ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Προοδευτικός» πόλος από τη ναφθαλίνη με έμβλημα τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

INTIME NEWS

Να εξωραΐσει για πολλοστή φορά την ευρωατλαντικής έμπνευσης συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αυτή εισάγεται για συζήτηση στην ελληνική Βουλή, αλλά και να την αναγάγει σε υποτιθέμενη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε «προοδευτικές» και «συντηρητικές» αστικές πολιτικές δυνάμεις, επιχείρησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

Ο Αλ. Τσίπρας, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι να κάνει ακόμα και αναφορά στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή τα οποία δρομολόγησαν τη συμφωνία, τη χαρακτηρίζει ένα «ιστορικό βήμα» για την περιοχή και την Ευρώπη, ενώ επαναλαμβάνει κάλπικους ισχυρισμούς όπως ότι «εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας». Σημειώνει επίσης ότι η συμφωνία «επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην ουσιαστική πολιτική διάκριση, ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση», φτάνοντας να βαφτίσει την ψήφισή της «πατριωτικό καθήκον».

Προσπερνά άλλωστε τα «σπέρματα» αλυτρωτισμού που η συμφωνία διατηρεί ολοζώντανα, επικαλούμενος το ότι «καθορίζει μόνο ιθαγένεια και όχι εθνότητα» και ότι οι γείτονες «παραδέχονται πως η γλώσσα τους είναι σλαβική». Πηγαίνοντας δε το παραμύθι ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία «βάζει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό»!

Παράλληλα, στο έδαφος και της σύμπλευσης με τη ΝΔ σε ό,τι αφορά τα ευρωατλαντικά σχέδια, κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη για «διγλωσσία» και «υποκρισία», ενώ σημειώνει πως στη ΝΔ «θα πιουν το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους» και «θα έρθουν να ψηφίσουν ενάντια στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, την οποία επιτάχυνε η συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίζεται όσους προσέτρεξαν να στηρίξουν την κυβέρνησή του, λέγοντας ότι «το έκαναν με βάση τη συνείδησή τους» και ότι «πολιτικοί τυχοδιώκτες είναι αυτοί που φωνάζουν για τις Πρέσπες ενώ στο μυαλό τους έχουν μόνο εκλογές».

Υπερασπίζεται και τον Π. Καμμένο, μιλώντας για «έντιμη συνεργασία», αλλά υποστηρίζει πως «έχει κάνει λάθος επιλογή». Του διαμηνύει πάντως σε ό,τι αφορά την κόντρα του με τον Ν. Κοτζιά πως «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εντιμότητα, την ακεραιότητα και τον πατριωτισμό του Νίκου Κοτζιά. Η συμβολή του στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας υπήρξε καθοριστική».

«Αγονος» ο δικομματισμός, «γόνιμος» ο ...διπολισμός!

Στη βάση εξάλλου της υπό εξέλιξη αναμόρφωσης, ο πρωθυπουργός επαναφέρει την πρόταση δημιουργίας «προοδευτικού» πόλου, τη συγκόλληση ουσιαστικά - με «πρώτο βιολί» τον ΣΥΡΙΖΑ - των δυνάμεων του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας ως απαραίτητης για τη χειραγώγηση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου κατά τη «μεταμνημονιακή» περίοδο.

Ομολογώντας ουσιαστικά την ανάγκη του αστικού πολιτικού συστήματος να στήσει νέα δίπολα εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει πως «σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης», καθώς και ότι «στην Ελλάδα, διαχρονικά, υπήρχαν δύο ισχυροί πολιτικοί πόλοι. Αυτός της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης και αυτός της συντηρητικής. Τις δεκαετίες του '80, του '90 και του 2000 αυτό το ζήσαμε με τη μορφή ενός άγονου δικομματισμού. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε σε έναν γόνιμο διπολισμό ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη», υποστηρίζει, βαφτίζοντας τη μετεξέλιξη του «άγονου δικομματισμού» «γόνιμο διπολισμό»!

Ενδεικτική άλλωστε του ψευτοπροοδευτισμού που πλασάρει η κυβέρνηση είναι και η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτημα για τους αριστερούς που απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και βαφτίζει το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο και τα ευρωατλαντικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση «πολιτική παρέμβαση στο πραγματικό πεδίο» και «προοδευτική πολιτική ανάκαμψης με κοινωνικό πρόσημο», συμπληρώνοντας πως «απέναντι σε αυτή την προοπτική, ούτε η αποστράτευση ούτε οι υπερεπαναστατικές γραφικότητες και ο βολονταρισμός μπορούν να παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα».

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Επιταχύνονται οι διεργασίες

Τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα επιταχύνει η συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, στην οποία άλλωστε όλα τα αστικά κόμματα ταυτίζονται.

Στο ΚΙΝΑΛ, εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας έθεσε η Φώφη Γεννηματά τον Θ. Θεοχαρόπουλο, μετά την απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, την Κυριακή, να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Η σχετική εισήγηση Θεοχαρόπουλου έγινε δεκτή στην ΚΕ κατά πλειοψηφία, αφού κατατέθηκαν και διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή του Θ. Μαργαρίτη για «παρών» ή αποχή.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επανέλαβε άποψη που είχε διατυπώσει τον Ιούνη του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ, με την οποία είχε καλωσορίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η Φ. Γεννηματά αποφάσισε έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ στα τέλη Μάρτη, ενώ χτες το μεσημέρι υπό την προεδρία της συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπερψηφίζουν τη συμφωνία και ότι επισπεύδουν διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΚΙΝΑΛ ως «ενιαίου πολιτικού φορέα» καθώς όπως είπε η Γεννηματά, «στην πράξη ο πολυκομματικός φορέας αντί να ενισχύσει τον πλουραλισμό, οδήγησε σε σύγχυση».

Από το Ποτάμι, αποχώρησε καταρχάς ο Γ. Αμυράς, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ακολούθησε η αποχώρηση και του Γρ. Ψαριανού (ήταν επίσης κατά της συμφωνίας), αφήνοντας το Ποτάμι με 3 βουλευτές (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης) και επομένως χωρίς δυνατότητα συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το Ποτάμι, πάντως, χτες το απόγευμα διοργάνωσε «συζήτηση» για το Σκοπιανό απέναντι «στους τακτικισμούς της κυβέρνησης και τις κομματικές κραυγές της αντιπολίτευσης», με ομιλητές για το Σκοπιανό και παριστάμενους, μεταξύ άλλων, παράγοντες όπως οι Στ. Μάνος, Π. Μανδραβέλης, Θ. Βερέμης, Μαριλένα Κοππά, Τ. Τέλλογλου, Χρ. Ροζάκης, Ν. Κοτζιάς κ.ά.

Από πλευράς ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», μίλησε για «τεχνητές πλειοψηφίες» που δίνουν στην κυβέρνηση «παράταση ζωής και άρα τη δυνατότητα να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών», ενώ αναπαράγοντας και το άλλοθι της ΝΔ, πρόσθεσε ότι «εάν η συμφωνία κυρωθεί, μετά δεν γυρίζει πίσω. Αυτή η συμφωνία αν κυρωθεί (...) τα αποτελέσματα που παράγει δεν είναι αναστρέψιμα». Κάνοντας εξάλλου «γαργάρα» τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται πίσω από τη συμφωνία και στους οποίους ευθυγραμμίζεται η ΝΔ, σημείωσε πως «μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει γιατί έχει τέτοια ζέση να περάσει τη συμφωνία, παίρνοντας από εδώ και από εκεί βουλευτές».

Την ίδια ώρα ο Π. Καμμένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», επιβεβαίωνε τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που κρύβονται πίσω από τη συμφωνία και τους οποίους προσπαθούν να κρύψουν όσοι σηκώνουν τον «αχό» της ονοματολογίας, καθώς και τη δική του συμβολή σε αυτούς με την «εναλλακτική» πρόταση για να προωθηθούν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα την οποία είχε καταθέσει προ μηνών. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είπα του πρωθυπουργού ότι εγώ θα κάνω μια προσπάθεια από τη μεριά μου να ικανοποιηθεί η πίεση η οποία μας ασκείται τα Σκόπια να περάσουν στον δυτικό κύκλο, με μια στρατιωτική συμφωνία, χωρίς αυτό να μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε στο όνομα».

Κατά τα λοιπά, επέμεινε να απομακρύνει ο Αλ. Τσίπρας τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η κόντρα του με τον Ν. Κοτζιά και την κίνησή του «Πράττω», για την οποία αφήνει υπόνοιες περί χρηματισμού προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να προσφύγει εναντίον του στη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς, εξάλλου, μιλώντας στον ρ/σ «News24/7», χαρακτήρισε τον Π. Καμμένο «εθνικό συκοφάντη» και «εθνικό ψεύτη», στηλίτευσε τη στάση των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, σημειώνοντας για τον δεύτερο πως «ως πρωθυπουργός έκανε σειρά μυστικών ενεργειών και συμφωνιών, ήταν έτοιμος να δεχτεί "Μακεδονία - Σκόπια" και τώρα σιωπά».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ
Ενίσχυση του ΚΚΕ, που αποτελεί τον κύριο πόλο αντίστασης

Αναγκαίος ο διάλογος και η στήριξη του Κόμματος, λέει σε συνέντευξή του το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Την εκτίμησή του ότι το ΚΚΕ αποτελεί τον κύριο πόλο αντίστασης στη σημερινή πολιτική μεταφέρει σε συνέντευξή του στην «ΕΦΣΥΝ» ο Γιάννης Μηλιός, οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας επίσης ότι είναι κομβικό το να ενισχυθεί το Κόμμα και στις κάλπες. Ο Γ. Μηλιός στη συνέντευξή του σχολιάζει επίσης αναλυτικά την επικαιρότητα, όπως και τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας για την παρουσία του σε εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα, αναφέρει ότι με το Κόμμα τον χωρίζουν σημαντικές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, γεγονός που έχει καταγραφεί σε βιβλία, άρθρα κ.λπ., όμως, όπως προσθέτει, «σήμερα το ΚΚΕ αποτελεί τον κύριο πόλο αντίστασης στις πολιτικές του κεφαλαίου, για την προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια εντυπωσιακή επανεκτίμηση των αναλύσεων του παρελθόντος, η οποία μάλιστα περιέχει στοιχεία αυτοκριτικής. Ακόμα εντυπωσιακότερη είναι η αποτίμηση της δικής τους ιστορίας (που σε μεγάλο βαθμό είναι και δική μου, της πλειοψηφίας των κομμουνιστών μέχρι το 1968). (...)

Μετά τον συμβιβασμό και την ουσιαστική διάλυση του τμήματος της Αριστεράς που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ, κρίνω ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος και η στήριξη στο ΚΚΕ. Λάθη μπορούμε να καταλογίσουμε και στο παρελθόν και πιο πρόσφατα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη διαρκή, και με όρους συλλογικούς, υπεράσπισή του των αδύναμων, των λαϊκών τάξεων, ακόμη κι αν διαφωνεί ως προς κάποιες τακτικές. Σεβόμενος την ιστορικότητα ενός κόμματος που συνεχίζει 100 χρόνια αγώνων, υποστηρίζοντας, όχι για το μέγεθος ή τη σπουδαιότητά του, αλλά ως προσωπική διαδρομή, το δικό μου ερευνητικό και συγγραφικό έργο, εκτιμώ ότι μπορεί να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος για την αμφισβήτηση του καπιταλισμού, στην προοπτική του σοσιαλισμού.

Επίσης, θεωρώ κομβικό για τη συγκυρία το ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ως η κύρια συγκροτημένη και με σημαντικό εκτόπισμα στην κοινωνία, πολιτική δύναμη που συντάσσεται με τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Απαντώντας για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, αναφέρει: «Οχι βέβαια. Ούτε του ΚΚΕ ούτε οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Δεν ήμουν ποτέ επαγγελματίας πολιτικός, με την τρέχουσα έννοια. Συμμετείχα στην κεντρική πολιτική σκηνή, υπηρετώντας ένα πολιτικό σχέδιο. Πολιτική για μένα είναι πρωτίστως η κριτική και αμφισβήτηση του υπάρχοντος (...)».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γ. Μηλιός στέκεται στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση και τονίζει ότι «η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε, ήταν από πολύ νωρίς αναμενόμενη, σαν τρένο σταθερής τροχιάς. Ο συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ με το εγχώριο και διεθνές κατεστημένο είχε γίνει αρκετό διάστημα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να μείνω εκτός κυβέρνησης και εκτός Βουλής ήδη από το 2014...».

Τέλος, αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ για τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζει: «Βασική θέση της Αριστεράς σε όλες τις χώρες του πλανήτη είναι η διάλυση του ΝΑΤΟ και επομένως η αποχώρηση από (ή μη ένταξη σε) αυτό. Πιστεύω ότι το ριζοσπαστικό, αριστερό και φιλειρηνικό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να αγωνίζεται για την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και στη Βόρεια Μακεδονία για τη μη ένταξη σε αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ