ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει να κρύψει τη σφαγή κάτω από το χαλί της δόσης

Βέβαιος για την εκταμίευση δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Α. Σαμαράς, παριστάνοντας τον προστάτη των λαϊκών συμφερόντων

Από τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Χ.Β. Ρομπάι

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Χ.Β. Ρομπάι
Προσδοκίες ότι στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης καλλιεργεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας μέσα από αυτή να νομιμοποιήσει τα εξοντωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και γενικότερα τη στρατηγική που υπηρετεί προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Στον κουρνιαχτό της θριαμβολογίας που σηκώνει, προσπαθεί να αποκρύψει ότι η δόση θα συνοδευτεί με νέο μνημόνιο και νέες αντιλαϊκές εγγυήσεις προς τους εταίρους και δανειστές.

Το κλίμα των πανηγυρισμών πυροδότησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υποδυόμενος μάλιστα τον προστάτη των συμφερόντων του λαού. Σε δήλωση που έκανε, πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι «δεν έχει άγχος» για το αν θα εκταμιευθεί η δόση, αλλά ενοχλείται γιατί «κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού».

Με περίσσια υποκρισία συμπλήρωσε: «Κι εγώ αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσω να πάνε χαμένες. Γι' αυτό να είστε σίγουροι»!

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που στο πλαίσιο της κόντρας για το ποιος είναι καλύτερος διαπραγματευτής, επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ ότι βιάστηκε να πανηγυρίσει μετά το Γιούρογκρουπ της περασμένης Τρίτης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «να δούμε τι θα πει όταν το αδιέξοδο αρθεί και δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα».

Δικαίωσε επίσης τη σφαγή του λαού επικαλούμενος ότι «για πρώτη φορά το αδιέξοδο δεν το χρεώθηκε η Ελλάδα, για πρώτη φορά διαφώνησαν άλλοι για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα».

Η εκταμίευση της δόσης βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Α. Σαμαράς και με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ομολόγους του πρωθυπουργούς των «27», ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να αποδίδει σε «τεχνικές δυσκολίες» και σε «ελλιπή προεργασία» τη μη λήψη απόφασης την περασμένη Τετάρτη, ενώ επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις προσδοκίες που καλλιεργεί, διαρρέει ότι η διαφορά που χωρίζει το ΔΝΤ με τη Γερμανία είναι περίπου 8-10 δισ. ευρώ.

Ψάχνουν χρήμα απ' το ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ, μειωμένοι κατά 10 δισ. θα είναι οι κοινοτικοί πόροι από το «νέο ΕΣΠΑ» της περιόδου 2014-2020, αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που συζητούνται από χθες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Με βάση την τελευταία πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι της συνόδου, η Ελλάδα παίρνει από το «νέο ΕΣΠΑ» 11,5 δισ. ευρώ, αντί 20 δισ. που είχε λάβει την περίοδο 2007-2013.

Τους στόχους και την τακτική της κυβέρνησης, όσον αφορά στα παζάρια για τη μοιρασιά των ευρω-κονδυλίων, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

«Το σημείο αφετηρίας για την Ελλάδα δεν είναι ευμενές. Βάσει των υφισταμένων προτάσεων η Ελλάδα ξεκινάει τη διαπραγμάτευση με 11,2 δισ. ευρώ», τόνισε σε δήλωσή του και συμπλήρωσε: «υπάρχουν κάποιες χώρες της ΕΕ που επιθυμούν περαιτέρω μείωση του συνολικού προϋπολογισμού για την Ενωση».

Σε δήλωση που έκανε κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ επικαλέστηκε την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων ως ισχυρό επιχείρημα για να μην περιοριστούν τα κοινοτικά κονδύλια, δείχνοντας για λογαριασμό ποιανού διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Ηρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει και παράλληλα να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής. Η συνοχή είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Πάρε δώσε για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Στα παζάρια για τις δαπάνες μέχρι το 2020 μεταφέρθηκαν οι κόντρες για τη διαχείριση της κρίσης

Με τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη να κλιμακώνονται στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό της λυκοσυμμαχίας τα έτη 2014-2020, ύψους 1,047 τρισ. ευρώ. Πριν την έναρξη των εργασιών, το μεγαλύτερο αγκάθι για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στους «27» παρέμενε η Βρετανία, η οποία ζητούσε περικοπές δαπανών μεγαλύτερες των 75 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ήδη ο Χ. Βαν Ρομπάι.

Η χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου αναλώθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών διμερείς συναντήσεις των αρχηγών κρατών με τον πρόεδρο της ΕΕ, πριν την έναρξη των εργασιών, που καθυστέρησαν γι' αυτό το λόγο. Αν μέχρι σήμερα δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία, τα παζάρια θα συνεχιστούν ακόμα και το Σάββατο, ενώ η Γερμανία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί η συζήτηση σε νέα Σύνοδο, στις αρχές του 2013.

Η Βρετανία ζητάει μείωση, «ή στη χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, απειλώντας με βέτο, αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στην έκπτωση που της έχει παραχωρηθεί σε ό,τι αφορά το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και απορρίπτει την πρόταση να αποκτήσει «ίδιους πόρους» ο προϋπολογισμός.

Στις κόντρες πρωταγωνιστούν και άλλα κράτη, όπως η Γαλλία, η οποία θέλει να μη μειωθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούν τον αγροτικό τομέα και η Ισπανία, που ενδιαφέρεται για τα κονδύλια σχετικά με την αλιεία. Η Σουηδία από την πλευρά της θέλει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, ζητώντας περισσότερα χρήματα για τις «νέες βιομηχανίες». Με τις περικοπές διαφωνεί και η Πολωνία.

Καθένας και το βέτο του...

Με βέτο προειδοποίησε και ο Μ. Μόντι αν δεν εξασφαλιστούν περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία. Καταψήφιση του προϋπολογισμού από το Ευρωκοινοβούλιο προανήγγειλε ο Μ. Σουλτς, αν δεν επιτευχθεί ικανοποιητικός συμβιβασμός και υπάρξει μεγάλη μείωση στις δαπάνες, ενώ με συμβιβαστική διάθεση εμφανίστηκε ο Φρ. Ολάντ, ο οποίος συναντήθηκε και με την Α. Μέρκελ. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός» και καμία χώρα «δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη».

Μεταφέροντας το κλίμα της Συνόδου, άρθρο στη διαδικτυακή σελίδα του BBC σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι 27 δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, «αυτό θα σημαίνει πως το 2013 θα χαρακτηριστεί από συναντήσεις προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Παραθέτει ακόμα δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που ισχυρίζεται ότι «κανείς δε συζητά για την ποιότητα των επενδύσεων, είναι όλες κόψιμο, κόψιμο, κόψιμο...», δείχνοντας ότι ο προϋπολογισμός συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, καθώς παραπέρα μείωση των δαπανών θα οδηγούσε σε πλήρη αδυναμία των κρατών να χρηματοδοτήσουν τους καπιταλιστές για να κάνουν επενδύσεις. Το άρθρο αναφέρει τέλος πως για κάθε ευρώ που ξοδεύεται από την ΕΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις ξοδεύουν πενήντα.

ΚΚΕ
Κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ χτυπούν ενιαία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις Σαμαρά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο πρωθυπουργός και τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν μπορούν να παριστάνουν τους προστάτες του λαού απέναντι στις λυκοσυμμαχίες ΕΕ και ΔΝΤ, οι οποίες είναι σύμμαχοί τους και μαζί διεξάγουν τον άγριο πόλεμο κατά των εργαζομένων. Οσο πιο γρήγορα απορρίψει ο λαός την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης και τις ψεύτικες υποσχέσεις για φιλολαϊκή λύση χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΔΝΤ, τόσο πιο γρήγορα θα βάλει τέλος στην εξαθλίωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ