ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα διεθνή «παζάρια» ο εγχώριος ενεργειακός πλούτος

Σήμερα, ξεκινά στο Λονδίνο το συνέδριο παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες και των υπό παραχώρηση «οικοπέδων»

Με ομιλία του χτες στο συνέδριο «Athens Natural Gas Forum», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μ. Παπαγεωργίου, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να «παίξει» για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης το χαρτί της «ενεργειακής διπλωματίας», πλασάροντας τη χώρα στο πεδίο αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, ως «στρατηγική πύλη» εισόδου των ενεργειακών δικτύων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως χώρα - παραγωγό ενεργειακών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι σήμερα η παγκόσμια ενεργειακή αγορά, είναι «εξαιρετικά ρευστή, ευμετάβλητη και άκρως ανταγωνιστική», προσθέτοντας πως αυτή είναι «η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο ως στρατηγική πύλη εισόδου των ενεργειακών δικτύων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Το συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή Ασφάλεια, Ανάπτυξη και Διακρατικές Συνεργασίες» είχε στο επίκεντρό του τις σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, που προέκυψαν μετά τις έρευνες που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρεία «Petroleum Geo Services» (PGS). Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η εκμετάλλευση των ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του ελλαδικού χώρου, σε συνδυασμό με την κρίση της Ουκρανίας και τη γενικότερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, καθιστούν την Ελλάδα νέο αναπτυξιακό πεδίο για τη διεθνή βιομηχανία Ενέργειας.

Ο Μ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι τόσο η αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων στην περιοχή της Κασπίας και το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, αλλά και η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή, όπως στην Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και οι έρευνες που διεξάγονται στη χώρα μας, ενισχύουν το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου «ως μία πολύ σημαντική αναδυόμενη πηγή προμήθειας». Αναφέρθηκε επίσης και στις δεδομένες ανάγκες της Ευρώπης για εισαγωγές Ενέργειας, γεγονός που χαράσσει τη νέα στρατηγική της Επιτροπής για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, στρατηγική που ενισχύει την «υλοποίηση επενδυτικών έργων με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον», όπως ο αγωγός TAP, ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB και η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας.

Αισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα των ερευνών που διεξάγει η ENI στην Κύπρο, εμφανίστηκε ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας Στ. Χειμώνας, σημειώνοντας πως «υπάρχει μεγάλη προσδοκία ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα κυπριακά αποθέματα». Σχετικά με το λεγόμενο κοίτασμα «Αφροδίτη» είπε πως δεν αρκεί ως μέγεθος για την κατασκευή χερσαίου τερματικού «LNG» στο Βασιλικό της Κύπρου και για αυτό εξετάζεται η επιλογή συνεργασίας με το Ισραήλ, ενώ απέκλεισε την επιλογή κατασκευής αγωγού προς την Τουρκία, δίχως επίλυση του Κυπριακού.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο σύμβουλος για θέματα Ενέργειας του πρωθυπουργού, Σ. Κασσίνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο «κλειστό συνέδριο» που διοργανώνουν το ΥΠΕΚΑ και η ελληνική πρεσβεία σήμερα και αύριο στο Λονδίνο. Στο συνέδριο αυτό προβλέπεται να συμμετάσχουν δεκάδες αντιπροσωπείες πετρελαϊκών επιχειρήσεων και διπλωματικές αντιπροσωπείες χωρών και κατά τη διάρκειά του, ο υπουργός Γ. Μανιάτης αναμένεται να παρουσιάσει για πρώτη φορά τα «οικόπεδα» που θα δημοπρατηθούν στον επερχόμενο διεθνή γύρο παραχωρήσεων.

Επίσης, θα δοθούν στοιχεία των ερευνών που είχε πραγματοποιήσει το 2012 και το 2013 η νορβηγική εταιρεία «PGS» στο Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σε έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μαζί με δεδομένα από παλαιότερες έρευνες που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ, έχουν συγκεντρωθεί σε ενιαία βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece Mega Project». Οπως έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα, ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο συνέδριο είναι η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxonmobil και Chevron, η ιταλική Eni, αλλά και εταιρείες από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ισπανία, το Ισραήλ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Αντιδραστικό μόρφωμα με πυρήνα τις φυλακές - κολαστήρια

Την απόσυρσή του απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κάνει ακόμα πιο αντιδραστικό το σωφρονιστικό κώδικα, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, κατά τη χτεσινή τρίτη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις με τις οποίες θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι «φυλακές υψίστης ασφαλείας» ή αλλιώς όπως ονομάζονται «φυλακές τύπου Γ», με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, στις οποίες θα κρατούνται υπόδικοι ή κατάδικοι για τα λεγόμενα «πολιτειακά εγκλήματα», «ναζιστική εγκληματική βία» και «εγκλήματα τρομοκρατίας», όρος που αφήνει περιθώρια, κάτω από προϋποθέσεις να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες.

Πέρα από τις «φυλακές τύπου Γ», θεσμοθετούνται οι «φυλακές τύπου Α» όπου ανήκουν «οι υπόδικοι, κρατούμενοι για χρέη και κρατούμενοι για εγκλήματα κατά περιουσίας και ιδιοκτησίας που έχουν τελεστεί χωρίς βία ή απειλή και καταδίκη σε ποινή φυλάκισης» και οι «φυλακές τύπου Β» όπου «κρατούνται όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι».

Στις «φυλακές τύπου Γ» οι κρατούμενοι δεν δικαιούνται άδειες και ημιελεύθερη διαβίωση, ενώ οι επισκέψεις, οι τηλεφωνικές, τηλεγραφικές, επιστολικές επικοινωνίες «είναι δυνατόν - όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση - να περιορίζονται ακόμη περισσότερο από τον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος», που ήδη είναι αυστηρός, αφού, όπως αναφέρεται στην έκθεση, πρόκειται για «ειδικό καθεστώς μεταχείρισης».

Οπως τόνισε ο Γ. Γκιόκας, «το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί εισάγεται ένα μόρφωμα - με αφορμή ορισμένα αρνητικά, αλλά αμφιλεγόμενα περιστατικά - που καμία σχέση δεν έχει με το σκοπό του σωφρονισμού, με μία λογική που θα έπρεπε να υπηρετεί η φυλακή έστω και στις σημερινές συνθήκες (...) Προφανώς θέλουμε διάκριση των σωφρονιστικών καταστημάτων, φυλακές ασφαλείς και για τους κρατούμενους και για το προσωπικό στις φυλακές, όχι όμως με τέτοια μέτρα, αλλά με τη βελτίωση των υποδομών, με τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης».

Το νομοσχέδιο, τόνισε, αντιμετωπίζει την ασφάλεια στις φυλακές και τις συνθήκες κράτησης ως «ανταγωνιστικά μεγέθη», ενώ είναι συμπληρωματικά. «Για παράδειγμα, όταν στις φυλακές δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες, όταν οι κρατούμενοι υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη χωρητικότητα, όταν δεν υλοποιούνται όπως θα έπρεπε να υλοποιηθούν προγράμματα εργασίας, θεραπευτικά, αν δεν υπάρχουν φροντίδα, περίθαλψη, υγεία, δομές κοινωνικής επανένταξης, δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλείς φυλακές».

«Δεν έχουμε αυταπάτες», πρόσθεσε, «γνωρίζουμε σε ποια κοινωνία ζούμε, γνωρίζουμε ότι οι αξίες αυτής της κοινωνίας θεοποιούν το κέρδος, αναπαράγουν και τροφοδοτούν την εγκληματικότητα. Και επειδή μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα και τη λεγόμενη τρομοκρατία, αυτά ενισχύονται από διάφορα κέντρα και παράκεντρα του συστήματος. Ομως ακόμα και σήμερα θα μπορούσαν, αν υπήρχαν πρόληψη, σωφρονισμός και κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, να περιορίζονταν κάποιες αρνητικές συνέπειες, να μην είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό της υποτροπής».

Οσον αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι «υλοποιείται η πάγια πολιτική των κυβερνήσεων που στο όνομα της επιτάχυνσης της δίκης, της εξοικονόμησης προσωπικού, της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, γίνεται πιο ακριβή η δικαιοσύνη για τα λαϊκά στρώματα, γενικεύονται οι μονομελείς συνθέσεις των δικαστηρίων και περιορίζονται διάφορα δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων. Ενώ χρειάζεται να υπάρχει χρηματοδότηση για πρόσληψη προσωπικού, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής».

  • Συνεχίζεται για 10η μέρα η απεργία πείνας κρατουμένων που διαμαρτύρονται για τις «φυλακές τύπου Γ» που προβλέπει το νομοσχέδιο. Στην απεργία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, παραμένουν πάνω από 4.500 κρατούμενοι σε φυλακές όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και κρατούμενοι που παραπέμπονται με τον «τρομονόμο». Γιατροί επισκέπτονται το νοσοκομείο των κρατουμένων για να εξετάσουν όσους απεργούς πείνας έχουν μεταφερθεί εκεί.
ΕΥΑΘ
«Επανεξέταση» της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης

Επανεξέταση της διαδικασίας «αξιοποίησης» της ΕΥΑΘ, μετά την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, με δήλωση η οποία διαβάστηκε χτες στη συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η διαδικασία πώλησης του 74% της ΕΥΑΘ παγώνει προσωρινά, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι ψάχνει τρόπο να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση, παρακάμπτοντας τα όποια εμπόδια δημιουργήθηκαν, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει η πολιτική παράδοσης του ελέγχου του νερού στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Τις παρακάτω βιβλιοπαρουσιάσεις διοργανώνουν τις επόμενες μέρες ΚΟ του ΚΚΕ:

Σήμερα Τρίτη

-- Στις 7 μ.μ., στον Αλιμο, παρουσίαση του βιβλίου του Ρατζανί Πάλμε Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», από τον Φάνη Παρρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η ΤΟ Βιομηχανίας καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στου Ζωγράφου, πλατεία Τερζάκη, το βιβλίο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» θα παρουσιάσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΛΤΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 11) η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Ρόζας Λούξεμπουργκ «Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση». Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, το βιβλίο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» θα παρουσιάσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Μπραχάμι, αίθουσα «Εργαστήρι της Τέχνης» (Θεομήτορος και Αργοστολίου), το βιβλίο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» θα παρουσιάσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Προφυλακιστέος ο Αρτ. Ματθαιόπουλος

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του χτες στις ειδικές εφέτες ανακρίτριες ο χρυσαυγίτης βουλευτής Αρτ. Ματθαιόπουλος, για την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την προφυλάκιση ή μη της Ελ. Ζαρούλια, βουλευτή και συζύγου του αρχηγού της φασιστικής ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκου. Η Ελ. Ζαρούλια παραμένει ως τώρα σε κατ' οίκον περιορισμό, μετά τη διαφωνία που είχαν οι δικαστές για το αν θα πρέπει να κριθεί ή όχι προφυλακιστέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ