ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κύπρο

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας επαναβεβαίωσε ότι στη Βάση Ακρωτηρίου σταθμεύουν και αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες. Την πληροφορία είχε δημοσιεύσει η βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Εξπρές» την περασμένη Κυριακή.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η παρουσία των Αμερικανών στη Βάση Ακρωτηρίου σχετίζεται με τη χρησιμοποίηση της βάσης από αμερικανικά αεροπλάνα.

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει πόσοι είναι οι Αμερικανοί, με τι ακριβώς ασχολούνται ή ποιου τύπου είναι τα αμερικανικά αεροσκάφη και από πότε χρησιμοποιούν τη βάση Ακρωτηρίου.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια από τη βάση Ακρωτηρίου απογειώνονται αμερικανικά κατασκοπευτικά «Γιου Του».

Διαβουλεύσεις επί της διαδικασίας...

«Εχουμε διαβεβαιώσεις ότι επί της ουσίας δεν έγινε καμία διαβούλευση μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων. Οι διαβουλεύσεις που γίνονταν όλη αυτή την περίοδο ήταν επί της διαδικασίας, για να επιστρέψει ο κ. Ντενκτάς στη διαδικασία των συνομιλιών», δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά από ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα αλλάξει κάτι στη διαδικασία, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις, όπου περιέγραψε και μέσα σε ποιες παραμέτρους θα μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία με βάση τους όρους εντολής που έχει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς, είπε στη συνέχεια, έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και από το σημείο που σταμάτησε τον περασμένο Νοέμβρη.

Σε ερώτηση κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχτεί οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες να ονομαστούν έμμεσες, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως εάν αυτό δε σημαίνει κάτι το σοβαρό, δε θα «σκαλώσουμε» σε ένα τέτοιο θέμα. «Σημασία έχουν αυτά που σας έχω περιγράψει», είπε ο κ. Κασουλίδης. Η κυβέρνηση - είπε - δε θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα στο θέμα της διαδικασίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Αγκυρας και του Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης είπε πως πέραν του δημοσιεύματος της τουρκικής αγγλόφωνης εφημερίδας «Τέρκις Ντέιλι Νιους», δεν είχε οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση για διάσταση απόψεων. Διερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα, είπε, για την εικόνα που δίνει αυτό το δημοσίευμα. Ο κ. Κασουλίδης είπε πως η επίσκεψη του κ. ντε Σότο στην Κύπρο ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση Αναν - Ντενκτάς.

Οι συναντήσεις Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη

Σκοπός των συναντήσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη, δε θα είναι η επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, λέει ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Κυπριακό Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος θεωρείται μέλος του κύκλου του Ρ. Ντενκτάς.

Σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι «CNN TURK» ο κ. Γκιουρέλ είπε ότι «ο στόχος του δεν είναι να αρχίσει έμμεσες συνομιλίες. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να δηλώσει ότι δεν ισχύει το έγγραφό του, της 6ης Νοεμβρίου. Ο κ. Ντενκτάς στη συνάντησή του θα διερευνήσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσει διάλογος».

Ο κ. Γκιουρέλ απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ιδέα πίεσης προς τον Ρ. Ντενκτάς. Απαντώντας στην ερώτηση αν η Αγκυρα θα ζητήσει από τον Ρ. Ντενκτάς να είναι πιο ευέλικτος, είπε ότι «αντιπροσωπεύει το λαό του με πλήρη εξουσία, είμαστε ευχαριστημένοι μαζί του και δεν τον συμβουλεύουμε τίποτα». Ο κ. Γκιουρέλ αρνήθηκε άλλωστε ότι υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ των Τουρκοκύπριων για την πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα και ο Ρ. Ντενκτάς στο Κυπριακό. «Ακολουθούν πάντα μία έντιμη στάση», είπε για τους Τουρκοκυπρίους και σημείωσε ότι «υπάρχουν εντούτοις προσπάθειες να επηρεαστούν (οι Τουρκοκύπριοι) από έξω». «Δεν πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι θα χάσουν το έντιμο παρελθόν τους», είπε ο Τούρκος υπουργός που θεωρείται ως βασικός εκφραστής των «γερακιών» του Κυπριακού στην Αγκυρα.

Την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ προανήγγειλε ότι ο Ρ. Ντενκτάς θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, και πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος πως ο κ. Ντενκτάς θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση».

Ο Ρ. Ντενκτάς και τα «γεράκια» του Κυπριακού είχαν εξασφαλίσει απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που στήριζε την εγκατάλειψη των συνομιλιών και έθετε ως προϋπόθεση για την επανάληψή τους την αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι σύντομα έγινε σαφές στην Αγκυρα ακόμα και μεταξύ των στρατιωτικών μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ότι η απόφαση αυτή οδηγούσε σε αδιέξοδα. Μέρος της τουρκικής διπλωματίας αλλά και ορισμένα στρατιωτικά μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, άρχισαν να αναζητούν τρόπους αποδέσμευσης από τη σκληρή γραμμή που είχαν επιβάλει οι ιέρακες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, πείστηκε τελικά για την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ