ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κόπτονται για τη σωτηρία του κεφαλαίου και όχι του λαού, ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής
Motion Team |
Το θράσος της κυβέρνησης φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «μιζέρια» τις λαϊκές κατακτήσεις και την υπεράσπισή τους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί μαζικά στην κάλπη και στους δρόμους |
Για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ανέφερε, χρειάστηκε να γίνει και η περικοπή μισθών και συντάξεων και ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα ήδη «πιάνουν τόπο». Παρά το πρωτοφανές ύψος των ελαφρύνσεων για το μεγάλο κεφάλαιο, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους και δεν παρέλειψε να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, λέγοντας ότι σε 5 από τις 10 το μισθολογικό κόστος υπερβαίνει τα έσοδά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κάθε χρόνο έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ.
Καταφέρθηκε εναντίον της «αντιμνημονιακής ρητορικής», όπως την ονόμασε, λέγοντας ότι εκπέμπει μαυρίλα και μιζέρια και είπε ότι το μνημόνιο ήταν ο μόνος δρόμος για να γλιτώσει η χώρα. Υπερασπιζόμενος το καπιταλιστικό σύστημα είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι το σύστημα αλλά το πώς το λειτούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και έριξε προβοκατόρικα τη συκοφαντία ότι το ΚΚΕ δίνει «διαχρονικά κάλυψη στις ευθύνες της ΝΔ».
Ταυτόχρονα με το μνημόνιο, συνέχισε, η κυβέρνηση άνοιξε όλα τα «μεγάλα μέτωπα», όπως το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, αποκαλύπτοντας έτσι ότι οι άγριες περικοπές που έγιναν ήταν προαποφασισμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που απλώς επιταχύνθηκαν με το πρόσχημα του μνημονίου. Εσπευσε, τέλος, να διαστρεβλώσει τη θέση του ΚΚΕ για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων, λέγοντας ότι «είναι κρίμα που συνταχθήκατε με κατεστημένα συμφέροντα χρόνων».
Εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τολμάει να τα βάλει με το «ΠΑΣΟΚικό παρελθόν» στην οικονομία, ο Α. Κολοκοτρώνης του ΛΑ.Ο.Σ. είπε ότι δε διαφαίνεται καμία προοπτική εξόδου από την κρίση, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η οικονομία χρειάζεται ανάπτυξη και αναδιανομή.
Απαντώντας στον υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι το λαό τον θυσιάζετε συνειδητά, αφού η περίφημη «σωτηρία» της χώρας δεν αφορά αυτόν αλλά το μεγάλο κεφάλαιο, για το οποίο κόπτεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ. Η χώρα, τόνισε, είναι αυτοί που με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους παλεύουν καθημερινά, εμείς είμαστε με αυτούς και γι' αυτό το λόγο η πρώτη μας έννοια είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής της εργατικής τάξης.
Στη χώρα μας, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, παράγεται πλούτος από τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, αλλά η κυβέρνηση έρχεται και τους στραγγαλίζει οικονομικά με τα μέτρα που παίρνει.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνέχισε, δεκάδες δισ. ευρώ έφυγαν από τη χώρα και πήγαν σε τράπεζες του εξωτερικού και αυτά δεν τα έβγαλαν έξω ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε οι άνεργοι, αλλά οι μεγάλοι καπιταλιστές της χώρας. Αυτό δείχνει, τόνισε, ότι πλούτος υπάρχει αλλά το θέμα είναι ποιος τον νέμεται. Και η νομή του πλούτου από τους ισχυρούς είναι μια συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων και δεν οφείλεται σε κάποιες διαχειριστικές αβλεψίες κάποιων μεμονωμένων κυβερνητικών στελεχών.
Απαντώντας στην αιτίαση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι το ΚΚΕ δε μιλάει για τα πεπραγμένα της ΝΔ, υπογράμμισε ότι όταν μιλάμε για διαχρονικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και στην οικονομία μιλάμε για δεκαετίες ολόκληρες που την κυβερνητική ευθύνη είχαν διαδοχικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Οσο δε για τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η πολιτική του ΚΚΕ είναι «συντηρητική και μίζερη», ο Σπ. Χαλβατζής αναρωτήθηκε εάν είναι «συντήρηση» η πάλη για το οχτάωρο, για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και για το χτύπημα των προνομίων του κεφαλαίου.
Στα ψέματα της κυβέρνησης και στον επιχειρούμενο αποπροσανατολισμό στάθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση
Η κυβερνητική πολιτική «οδηγεί στο κολαστήριο τις λαϊκές ανάγκες, τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιαίτερα της νέας γενιάς», επισήμανε ο εισηγητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος και αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τόνισε πως είναι «αποπροσανατολισμός», όταν προσδιορίζεται ως αίτιο της κρίσης το «μείγμα» της πολιτικής που ακολουθείται, ταυτόχρονα με τη διαχειριστική αδυναμία, ή το «μαγείρεμα» των στοιχείων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ΔΕΚΟ και στον κυβερνητικό ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο για τα ελλείμματα «υπεύθυνοι είναι οι υψηλοί μισθοί των εργαζομένων». «Για τα ελλείμματα, ρωτήστε καλύτερα τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη», σχολίασε, που «ξέρουν για μεγάλες προμήθειες, για σκάνδαλα και την ταυτόχρονη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων». Συνέχισε λέγοντας πως «οι ιδιωτικοποιήσεις δε γίνονται για τα ελλείμματα - άλλωστε αυτά θα τα πληρώσει ο λαός - είχαν ήδη ξεκινήσει από το 1990 στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αγορών της ΕΕ».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι για το ΚΚΕ βασικός παράγοντας των ελλειμμάτων είναι «η διαχρονική κρατική στήριξη των αναγκών των κεφαλαιοκρατών, τα αναπτυξιακά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο, οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές». Πρόσθεσε ότι ένας ακόμη παράγοντας που συνέβαλε είναι «οι ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί εξοπλισμοί που έχουν να κάνουν με ιμπεριαλιστικές επιλογές».
Η πολιτική λιτότητας, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, δεν έχει σαν αιτία το δημόσιο χρέος, αλλά αντίθετα αποτελεί σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης. «Εξακολουθείτε να λέτε ψέματα σχετικά με το ότι τα κάνετε για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις», είπε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αντιστοιχούν «στον κρατικό προϋπολογισμό στο 48% των προϋπολογισμένων εσόδων. Χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, μπορούσατε να τα πληρώσετε. Ομως καταφύγατε εκεί για να εξυπηρετήσετε τους πιστωτές, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στους κεφαλαιοκράτες».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος αποκάλεσε «ψέμα» τον κυβερνητικό ισχυρισμό σχετικά με τη σωτηρία από τη χρεοκοπία, λέγοντας πως «στην πραγματικότητα οδηγείτε στη χρεοκοπία τα λαϊκά νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «δεν εξηγείτε πώς συμβαδίζει η χρεοκοπία με την προκλητική κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και στο ερώτημα γιατί εφόσον υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας στηρίζετε με τόσα λεφτά τους κεφαλαιοκράτες».
Συνεχίζοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «ένταση της επίθεσης», αφού στο προσχέδιο του προϋπολογισμού «αφήνετε ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα με την αναθεώρηση ελλείμματος του 09», ενώ την ίδια στιγμή «η επέκταση της χρονικής διάρκειας του μνημονίου επιβεβαιώνει το μακροχρόνιο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης και την αύξηση των τόκων προς όφελος των πιστωτών».
Καταλήγοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι είναι «επιτακτική η ανάγκη της πάλης για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας», ώστε «να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας».