ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Φόβος για την κρίση και τη δύναμη του λαού

Μεγαλώνει η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιρλανδία και στις άλλες χώρες του ευρώ

Με εκκλήσεις και ευχολόγια προσπαθεί το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου να εξευμενίσει τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, στη δίνη μιας οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης, που όπως όλα δείχνουν κυοφορεί σημαντικές και απρόβλεπτες μέχρι σήμερα εξελίξεις.

Μιλώντας χτες σε συνέδριο που διοργανώνει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει «μια στρατηγική κοινής ανάπτυξης», εκτιμώντας ότι «η συνεργασία αναπτύσσεται βραδέως» και ότι «ένα ενιαίο ευρωπαϊκό όραμα απουσιάζει στην πράξη σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική, στις εσωτερικές ανισορροπίες και στην αγορά εργασίας».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μετά την κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια με πριν». Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ευρωζώνη, παραδέχτηκε ότι «τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της Ευρωζώνης στο σύνολό της» και κάλεσε τα μέλη της νομισματικής ένωσης να «εργάζονται από κοινού» και να αντιλαμβάνονται ότι όσο η Ευρωζώνη διευρύνεται, τόσο πρέπει να μοιράζονται και τις ευθύνες.

Στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετέθεσε για αργότερα το ενδεχόμενο της «ελεγχόμενης πτώχευσης», δηλαδή την απαξίωση μέρους των κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στο κρατικό χρέος. Σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε «μη εποικοδομητική τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους».

Παίρνοντας θέση στις κόντρες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα κράτη της λυκοσυμμαχίας και ευρύτερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της «ενεργοποίησης μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την αντιμετώπιση των κρίσεων», επιβεβαιώνοντας ότι οι λεονταρισμοί Παπανδρέου απέναντι στη Γερμανία είναι στην κυριολεξία κενοί περιεχομένου.

Θηλιά στο λαιμό του ιρλανδικού λαού

Σε ό,τι αφορά στην Ιρλανδία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου «διάσωσης», Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε χτες ότι η παροχή δανείων μπορεί να γίνει μόνο με «αποτρεπτικό κόστος» και «υπό δραστικούς όρους», προαναγγέλλοντας νέα επώδυνα μέτρα για τον ιρλανδικό λαό, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας.

Επιχείρησε μάλιστα να ισχυροποιήσει την ιρλανδική κυβέρνηση απέναντι στη λαϊκή αγανάκτηση, δείχνοντας να κατανοεί τις «ανησυχίες» της ότι μπορεί να χάσει εν μέρει τον πολιτικό έλεγχο της χώρας, λέγοντας: «Δεν είναι εύκολο για τις κυβερνήσεις να αποδεχθούν ότι ο έλεγχος της πολιτικής τους διαφεύγει και ότι (η πολιτική τους) ελέγχεται εν μέρει από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον», την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ θα παραμείνει «περίπου δύο εβδομάδες» στην Ιρλανδία. Στη συνέχεια, αν το Δουβλίνο υποβάλει επισήμως σχετικό αίτημα, ο μηχανισμός θα δραστηριοποιηθεί μόνο «στη βάση μιας εντολής που θα δοθεί ομόφωνα από το Γιουρογκρούπ», στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη στο μηχανισμό δανειοδότησης θα συνοδευτεί από την ανακοίνωση στις αρχές της επόμενης βδομάδας ενός νέου 4ετούς προγράμματος λιτότητας, για την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2011 - 2014. Ευρωενωσιακές πηγές ανέφεραν χτες ότι η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί βοήθεια μεταξύ 45 και 90 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ετοιμάζεται να σαρώσει εκ νέου το λαϊκό εισόδημα, παραμένει σταθερή στη θέση της να μην προβεί σε αύξηση της χαμηλής εταιρικής φορολογίας, η οποία σήμερα ίσα που φτάνει στο 12,5%, χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρώπης. Εξίσου αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει 50 δισ. ευρώ για το τραπεζικό κεφάλαιο της χώρας, εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος, το οποίο τώρα προσπαθεί να φορτώσει στο λαό.

Στο πλαίσιο, τέλος, του αδυσώπητου ανταγωνισμού στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η χαμηλή εταιρική φορολογία της Ιρλανδίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από άλλες καπιταλιστικές χώρες, καθώς της εξασφαλίζει πλεονέκτημα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στο «κόκκινο» και η Γαλλία;

Για να σιγοντάρει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της ιρλανδικής κυβέρνησης, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χτες ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις θαρραλέες μεταρρυθμιστικές πολιτικές που περιέχονται στο τετραετές πρόγραμμα που αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές Δεκεμβρίου».

Την ίδια ώρα, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες της Γερμανίας, η «Handelsblatt», εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση «προσπαθεί να σπρώξει ακόμη βαθύτερα τα υπερχρεωμένα κράτη, που είναι ήδη ισοπεδωμένα», γεγονός που βάζει σε κίνδυνο «την αποπληρωμή των χρεών, τη σταθερότητα των τραπεζών και τη διατήρηση της Ευρωζώνης.

Αναπαράγοντας τις βάσιμες ανησυχίες ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου για το βάθεμα της κρίσης στην ΕΕ και παγκόσμια, ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστήριξε χτες ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν είναι καλύτερη από αυτήν των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία.

«Η Γαλλία, από ορισμένες ουσιώδεις πλευρές, δεν φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από την περιφέρεια» της Ευρωζώνης, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC, εξηγώντας: «Δεν έχουν κάνει τίποτα από διαρθρωτικής πλευράς, το δημοσιονομικό έλλειμμά τους είναι αυξημένο, πολιτικά έχουν περιορισμένη δυνατότητα να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Απλώς σε σύγκριση με τους άλλους δεν έχουν φτάσει ακόμη στο ίδιο σημείο».

Ο ίδιος, μιλώντας για τις λαϊκές αντιδράσεις στον αντιασφαλιστικό νόμο Σαρκοζί, έβγαλε στην επιφάνεια όλο το φόβο της αστικής τάξης για τη δύναμη του λαού, λέγοντας: «Για μια μικρή αλλαγή, όπως αυτή, βλέπουμε μια ισχυρή αντίσταση. Τι θα γίνει όταν θα δούμε ριζικές μεταρρυθμίσεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση της Γαλλίας». Επέπληξε μάλιστα τον Ν. Σαρκοζί επειδή «καθυστερεί τα σκληρά μέτρα» και τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα, τέλος, με δύο εκθέσεις - του ΟΟΣΑ και της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας - η γερμανική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, λόγω των σημαντικών εξαγωγών και της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, παράλληλα με τη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2011 με ρυθμό 2,5%, που είναι πάντως μικρότερος από το ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για το τρέχον έτος.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Παζάρια και συμβιβασμοί για να γονατίσουν οι λαοί

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες στη Λισαβόνα, παράλληλα με τη σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Τα επιτελεία του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα ετοιμάζουν νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών
Τα επιτελεία του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα ετοιμάζουν νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

«Σήμερα και αύριο θα λάβουμε τις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Συμμαχίας», υποστήριξε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα.

Το ΝΑΤΟ, είπε, «θα γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο ενεργό και πιο αποδοτικό» στο χτύπημα του λαού και των κινημάτων του σε όλο τον κόσμο, καθώς με τη νέα στρατηγική «θα αναπτύξει σύγχρονες ικανότητες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών» και θα προσεγγίσει «τους συμμάχους μας ανά τον πλανήτη».

Η «νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ 2020» εγκρίθηκε τελικά χτες από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 μελών του ΝΑΤΟ. Στόχο έχει να νομιμοποιήσει τους προληπτικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να κλειδώσει στο στόχαστρο της λυκοσυμμαχίας τον εχθρό λαό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι εργασίες της συνόδου και στις σχέσεις με τους «στρατηγικούς εταίρους», Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.ά.

Κατά την άφιξή του στη Λισαβόνα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, υποστήριξε πως η Σύνοδος Κορυφής θα «αναζωογονήσει το ΝΑΤΟ για τον 21ο αιώνα». Προηγούμενα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ «θα συμβουλεύονται» την Ευρώπη για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Παζάρι με τη Ρωσία για την «ασπίδα»

Το ζήτημα της υιοθέτησης του λεγόμενου «αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη φαίνεται να έχει ήδη αποφασιστεί, καθώς - ύστερα από υποσχέσεις και ανταλλάγματα - τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία φαίνονται πρόθυμες να συμμετάσχουν σ' αυτό. Πρόσφατα μάλιστα η Ρωσία έχει δηλώσει πως δε βλέπει καμία απειλή από το ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία κατάφερε να μην αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες που η Συμμαχία θεωρεί ως «απειλή», και με τις οποίες η ίδια οικοδομεί φιλικές σχέσεις.

Λίγο πριν τη συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που αναμένεται να γίνει σήμερα, ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχοντκό, δήλωσε πως εάν υπάρχει πολιτική θέληση, μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα για τη συγκρότηση κοινού με το ΝΑΤΟ συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Οπως εξήγησε, το ΝΑΤΟ επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα συμπεριλαμβάνει τα εθνικά μέσα αντιπυραυλικής άμυνας των ΝΑΤΟικών χωρών. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει από κοινού με τη Ρωσία ταυτόχρονες εργασίες, μετάδοση σημάτων, λήψη αποφάσεων, συνδυασμό μέσων αντίδρασης.

Στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Μόσχας για συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον τομέα της ασφάλειας και συγκεκριμένα για τη δημιουργία κοινού με το ΝΑΤΟ συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά ΜΜΕ εστιάζουν στις δηλώσεις που έκανε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤΟ δε σκοπεύει να δημιουργήσει κοινό με τη Ρωσία σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά επιθυμεί τη συνεργασία των δύο διαφορετικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Στα πλαίσια αυτά, το ΝΑΤΟ αναμένεται να προτείνει στη Ρωσία τρόπους συνεργασίας στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Στο επίκεντρο η κατοχή στο Αφγανιστάν

Σήμερα, Σάββατο, οι ΝΑΤΟικοί θα συζητήσουν για το Αφγανιστάν και την παραμονή των κατοχικών δυνάμεων έως το τέλος του 2014. Παρίστανται και οι 48 χώρες που συμμετέχουν στην αμερικανοΝΑΤΟική δύναμη κατοχής, «ISAF», μαζί με την Ιαπωνία, ενώ στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Ο Ομπάμα, μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα «Publico», έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το Αφγανιστάν δε θα εγκαταλειφθεί αφού μεταβιβαστεί στον αφγανικό στρατό η ευθύνη για τη λεγόμενη ασφάλεια της χώρας. Η ΝΑΤΟική ISAF επιβεβαίωσε, στο μεταξύ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν για πρώτη φορά άρματα μάχης στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν.

Κατά τη σημερινή, εξάλλου, Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας, το Κρεμλίνο αναμένεται να αυξήσει τα δικαιώματα διέλευσης στα τρένα που μεταφέρουν προμήθειες για το ΝΑΤΟ από τις χώρες της Βαλτικής προς το Αφγανιστάν. Η ιδιαίτερη σημασία που στοχεύει να προσδώσει η Συμμαχία στη συνεργασία με τη Ρωσία φαίνεται και από τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ότι η Σύνοδος Κορυφής «μπορεί να αποδειχθεί ένα αποφασιστικό βήμα στη σχέση μας με τη Ρωσία».

Τέλος, σήμερα το βράδυ θα διεξαχθεί και η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου. Θέλοντας να υπογραμμίσει τον ουσιαστικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο πλευρών, ο Ομπάμα υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία άλλη περιφέρεια με την οποία οι ΗΠΑ να έχουν τέτοια εγγύτητα σε όρους αξιών, συμφερόντων, δυνατοτήτων και στόχων». Και είναι γεγονός ότι ΗΠΑ και ΕΕ από κοινού συμμετέχουν σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχθρός του ΝΑΤΟ οι «ακραίες πολιτικές θέσεις»!

Τα λαϊκά κινήματα στοχοποιεί η λυκοσυμμαχία, όπως διαβεβαίωσε με δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου

Τον απροκάλυπτο προσανατολισμό του ΝΑΤΟ στην καταστολή των λαϊκών κινημάτων, επιβεβαίωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου στη Λισαβόνα. Με κυνικό τρόπο και εκφράζοντας πλήρως τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, δήλωσε ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ έρχεται ανάμεσα στα άλλα να αντιμετωπίσει και τις «ακραίες πολιτικές θέσεις και τα κινήματα ανά τον κόσμο»!

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το νέο στρατηγικό δόγμα αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα, που έχουν οι χώρες μας. Θέματα όπως, τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η κλιματική αλλαγή; Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η μεγάλη ροή προσφύγων; Οι ανισότητες που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές; Η έξαρση του φονταμενταλισμού, οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;».

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις στρατηγικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, στήριξε τα σχέδια για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πολιτικοστρατιωτικού μηχανισμού, που θα χρησιμοποιεί τη στρατιωτική του μηχανή για την καταστολή λαϊκών κινημάτων. Οπως ξεκάθαρα προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου στήριξε απόλυτα τις κυοφορούμενες στρατιωτικές και πολιτικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των χωρών μελών και μη μελών του ΝΑΤΟ.

«Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ προχωρούν σε μια παράλληλη πορεία. Εξάλλου, το στρατιωτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η λεγόμενη Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που πρόσφατα επικύρωσε ψήφισμα περί «καταπολέμησης του εξτρεμισμού», κινούνται στην απευθείας στοχοποίηση των λαϊκών κινημάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει «να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο» κατατάσσοντας στο τόξο των εχθρών της δημοκρατίας όσους αντιστέκονται στην εξουσία των μονοπωλίων. Ο πρωθυπουργός εξήρε παράλληλα την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι «με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου».

Ολα στο τραπέζι με ΗΠΑ - Τουρκία

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση χτες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Οπως εκτιμάται, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα του Αιγαίου που σχετίζονται τόσο με την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ και τον πρωτεύοντα ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία, όσο και με τα ζητήματα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, που αφορά στα στρατηγεία και τις αρμοδιότητές τους επί του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ίδια συνάντηση ο Αμ. Γκιούλ έθεσε τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ λόγω Κύπρου. Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει μπλοκάρει σε πολλούς τομείς τη στρατιωτική συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ γιατί δεν αποδέχεται την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στου ευρωαντλαντικούς θεσμούς.

Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συμφώνησαν να προωθήσουν το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ για τη δανειοδότηση των χωρών μελών. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου μετά τους ανέξοδους λεονταρισμούς των τελευταίων ημερών τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής των τραπεζών και ιδιωτών στο μηχανισμό!

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε ότι πρέπει να μπει ένας παγκόσμιος φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και οι πόροι που θα συγκεντρώνονται θα κατευθύνονται στο μηχανισμό στήριξης.

Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση στη Λισαβόνα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η διεθνής συνάντηση φιλειρηνικών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων

Η αφίσα του ΠΣΕ για τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στη Λισαβόνα
Η αφίσα του ΠΣΕ για τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στη Λισαβόνα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης με θέμα «Ναι στην Ειρήνη - Οχι στο ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ εχθρός της Ειρήνης και των Λαών - Διαλύστε το», που διοργανώθηκε από το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC), σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και την υποστήριξη του Δήμου της Αλμάντα. Συνολικά, στη Διεθνή Συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 14 χώρες, που εκπροσωπούν 17 εθνικές οργανώσεις και 2 διεθνείς.

Πήραν το λόγο ο πρόεδρος του «CPPC» Ρουί Ναμοράντα Ρόσα, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ο πρόεδρος του Φόρουμ Βελιγραδίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Γιαννάκης Σκορδής, καθώς και εκπρόσωποι κινημάτων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Συρία, το Ιράν, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία κ.ά. Χαιρετιστήρια μηνύματα στάλθηκαν από δεκάδες οργανώσεις.

Ανάμεσα σε άλλα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι απειλές που προκύπτουν για τους λαούς από το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, το κυνήγι των εξοπλισμών και η πυρηνική απειλή, οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν, οι αυξανόμενες απειλές της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε Μέση Ανατολή, Ασία και Λατινική Αμερική, η κλιμάκωση των στρατιωτικών δαπανών.

Ταυτόχρονα, οι αγωνιστές της ειρήνης αντάλλαξαν εμπειρίες από τους φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες στις χώρες τους και διατράνωσαν τη θέλησή τους για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το κίνημα της ειρήνης. Σήμερα το μεσημέρι διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση στην πλατεία Μάρκες ντε Μπομπάλ στη Λισαβόνα, με ομιλητές τον πρόεδρο του «CPPC», την πρόεδρο του ΠΣΕ και εκπρόσωπο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας.

Μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αναμένεται να δώσουν «αγωνιστικό παρών», στο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού, με συγκροτημένο μπλοκ, θα συμμετάσχει και ελληνική αντιπροσωπεία 28 φιλειρηνιστών. Το ΚΚΕ εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ενώ ο Μαρίνος Μακρής εκπροσωπεί το ΚΣ της ΚΝΕ.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΝΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ανεπιθύμητα τα ΝΑΤΟικά καράβια

Συγκέντρωση σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στην Πάτρα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν το λαό και τη νεολαία σήμερα η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και το ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Τριών Συμμάχων, με αφορμή την παρουσία ΝΑΤΟικής Αρμάδας ναρκαλιευτικών πλοίων της Μόνιμης Αντιναρκικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (SNMCMG-2), η οποία βρίσκεται στην περιοχή, στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΡΙΑΔΝΗ 10», που διεξάγεται στο Ιόνιο Πέλαγος. Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Για μια ακόμα φορά το λιμάνι της πόλης μας αποτελεί αγκυροβόλιο για τα ΝΑΤΟικά πλοία. Για μια ακόμα φορά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκαλούν τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας. Η παρουσία των πολεμικών μηχανών του ΝΑΤΟ πρέπει να καταγγελθεί από τους λαϊκούς φορείς και ν' απαιτήσουμε να σταματήσει το λιμάνι και η Πάτρα ν' αποτελούν "σταθμό υποδοχής". Οι φονιάδες των λαών και τα πλοία τους είναι ανεπιθύμητοι».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σημάνει συναγερμός στο λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε σχόλιο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την ενεργητική συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσει εχθρούς όλους τους λαούς και αποφασίζει να εξαπολύει προληπτικούς πολέμους σε όποιον λαό δεν σκύβει το κεφάλι. Η συμμετοχή της χώρας και η αποδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας στο Αιγαίο, είναι μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη. Εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα στα επιθετικά σχέδια και αναγκάζει το λαό να πληρώνει εξοπλισμούς και στρατούς, που στρέφονται εναντίον των δικαιωμάτων του και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ