Αύριο συναντιούνται εργοδότες - εργατοπατέρες. Νομοθετική παρέμβαση - αν χρειαστεί - για τσάκισμα μισθών και Συμβάσεων
Οι «κοινωνικοί διάλογοι» είναι θεσμοθετημένοι από την ΕΕ και οδήγησαν διαχρονικά στο τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων. Να μην αφήσουν οι εργαζόμενοι να περάσει το νέο προαποφασισμένο έγκλημα |
Στο στόχαστρο μπαίνει ο κατώτατος μισθός, ο 13ος και 14ος μισθός, οι μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες), το «πάγωμα» των μισθών για τέσσερα χρόνια, ενώ προωθείται η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (εκ περιτροπής και 4ήμερη εργασία κ.ά.). Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, η κυρίαρχη αστική προπαγάνδα επιχειρεί να παρουσιάσει τις αντεργατικές επιλογές σαν «απαιτήσεις» της τρόικας και «προαπαιτούμενα» για τη νέα δανειακή συνθήκη, για να συγκαλύψει ότι αποτελούν στρατηγικές επιλογές των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, άρα και της ελληνικής πλουτοκρατίας, για ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης.
«Το θέμα είναι η ανταγωνιστικότητα και λέει (σ.σ. η τρόικα), στα θέματα που πρέπει να συζητήσετε περιλαμβάνονται: Μη μισθολογικό κόστος, 13ος-14ος, κατώτατος μισθός, ειδικά μισθολόγια. Αυτά είναι να μπουν στο τραπέζι, λέει η τρόικα. Οι εταίροι μπορεί να βάλουν άλλα 15. Το κρίσιμο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να προωθήσει τέτοιες αλλαγές που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτό είναι το μέγιστο». Αυτό τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, δίνοντας το εύρος της αντεργατικής επέλασης.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Λ. Παπαδήμος είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι «βρισκόμαστε παράλληλα σε δύο διαδικασίες, εσωτερικής υποτίμησης και δημοσιονομικής εξυγίανσης (...) Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, η οποία εν μέρει εξαρτάται από τη συγκράτηση των μισθών και από μια εσωτερική υποτίμηση, μείωση των τιμών και των μισθών. (...) Είναι φανερό ότι η διαδικασία αυτή εμπεριέχει πόνο (...) Αυτά έχουν αναπόφευκτα ως βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας».
Με στόχο την ισοπέδωση των μισθών, κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία και εργατοπατέρες ρίχνουν στο τραπέζι του «διαλόγου» και ετοιμάζονται να προωθήσουν:
Ο Π. Καψής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τον «κοινωνικό διάλογο», για να προωθήσει τα προαποφασισμένα μέτρα. «Η κυβέρνηση θα αφήσει τους εταίρους να καταλήξουν στις δικές τους προτάσεις και μετά ασφαλώς θα υπάρξει και τοποθέτηση της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η όποια συμφωνία για μείωση στους μισθούς, θα σερβιριστεί με την κοροϊδία ότι υπάρχει δήθεν «συμφωνία» για αποτροπή των απολύσεων και πως οι ανατροπές θα είναι τάχα προσωρινές. Οπως είπε, «αν πάτε και δείτε τα προβλήματα που έχουν στην πράξη οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις, θα δείτε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για συμφωνίες τέτοιες που να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα. 'Η ακόμη και για συμφωνίες, οι οποίες να έχουν μία ανταποδοτικότητα, το λέω έτσι. Δηλαδή, διασφαλίζεις θέσεις εργασίας, με ένα κόστος συγκεκριμένο, για ένα συγκεκριμένο διάστημα».
Μερτικό στον αποπροσανατολισμό του λαού διεκδίκησε την Κυριακή και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα Π. Καρβούνης, ο οποίος δήλωσε στο «Μέγκα» ότι «η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού». Οι αντεργατικοί εταίροι πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, για να συσκοτίσουν ότι σε ενιαίο μέτωπο χτυπάνε τους εργαζόμενους για λογαριασμό των μονοπωλίων. Τις δηλώσεις Καρβούνη απέφυγε να τις σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα θέματα αναφέρθηκαν από την τρόικα ως παραδείγματα, όχι ως κλειστός κατάλογος. Μπήκαν από την τρόικα. Να συζητηθούν και αυτά».
Ο Π. Καρβούνης, πάντως, στηρίζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σημείωσε ότι η τρόικα «έχει παροτρύνει να υπάρξει συζήτηση για το μισθολογικό κόστος» και πρόσθεσε ότι «η απόφαση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της «Ομάδας Εργασίας» της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχνεμπαχ, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» υποστήριξε πως «η συγκράτηση των μισθών και η αύξηση της παραγωγικότητας» θα βοηθήσουν στην κάλυψη της «υστέρησης» της ελληνικής ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ίδιος εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη του 2013 η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του «χάσματος ανταγωνιστικότητας», τονίζοντας παράλληλα πως «από το 2010 το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα περιορίζεται ταχύτερα από ό,τι στην Ευρωζώνη».
Αύριο Τετάρτη
Την Πέμπτη 17/1
Εκδηλώσεις για την παρουσίαση του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1949-1968) διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή, σχετικά με τα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για μισθούς και εργασιακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η εργατική τάξη πρέπει να απορρίψει τα διλήμματα και τις απειλές κυβέρνησης - τρόικας - μεγαλοεπιχειρηματιών καθώς και την κοροϊδία των βουλευτών και των συνδικαλιστών των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Μόνο αν στηριχθεί στην ταξική της ενότητα και το δικό της αγώνα, μπορεί να αποκρούσει τη νέα επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά της, να κατακτήσει το δίκιο της. Ολοι στον αγώνα, όλοι στα σωματεία, συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, συστράτευση με το ΚΚΕ».