεις όχι μόνο δε θα διορθωθούν λόγω του "ευρωπαϊκού κεκτημένου", αλλά, αντίθετα, θα παγιωθούν, εντασσόμενες σε αυτό.

Ως προς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του ελληνικού αρχιπελάγους (του προτύπου, ιστορικά και γεωγραφικά, αρχιπελάγους, που αυθαίρετα αρνήθηκε να το αναγνωρίσει ως τέτοιο η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας), αν η υπόθεση φθάσει στο Διεθνές Δικαστήριο, χωρίς να έχει προηγηθεί διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στο Αιγαίο, η Τουρκία θα πετύχει τους κυριότερους στόχους της και μόνον ο μαξιμαλισμός της την εμποδίζει, ακόμα, να πάει στη Χάγη. (Η πρόβλεψη για την αρνητικότατη έκβαση της δίκης στηρίζεται στη μελέτη της σχετικής νομολογίας).

Επιπλέον, η Τουρκία θα μπορεί να ζητήσει στη Χάγη αναγνώριση "γκρίζων ζωνών". Αυτή η δυνατότητα είναι αποτέλεσμα της εκ μέρους μας αποδοχής της γενικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου, ενέργεια στην οποία είχαμε προβεί, για να γίνουμε δεκτοί στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Ελπίζαμε πως η συμμαχία εκείνη θα μας προστάτευε από την Τουρκία. Και όλοι θυμόμαστε τι έγινε: με ειδική της δήλωση, η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση απέρριψε αυτό το ρόλο».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ
Η κυβέρνηση έφερε τη χώρα σε μειονεκτική θέση

Ο Αντ. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Η κυβέρνηση, με την πολιτική που ασκεί, έχει φέρει τη χώρα σε μειονεκτική θέση έναντι της Τουρκίας. Η τελευταία, με την επιθετική τακτική και τη σωστή τάση να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται στο διεθνή χώρο, ξεκινά τις συνομιλίες, έχοντας στο πλευρό της τους "συμμάχους", έτοιμους να πιέσουν ακόμα πιο πολύ την Ελλάδα για υποχωρήσεις.

Ειδικά αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει και διαμορφώνεται από τα χρόνια της δικτατορίας, όπως ξεκάθαρα διατυπώνεται στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα. Η τοποθέτηση των Αμερικανών με τον Κίσιγκερ επικεφαλής ήταν και εξακολουθεί να είναι καθαρή, ωμή και αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα τηρούμενη τακτική. Γράφει η έκθεση του Τμήματος Αναλύσεων και Πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Μάιο του 1976: "Η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει τις πιο σοβαρές παραχωρήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο στάτους κβο"».

Οσον αφορά στο τι «δέον γενέσθαι», ο Αντ. Κακαράς, καταθέτοντας την άποψη της ΚΕΘΑ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο κράτος, βιώσιμο, ανεξάρτητο, ελεύθερο από ξένους στρατούς και βάσεις.
  • Το Αιγαίο, εθνολογικά, ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά, ήταν και πρέπει να παραμείνει ελληνικό. Τα σύνορα της Ελλάδας ξεκινούν δυτικά της Επτανήσου και σταματούν ανατολικά της Δωδεκανήσου, όπου αρχίζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο χώρος που περικλείουν τα ελληνικά σύνορα δεν μπορεί να έχει γκρίζες, δηλαδή αμφισβητούμενες ζώνες. Διεθνή ύδατα στο Αιγαίο υπάρχουν και το καθεστώς τους είναι αυτό που το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει.
  • Δε διαφωνούμε για διάλογο με την Τουρκία. Εφ' όσον η τελευταία εγκαταλείψει την απειλή χρήσης βίας, την άποψη περί γκρίζων ζωνών και τις θέσεις περί αφοπλισμού των νησιών μας.
  • Η υφαλοκρηπίδα πρέπει να λυθεί, όπως παρόμοια θέματα, σε διεθνή όργανα.
  • Ζήτημα μειονότητας στη Θράκη δεν υπάρχει. Για το νέο φρούτο της «συνδιοίκησης», η αποδοχή συζήτησης είναι αδιανόητη.
  • Το κείμενο της Κωνσταντινούπολης πρέπει να απορριφθεί.
  • Τα χωρικά μας ύδατα μπορούν να γίνουν 12 μίλια σε περιοχές που συμφέρει τη χώρα μας. Κατ' αρχήν στο Ιόνιο, στην Κρήτη, στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου που μας εξυπηρετεί. Με σαφή και κατηγορηματική δήλωση ότι διατηρούμε το δικαίωμα των 12 μιλίων και για τα υπόλοιπα νησιά, όποτε εμείς το αποφασίσουμε.
  • Η κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Να γίνει συζήτηση στη Βουλή, που θα μεταδοθεί από τα ΜΜΕ και να αποφασιστεί ότι δεν αναγνωρίζουμε κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
  • Να ξεκινήσει τώρα εκστρατεία ενημέρωσης σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις χώρες, με στόχο τη δημιουργία κλίματος υποστήριξής μας και άτυπων συμμαχιών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΥ
Ερωτήματα για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Ειδική αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα και στο κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται στις αμυντικές ανάγκες του Αιγαίου έκανε ο Δ. Δήμου, αντιστράτηγος ε.α., πρώην αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς.

Ειδικότερα τόνισε: «Οι εξοπλισμοί πρέπει να είναι η απόλυτη συνισταμένη των απαιτήσεων του δόγματος, των επιχειρησιακών σχεδίων και της εκπαίδευσης. Στο θέατρο επιχειρήσεων, για παράδειγμα, των νησιών, όπου η τουρκική απειλή λόγω γειτνίασης είναι εντονότερη, το δόγμα πρέπει να είναι καταστροφή του αντιπάλου προ των ακτών και μάλιστα σε όσο δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση. Αρα οι εξοπλισμοί πρέπει να εξασφαλίσουν μιαν αποτελεσματική και αυτάρκη, για κάθε τουλάχιστον βασικό νησί, αντιαεροπορική και κατά πλοίων άμυνα. Αντ' αυτού παρατηρείται μια εμμονή στα λεγόμενα κύρια οπλικά συστήματα, ή μια εξοπλιστική παρακολούθηση της Τουρκίας.

Σκεφθείτε, λοιπόν, ότι μετά από τόσα χρόνια και τόσες δαπάνες δεν έχουμε ακόμη χτίσει την αντιαεροπορική και θαλάσσια άμυνα των νησιών μας. Χρόνια τώρα το μεγαλύτερο επιχείρημα εξοπλισμών και των τριών κλάδων είναι "αφού το έχει η Τουρκία" να το πάρουμε και μεις επειγόντως. Πρόσφατα το ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε μια ακόμη προμήθεια, αυτή των αρμάτων LEOPARD, που η αξία αγοράς τους είναι τεραστίου μεγέθους. Ασφαλώς χρειάζονται άρματα, είναι όμως πρώτα στην ιεράρχηση των αναγκών μας; Το οπλικό αυτό σύστημα είναι βελτίωση ή ο εκσυγχρονισμός, αν θέλετε, ενός όπλου φιλοσοφίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για παράδειγμα, το άρμα αυτό στα νησιά δε θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα, αφού θα αναμένει να πλήξει τον αντίπαλο επί των ακτών, όπου ο πολυπληθέστατος αντίπαλός μας πλεονεκτεί.

Είναι άρματα καινούρια όχι όμως και σύγχρονα αφού δε διαθέτουν ούτε αμυντικά ούτε επιθετικά μέσα αυτοπροστασίας. Το αεροσκάφος F16 δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, όπως και τα ΟΣΑ Α/Κ τις αντιαεροπορικές απαιτήσεις των νησιών. Διερωτάται κανείς γιατί αγοράστηκε το ΟΣΑ Α/Κ και μάλιστα τόσο ακριβά, ένα όπλο φιλοσοφίας της δεκαετίας του '60. Οι Γερμανοί τα πετάγανε και μεις τα αγοράσαμε έναντι δισεκατομμυρίων. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς και για τα πυροβόλα ZUZANA. Για τα πυραυλικά συστήματα υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα. Τι έγιναν τα S-300; Συντηρούνται τα TOR; Λύθηκε το πρόβλημα του IFF; Πότε θα μπουν σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας; Τα αντιτορπιλικά, οι φρεγάτες και τα αρματαγωγά έχουν προτεραιότητα στο Αιγαίο έναντι των ταχέων εύκολα αποκρυπτόμενων σκαφών, εξοπλισμένων με σύγχρονα έξυπνα μακρού βεληνεκούς όπλα; Το Δόγμα Αμφιβίων Επιχειρήσεων είναι το αμερικανικό του Ειρηνικού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ασφαλώς δεν ταιριάζει στο Αιγαίο και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αγοραστήκανε APACHE χωρίς τα πυρομαχικά τους και έτσι βρεθήκανε στην κρίση των Ιμίων. Εναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων αγοράζεται το σύστημα επικοινωνιών ΕΡΜΗΣ φιλοσοφίας της δεκαετίας του '70. Η τεχνολογία καλπάζει και εμείς θα μείνουμε όπως τότε στα 12 κανάλια; Πέρα απ' αυτά, βέβαια, οι προμήθειες οι στρατιωτικές καλύπτονται από το απόρρητο που σήμερα δεν έχει νόημα, αφού οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες για τον καθένα, ακόμη και στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Η διαφάνεια είναι το καλύτερο μέσο για σωστούς εξοπλισμούς. Πιστεύω ότι ένας κοινοβουλευτικός έλεγχος σε επίπεδο Βουλής θα απέδιδε, όπως αποδίδει πραγματικά και στην Κύπρο, όπου η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής διαδραματίζει έναν ουσιαστικό και προσοδοφόρο ρόλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ