Στ' όνομά σου ορκιζόμαστε
να σου μοιάσουμε!
Κοιμήσου ήσυχα...
Κοιμήσου αδελφή του Κόμματός μας.
Κοιμήσου κόκκινη αδελφή της επανάστασης.
Γ. Ρίτσος
Στάθηκε μπροστά στους βασανιστές της σαν παλικάρι, δε δείλιασε ούτε στιγμή, ήταν αποφασισμένη ακόμα και να δώσει τη ζωή της για τα ύψιστα ιδανικά που υπηρετούσε. Η Ηλέκτρα Αποστόλου αποτελεί σύμβολο των αγώνων του λαού μας για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία.
Χτες συμπληρώθηκαν ακριβώς 52 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο της Ηλέκτρας που έπεσε από τα απάνθρωπα βασανιστήρια των συνεργατών των Γερμανών. Πενήντα δύο χρόνια από το θάνατο της μάνας, της γυναίκας, της αγωνίστριας, που μαζί με άλλες γνωστές και άγνωστες ηρωίδες, έγραψαν τις χρυσές σελίδες του λαϊκού αγώνα.
Η εκδήλωση που έγινε χτες το βράδυ στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού στο Ν. Ηράκλειο, και ήταν αφιερωμένη στα 52 χρόνια από τον θάνατο της, δε θύμιζε μνημόσυνο. Ολα ήταν γιορτινά. Ηταν μια γιορτή ελπίδας, γιατί τα ιδανικά της Ηλ. Αποστόλου, αποτελούν φωτεινό μονοπάτι για τους νέους κομμουνιστές, για κάθε ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε χτες στην πλατεία, ήταν ένα πάντρεμα γενεών. Συναγωνιστές της Ηλέκτρας στα δύσκολα χρόνια του αγώνα, αλλά και νέα παιδιά που ήρθαν να μάθουν και να ακούσουν για τη μεγάλη αυτή ηρωίδα που ανέδειξε ο τόπος τους. Πάντως, μικροί και μεγάλοι, μ' ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα, έδωσαν αμέσως μια απάντηση όταν διαβάστηκε ο περίφημος διάλογος της Ηλέκτρας με τους βασανιστές της.
- Πως σε λένε;
- Ελληνίδα.
- Πού κάθεσαι;
- Στην Αθήνα.
- Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;
- Οι Ελληνες.
- Από πού παίρνεις εντολές;
- Από την πατρίδα.
Αυτά είναι τα τελευταία λόγια της μεγάλης αγωνίστριας, λίγα λεπτά πριν αποχαιρετήσει για πάντα τη ζωή.
Ο δήμαρχος του Νέου Ηρακλείου, Γ. Μαστοράκος, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι "η επίσημη αρχή του τόπου, τιμά την Ηλέκτρα Αποστόλου. Τιμά όλους αυτούς που έπεσαν ένδοξα, παλεύοντας ενάντια στο φασισμό. Οι άνθρωποι, που πάλεψαν για ελευθερία, πρόοδο και ισότητα, δεν πρέπει να λησμονιούνται".
Ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, Κ. Πουλουπάτης, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: "Η Ηλεκτρα Αποστόλου, ανεβαίνοντας τον Γολγοθά της υπέρτατης θυσίας, κατέκτησε τη θέση προτύπου στο πάνθεον των μαρτύρων ηρώων, σε σημείο που το όνομα της να ταυτίζεται με τις αγωνίστριες της ελευθερίας όλων των πατρίδων, όλων των εποχών. Η Ηλέκτρα γνώριζε ότι ο αγώνας για την ελευθερία δεν απαιτεί μόνο πίστη και θυσίες, αλλά θέλει γνώση, ήθος, οργάνωση και ακαταπόνητη μελέτη. Η θυσία της αποτέλεσε φάρο για τους μετέπειτα αγώνες του λαού μας".
Τα λόγια της 17χρονης Ειρ. Καραντωνίου,που κατέθεσε το στεφάνι της ΚΝΕ, είναι ίσως οι λέξεις που θα ήθελε να ακούσει και η ίδια η Ηλεκτρα. "Προσπαθούμε να βαδίσουμε στα βήματα της Ηλέκτρας. Ο αγώνας και η θυσία της, αποτελούν για μας τους νέους κομμουνιστές, αφετηρία στους σημερινούς μας αγώνες".
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων από τους ηθοποιούς Ν. Καραγιώργη και Ειρ. Καρόγλου και ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
Στη χτεσινή εκδήλωση ανάμεσα σε άλλους διακρίναμε: Τη Μαρ. Λαμπρινού, υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, τον επίτιμο δήμαρχο Ν. Ιωνίας Γ. Δομνάκη,το δημοσιογράφο Ν. Καραντηνό,τη δημοσιογράφο Αλ. Ξένου,αντιπροσωπείες 25 παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπείες της ΠΕΚΑΜ και ΠΕΑΦΕ, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Βορειοδυτικών προαστίων κ.ά.
Η Χρ. Γκόγκογλου,που ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση ανάμεσα σε άλλα τόνισε: "Η Ηλέκτρα Αποστόλου, με την ηρωική ζωή της και το μαρτυρικό θάνατό της έγινε σύμβολο της μαχόμενης γυναίκας του τόπου μας. Πολλά χρωστάει στην Ηλέκτρα το γυναικείο κίνημα, που αναπτύχθηκε στα χρόνια της κατοχής, και στις άλλες αγωνίστριες που δραπέτευσαν από τα ξερονήσια όπου τις κρατούσε η δικτατορία του Μεταξά". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή της Ηλέκτρας, από τότε που 14 χρόνων μόνο μπήκε στον αγώνα ως μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας. Κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, η Ηλέκτρα βρίσκεται εξόριστη στην Ανάφη, αλλά κατόρθωσε μαζί με άλλους κομμουνιστές να δραπετεύσει από τα ξερονήσια του θανάτου. Πρωτοστατεί στη δημιουργία της ΕΠΟΝ, είναι ένα από τα ιδρυτικά της μέλη και μέλος του ΚΣ. Αναλαμβάνει αμέσως τη διαφωτιστική δουλιά της ΚΟΑ του ΚΚΕ και αγωνίζεται με αισιοδοξία ενάντια στο φασισμό.
"Στις 25.7.1944, βγαίνει από το σπίτι της και για κακή της τύχη πέφτει πάνω σε έναν ασφαλίτη. Η Ηλέκτρα κείνη τη μέρα δεν πήγε στη δουλιά της, δε γύρισε στο σπίτι της. Πήρε το δρόμο του μαρτυρίου και της αθανασίας. Στις 26 Ιούλη βρέθηκε νεκρή, σ' έναν κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Εδωσε τη μάχη που την ύψωσε σε λαμπρό σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας για να φωτίζει το δρόμο των μεγάλων ιδανικών που δίνουν νόημα στη ζωή", είπε χαρακτηριστικά η Χρ. Γκόγκογλου.
Η ομιλήτρια στη συνέχεια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο και την προσφορά της Ηλέκτρας στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. "Συμμετείχε ισότιμα, με αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και λεβεντιά και σε όλες τις μορφές του αγώνα. Για πρώτη φορά γυναίκα στη χώρα μας μαζικά συμμετέχει στον πόλεμο. Τα βήματα ακολούθησαν πολλές αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης", υπογράμμισε η Χρ. Γκόγκογλου. Σ' αυτή τη σκληρή πάλη, την υπεράνθρωπη προσπάθεια ξεχωρίζει η φυσιογνωμία της κομμουνίστριας. Πάντα πρώτη στη μάχη, πρώτη στη θυσία, γινόταν καθημερινό παράδειγμα στις μαχήτριες και στους μαχητές.
Κλείνοντας την ομιλία της η Χρ. Γκόγκογλου υπογράμμισε ότι "σήμερα όπως πάντα οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, του Εμφυλίου και της δικτατορίας των συνταγματαρχών θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, μαζί με όλο το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε ένα Δημοκρατικό Μέτωπο Αντίστασης κι Αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Ενάντια στον πόλεμο, για την υπεράσπιση της Ειρήνης και της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας".
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 16 χρόνια από τη δολοφονία της νεαρής αγωνίστριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου,θα γίνει τη Δευτέρα 29 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, έξω από την πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης). Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Εργατών Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου. Επίσης, στην εκδήλωση θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν της.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει: "Η Σωτηρία είναι όσο ποτέ άλλοτε ζωντανή μέσα σε όλα αυτά που εκείνη ονειρεύτηκε, μέσα στους δικούς μας αγώνες. Γιατί τα μηνύματα του αγώνα της παραμένουν επίκαιρα" και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Το παράδειγμα της Σωτηρίας, η σεμνή προσφορά της για τα ιδανικά της εργατικής τάξης, μας καλούν σήμερα να αντισταθούμε, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προβάλλει, ενάντια στα σύγχρονα δουλοπάζαρα, για να μπει η δημοκρατία στους χώρους δουλιάς, για σταθερή δουλιά για όλους, για δουλιά με δικαιώματα, για παιδεία δημόσια και δωρεάν".
Αφιερωμένη στην ειρήνη είναι η σημερινή προφεστιβαλική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλλιράχη Θάσου.Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Σ. Βλησίδου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκδήλωση θα γίνει σήμερα και στον Κόκκινο Μύλο Κάτω Αχαρνών,στο χώρο του Τριγώνου, με θέμα "δημόσια, δωρεάν παιδεία".
Αύριο πραγματοποιείται τρίτη εκδήλωση στο νησί της Θάσου, στην Ποταμιά,που είναι αφιερωμένη στην ανεργία. Θα μιλήσει το στέλεχος της ΚΝΕ, Δ. Μαϊκίδης.Επίσης, αύριο γίνονται προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, στο Μόλο Ιωαννίνων,στην Αγ. Παρασκευή Λέσβου και στα Προσφυγικά Πάτρας.
Τη Δευτέρα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις συνεχίζονται στον Παλαμά της Καρδίτσας.Την Τρίτη και την Τετάρτη ακολουθεί διήμερο εκδηλώσεων στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και την Τρίτη θα γίνει εκδήλωση στο Λιοντάρι Καρδίτσας.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στα 52 χρόνια από το θάνατο της Ηλέκτρας, που έγινε στο Ν. Ηράκλειο
Αντιστασιακοί, συναγωνιστές της Ηλέκτρας τίμησαν ευλαβικά τη μνήμη της