ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Προσπαθεί να κρύψει την αγριότητα των αποφάσεων

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γ. Πεταλωτής είπε χτες ότι η κυβέρνηση δε γνωρίζει το περιεχόμενο του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας»

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας. Η αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία είναι αυτή που απαντάει στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας. Η αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία είναι αυτή που απαντάει στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τις βαθιά αντιλαϊκές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιχειρεί η κυβέρνηση, κύρια σε ό,τι αφορά στην απόλυτη συμφωνία της με το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», το οποίο παρουσίασαν την Παρασκευή στη Σύνοδο η Γερμανία και η Γαλλία.

Ενημερώνοντας χτες τους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσποιήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνηση δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα για το νέο μανιφέστο, με το οποίο το ευρωενωσιακό κεφάλαιο επιχειρεί να προωθήσει άμεσα νέες ανατροπές σε Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό, μισθούς και άλλα δικαιώματα, στο όνομα του να γίνει ακόμα φτηνότερη η εργατική δύναμη και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σ' αυτό το πνεύμα και ενώ την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο παρουσιάστηκε το γαλλογερμανικό «κείμενο εργασίας» για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», με συγκεκριμένες αντιλαϊκές προτάσεις, ο Γ. Πεταλωτής, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι «πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να το δω αυτό το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε ότι «μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες», ομολογώντας για μια ακόμη φορά ότι οι σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για «αλλαγές που εμείς εντάξαμε στο πρόγραμμά μας, χωρίς να μας τις επιβάλει κανένας εξωγενής παράγοντας».

Αφήνοντας στο σκοτάδι τις άλλες αντιδραστικές αποφάσεις της Συνόδου και κυρίως αυτές που σχετίζονται με την ενδυνάμωση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών γύρω από την Ενέργεια, η κυβέρνηση προσπαθεί να επικεντρώσει τη συζήτηση στο αν είναι θεμιτή η συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής λιτότητας, αποδίδοντας αυτή την πρόταση στη Γερμανία, για να κρύψει ότι το ξεζούμισμα του λαού είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ του κεφαλαίου και εφαρμόζεται πολύμορφα από τη γένεση της Ευρωένωσης.

Ο μπούσουλας των ανατροπών

Με τον ίδιο στόχο, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», με τον Γ. Πεταλωτή να κάνει λόγο για «επεξεργασία όλων των προτάσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα συνολικό και συλλογικό πακέτο (...) μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής», με δεδομένο σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι «θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από όλους μας - κι εμείς δεσμευόμαστε, ούτως ή άλλως έχουμε δεσμευτεί για δημοσιονομική ισορροπία - αυτό είναι σίγουρο».

Την ίδια ώρα, όμως, που η κυβέρνηση προσπαθεί προκλητικά να κάνει το μαύρο άσπρο, στην επιφάνεια έρχονται νέες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του «κειμένου εργασίας» για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», στο οποίο αναμένεται να καταλήξουν οι «27» στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής το Μάρτη (24-25/3).

Ανεξάρτητα από την τελική μορφή που θα πάρει η συμφωνία, τα έξι σημεία του κειμένου που δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις προβλέπουν τα εξής:

  • Κατάργηση του συστήματος Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής μισθών και συντάξεων
  • Κοινή συμφωνία αναγνώρισης των εκπαιδευτικών διπλωμάτων και των επαγγελματικών προσόντων για την προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων στην Ευρώπη
  • Πρόβλεψη της δημιουργίας κοινής βάσης αξιολόγησης για το φόρο στα εισοδήματα των επιχειρήσεων
  • Προσαρμογή των συστημάτων συνταξιοδότησης στη δημογραφική εξέλιξη (π.χ. μέση ηλικία συνταξιοδότησης)
  • Υποχρέωση όλων των κρατών - μελών να κατοχυρώσουν το «μηχανισμό ειδοποίησης χρέους» στα Συντάγματά τους
  • Ιδρυση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων.

Η Κομισιόν καλείται να καταθέσει τις επεξεργασίες της πάνω στα παραπάνω έξι σημεία εντός ενός έτους, ενώ σημειώνεται ότι στην πορεία των συζητήσεων θα «εξετάσουμε την εισαγωγή ενός μηχανισμού κυρώσεων».

Σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία

Παράλληλα με τις διεργασίες στην ΕΕ, πληθαίνουν τα σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος της «Pimco», της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας ομολόγων παγκοσμίως, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», επισημαίνει ότι «οι χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για το υπερβολικό τους χρέος (...) Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει όλες τις περικοπές, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μέχρι και στο 150% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή θα πνίξει την όποια οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσει την ανεργία (...) Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 90% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει, αλλά τελικά όλα εξαρτώνται από το εάν η μείωση αυτή αρκεί για να αναπτυχθεί μια βιώσιμη οικονομία».

Παράλληλα, τονίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για μια εσωτερική ή μία εξωτερική υποτίμηση. Χωρίς την υποτίμηση δεν θα μπορέσει η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Εσωτερική λύση σημαίνει μείωση μισθών ή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Αλλά θα μπορούσε επίσης να κάνει και ένα "διάλειμμα" για λίγο από την Ευρωζώνη και να επανενταχθεί όταν αποκτήσει ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνιστικότητας».

Παράλληλα, η «δεξαμενή σκέψης» «Bruegel», σε έκθεσή της, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 60% σε 20 χρόνια μόνο αν σήμερα προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους κατά 30% και προκρίνει τη «λύση» της μείωσης του ελληνικού χρέους μέσω «εθελοντικών απαλλαγών» των πιστωτών.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ιμπεριαλιστική ΕΕ γίνεται ακόμα πιο επιθετική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Σε ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το "νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας" που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ σηματοδοτεί μια νέα άγρια επίθεση διαρκείας στα λαϊκά δικαιώματα. Ο στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη, να ανοίξουν νέα πεδία υψηλής κερδοφορίας για τα συσσωρευμένα κεφάλαια.

Η αύξηση των δυνατοτήτων δανεισμού από το λεγόμενο Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τα διάφορα σενάρια διαχείρισης του χρέους αφορούν τον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και των τραπεζικών ομίλων για ένα μέρος του κεφαλαίου που αναγκαστικά θα απαξιωθεί. Οποια "λύση" και αν επιλέξουν, αλυσοδένει το λαό και τον οδηγεί πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανεργία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια.

Η ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας, η επίτευξη της πλήρους διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μέχρι το 2014, θα οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και νέα συμπίεση των μισθών για τους εργαζόμενους του κλάδου. Θα επιταχυνθεί η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία και η παράδοση λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιωτικούς ομίλους.

Τα λαϊκά στρώματα θα σηκώσουν νέα πρόσθετα βάρη για να διασφαλισθεί η πολύμορφη κρατική στήριξη των επενδύσεων "πράσινης ενέργειας".

Πίσω απ' το γενικόλογο τίτλο της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και της διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών εφοδιασμού της κρύβεται η όξυνση της διαπάλης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και στρατηγικών διαδρομών μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει όλο και πιο πολύ τη χώρα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων με την πρόταξη της υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδίων του περιβόητου Νότιου Διαδρόμου για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο.

Η διαμόρφωση κρατικών κινήτρων επενδύσεων για την αξιοποίηση καινοτομιών - νέων τεχνολογιών, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, για να δοθεί μια προσωρινή αναιμική ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Η εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση νέας κρίσης. Αντίθετα, την προετοιμάζει.

Μονόδρομος για το λαό για να αποκρούσει τα χειρότερα, να κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του είναι οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση. Προκειμένου να ανατρέψει την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Για δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες. Με λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ