Ανακοίνωση για την εξέλιξη της πανδημίας
«Τα δήθεν νέα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, είναι τα ίδια που έχουν δοκιμαστεί εδώ και καιρό κι έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση των καθημερινών ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων. Το μόνο που αλλάζει είναι η δοσολογία στα μέτρα, ανάλογα με τη φάση έξαρσης ή ύφεσης της πανδημίας, και τα οποία συνοδεύονται από τη γνωστή "καραμέλα" της αποκλειστικότητας της ατομικής ευθύνης και από τη μετακύλιση του κόστους για την πρόληψη στον λαό και τους εργαζόμενους.
Μετά από όλα αυτά, το κάλεσμα "ενότητας" που απευθύνει ο πρωθυπουργός είναι ουσιαστικά κάλεσμα "συναίνεσης" σε μια αδιέξοδη κι εγκληματική πολιτική, αφού την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο:
- Για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει "φρακάρει" ξανά, με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού κι έκτακτη χρηματοδότηση.
- Για την οργάνωση μιας σοβαρής ενημερωτικής εκστρατείας κι ενός εμβολιαστικού προγράμματος, στηριγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο, αλλά και ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, πολύ περισσότερο που οι τελευταίοι διατηρούν πιθανότητες νόσησης, ακόμη και σοβαρής.
- Για την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας που εξακολουθούν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες τα κενά του δημόσιου συστήματος και τις προκλητικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση μαζί τους και τις οποίες βαφτίζει "επίταξη".
- Για μέτρα προστασίας και μείωση του κινδύνου σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς. Αντί αυτού η κυβέρνηση εγκληματεί, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή για μικροκομματικούς λόγους αφήνει εκτός μέτρων προστασίας τους θρησκευτικούς χώρους.
Οι παραπάνω κραυγαλέες αντιφάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν εξαρχής την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, είναι που - εκτός όλων των άλλων - καλλιεργούν και τη δυσπιστία απέναντι στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και τις συμβουλές της επιστήμης.
Αλλωστε, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αξιοποιεί τον εμβολιασμό για να καλλιεργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού, για να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, αλλά και για να προχωρήσει τα σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό.
Αυτό που βαραίνει στις κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία, αλλά και συνολικά στην κυβερνητική πολιτική για την Υγεία, είναι η λογική "κόστους - οφέλους". Ουσιαστικά, η αποδοτικότητα κάθε μέτρου κρίνεται με βάση τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας και της δημοσιονομικής πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό αυτών των προτεραιοτήτων. Είναι η ίδια λογική που έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των δημόσιων συστήματος Υγείας σε όλον τον κόσμο, αδυνατώντας να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία του λαού.
Τα ψέματα τελείωσαν. Η πλήρης επιπέδωση των εμβολιασμών και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές και κλίνες ΜΕΘ δείχνουν ότι ούτε η πανδημία τελείωσε ούτε διανύουμε κανένα "τελευταίο μίλι", όπως έλεγε ο πρωθυπουργός. Αν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική, τότε το 4ο κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και το 2ο μαζί. Για να μη χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές χρειάζεται εδώ και τώρα να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, για τα οποία από την πρώτη στιγμή φωνάζουν οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες, τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς.
Εκτεταμένη η διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα
Η επιδείνωση όλων των δεικτών της πανδημίας συνεχίζει να αποτυπώνεται καθημερινά στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρά τα τεράστια κενά που συντηρούνται και στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας.
Χτες έχασαν τη ζωή τους από COVID 49 άνθρωποι, φτάνοντας την καταγραφή των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας στα 16.109.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431, από τους οποίους το 84,22% είναι ανεμβολίαστοι και το 15,78% πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.328 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή +6,85%). Ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς (από 171 την 1η Οκτώβρη). Την προηγούμενη βδομάδα (25 - 31 Οκτώβρη) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης 1.197.
Επιβεβαιώθηκαν 6.150 κρούσματα, εκ των οποίων 1.267 στην Αττική, 999 στη Θεσσαλονίκη, 427 στη Λάρισα, 238 στην Αχαΐα, 234 στη Μαγνησία. Σε 8 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφονται πάνω από 100 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 760.592.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,12.
Τη βδομάδα αναφοράς τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας καταγράφηκαν στο Κιλκίς (2,26%) και στη Μαγνησία (2,07%), ενώ το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 - 18 ετών ήταν 6.682, αποτελώντας το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων.
Σε ένα μήνα (από 1η Οκτώβρη μέχρι χτες) έχουν νοσήσει με COVID 26.194 παιδιά κάτω των 17 ετών.