Τρίτη 22 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Επιταχύνονται οι διεργασίες

Τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα επιταχύνει η συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, στην οποία άλλωστε όλα τα αστικά κόμματα ταυτίζονται.

Στο ΚΙΝΑΛ, εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας έθεσε η Φώφη Γεννηματά τον Θ. Θεοχαρόπουλο, μετά την απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, την Κυριακή, να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Η σχετική εισήγηση Θεοχαρόπουλου έγινε δεκτή στην ΚΕ κατά πλειοψηφία, αφού κατατέθηκαν και διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή του Θ. Μαργαρίτη για «παρών» ή αποχή.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επανέλαβε άποψη που είχε διατυπώσει τον Ιούνη του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ, με την οποία είχε καλωσορίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η Φ. Γεννηματά αποφάσισε έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ στα τέλη Μάρτη, ενώ χτες το μεσημέρι υπό την προεδρία της συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπερψηφίζουν τη συμφωνία και ότι επισπεύδουν διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΚΙΝΑΛ ως «ενιαίου πολιτικού φορέα» καθώς όπως είπε η Γεννηματά, «στην πράξη ο πολυκομματικός φορέας αντί να ενισχύσει τον πλουραλισμό, οδήγησε σε σύγχυση».

Από το Ποτάμι, αποχώρησε καταρχάς ο Γ. Αμυράς, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ακολούθησε η αποχώρηση και του Γρ. Ψαριανού (ήταν επίσης κατά της συμφωνίας), αφήνοντας το Ποτάμι με 3 βουλευτές (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης) και επομένως χωρίς δυνατότητα συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το Ποτάμι, πάντως, χτες το απόγευμα διοργάνωσε «συζήτηση» για το Σκοπιανό απέναντι «στους τακτικισμούς της κυβέρνησης και τις κομματικές κραυγές της αντιπολίτευσης», με ομιλητές για το Σκοπιανό και παριστάμενους, μεταξύ άλλων, παράγοντες όπως οι Στ. Μάνος, Π. Μανδραβέλης, Θ. Βερέμης, Μαριλένα Κοππά, Τ. Τέλλογλου, Χρ. Ροζάκης, Ν. Κοτζιάς κ.ά.

Από πλευράς ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», μίλησε για «τεχνητές πλειοψηφίες» που δίνουν στην κυβέρνηση «παράταση ζωής και άρα τη δυνατότητα να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών», ενώ αναπαράγοντας και το άλλοθι της ΝΔ, πρόσθεσε ότι «εάν η συμφωνία κυρωθεί, μετά δεν γυρίζει πίσω. Αυτή η συμφωνία αν κυρωθεί (...) τα αποτελέσματα που παράγει δεν είναι αναστρέψιμα». Κάνοντας εξάλλου «γαργάρα» τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται πίσω από τη συμφωνία και στους οποίους ευθυγραμμίζεται η ΝΔ, σημείωσε πως «μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει γιατί έχει τέτοια ζέση να περάσει τη συμφωνία, παίρνοντας από εδώ και από εκεί βουλευτές».

Την ίδια ώρα ο Π. Καμμένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», επιβεβαίωνε τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που κρύβονται πίσω από τη συμφωνία και τους οποίους προσπαθούν να κρύψουν όσοι σηκώνουν τον «αχό» της ονοματολογίας, καθώς και τη δική του συμβολή σε αυτούς με την «εναλλακτική» πρόταση για να προωθηθούν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα την οποία είχε καταθέσει προ μηνών. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είπα του πρωθυπουργού ότι εγώ θα κάνω μια προσπάθεια από τη μεριά μου να ικανοποιηθεί η πίεση η οποία μας ασκείται τα Σκόπια να περάσουν στον δυτικό κύκλο, με μια στρατιωτική συμφωνία, χωρίς αυτό να μας αναγκάσει να υποχωρήσουμε στο όνομα».

Κατά τα λοιπά, επέμεινε να απομακρύνει ο Αλ. Τσίπρας τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η κόντρα του με τον Ν. Κοτζιά και την κίνησή του «Πράττω», για την οποία αφήνει υπόνοιες περί χρηματισμού προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να προσφύγει εναντίον του στη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς, εξάλλου, μιλώντας στον ρ/σ «News24/7», χαρακτήρισε τον Π. Καμμένο «εθνικό συκοφάντη» και «εθνικό ψεύτη», στηλίτευσε τη στάση των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, σημειώνοντας για τον δεύτερο πως «ως πρωθυπουργός έκανε σειρά μυστικών ενεργειών και συμφωνιών, ήταν έτοιμος να δεχτεί "Μακεδονία - Σκόπια" και τώρα σιωπά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ