ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενεργειακό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Τις «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται μέσα στην καπιταλιστική κρίση για την εκμετάλλευση από τους μονοπωλιακούς ομίλων των ενεργειακών πηγών της Ελλάδας αλλά και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέδειξε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε ομιλία του σε Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και την Οικονομία που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Το Συνέδριο διοργάνωσε το «Ατλαντικό Συμβούλιο» (Atlantic Council), οργανισμός που προωθεί τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα ευρωατλαντικών των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου ο Γ. Μανιάτης αναμένονταν να συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Eρν. Μόνιζ, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες- να συζητήσουν τις γενικότερες ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, στη βάση και της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα αμερικάνικα μονοπώλια και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Επίσης ο Ελληνας υπουργός αναμενόταν να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κοινοπραξίας του αγωγού TAP που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπης, διασχίζοντας μεγάλο τμήμα του ελληνικού εδάφους. Ο Γ. Μανιάτης είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του πετρελαϊκού κολοσσού BP, Αλ. Κουκ, αφού η BP έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό που θα προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση για την έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.

Κόντρες πίσω από τις διαπιστώσεις

Στην ομιλία του στο Συνέδριο ο Γ. Μανιάτης τόνισε ότι «βασική προτεραιότητα της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, θα είναι η συζήτηση επί του "Πλαισίου Στρατηγικής 2030" για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή». Πρόκειται για το στρατηγικό σχεδιασμό του ευρωενωσιακού οικοδομήματος προκειμένου να αξιοποιήσει ενεργειακές πηγές που βρίσκονται εντός της επικράτειας των κρατών - μελών και ταυτόχρονα να «αξιοποιήσει» εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας.

Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης του Ατλαντικού Συμβουλίου κήρυξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Α. Γκιουλ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι «έχει αλλάξει ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης» και έχουν εμφανιστεί νέοι παίχτες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «να αναπτύσσει και να υλοποιεί με αποφασιστικότητα σχέδια που δημιουργούν οικονομική αξία» στο χώρο της Ενέργειας προς «τα συμφέροντα των παγκοσμίων εταίρων και των χωρών που βρίσκονται γύρω της».

Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων από κράτη με σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών, αλλά και εκπρόσωποι μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής και διαμετακόμισης υδρογονανθράκων.

Αλλο ένα ενεργειακό συνέδριο που αναδεικνύει ότι τα μονοπώλια ετοιμάζονται να πέσουν στην αρπαγή της λείας, γεγονός που οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τους ανταγωνισμούς στην περιοχή μας. Τέτοιο πεδίο γίνεται ήδη και η Ελλάδα, με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής, που κανένα όφελος δε θα έχει από τις μονοπωλιακές επενδύσεις.

ΤΑΙΠΕΔ
Πούλησε στη Σιθωνία, «τελειώνει» και τον «Αστέρα»...

Την παράδοση ενός ακόμη δημόσιου ακινήτου στα ιδιωτικά συμφέροντα ενέγραψε στο ενεργητικό του το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) καθώς χτες ανακοίνωσε την αποδοχή της προσφοράς που είχε κατατεθεί από μεγαλοεπιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου για την απόκτηση 253 στρ. στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική έναντι 9,61 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική «Μεντεκίδης ΑΕ» έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία «θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής».

Στο μεταξύ για την προσεχή Δευτέρα 25 Νοέμβρη πήρε παράταση η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, έκταση συνολικής επιφάνειας 308 στρεμμ. περίπου, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν 13 εταιρικά σχήματα, επτά από το εξωτερικό και έξι ελληνικών συμφερόντων. Στο νέο ιδιοκτήτη της έκτασης παρέχεται η δυνατότητα κατασκευής πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, καθώς και της κατεδάφισης κάποιας από τις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σήμερα εντός της έκτασης, όπως και χρήση της παραλίας και της μαρίνας Βουλιαγμένης. Στην έκταση διατηρεί δικαιώματα το ελληνικό Δημόσιο και η Εθνική Τράπεζα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης του επενδυτικού σχεδιασμού σε παρακείμενη έκταση που ανήκει στην Εκκλησία και σήμερα φιλοξενείται ορφανοτροφείο. Με βάση την αρχική συμφωνία η Τράπεζα θα λάβει το 80% των εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και το ΤΑΙΠΕΔ το 20%.

Κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων

Διάφορα σενάρια που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα αναφέρουν έντονο «παρασκήνιο», «υπόγεια παζάρια» και «αλληλομαχαιρώματα» του «καλού κόσμου» της πολιτικής και της οικονομίας, καθώς δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε ακίνητο αλλά για έκταση - «φιλέτο» με τεράστια αξία, η οποία δύναται να αποκτήσει και ακόμη μεγαλύτερη βάσει του επενδυτικού σχεδιασμού που έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστός. Παράλληλα φέρεται να υπάρχουν «εμπλοκές» και με την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου το αρχικό σενάριο προέβλεπε επενδυτικές δράσεις εξ αντικειμένου ανταγωνιστικές προς αυτές που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ», της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του χώρου του πρώην αεροδρομίου, καθώς και του γειτονικού παράκτιου μετώπου, στην οποία 4 επενδυτές συμμετέχουν στην τελική φάση.

Για το ερχόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά τα έσοδα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ στα 3,3 δισ. ευρώ και τα οποία θα προέλθουν από: Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ, των «Ελληνικών Πετρελαίων», της ΔΕΠΑ, τα δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα», πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, την παραχώρηση μαρινών, την πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», την πώληση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, καθώς και 3.000 δημόσιων ακινήτων.

«Χρυσή» χρονιά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στον Τουρισμό

Η συγκυβέρνηση θα παραμείνει στοχοπροσηλωμένη στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον εγχώριο τουριστικό κλάδο, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση για την επέκταση της κερδοφορίας του, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και με την παροχή «ζεστού» χρήματος.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ομιλία της υπουργού Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό τον τίτλο «Τουριστική ανάπτυξη: Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα» και με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αεροπορικών εταιρειών, του γενικού πρόξενου της Γερμανίας, στελεχών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Η Ο. Κεφαλογιάννη είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ετήσια αύξηση του αριθμού εισερχόμενων τουριστών, η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών και η προσέλκυση τουρισμού «υψηλών απαιτήσεων», στην επίτευξη του οποίου εντάσσονται ανάμεσα σε άλλα το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο τουρισμού, ο πρόσφατος νόμος 4179, με τον οποίο απλουστεύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θ. Καράογλου, ο οποίος κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου συνέδεσε την αύξηση που παρουσίασαν φέτος οι τουριστικές αφίξεις ως «το όχημα που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και τελικά στην έξοδο από την κρίση».

Τέλος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της χώρας εμφανίζει πλεόνασμα της τάξης των 9,31 δισ. ευρώ, την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2013, αυξημένο κατά 1,4 δισ. ευρώ (17,7%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Το θετικό ισοζύγιο οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1.345 εκατ. ευρώ ή 14,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, καθώς και στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 57 εκατ. ευρώ ή 3,9%. Συνολικά το εννεάμηνο εισήλθαν στη χώρα συνολικά 15,5 εκατ. τουρίστες, από τους οποίους τα 9,1 εκατ. προέρχονταν από χώρες της ΕΕ με μέση δαπάνη ανά ταξίδι τα 679 ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το σύνολο των εισπράξεων στα 15,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 15,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ολ' αυτά βεβαίως την ώρα που, ελέω αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία μειώνει δραστικά το λαϊκό εισόδημα, η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών αδυνατεί να κάνει έστω και ελάχιστες μέρες το χρόνο διακοπές, να ικανοποιεί στοιχειωδώς την ανάγκη της για ξεκούραση και αναψυχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ