ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετεροχρονισμένες «αποστάσεις»

Ετεροχρονισμένες και εικονικές αποστάσεις ασφαλείας, κυρίως για να μη την πάρουν «τα σκάγια» από τη σαπίλα, σπεύδει να πάρει η κυβέρνηση αναφορικά με την κρίση στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με διάφορους τρόπους επικοινωνιακού χαρακτήρα να δείξει ότι δεν την αγγίζει η δυσοσμία, αλλά την ίδια στιγμή τάσσεται αναφανδόν και με κάθε επισημότητα υπέρ της κάθαρσης υπό την καθοδήγηση του Χριστόδουλου, ενώ δε συζητά καν το υπερώριμο δημοκρατικό αίτημα διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας. Με άλλα λόγια, η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι θέλει «να περάσει η μπόρα» και μέσω της «κάθαρσης» που θα κάνει η ιεραρχία, να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ασφυκτικός εναγκαλισμός Εκκλησίας - ΝΔ. Δε λείπουν βέβαια και οι σκέψεις περί «αξιοποίησης της κρίσης», ώστε η κυβέρνηση να ενισχύσει τη θέση της έναντι της Εκκλησίας και να χαλαρώσει από τις ασφυκτικές πιέσεις της προκειμένου να ικανοποιήσει μια σειρά αιτήματα της ιεραρχίας.

Επίσημα η κυβέρνηση συνεχίζει να επικροτεί τις προσπάθειες για κάθαρση που καταβάλλονται στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά παρασκηνιακά «διαρρέεται» ότι κρατά μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που αποτυπώνεται και στο φιλικό της Τύπο.

«H κυβέρνηση στηρίζει την κάθαρση στην Εκκλησία», επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος, προσθέτοντας πως «ό,τι χρειάζεται να γίνει σε επίπεδο νομοθεσίας θα γίνει». Παράλληλα, σημείωσε ότι η κάθαρση πρέπει να στοχεύει στο «να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους οι Ελληνες πολίτες στους θεσμούς». Διαχώρισε ωστόσο την κάθαρση στη Δικαιοσύνη από αυτή της Εκκλησίας, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά θέματα που δε συμπλέκονται. Ακόμα μια φορά είπε ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση το θέμα του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη, ο οποίος ζήτησε να υποστηριχτεί ο Αρχιεπίσκοπος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ε. Αντώναρος παρουσίασε αναρμόδια την κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα της μετάδοσης προϊόντων υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών, λέγοντας ότι «δεν είναι θέμα της κυβέρνησης» αλλά του ΕΣΡ.

«Πιστεύω ότι θα απομονώσουμε αυτές τις συμπεριφορές, θα απομονώσει και η ίδια η Εκκλησία αυτές τις συμπεριφορές και θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Ν. Τσιαρτσιώνης εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου. «Θα πρέπει να μπει ένα πλαίσιο κανόνων και συμπεριφοράς για όλους μας», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή δε λείπουν οι φωνές που ζητούν την αξιοποίηση της κρίσης ώστε να δρομολογηθούν «μεταρρυθμίσεις» σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση, όπως η κατάργηση του δήθεν «αυτοδιοίκητου» στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, υποστηρίζοντας ότι το αυτοδιοίκητο στη Δικαιοσύνη οδηγεί σε συμβιβασμούς. Μιλώντας στο «Φλας» απέδωσε τα συμπτώματα σήψης στην 20ετία διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, το αυτοδιοίκητο στα δικαστήρια: όταν πρέπει να με εκλέξει ο πολίτης εμένα κάνω και συμβιβασμούς, όμως στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει συμβιβασμός».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην εκκλησία και τη Δικαιοσύνη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης δήλωσε νωρίτερα ότι θλίβεται από τα γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται για μια φάση η οποία θα περάσει.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι φιλονεοδημοκρατικές εφημερίδες στέκονται κριτικά απέναντι στην κάθαρση υπό τον Χριστόδουλο, ενώ παίρνουν ενεργά μέρος στο παιχνίδι των «αποκαλύψεων». Η «Απογευματινή» παρουσιάζει τη συστατική επιστολή που έστειλε ο Χριστόδουλος όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος για τον Βολιώτη Απ. Βαβύλη, ο οποίος καταζητείται για εμπορία ναρκωτικών.

Ταυτόχρονα αποδοκιμάζεται η προσπάθεια του Χριστόδουλου να δείξει ότι κυβέρνηση ωφελείται από τη σκανδαλολογία και τον αποπροσανατολισμό: «Στη δίνη των καταγγελιών ψάχνει σωσίβιο στον αποπροσανατολισμό» (σ.σ. ο Χριστόδουλος), σημειώνει χαρακτηριστικά ο «Ελεύθερος Τύπος». «Το μετέωρο βήμα της αυτοκάθαρσης», βλέπει η «Βραδυνή», ενώ ο «Αδέσμευτος» (Ρίζου) διαπιστώνει ότι «τα σκάνδαλα κλονίζουν τους θεσμούς», αλλά διακρίνει και «προσδοκίες ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα αντιμετωπίσει ριζικά τη διαφθορά».

ΠΑΣΟΚ
Παλεύει... για την ανεξαρτησία των θεσμών

Να υπάρξει «διαφάνεια», «λογοδοσία» και «αξιοκρατία», προκειμένου να μην «καταρρακώνονται οι θεσμοί», πρότεινε το προηγούμενο Σάββατο από την Τρίπολη ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση, μίλησε γενικά και αόριστα περί «κάθαρσης», συνεχίζοντας στην ουσία την πολιτική των κυβερνήσεων του κόμματος που «έχτισαν» το συγκεκριμένο σύστημα «θεσμών» και σε κάθε κρίση μοίραζαν υποσχέσεις «εξυγίανσης», οι οποίες βέβαια δεν άγγιζαν την ουσία του ζητήματος.

Φυσικά, ούτε λέξη δεν είπε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν προχώρησαν στο διαχωρισμό «Κράτους - Εκκλησίας». Οι κυβερνήσεις των «εκσυγχρονιστών» ήταν αυτές που χρησιμοποίησαν την ελληνική Δικαιοσύνη για να κηρύξουν τις εργατικές απεργίες «παράνομες» και «καταχρηστικές», ήταν αυτές που έστησαν τα «μαθητοδικεία» και τα «αγροτοδικεία», αλλά ο Γ. Παπανδρέου εντελώς προκλητικά από την Τρίπολη ισχυρίστηκε: «Εμείς θα παλέψουμε για να είναι οι θεσμοί ανεξάρτητοι, αλλά να λογοδοτούν. Οχι σε κάποιους γραφειοκράτες ή σε κάποια κομματικά στελέχη. Θα λογοδοτούν στον ίδιο το λαό, στον ίδιο τον πολίτη, δημοκρατικά και ανοιχτά»...

Αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στη ΝΔ, την κατηγόρησε πως «όταν τη χρειαζόταν την Εκκλησία η Νέα Δημοκρατία, υιοθέτησε τα πιο ακραία αιτήματα. Υιοθέτησε και καλλιέργησε αιτήματα όπως και αυτό των ταυτοτήτων, παρά το ότι ήξερε η Νέα Δημοκρατία για τις δικαστικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αφού έγινε κυβέρνηση, τα ξέχασε».

Χρέωσε, επίσης, στην κυβέρνηση την ανάδειξη της «εκκλησιαστικής διοίκησης σε πολιτικό παίχτη στο κομματικό παιχνίδι της χώρας». Οπως είπε, «της άνοιξε το δρόμο για ένα ρόλο που ούτε την πολιτική, αλλά ούτε και την Εκκλησία τιμούσε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «η συζήτηση για το χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, είναι βαθύτατα μια συζήτηση για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας» και πως για το θέμα «πρέπει να πάρει απόφαση το Συνέδριό μας».

«Ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους» συμπλήρωσε, «προφανώς είναι ένα μεγάλο ζήτημα και ένας στόχος που θα συμβάλλει στην εξυγίανση της ορθόδοξης Εκκλησίας». Τόνισε δε πως «ακριβώς αυτός ο ιδιότυπος κρατισμός που υπάρχει ήταν το αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει δυνατότητα διαφθοράς, να υπάρχει ουσιαστικά η έλλειψη λογοδοσίας προς το κοινωνικό σύνολο».

Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του που δημοσιεύτηκε χτες στα «ΝΕΑ», ανέφερε: «Κανείς δεν πρέπει να θέλει την απαξίωση θεσμών με ιδιαίτερο βάρος στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, όπως η Εκκλησία και η Δικαιοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι οφείλουν να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους. Και οφείλουν πραγματικά να το κάνουν, με διαφάνεια και αίσθημα ευθύνης. Η αυτοπροστασία και η αυτοκάθαρση είναι στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους».

Σε διαρκή συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος

Στη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής η οποία αναλαμβάνει να συγκεντρώσει στοιχεία αναφορικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, προχώρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), μετά τη χτεσινή συνεδρίασή της. Η επιτροπή αποτελείται από τους μητροπολίτες Ελασσώνος Βασίλειο, Ξάνθης Παντελεήμονα και Σάμου Ευσέβιο. Ταυτόχρονα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συνεχίσει τις συνεδριάσεις σε όλη τη διάρκεια του Φλεβάρη. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η ΔΙΣ καταλήγει σε απόφαση διαρκών συνεδριάσεων.

Αναφορικά με το δημοσίευμα της «Αυριανής», που αναφέρεται στον μητροπολίτη Τριφυλλίας, η ΔΙΣ αποφάσισε να του ζητήσει έγγραφες εξηγήσεις και αν αυτές δεν κριθούν ικανοποιητικές, θα κινηθεί ο νόμος περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει οικονομικός έλεγχος στη μητρόπολη Κεφαλληνίας, όπως ζήτησε εγγράφως ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων.

Οσον αφορά την επιστολή που φέρεται να είχε δώσει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στον Απόστολο Βαβύλη, την εποχή που ο αρχιεπίσκοπος ήταν ακόμα μητροπολίτης Δημητριάδος, από την αρχιεπισκοπή λέγεται ότι η επιστολή δόθηκε το 1987, όταν ο αρχιεπίσκοπος ήξερε την οικογένεια του Βαβύλη και τον ίδιο. Η επιστολή δόθηκε πριν τη διάπραξη οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης, και σε ανύποπτο χρόνο, προκειμένου ο Βαβύλης να τη χρησιμοποιήσει ως συστατική επιστολή.

Η μετάβαση του Βαβύλη στα Ιεροσύλημα ως εκπροσώπου της αρχιεπισκοπής, για να βοηθήσει μάλιστα στην ενθρόνιση του πατριάρχη Ειρηναίου, διαψεύδεται κατηγορηματικά από την αρχιεπισκοπή. Τονίζεται πως ο αρχιεπίσκοπος δεν είχε στείλει κανέναν εκπρόσωπο.

Ο Γιοσάκης

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά εξακολουθεί να κρατείται ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης μετά τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα στην ανακρίτρια και στον εισαγγελέα την περασμένη Παρασκευή για την προφυλάκισή του ή όχι. Τελική απόφαση αναμένεται να λάβει στη σημερινή τακτική του συνεδρίαση το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, όπου και θα τεθεί εκτάκτως το θέμα του Γιοσάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ