ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι συζητήθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ;

Είναι ακριβείς οι πληροφορίες του Τύπου ότι στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητήθηκε η λήψη μέτρων, εναντίον της δραστηριότητας του PKK στη Δυτική Ευρώπη; Ποιες θέσεις υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στη σύνοδο αυτή για τα θέματα που συζητήθηκαν;

Τα δύο αυτά ερωτήματα απευθύνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοϊδη, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή. Ο βουλευτής επισημαίνει πως, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η εξάρθρωση της υποδομής του Εργατικού Κόμματος τουΚουρδιστάν (PKK) στη Δυτική Ευρώπη ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη σύνοδο αυτή συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών για την εξάρθρωση της επιμελητειακής υποδομής του PKK, η θέσπιση κωδίκων συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των χωρών, στο έδαφος των οποίων ζουν Κούρδοι πρόσφυγες και λειτουργούν παραρτήματα του PKK, καθώς και η "αντιμετώπιση" του επικοινωνιακού δικτύου των Κούρδων στην Ευρώπη (το τηλεοπτικό κανάλι MED TV και την εφημερίδα "Οζγκιούρ Πολίτικα") ", τονίζει ο Ορ. Κολοζώφ στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Για να υπενθυμίσει πως την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση και την καλούν να χαρακτηρίσει το PKK σαν τρομοκρατική οργάνωση και συνεπώς να λάβει μέτρα εναντίον του...

Υπενθυμίζει τις αξιώσεις της η Αγκυρα

Η Αγκυρα, με μεθοδικότητα, εκμεταλλευόμενη το κλίμα που έχει δημιουργήσει η υπόθεση Οτσαλάν, φέρνει στο προσκήνιο τις πάγιες απόψεις της γύρω από τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Η εγκατάσταση πυραύλων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αντίκειται στις διεθνείς συμφωνίες και θα αλλάξει την υφιστάμενη ισορροπία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμύνης κ. Χικμέτ Σαμί Τουρκ.

"Η εγκατάσταση των πυραύλων αντίκειται τόσο στη Συνθήκη της Λοζάνης, όσο και στη Συνθήκη των Παρισίων", είπε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ.

"Η Τουρκία, έχει αντιταχθεί στον εξοπλισμό των νησιών και θα συνεχίσει να αντιτάσσεται", πρόσθεσε ο κ. Τουρκ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το "αν το θέμα αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αιτία πολέμου", ο κ. Τουρκ παρατήρησε ότι "δεν μπορούμε να οδηγηθούμε αμέσως σε πόλεμο. Πριν τον πόλεμο, υπάρχουν στάδια που επιβάλλεται να διανυθούν".

Ο Σ. Ντεμιρέλ

"Η ειρηνική πολιτική δεν είναι μονομερής και δε σημαίνει πολιτική αδυναμίας", δήλωσε, μιλώντας στους διπλωματικούς συντάκτες στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Δεν έχω κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα, πρόκειται για νόμιμη άμυνα".

Ο κ. Ντεμιρέλ, αναφερόμενος στη "διαμελιστική τρομοκρατία", υποστήριξε ότι "η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την κίνηση αυτή" και διατύπωσε το ερώτημα "πώς συμβαδίζει αυτό με την καλή γειτονία;".

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι "κανείς δεν πρέπει να περιμένει να καθίσει η Τουρκία με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην ξεκάθαρη αυτή εχθρότητα" και τόνισε πως "εάν η Τουρκία δηλώνει ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή της, πρέπει να ακουστεί".

Ο κ. Ντεμιρέλ σημείωσε χαρακτηριστικά: "Δίνουμε στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αθωωθεί απέναντι στη διεθνή κοινότητα".

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κουρδικό ζήτημα και είπε πως "έχει περάσει η εποχή των αποικιών που είχαν οι αυτοκρατορίες. Το κράτος αυτό είναι κράτος όλων, όσοι κατοικούν στη χώρα αυτή".

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥ ΓΕΕΘΑ
Πλήρης μυστικότητα για το περιεχόμενό της

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Ο πρόεδρος της ΝΑΤΟικής"Στρατιωτικής Επιτροπής" (MC) στρατηγός Κλάους Νάουμαν, μετά τη χτεσινή δεύτερη μέρα της πρώτης από τις τρεις ετήσιες συνεδριάσεις του σημαντικότερου οργάνου της "στρατιωτικής δομής", δήλωσε ότι οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν ιδιαίτερη συνάντηση "στο περιθώριο" για το σύνολο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και την "ένταση" μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια της υπόθεσης Οτσαλάν.Για τη συνάντηση των αρχηγών Γενικών Επιτελείων Μ. Παραγιουδάκη και Χ. Κεβρίκογλου επικρατεί πλήρης μυστικότητα και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ αρνήθηκε για δεύτερη συνεχή μέρα να κάνει δηλώσεις προς τον Τύπο. Από την πλευρά του ο πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Σ. Σαββαϊδης, δήλωσε ότι δεν μπορεί "ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει",επικαλούμενος τα στεγανά που υπάρχουν ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ. Παραμένει αδιευκρίνιστο επίσης αν η ξεχωριστή συνάντηση έγινε μεταξύ του προέδρου και των δύο αρχηγών μαζί, μεταξύ του προέδρου και του καθένα ξεχωριστά ή μόνο μεταξύ των δύο αρχηγών.

Μέχρι αργά χτες βράδυ η "Στρατιωτική Επιτροπή" δεν είχε εκδώσει καμιά γραπτή ανακοίνωση για τη διήμερη συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της MC ήταν η τελευταία πριν τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον (23/25 Απρίλη) και η τελευταία με 16 εκπροσώπους κρατών - μελών αφού, από την επόμενη συνεδρίαση θα συμμετέχουν επίσημα και οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων των τριών νέων κρατών - μελών, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας. Η διήμερη συνεδρίαση της MC, κεκλεισμένων των θυρών, ασχολήθηκε και με πληθώρα άλλων θεμάτων "στρατιωτικού" χαρακτήρα. Ενδιαφέρον προκάλεσε, αφού συνδέεται έμμεσα και με τα ελληνο - τουρκικά η δήλωση Νάουμαν ότι η MC ασχολήθηκε και με τις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας, ενόψει του νέου στρατιωτικού "δόγματος" του ΝΑΤΟ που θα αποφασισθεί επίσημα στην Ουάσιγκτον. Γίνεται φανερό ότι ενδεχόμενος απεγκλωβισμός τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα με τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, θα επιτρέψει στην Αγκυρα τη μεταφορά στρατιωτικής ισχύος τόσο στα σύνορα με το Ιράκ και τις κουρδικές περιοχές, όσο και προς τη "στρατιά του Αιγαίου". Βασικό θέμα της διήμερης συνεδρίασης της MC ήταν βέβαια το Κόσσοβο. Οι χτεσινές δηλώσεις Νάουμαν κατέστησαν σαφές ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να επιτεθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία των αντιμαχόμενων πλευρών. Η εισβολή θα γίνει με 30.000 στρατιώτες από 10 χώρες - από τους οποίους ήδη 9.000 βρίσκονται στα Σκόπια - και ο πρόεδρος της MC ξεκαθάρισε ότι το εκστρατευτικό σώμα θα φέρει τα διακριτικά του ΝΑΤΟ και όχι άλλων οργανισμών όπως π. χ. ΟΑΣΕ ή ΟΗΕ.

Οσον αφορά τη δύναμη πυρός του εκστρατευτικού σώματος, ο Νάουμαν δήλωσε ότι η συμμετοχή των γερμανικών τανκς "Λέοπαρντ" είναι αποκαλυπτική. Ο πρόεδρος της MC ευχαρίστησε τρεις φορές τα Σκόπια για τη "φιλοξενία" των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και δεν έβγαλε άχνα για το ελληνικό προγεφύρωμα.

Ν. ΜΠΕΡΝΣ
"Αψογες" οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Την εικόνα μιας "άψογης σχέσης" παρουσίασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, σε ομιλία του στη Ν. Υόρκη, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, κατ' αρχήν μίλησε για την "πίτα" που ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον: Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η αναφορά αυτή ξεκίνησε με έμμεσο τρόπο, όταν ο Ν. Μπερνς απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για δήθεν διαρροή μυστικών του ΝΑΤΟ προς τους Ρώσους αποδείχτηκαν αστήρικτες, αβάσιμες και αναληθείς.

Ο Ν. Μπερνς τόνισε ότι με δική του πρωτοβουλία συστάθηκε κοινή ελληνοαμερικανική επιτροπή, η οποία διερεύνησε σε βάθος το θέμα. Εξήρε την άψογη συνεργασία που είχε η επιτροπή με τον υπουργό Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο και επισήμανε ότι ολόκληρη την προηγούμενη βδομάδα ενημέρωνε σχετικά το Κογκρέσο για να αρθεί, ελπίζω σύντομα, είπε, η απαγόρευση πώλησης αμερικανικού οπλισμού στην Ελλάδα και όπλα όπως οι "πάτριοτ" και τα αεροσκάφη "F-15" και "F-18" να μπορέσουν να υπερασπιστούν την ασφάλεια της Ελλάδας, όπως υπερασπίζονται την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του, που είχε για κεντρικό θέμα τις "Σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας σήμερα", ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για τους πολύ δυνατούς δεσμούς των δύο χωρών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Παρατήρησε ότι τα τρία εκατομμύρια των Ελληνοαμερικανών αποτελούν την πιο γερή γέφυρα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε επίσης για "τα πολύ θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει την ένταξή της στην ΟΝΕ.

Ο Ν. Μπερνς χαρακτήρισε το Κυπριακό σαν ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα που αντιμετώπισε η αμερικανική διπλωματία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Είπε ότι δε διαβλέπει άμεση πρόοδο, λόγω των επικείμενων τουρκικών εκλογών, αλλά και της πόλωσης, στις διαπραγματεύσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου.

Στην Αθήνα ο Τ. Μίλερ

Η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται σήμερα τον εντεταλμένο της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό Τ. Μίλερ. Το πρόβλημα της Κύπρου, πάντως, δε φαίνεται να είναι αυτό στο οποίο θα επικεντρωθεί η συζήτηση.

Αλλωστε, ο Τ. Μίλερ εγκαταλείπει την ενασχόληση με το Κυπριακό καθώς αναλαμβάνει την αμερικανική πρεσβεία στη Βοσνία και η επίσκεψή του σε Λευκωσία, Αγκυρα και Αθήνα χαρακτηρίζεται "αποχαιρετιστήρια".

Παρ' όλα αυτά, ο Τ. Μίλερ θα γίνει δεκτός από τον Αναπληρωτή, και πιθανότατα και από τον υπουργό Εξωτερικών, με τους οποίους αναμένεται να συζητήσει τη γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την υπόθεση Οτσαλάν.

Οπως αναμένουν Ελληνες διπλωμάτες, ο Τ. Μίλερ στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα, θα επαναλάβει την απαίτηση της Ουάσιγκτον περί καταδίκης της"τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ) από την ελληνική κυβέρνηση.

Ευχαριστεί η ΕΔΥΕΘ

Η ΕΔΥΕΘ, σε ανακοίνωσή της, ευχαριστεί όλους τους φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και συγκρότησαν την Επιτροπή Φορέων για αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, τους καλλιτέχνες που καταθέσανε, μέσα από τη ζεστή παρουσία τους, την αγωνία για όλα όσα συνέβησαν με την παράδοση του ΑΠΟ και το δίκαιο αγώνα του κουρδικού λαού. Οπως, επίσης, ευχαριστεί και όλους τους πολίτες, που με τη μαχητική και μαζική συμμετοχή τους διαδήλωσαν τη θέληση του λαού μας να συμπαρασταθεί στον κουρδικό λαό και την απαίτηση να απελευθερωθεί ο Α. Οτσαλάν.

Επίσης η ΕΔΥΕΘ οργανώνει καμπάνια συλλογής τροφίμων (όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, λάδι), καθώς επίσης και χρημάτων που κατατίθενται σε λογαριασμό τραπέζης που θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ το ποσό του 1.290.000 δρχ., που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της συναυλίας, έχει ήδη παραδοθεί στους εκπροσώπους του κουρδικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και στην Ξάνθη, με συμμετοχή των καλλιτεχνών που ζουν και δρουν στην πόλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ