ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα η επικίνδυνη ρύθμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η κυβερνητική τροπολογία που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και παρουσιάζεται ως εμπόδιο στη συμμετοχή των παραφυάδων της Χρυσής Αυγής, τύπου Κασιδιάρη, στις εκλογές. Με την τροπολογία εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές και αφήνεται ανοιχτό το πεδίο για να βρει στέγη η απαράδεκτη θεωρία των «δύο άκρων», η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, που αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ και με βάση την οποία διώκονται Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την Ευρώπη.

Πρόλογο της σημερινής διαδικασίας αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, ο οποίος υπογράφει και την τροπολογία, προχωρώντας σε μια πρώτη παρουσίασή της, ανέφερε πως «εδώ δεν έχουμε ένα πολιτικό φαινόμενο, δεν έχουμε ένα ναζιστικό κόμμα, είναι ναζιστής ο Κασιδιάρης, αλλά δεν έχουμε ένα ναζιστικό κόμμα το οποίο συζητάμε τώρα την απαγόρευση. Δεν λέει αυτό η διάταξη. Η διάταξη λέει ότι έχουμε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις και για την ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε», δίνοντας μια γεύση αυτών των γενικεύσεων.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Τζανακόπουλος πρόβαλε τις προτάσεις της τροπολογίας που έχει δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπου, όπως σημείωσε, «σαφέστατα λέει ότι, αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα των άρθρων 187 και 187α, αυτός απαγορεύεται να κατέλθει στις εκλογές», επικαλούμενος δηλαδή τον περιβόητο «τρομονόμο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στις επικίνδυνες γενικεύσεις της κυβερνητικής τροπολογίας, όπου, όπως τόνισε, «μπορεί σχετικά εύκολα να στεγαστούν οι θεωρίες των δύο άκρων, οι οποίες οδηγούν να εξισώνεται ο φασισμός και η ριζοσπαστική και η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση», υπενθυμίζοντας πως «η ποινικοποίηση αυτού του ριζοσπαστισμού αποτελεί την επίσημη πολιτική της ίδιας της ΕΕ».

Τόνισε ακόμα πως «ένα στοιχείο που τεκμηριώνει το γενικόλογο και το επικίνδυνο αυτών των διατυπώσεων είναι επίσης και η μεγαλύτερη δυνατότητα, που αποκτά αντικειμενικά το αστικό κράτος να παρεμβαίνει στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων (...) με όχημα αν θέλετε τη νεοεισερχόμενη έννοια της "πραγματικής ηγεσίας"».

Ο Γ. Δελής επισήμανε ότι «το ίδιο προβληματική είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου στηρίζει τη δική του αντίληψη, τη δική του τροπολογία, τη δική του θέση επάνω στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, και 187α, το οποίο είναι το σχετικό άρθρο με τον λεγόμενο τρομονόμο. Αυτό το άρθρο και αυτός ο τρομονόμος και το θεσμικό πλαίσιο που τον συνοδεύει είναι ακριβώς η αιτιολογική βάση της απαγόρευσης λειτουργίας πολλών Κομμουνιστικών Κομμάτων σε διάφορες χώρες, χώρες της ίδιας της ΕΕ».

Εκανε σαφές ότι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ναζισμού και φασισμού «είναι ο ίδιος ο αγωνιζόμενος λαός, με τις οργανώσεις του, τα σωματεία του, τη δράση του, με τους συλλόγους του, με τις ενώσεις του», προσθέτοντας πως «αν δούμε τη συμπεριφορά όλων αυτών των κομμάτων που τώρα κόπτονται για την απαγόρευση της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της στις εκλογές, θα δούμε ότι εκτός από τη μεγάλη καθυστέρηση της δίκης - για την οποία έχουν τεράστια ευθύνη οι κυβερνήσεις από το 2013 μέχρι τα τώρα, που είναι η αιτία της μη ύπαρξης αμετάκλητης καταδίκης για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής - στελέχη τους, των κομμάτων σας δηλαδή, συναγελάζονται και να είναι συνυποψήφιοι στα ίδια πολλές φορές ψηφοδέλτια με υποψηφίους αυτής της εγκληματικής Χρυσής Αυγής». Εφερε ως παράδειγμα το Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου στο ίδιο ψηφοδέλτιο συνυπήρχαν υποψήφιοι και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. «Για να μη μιλήσουμε, βεβαίως - συμπλήρωσε - και για το ότι δόθηκε άδεια στη Χρυσή Αυγή να συμμετέχει σε εκδηλώσεις πριν από λίγες ημέρες».

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο Γ. Δελής, «δεν θεωρούμε ότι με τέτοιου είδους νομοθετικές πρωτοβουλίες κλείνεται ο δρόμος στον φασισμό και τον ναζισμό. Είμαστε ξεκάθαροι στην τοποθέτησή μας απέναντι στην τροπολογία της κυβέρνησης. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας και με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ».

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ»
Η «νίκη της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων» και άλλες λαθροχειρίες

Με πανηγυρισμούς στα social media και στα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο ΜΜΕ, υποδέχτηκαν οι ευρωβουλευτές τους την ψηφοφορία για την παραπομπή της Οδηγίας για τους «εργαζόμενους σε πλατφόρμες» σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάζουμε σε αναρτήσεις και αρθρογραφία στο διαδίκτυο: «Νίκη της αριστεράς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων», «στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στις πλατφόρμες», «νίκη που φέρνει πιο κοντά ένα αύριο με δικαιώματα και αξιοπρέπεια», «λυσσαλέα προσπάθεια Δεξιάς - Ακροδεξιάς να καθυστερήσει την πολύ σημαντική νομοθέτηση». Βεβαίως, η ίδια η Οδηγία έχει τόση σχέση με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες, όση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Εχουμε και λέμε...

Ψέμα #1: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το κείμενο των τροπολογιών της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του ΕΚ.

Αυτό το ψέμα ξεκίνησε από την ίδια την εισηγήτρια - Ιταλίδα ευρωβουλευτή των σοσιαλδημοκρατών, η οποία, παίρνοντας τον λόγο πριν από την ψηφοφορία, κάλεσε όλους τους ευρωβουλευτές να «ψηφίσουν για να εγκρίνουν το κείμενο». Στην πραγματικότητα, αυτό που υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο δεν αποτελεί έγκριση του κειμένου. Αυτό που εγκρίθηκε ήταν να μη συζητηθεί καν ούτε να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση. Αυτή η μεθόδευση μόνο στόχο έχει να παραπέμψει απευθείας σε διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο την απόφαση της EMPL, ώστε στα μουλωχτά να συμφωνηθεί νέο συμβιβαστικό κείμενο Οδηγίας με βάση τα «θέλω» της μεγαλοεργοδοσίας και των λόμπι της.

Ψέμα #2: Η ψηφοφορία ήταν νίκη της Αριστεράς, των προοδευτικών δυνάμεων και ήττα της Δεξιάς - Ακροδεξιάς.

Εδώ, πραγματικά, οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ «παίζουν τα ρέστα τους». Στην προσπάθειά τους προεκλογικά να «ξεχωρίσουν τα αξεχώριστα» με τη ΝΔ, φτάνουν στο σημείο να βαφτίζουν «αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις» ακόμη και τα κόμματα της Μελόνι, της Λεπέν, του Σαλβίνι, αλλά και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ευρωομάδα της ΝΔ - τον επικεφαλής του Βέμπερ και σχεδόν τους μισούς ευρωβουλευτές του. Γιατί όλοι οι παραπάνω ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του κειμένου σε διαπραγματεύσεις. Το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν, όπως και δεκάδες άλλοι από το ΕΛΚ, τους φιλελεύθερους, αλλά και σοσιαλδημοκράτες, αποδεικνύει το βάθος και την ένταση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών για το ζήτημα και την επιδίωξή τους να αποκτήσει η Οδηγία ακόμη πιο αντεργατικό περιεχόμενο.

Ψέμα #3: Η Οδηγία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες.

Το ΕΚ αναλαμβάνει τον γνωστό του ρόλο να πολυδιαφημίσει ως δήθεν φιλεργατική Οδηγία ένα κείμενο που δεν επιβάλλει καμία ουσιαστική κατοχύρωση κι έμπρακτο αντίκρισμα υπέρ των εργαζομένων. Η έκθεση της EMPL είναι πιο προσεκτική από την Οδηγία της Επιτροπής και βελτιώνει ορισμένες διατάξεις σχετικά με τον καθορισμό της εξαρτημένης εργασίας για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες που όμως δεν είναι σε θέση να αντιστρέψουν τον εχθρικό για τους εργαζόμενους χαρακτήρα της Οδηγίας. Βρίσκεται μακριά από τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Υπερθεματίζει ως προς την επιβολή κριτηρίων για «ανεξάρτητη εργασία» που δεν αφορά ούτε καν αυτοαπασχόληση αλλά στην ουσία δουλειά με το κομμάτι. Επιδίδεται σε ένα ευχολόγιο για τη «ζωντανή μεσολάβηση και διαχείριση» που θα νομιμοποιεί και θα «ξεπλένει» τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες των αλγορίθμων. Δεν είναι τυχαίο ότι ενοχοποιούνται οι αλγόριθμοι κι όχι τα κριτήρια της κερδοφορίας των ομίλων που καθορίζουν τις νόρμες της εξοντωτικής δουλειάς. Οσο για την Επιθεώρηση Εργασίας, όπως και στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη, η μετατροπή τους σε «αρχές εργασίας» σε επίπεδο ΕΕ και η δραστική συρρίκνωσή τους προδιαγράφουν ότι οι εργαζόμενοι είναι ανοχύρωτοι σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας.

Οπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, έτσι και στη συγκεκριμένη, είναι βέβαιο ότι το κείμενο Οδηγίας που θα συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες θα είναι «κομμένο και ραμμένο» στα συμφέροντα της εργοδοσίας, που βομβάρδιζε με email και τελεσίγραφα για τις απαιτήσεις της.

Ο πήχης των διεκδικήσεων των εργαζομένων στις πλατφόρμες και τα αιτήματα τα οποία το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, πρώτα και κύρια στο εργατικό κίνημα, στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, έχουν τεθεί από τους εμβληματικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, όπως στην «e-food», όχι από τις επιτροπές και τα επιτροπάτα της αντεργατικής ΕΕ, τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες της ΣΕΣ (ITUC-ETUC) και τα λόμπι των πολυεθνικών ομίλων.

Στηρίζουμε την πάλη των εργαζομένων του κλάδου για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση και προστασία, ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά όπου απαιτείται, Μέσα Ατομικής Προστασίας, παροχή απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αποζημιώσεων από τους εργοδότες. Κατάργηση του άρθρου 69 του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη (ν. 4808/2021). Αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Κατάργηση των συστημάτων αξιολόγησης και παρακολούθησης της εργασίας των εργαζομένων και των κριτηρίων παραγωγικότητας.


Γ. Δ.

«Εφυγε» από τη ζωή ο Γιώργος Σταματάκης

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Πέθανε ο Γιώργος Σταματάκης, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της ΕΦΕΕ. Ηταν μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, φοιτητής της Νομικής Αθήνας και συνδικαλιστής της «Πανσπουδαστικής ΣΚ». Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν συνδικαλιστικό στέλεχος της Αντι-ΕΦΕΕ και εξελέγη πρώτος πρόεδρος της ΕΦΕΕ το 1975. Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αποχώρησε από το Κόμμα το 1989 με το ΝΑΡ. Τα τελευταία χρόνια ήταν στο «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά.

Σε ανακοίνωση για τον θάνατό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Γιώργου Σταματάκη, πρώτου προέδρου της μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ.

Ο Γιώργος Σταματάκης είχε σημαντική συμβολή στην αντιδικτατορική πάλη, φοιτητής τότε της Νομικής Αθήνας, με θέσεις ευθύνης στην Αντι-ΕΦΕΕ και μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Τη δεκαετία του '80 διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ενώ ακόμα υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το 1987, έως την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, το 1989.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ