Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε «ορισμένες ΜΚΟ», λέγοντας ότι τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα κονδύλια παρά η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ χαρακτήρισε προκλητική τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, αναφέροντας ότι «αποτελεί ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν μέρος του». Κάλεσε μάλιστα τις ευρωπαϊκές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς να τοποθετηθούν για τα όσα διαδραματίστηκαν.
Το Προσφυγικό ήταν ένας άξονας της κοινής διακήρυξης που υπέγραψε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Α. Κόστα. Οι δύο πρωθυπουργοί, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της ΕΕ, αναφέρουν: «Πιστεύουμε ότι η ανέγερση τειχών και φρακτών, η μονομερής και άνευ συντονισμού εφαρμογή μέτρων ή η απροθυμία συμμετοχής σε από κοινού συμφωνημένες δράσεις, όπως τα προγράμματα επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης, υπονομεύουν την αλληλεγγύη της Ευρώπης όπως και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά τρόπο αποτελεσματικό και ανθρώπινο». Επίσης καταγράφεται η δέσμευση των δύο πρωθυπουργών να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της Διαδικασίας του Δουβλίνου έτσι ώστε οι προσφυγικές ροές να κατανεμηθούν «με δίκαιο τρόπο σε όλη την ΕΕ».
Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε, τέλος, τον Α. Κόστα για τη δέσμευσή του να δεχτεί στην Πορτογαλία πρόσφυγες, πέραν όσων αναλογούν στη χώρα στη βάση των συμφωνηθέντων στην ΕΕ, εφόσον το επιθυμούν.
Το Προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Α. Κόστα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος προσήψε «φοβικά σύνδρομα» στην ΠΓΔΜ λέγοντας ότι χώρες που «φιλοδοξούν, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάριν χθες εδώ, στην Ελλάδα, με πράξεις αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε στο ΝΑΤΟ».
Ο Α. Κόστα, απ' την πλευρά του, υπερασπίστηκε το διαμοιρασμό του βάρους στις χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μία χώρα, όπως η Ελλάδα (...) θα αναλάβει όλο το βάρος. Πρέπει αυτό το βάρος να το μοιραστούμε συνολικά (...) Και φυσικά η απάντηση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων, καθώς αυτό το κλείσιμο των συνόρων παραβιάζει μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων».
Δεν παρέλειψε να επισημάνει τη συνδρομή της Πορτογαλίας στη ΝΑΤΟική δύναμη που επιχειρεί στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ομάδες χρυσαυγιτών επιτέθηκαν σε συγκέντρωση που διοργανωνόταν σε κοντινή απόσταση από διάφορες οργανώσεις με συνθήματα «Ανοίξτε τα σύνορα». Από την επίθεση, που χαρακτηριστικό της είχε ρατσιστικά, φασιστικά συνθήματα κατά προσφύγων και μεταναστών, δεν γλίτωσε εργαζόμενος σε τηλεοπτικό συνεργείο, όταν χρυσαυγίτης κρανοφόρος πετάγεται από ομάδα και με σιδερόβεργα επιχειρεί δολοφονικό χτύπημα, που ευτυχώς δεν βρήκε το στόχο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η επίθεση ξεκίνησε με παράγγελμα που δόθηκε από τον Κασιδιάρη. Γυναίκα φωτογράφος διαδικτυακού περιοδικού κατήγγειλε ότι μαυροφορεμένος άνδρας, που είχε βγει από το μπλοκ της Χρυσής Αυγής, τη χαστούκισε και την κλώτσησε στο πρόσωπο την ώρα που κάλυπτε τα γεγονότα. Το περιστατικό συνέβη μπροστά στα μάτια αστυνομικών, οι οποίοι δεν αντέδρασαν... Ο οπερατέρ γλίτωσε από το δολοφονικό χτύπημα γιατί πρόλαβε να κάνει ελιγμό, ενώ ένας αστυνομικός έσπρωξε μετά τον χρυσαυγίτη. Σε φωτογραφίες των επεισοδίων φαίνεται και ο πυρηνάρχης Πειραιά Σωτήρης Δεβελέκος.
Σε καταγγελίες που επικαλούνται φωτογραφίες και βίντεο, χρυσαυγίτες και ΜΑΤ βρίσκονταν στην ίδια πλευρά την ώρα της συμπλοκής με αναρχοαυτόνομους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες που συνοδεύονται από δημοσιοποίηση φωτογραφικών ντοκουμέντων, καταγγέλλεται πως ο συγκεκριμένος που επιτέθηκε στον οπερατέρ ...βολτάρει ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ, έχοντας βγάλει το κράνος του, χωρίς να γίνεται απολύτως καμία κίνηση για τη σύλληψή του.
Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, οι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα έκαναν έκκληση να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους, για να συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, «για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα της φασιστικής και ναζιστικής βίας, οι οπαδοί της οποίας αποδεδειγμένα και επανειλημμένως αποθρασύνονται από τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου». Κάλεσαν, επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί στα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία διεξαγωγή της δίκης.
Επιπλέον, προχτές Κυριακή το απόγευμα, μία άλλη οργάνωση φασιστοειδών ονόματι Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ενωση (σ.σ. έχει στελεχωθεί και από πρώην χρυσαυγίτες) επιχείρησε να εισβάλει στο λιμάνι του Πειραιά. Ομάδες φασιστοειδών επιχείρησαν να μπουν στο χώρο του λιμανιού όπου βρίσκονταν μετανάστες και πρόσφυγες, από την πύλη Ε8, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ έγιναν και τρεις συλλήψεις. Από την αρχή στράφηκαν εναντίον των δημοσιογράφων, βρίζοντας χυδαία και απειλώντας κατά τηλεοπτικών συνεργείων. Τα φασιστοειδή φώναζαν συνθήματα εναντίον του Παύλου Φύσσα.
Eurokinissi |
Από κινητοποίηση μεταναστών στο δρόμο Λάρισας - Τρικάλων |
Εξάλλου, σε φυλακές οδηγούν οι τουρκικές αρχές όσους μετανάστες διώχνονται από τα ελληνικά νησιά, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Euronews», που βιντεοσκόπησε τη διαδρομή περίπου 325 μεταναστών που επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο στην Τουρκία. Οι μετανάστες οδηγούνταν με λεωφορεία σε φυλακή στο Πεχλιβανκόι. Το ίδρυμα στο οποίο κλείνονται, φυλάσσεται από αστυνομικούς. Είναι κλειδωμένοι μέσα, δίχως τη δυνατότητα εξόδου και τα παράθυρα στα κελιά τους είναι ασφαλισμένα με κάγκελα.
Αλλοι 72 μετανάστες διώχτηκαν χτες από τη χώρα μας μέσω του μεθοριακού περάσματος των Κήπων του Εβρου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας. Πρόκειται για 71 υπηκόους Πακιστάν και έναν από το Μπαγκλαντές. Συνολικά 53.117 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Σε δύο λεωφορεία του ΟΑΣΑ με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Σκαραμαγκά επιβιβάστηκαν νωρίς χτες το μεσημέρι περίπου 645 άτομα, στην πλειονότητά τους οικογένειες Σύρων προσφύγων, που θα «φιλοξενηθούν» εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο κέντρο αναμενόταν να μεταφερθούν περίπου 800 άτομα. Σε πρώτη φάση, θα γίνει προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε2 στον Πειραιά, στον οποίο βρίσκονται 1.350 πρόσφυγες. Θα ακολουθήσει η πέτρινη αποθήκη, όπου βρίσκονται 1.000 άτομα και, τέλος, ο επιβατικός σταθμός της Ε1, όπου μένουν 2.150 άτομα.
Σε πρόσθετα έργα, με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας του hot spot της ΒΙΑΛ, προχωρά από χτες το πρωί ο Δήμος Χίου, με τη συνεργασία της 96 ΑΔΤΕ. Οπως καταγγέλλεται, κάθε βράδυ «άγνωστοι» πλησιάζουν την εγκατάσταση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βόρεια τάφρο του κάστρου και πετάνε στους πρόσφυγες πέτρες. Παράλληλα, από το Δήμο Χίου θα υπάρξει προσπάθεια για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του χώρου, κύρια στον τομέα της ύδρευσης (σ.σ. σήμερα οι έγκλειστοι πίνουν νερό από πομόνες, αφού έχει χαλάσει το μηχάνημα όσμωσης νερού) ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί μέσα στη ΒΙΑΛ μικρό παντοπωλείο.
Τέλος, υπό κατάληψη ήταν το Σάββατο η Εθνική οδός Λάρισας - Τρικάλων (17ο χλμ), καθώς περίπου 500 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι αποχώρησαν από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, παρέμεναν στο οδόστρωμα. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό. Τελικά, επιβιβάστηκαν σε 10 λεωφορεία 484 πρόσφυγες για να μεταφερθούν σε καταυλισμό στην Πέτρα Ολύμπου.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες βράδυ λίγο πριν τις 22.00 (21.53 ακριβής ώρα) στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χλμ. βορειοδυτικά του Αργοστολίου και το εστιακό του βάθος περίπου στα 5 χλμ. Η σεισμική δόνηση εκτός από την Κεφαλλονιά έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές.