ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαλλάσσονται λόγω ... αντικειμενικής ευθύνης

Eurokinissi

Την επιλογή της ΝΔ για απαλλαγή από τις πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες μέσω της λογικής της «αντικειμενικής ευθύνης», στήριξαν χτες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, και ο εισηγητής της, Χρ. Μαρκογιαννάκης. Υποστήριξαν ότι οι ρίζες του σκανδάλου αφορούν στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας αμφότεροι ότι δεν προέκυψε θέμα ποινικών ευθυνών από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Συνολική πολιτική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ έκανε ο Πρ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι «δεν μπορεί να διεκδικεί την υπευθυνότητα στο χώρο της πολιτικής γιατί στηρίζεται στην ανευθυνότητα» και επιζητεί την «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» κατηγορώντας το παράλληλα για «δημαγωγία και στοιχειώδη άγνοια».

Σε μια εμφανή προσπάθεια συμψηφισμού σκανδάλων ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως «οι ρίζες όλων των σκανδάλων που βγαίνουν έχουν τις ρίζες τους στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», όπως, για παράδειγμα, το θέμα των ομολόγων, της «Ζήμενς», ακόμα και αυτό του Βατοπεδίου, γιατί «την εποχή του ΠΑΣΟΚ δε λειτουργούσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τώρα όλα βγαίνουν στην επιφάνεια και γι' αυτό καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι επικρατεί η διαφθορά». Συνέχισε λέγοντας πως «το χρήμα της "Ζήμενς" έρευσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ», «ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν ήξερε τίποτε, όμως τότε ήταν υπουργός».

Ειδικά για το θέμα του Βατοπεδίου το απέδωσε σε «δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού» τονίζοντας ότι «η πολιτική ευθύνη ξεκινάει από τις μέρες του ΠΑΣΟΚ γιατί και τότε οι υπουργοί υπέγραψαν υπό τους ίδιους όρους που υπέγραψαν και οι υπουργοί της ΝΔ». Παράλληλα, αρνήθηκε το συντονισμό των υπουργών της ΝΔ που εμπλέκονται αναρωτώμενος «ποιος ιθύνων νους υπήρχε και την εποχή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας;». Επίσης, κατηγόρησε την τακτική του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι στην Εξεταστική Επιτροπή «είχατε εκ των προτέρων βγάλει συμπεράσματα και προσπαθούσατε να τα στηρίξετε», όμως «σας πρόδωσε η πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στη «διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στο σύρσιμο της υπόθεσης αυτής έως ότου φθάσουμε στις εκλογές». Επίσης, έκανε λόγο για μεθοδεύσεις, όπως «μαρτυρίες που πήγαιναν στη δημοσιότητα διαστρεβλωμένες» και «κλήση ψευδομαρτύρων στρεφόμενων εναντίον του πρωθυπουργού».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Μαρκογιαννάκης, έκανε εκτεταμένη αναφορά στις ευθύνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η περιοχή της Βιστονίδας ήταν προστατευόμενη ως πάρκο, όμως «από το 1999 έπαψε να υπάρχει η προστασία και άνοιξε η όρεξη για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις των τότε υπουργών Α. Φωτιάδη και Γ. Δρυ λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ σήμερα λέει ότι δε συνέβη τίποτε» και «γνωμοδοτεί προκειμένου να προστατευτεί ο κ. Φωτιάδης». Οσον αφορά στη θέση της ΝΔ υποστήριξε πως «όταν έχεις το θάρρος να παραδεχτείς το λάθος σου, τότε έχεις δικαίωμα να κοιτάξεις την κοινωνία στα μάτια». Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης κινήθηκε πάντως στη λογική της «αντικειμενικής ευθύνης» της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι υπουργοί της ΝΔ αποδέχτηκαν απλά εισηγήσεις θεσμοθετημένων οργάνων. Οπως είπε, «επελέγη η λύση των ανταλλαγών με γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων οργάνων». Στη διαδικασία αυτή, συμπλήρωσε, «είναι πολύ πιθανόν να έχουν γίνει υπερτιμολογήσεις», όμως «δεν ανακατεύονται οι υπουργοί, δεν έχουν πάρει θέση και δεν παρενέβησαν». Ως εκ τούτου κατέληξε στο ότι «ποινικές ευθύνες δεν υπάρχουν» και επίσης «δεν υπήρξε δόλος».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εβγαλε... λάδι τους δικούς του υπουργούς

Eurokinissi

Χωρίς παρέκκλιση από την ...πεπατημένη της αξιοποίησης του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου αποκλειστικά για ψηφοθηρική εκμετάλλευση εμφανίστηκε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Ασκησε διαχειριστική κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας «προανακριτική επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση και μετά προσφυγή στον ελληνικό λαό». Παράλληλα, «έβγαλε λάδι» τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται στην υπόθεση, χωρίς φυσικά την παραμικρή αναφορά στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την εμπορευματοποίηση της γης προς όφελος της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο Γ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως «αφορίζετε το πρόβλημα ως θέμα διαχρονικών αντικειμενικών ευθυνών», σημειώνοντας ότι «οι αλήθειες για το Βατοπέδι βγήκαν επειδή σύρθηκε η κυβέρνηση, λόγω της δικής μας επιμονής και της παραίτησης των δύο εισαγγελέων». Πρόσθεσε ότι «θελήσατε και πάλι να συγκαλύψετε», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «αποσιωπά ότι το σκάνδαλο δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν είχε σχεδιαστεί και εκτελεστεί από συγκεκριμένο κέντρο», μιλώντας για «συντονισμό της δράσης 5 υπουργών και κρατικών υπηρεσιών σε πολύ μικρό χρόνο». Οπως είπε, αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μια «τεράστια ζημιά για τον πλούτο που ανήκει στον ελληνικό λαό». Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «θέλετε να απαλλαγούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο υπουργοί σας», σημειώνοντας ότι «η θεωρία της αντικειμενικής ευθύνης είναι επικίνδυνη» και «θεωρία ατιμωρησίας» που «ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά της οργής που έχει ο ελληνικός λαός». Αναφερόμενος στην άρνηση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ανέφερε πως «αρνείστε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης».

Οσον αφορά τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου αποφάνθηκε ότι ...δεν υφίστανται. Ειδικά για τον Γ. Δρυ υποστήριξε ότι οι κινήσεις του οδήγησαν σε «δικαστική απόφαση που δικαίωσε το ελληνικό δημόσιο», ενώ για τον Α. Φωτιάδη σημείωσε ότι «είχε διορθώσει ο ίδιος το αρχικό του λάθος, αυτό δηλαδή της παραχώρησης δημόσιας έκτασης σε μονή. Διορθώθηκε με την αναπομπή της απόφασης και τη σθεναρή υποστήριξη των συμφερόντων του δημοσίου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική εφ' όλης της ύλης, λέγοντας προς την κυβέρνηση ότι «απαξιώσατε τη χώρα και τους θεσμούς» και μιλώντας για «ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί ακόμη και τα αυτονόητα». Οπως είπε «χωρίς προτάσεις, χωρίς δυναμισμό, χωρίς διεκδικήσεις παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην ΕΕ», ενώ «έχουμε συστηματική υποβάθμιση και υπονόμευση των θεσμών της πολιτείας». Επίσης, υποστήριξε ότι «η κομματικοκρατία δεσπόζει», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «χειραγώγηση και παρέμβαση στους τομείς της Δικαιοσύνης», όπου «έχετε δημιουργήσει την αίσθηση της ζούγκλας».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να δώσει τη δική του ερμηνεία στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στην κομματική άλωση της ΕΛ.ΑΣ. από τη ΝΔ. Οπως είπε «αναβιώνει μια αυταρχική αντίληψη προς τον πολίτη από την αστυνομία λόγω της κομματικής εκμετάλλευσης», ενώ «εμείς κάναμε βήματα συμφιλίωσης αστυνομίας και πολιτών μετά από πολλές δεκαετίες κράτους της δεξιάς. Εσείς την αναβιώσατε με θύμα τον Αλέξανδρο», αλλά «και τα ίδια τα παιδιά της αστυνομίας, τα παιδιά του λαού».

ΣΥΡΙΖΑ
Ζήτησε συναίνεση από όλη τη Βουλή σε θεσμικά μέτρα

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε με αφορμή το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Παράλληλα, ζήτησε συναίνεση από όλες τις πτέρυγες της Βουλής σε θεσμικά μέτρα, όπως αλλαγές στη λειτουργία διαφόρων διοικητικών οργάνων.

Οπως υποστήριξε, «αργά ανέλαβε ο πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη», προσθέτοντας: «Οι πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν να αναληφθούν τόσο φθηνά (...). (Ο Κ. Καραμανλής) έρχεται καθυστερημένος 5 χρόνια». Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση σημείωσε: «Οργανώσατε το σκάνδαλο (...). Η ευθύνη ξεπλένεται μόνο με έναν τρόπο, την αποχώρηση της ΝΔ από τη διακυβέρνηση». Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «η κριτική του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αξιόπιστη» αφού «δε μιλάει καθόλου για τις δικές του ευθύνες». Οπως είπε, «το σκάνδαλο υπάρχει και πριν το 2004», ενώ απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «έχετε μια ευκαιρία, αξιοποιήστε την προκειμένου να αναλάβετε το μερίδιο των δικών σας ευθυνών» και «να αντιμετωπίσετε σωστά τα ζητήματα». Διευκρίνισε για τις ευθύνες πως «δε λέμε ότι είναι ίδιες με αυτές της ΝΔ». Οσον αφορά στο «διά ταύτα» ο Αλ. Αλαβάνος εστίασε στις προτάσεις του ΣΥΝ για το διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, ζητώντας δημοψήφισμα για το όλο θέμα, ενώ ταυτόχρονα εξήρε την πρόσφατη τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των μαθητών και φοιτητών υποστηρίζοντας πως αποτελούν το «6ο πόρισμα για την υπόθεση του Βατοπεδίου», σημειώνοντας ότι «θα στηρίξουμε και ελπίζουμε σε αυτό το μοναδικό κίνημα της νέας γενιάς».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ