Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και ρυπαινόμενοι και ... χαρατσωμένοι!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολοι πλέον - άλλος λίγο, άλλο πολύ - παραδέχονται ότι η πολυδιαφημισμένη Σύνοδος Κορυφής για τις Κλιματικές Αλλαγές, που έληξε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κατέληξε σε ένα μεγαλοπρεπές «φιάσκο».

Εμείς, βέβαια, ήμασταν σίγουροι ότι δε θα μπορούσε να είχε εξελιχτεί διαφορετικά η κατάσταση, αφού πρώτος και διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ είναι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της.

Ετσι, παρά τις θριαμβικές ανακοινώσεις περί συμφωνίας των κυβερνήσεων στο στόχο της μείωσης κατά 20% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» ως το 2020, όλο αυτό το εγχείρημα στηρίζεται στο «εμπόριο ρύπων» και όχι σε κάποια αντιρρυπαντικά μέτρα. Ουσιαστικά - όπως επισημαίνουν πλέον και πολλοί άλλοι - και η οποιαδήποτε μείωση της ρύπανσης παρουσιαστεί θα είναι ...«εικονική», αφού οι ρυπογόνες βιομηχανίες θα μπορούν να αγοράζουν «δικαιώματα», ακόμη και από τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες και να συνεχίσουν να βομβαρδίζουν την ατμόσφαιρα...

Εκείνο, βέβαια, που δε θα είναι καθόλου εικονικό είναι ότι τη «νύφη» θα την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, με πρόσθετα «χαράτσια». Κι αυτό, επειδή σε κείνους θα μετακυλιστεί το οποιοδήποτε κόστος των επιχειρήσεων για την αγορά ρύπων. Υπολογίζεται ότι οι Ελληνες καταναλωτές θα πληρώνουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με πρόσχημα την αγορά δικαιωμάτων ρύπων...

Οι εργαζόμενοι θα είναι, δηλαδή, και ρυπαινόμενοι και χαρατσωμένοι!

Ανοίγουν δρόμο στη διευθέτηση

Ενόψει της αυριανής απεργίας στην Υγεία, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας, μεταξύ των άλλων, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μειωθεί κατά 5.000 άτομα - εκ των οποίων 2.500 νοσηλευτές - το προσωπικό των νοσοκομείων. Επίσης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα καταθέσει εξώδικο στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Απασχόλησης, ζητώντας την «εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά στην εφαρμογή του πενθημέρου, τη μία νύχτα την εβδομάδα και τη 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών», της Οδηγίας δηλαδή που ανοίγει το δρόμο στη διευθέτηση. Την ίδια ώρα δηλαδή που ο κόσμος βοά για τις αντιδραστικές προθέσεις της Ευρωένωσης και των κομμάτων της σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ βγαίνει μπροστά και προβάλλει «διεκδικήσεις» για την εφαρμογή των κοινοτικών Οδηγιών - όπως και για την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε τέσσερις δόσεις - με τις οποίες προετοιμάζεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Για να γίνουν οι υγειονομικοί πιο «φτηνοί» και εργασιακά ευέλικτοι και να δουλεύουν, χωρίς σταθερό ημερήσιο χρόνο, μέχρι και 65 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Η απάντηση των εργαζομένων με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας γίνεται κάτω από αυτό το πρίσμα πιο επιβεβλημένη παρά ποτέ...

Περί Ταμείου Εγγυοδοσίας

Κάπως έκπληκτο εμφανίζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας να εκφράζει «αμφιβολίες» για το νέο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να το προβάλλει ως σπουδαίο κατόρθωμα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων. Επικαλείται πληροφορίες ότι θα εφαρμοστούν πολλά στάδια αξιολόγησης των αιτήσεων, σε σημείο ώστε τελικά να πάρουν δάνειο εκείνοι που δε χρειάζονται το πρόγραμμα για να δανειοδοτηθούν.

Μα από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι το πρόγραμμα ευνοεί επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καλή θέση. Με την προϋπόθεση για κερδοφορία τα τρία τελευταία χρόνια και συνάρτηση του ύψους του δανείου με τον τζίρο, πώς και το ΒΕΑ «πέφτει από τα σύννεφα»; Αντιθέτως, είναι φανερό ότι δεν κατάλαβε τίποτα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος, που συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και δήλωσε ότι το πρόγραμμα μπορεί να ανακουφίσει ίσως και χιλιάδες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Ψάξε να βρεις τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που δηλώνουν κερδοφορία επί τρία χρόνια και βρες τον τζίρο τους. Μετά θα αρχίσει το γέλιο, σε σχέση με το επιτρεπόμενο ύψος δανείου που μπορούν να πάρουν και την ανάγκη του μέσα στον Δεκέμβρη...

Στο στόχαστρο η οργανωμένη πάλη

Από τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δε θα περίμενε κανείς διαφορετική αντιμετώπιση της εξελισσόμενης πραγματικότητας, που κυριαρχήθηκε από τη λαϊκή και νεολαιίστικη δράση τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Η αναπαραγωγή των τυφλών χτυπημάτων για να δημιουργούν ψυχολογία τρόμου και από την άλλη η παρουσίασή τους ως εξέγερση για να ενισχύει είτε φοβικά αντανακλαστικά είτε διαθέσεις αδιέξοδης εκτόνωσης της συσσωρευμένης αγανάκτησης από την κρατική βία και την αντιλαϊκή πολιτική, συνοδευόταν από την αποσιώπηση της οργανωμένης μαχητικής μαζικής δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αλλά και του ταξικού εργατικού κινήματος και του οργανωμένου μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Που συντάχτηκε μαζί με τους εργάτες.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν ένας χείμαρρος τηλεοπτικών εικόνων, ρεπορτάζ και άρθρων έχει κατακλύσει τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με κοινό παρονομαστή όλων αυτών, σε πρώτο επίπεδο τον εντυπωσιασμό και σε δεύτερο την πλήρη αποσιώπηση και συσκότιση οποιασδήποτε δραστηριότητας του οργανωμένου μαζικού λαϊκού κινήματος. Σταθερός στόχος τους, ο αποπροσανατολισμός του λαού και η χειραγώγησή του. Στο βαθμό δε, που δεν μπορούν να τον αδρανοποιήσουν, επιδιώκουν να στρέψουν τις πιο ζωντανές και ενεργές δυνάμεις του λαού και της νεολαίας, σε αδιέξοδα μονοπάτια ανώδυνα για το σύστημα που μπορεί να αποδειχθούν και επωφελή για αυτό.

Λες και τελούν υπό ενιαίο κέντρο καθοδήγησης, όλα τα αστικά ΜΜΕ, σ' έναν απόλυτο συντονισμό, την αποσιώπηση των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έγιναν την περίοδο αυτή, ακολούθησε η αποσιώπηση της δράσης του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, (ΣΑΣΑ). Για παράδειγμα, η περικύκλωση της Αθήνας από το ΣΑΣΑ, οι κινητοποιήσεις έξω από τα υπουργεία Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, εξαφανίστηκαν για να προβληθεί μια κινητοποίηση, δυνάμεων που ωθούν στη χειραγώγηση των μαθητών, στη ΓΑΔΑ. Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, οι χιλιάδες μαθητών, επειδή ακριβώς τους χαλάνε το σκηνικό που θέλουν να στήσουν, εξαφανίζονται ως διά μαγείας από τα τηλεοπτικά πλάνα, ενώ καμιά φορά εμφανίζονται μόνο για να «ντύσουν» με εικόνα τα άλλα ρεπορτάζ, αυτά που θέλουν, εφαρμόζοντας το δόγμα που λέει ότι «αν η πραγματικότητα δε μας βολεύει, τόσο το χειρότερο γι' αυτή». Ανάλογη αντιμετώπιση είχε τις ίδιες μέρες και η στάση του ΚΚΕ στη Βουλή, σχετικά με το πόρισμα γύρω από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, όπου την ξεκάθαρη θέση του Κόμματος την ποδοπάτησαν, εμφανίζοντας πότε ότι το ΚΚΕ ταυτίζεται με την κυβέρνηση και πότε ότι συμπλέει με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το πρόβλημά τους δεν είναι η αναζήτηση της αλήθειας αλλά η παραποίησή της σύμφωνα με τις ανάγκες των σχεδίων που υπηρετούν.

Τα ΜΜΕ των κεφαλαιοκρατών κατευθύνουν την αστική προπαγάνδα εκεί που θα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά, στις λαϊκές συνειδήσεις εμφανίζοντας μια εικονική πραγματικότητα. Η παραποίηση ή η αποσιώπηση της δράσης του οργανωμένου ταξικού εργατικού κινήματος, αποτελεί μέθοδο παρεμπόδισης της ενίσχυσής του. Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ είναι ο στόχος τους προκειμένου να θωρακίσουν την αστική εξουσία. Γι' αυτό ακριβώς συσκοτίζουν, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και θολώνουν το τοπίο. Να γιατί πρέπει να ανεβάσουμε την κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» και τη μελέτη του, να γιατί ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός «902», είναι δικά μας όπλα στην πάλη κατά της πολιτικής γραμμής της πλουτοκρατίας.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Μαθήματα «δημοκρατίας»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ, τότε τι είναι; Να ακούμε τον Ν. Σαρκοζί να μας κάνει ...μαθήματα δημοκρατίας.

Να κομπάζει για το πόσες διαδηλώσεις έχει αντιμετωπίσει και για το ότι «περνάει» την πολιτική του ό,τι και να γίνει.

Να περηφανεύεται ουσιαστικά για τα «γκέτο» του Παρισιού και για την απίστευτη εκμετάλλευση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, που αντιμετώπισε σαν εσωτερικό εχθρό με μέτρα στρατιωτικών νόμων.

Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία φυσικά ότι θα έβρισκε βήμα στη χώρα μας για να το κάνει. Είναι γνωστές οι ...φιλίες.

Οχι πως μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ποιο «πρότυπο» ευρωπαϊκής κυβέρνησης προτιμά η Νέα Δημοκρατία. Ομως, όποιο κι αν είναι («φιλελεύθερο» ή «σοσιαλδημοκρατικό»), καλά θα κάνει να το κρατήσει για τον εαυτό της.

Οσο για την αποστροφή του Γάλλου Προέδρου περί του ότι η δημοκρατία «περνάει από τις κάλπες», μάλλον πρόκειται για δημόσια κοροϊδία. Γιατί από τις κάλπες πέρασε και η καταψήφιση του «ευρωσυντάγματος» στη Γαλλία.

Ομως, και αυτός (όπως και οι υπόλοιποι σαν αυτόν) έκανε ό,τι μπορούσε για να το φέρει από το «παράθυρο».

ΕΛΑΦΡΥΣ (σχετικά) μπήκε ο Κ. Καραμανλής χτες στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά βαρύς βγήκε. Ανέλαβε, βλέπετε, τις ...πολιτικές ευθύνες για το Βατοπέδι.

Λες και μπορούσε να κάνει αλλιώς. Λες και μπορούσε να πει πως εμείς δεν ξέραμε και δεν είδαμε τίποτε.

Θα μας επιτρέψει να ...αμφιβάλλουμε λοιπόν για τη «γενναιότητα» της πράξης όπως προσπαθούν να μας «περάσουν» τα κυβερνητικά επικοινωνιακά επιτελεία.

Ιδίως όταν ξέρουμε ότι τα μοναστήρια και η εκκλησία μοιράζουν ακόμη και σήμερα τη ...μισή Ελλάδα με χρυσόβουλα και φιρμάνια.

Πάντως, τον ισχυρισμό ότι οι υπουργοί της ...εξαπατήθηκαν τον διατηρεί η κυβέρνηση κι αυτό μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.


Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Οσο ανέκδοτο είναι το ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου.

Μόνο η ταξική αλήθεια

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

«Εξω από τα δόντια» και «όλη την αλήθεια» υποσχέθηκε ότι θα πει ξεκινώντας τη χτεσινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής, αλλά για πολλοστή φορά είπε την ταξική αλήθεια, εμφανίζοντας δηλαδή το ιδιοτελές συμφέρον της άρχουσας τάξης ως γενικό συμφέρον. Η αντιστροφή της πραγματικότητας, οι μισές αλήθειες, αλλά και τα χονδροειδή ψέματα περίσσεψαν. Ενδεικτικά, μόνο, επισημαίνουμε ότι δεν είπε καθόλου την αλήθεια ο πρωθυπουργός για το πώς δημιουργήθηκε και ποιος ευθύνεται για το τεράστιο δημόσιο χρέος, δεν είπε την αλήθεια για τα 28 δισ. ευρώ που χαρίζονται - ό,τι και αν λέει - στις τράπεζες. Είπε τη μισή αλήθεια ότι δε θα υπάρξει κανένας νέος φόρος το 2009, αλλά θα επιβληθούν 7,5 δισ. επιπλέον φόροι από τους «παλιούς». Δεν είπε την αλήθεια ότι «η βία είναι κατεξοχήν αντικοινωνικό φαινόμενο», όταν είναι γνωστό ότι το μονοπώλιο της βίας το κατέχει το κράτος και το χρησιμοποιεί κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών. Επίσης καθόλου «δεν καταλαβαίνει πολύ καλά τους νέους», αφού συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική που τους έβγαλε στους δρόμους... Η μόνη αλήθεια που πρέπει να του αναγνωριστεί είναι πως αποτελεί «απόφασή μου να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», δηλαδή την πολιτική που χτυπά τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα για να ενισχύεται το κεφάλαιο, την πολιτική που γέννησε την κρίση...

Πακέτα διάσωσης του καπιταλισμού

Ούτε τα επιδόματα ανεργίας δεν «μπορεί» να πληρώσει το κράτος στις ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να βρίσκει πακέτα για τη στήριξη των τραπεζών και των επιχειρηματικών κολοσσών. Ηδη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», τριάντα πολιτείες κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ανέργους εντός των προσεχών μηνών, ενώ τα ταμεία δύο πολιτειών, της Ιντιάνας και του Μίσιγκαν, έχουν ήδη «πιάσει πάτο» και οι δύο πολιτείες στηρίζονται στη συνδρομή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να καταβάλουν τα επιδόματα ανεργίας. Από την άλλη, οι κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις για τη στήριξη των μονοπωλίων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει δηλώσει πανέτοιμη να δαπανήσει, επενδύσει ή δανείσει κεφάλαια ύψους 10 τρισεκατομμυρίων (σωστά διαβάσατε!) δολαρίων για τη διάσωση του αμερικανικού καπιταλισμού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δέσμευσης της FED (σ.σ. Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) να διαθέσει έως και 1,3 τρισ. δολάρια για αγορά βραχυπρόθεσμων εταιρικών ομολόγων. Από τις αρχές Αυγούστου του 2007, ο ισολογισμός της FED έχει αυξηθεί από τα 851 δισ. δολάρια στα 2,245 τρισ. δολάρια, καθώς έχει δημιουργήσει διάφορα προγράμματα «διάσωσης». Επίσης το υπουργείο Οικονομίας έχει μέχρι στιγμής αποδεσμεύσει 335 δισ. δολάρια για «ενέσεις» κεφαλαίου σε τράπεζες, για τη διάσωση των AIG και Citigroup και για την προώθηση ενός προγράμματος που έχει ως στόχο να στηρίξει την καταναλωτική πίστη. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 498 δισ. δολάρια...

Οι επιλογές των συμβιβασμένων

«Ο Προϋπολογισμός δεν απαντά στα προβλήματα του σήμερα». Η... σκληρή κριτική ανήκει στη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία αποφάσισε να «κλείσει» το έτος με μια αγωνιστική... επίδοση υπομνήματος με επικρίσεις που κινούνται στο γνωστό αποσπασματικό, ελλιπές και χαριστικό ακόμη πλαίσιο της Συνομοσπονδίας.

Βεβαίως, οι ηγεσίες των παρατάξεων που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ θα κληθούν αργά ή γρήγορα να δώσουν λόγο για τη στάση τους, τα αιτήματα που προκρίνουν και την αποτελεσματικότητά τους. Κυρίως για την εχθρότητά τους απέναντι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στην ενεργοποίηση της βάσης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ και στην ανασυγκρότηση των σωματείων.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν εξάλλου πόσο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και την πραγματικότητα, βρίσκεται η λογική του «κοινωνικού διαλόγου» και του περιορισμού στην κατάθεση υπομνημάτων και μνημονίων.

Για να μη μιλήσουμε για την τελευταία κινητοποίησή της, με την οικτρή μεθόδευση της αλλαγής ημερομηνίας και της σύμπραξης με την ΕΣΕΕ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι συνένοχοι

Ηταν μόλις πριν δύο εβδομάδες που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ, προσπαθούσε να κρύψει ότι υπονομεύει τους εργατικούς αγώνες. Η ίδια η πραγματικότητα δεν άργησε να την ξεμπροστιάσει, ακόμα μια φορά. Οι δύο επιχειρήσεις στο Θριάσιο, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων και συνδικαλιστών, εφαρμόζεται ήδη η εκ περιτροπής εργασία, και μάλιστα στη μια περίπτωση με τη σύμφωνη γνώμη του επιχειρησιακού σωματείου (!) όπου η ΠΑΣΚΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για την ένταση της επίθεσης που το κεφάλαιο εξαπολύει ενάντια στην εργατική τάξη.

Οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» σε κάθε τους βήμα αποδεικνύουν πως είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου αυτά που επιλέγουν να προστατεύουν, να υπηρετήσουν. Η δυνατότητα του εκάστοτε εργοδότη να μειώνει τις ώρες δουλειάς και τους μισθούς, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους, δεν προέκυψε «ουρανοκατέβατα» πριν από λίγο καιρό, αλλά φρόντισε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση να κατοχυρώσει προς όφελος του κεφαλαίου (με το Ν. 2639/98, συνεχίζοντας επάξια το έργο που ξεκίνησε ως προκάτοχός του η κυβέρνηση της ΝΔ με το Ν. 1892/90). Είναι και αυτό ένα βήμα κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης. Κλιμάκωση στην οποία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βάζει πλάτη.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που διδάσκουν στους εργαζόμενους υποταγή στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και τώρα τους εγκλωβίζουν στη λογική «να βάλουμε όλοι πλάτη για να περάσει η κρίση». Είναι οι δυνάμεις που χειροκρότησαν μέτρα ανακούφισης του κεφαλαίου (όπως τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ που χαρίζονται στους τραπεζίτες), την ώρα που η εργατική οικογένεια μαστίζεται απ' την ανεργία, την ακρίβεια, την ανασφάλεια. Είναι οι δυνάμεις που ήθελαν τους εργαζόμενους του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» να ζητιανεύουν δάνεια για τον Λαναρά, για να τσεπώσει «ζεστό» χρήμα και - όπως και στο παρελθόν - να βάλει νέα «λουκέτα», πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργάτες. Είναι οι δυνάμεις που ακόμα και όταν εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις τις μετατρέπουν σε «τουφεκιές στον αέρα», με αιτήματα που αφήνουν στο απυρόβλητο τους πολιτικούς ενόχους των προβλημάτων.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν και συμβάλλουν αποφασιστικά στην κλιμάκωση της πάλης, με όρους αντεπίθεσης. Με στόχο όχι απλά να περισώσουν οι εργαζόμενοι ό,τι ακόμα έχει μείνει όρθιο. Αλλά να οργανωθεί ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Ξεκινώντας από το ότι ο πλούτος που σήμερα υπάρχει και αυξάνεται ραγδαία, δεν μπορεί παρά να εξασφαλίσει τη βελτίωση της ζωής εκείνων που τον παράγουν. Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να χαράξουν τη δράση τους. Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει. Η ένταση της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου το επόμενο διάστημα είναι δεδομένη, αφού στο φόντο και της κρίσης, αυτό που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια προϋποθέτει το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εκμεταλλευόμενοι και εκμεταλλευτές δε θα γίνουν ποτέ «εταίροι», όπως πασχίζουν να πείσουν τους εργαζόμενους η εργοδοσία και οι συνδικαλιστικοί της εκπρόσωποι. Γιατί η πάλη μεταξύ τους είναι ανειρήνευτη. Ως την κατάργηση των εκμεταλλευτών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ