Ικανοποιημένος από τη στάση του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, εκθειάζει το πνεύμα «συνεργασίας» που επέδειξε
Παρηγοριά και στήριξη στην κυβέρνηση, εν είδει ανταλλάγματος για την υποτελή στάση του Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, προσφέρει απλόχερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.
Ο Τ. Μίλερ, σε συνέντευξή του χθες στο «Εθνος», πλέκει το εγκώμιο του Κ. Σημίτη ουσιαστικά γιατί «τα έδωσε όλα» στους Αμερικανούς, και μάλιστα χωρίς καν να του ζητηθούν, αλλά την ίδια στιγμή δεν κάνει «βήμα πίσω», όταν καλείται να πάρει θέση σε συγκεκριμένα ζητήματα (ευρωστρατός, Κυπριακό).
Ο Τ. Μίλερ εκφράζει την ικανοποίησή του για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, λέγοντας ότι «η επικοινωνία μεταξύ μας είναι τόσο καλή και έτσι δεν επιφυλάσσουμε εκπλήξεις ο ένας στον άλλον. Δε χρειάζεται να το κάνουμε». «Η συνεργασία, συνεχίζει, είναι άψογη και σε όλα τα επίπεδα και μπορώ να δηλώσω ότι δεν υπάρχουν σημεία τριβής στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις». Αποφεύγει να απαντήσει αν υπήρξε διαφωνία σε κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν μεταξύ Σημίτη και Μπους και δεν έχει πρόβλημα να υιοθετήσει τον ισχυρισμό του Ελληνα πρωθυπουργού ότι «πρόκειται για μια σχέση μεταξύ ίσων»! Δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν πιέσαμε τον πρωθυπουργό», αλλά από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι δε χρειάστηκε, αφού είχε «προνοήσει» ο Κ. Σημίτης.
Ειδικά για την πάταξη της τρομοκρατίας, εκθειάζει τη βούληση της κυβέρνησης - «όσο το θέλουμε εμείς, άλλο τόσο το θέλει η ελληνική κυβέρνηση» - και τονίζει ότι «στη συζήτηση η λέξη που κυριάρχησε ήταν η συνεργασία. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού» (σ.σ. με «έδρα», όμως, την αμερικανική πρεσβεία...). Για το θέμα του ευρωστρατού, εμμένει στη γνωστή θέση ότι καλό είναι να συζητηθεί «κεκλεισμένων των θυρών» και, ταυτόχρονα, πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Οσο για το Κυπριακό, τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, αλλά δεν κρύβει ότι «θέλουμε να δούμε λύση του προβλήματος», προφανώς νωρίτερα.
Σύντομη περιγραφή των αποτελεσμάτων της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνει η διπλωματική στήλη της χθεσινής «Ουάσιγκτον Ποστ», που αρχίζει με την επισήμανση ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Σημίτης ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπους να ρίξει την πρώτη μπάλα μπέιζμπολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, και σημειώνει ότι για την ασφάλεια των Αγώνων η Ελλάδα θα δαπανήσει 600 εκατομμύρια δολάρια.
«Ο Μπους και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δέσμευση της Ελλάδος να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία και να διευρύνει το ρόλο της στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κ. Σημίτης ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος επίσημος που συναντήθηκε με τον Μπους μετά την εισαγωγή του ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Στη διεθνή μάχη κατά της τρομοκρατίας, η Ελλάδα έχει προσφέρει διευκολύνσεις για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών αεροσκαφών από τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη και ελληνικά πληρώματα έχουν επανδρώσει αεροσκάφη AWACS του ΝΑΤΟ, που περιπολούν τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Η Ελλάδα θα στείλει στο Αφγανιστάν δύναμη μηχανικού 130 ανδρών και δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130».
Και το άρθρο καταλήγει, σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, έχουν ηγηθεί μιας προσπάθειας, ώστε να εδραιωθεί μια νέα προσέγγιση των διεθνών σχέσεων της Ελλάδος με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τους γείτονές της, αντίθετα προς το ρεύμα του παλαιοκομματισμού».
Ο ενεργειακός τομέας στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, μετά την επίσκεψη Σημίτη στην Ουάσιγκτον
Ισως δεν αποτελεί σύμπτωση ότι αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουάσιγκτον η κυβέρνηση εμφάνισε τα θέματα ενέργειας ως βασική προτεραιότητα της ατζέντας της προεδρίας στην ΕΕ που ξεκινά το Γενάρη του 2003.
Ετσι, λοιπόν, ο ενεργειακός τομέας, μετά από τις παροτρύνσεις της Ουάσιγκτον, κατά τα φαινόμενα, αναμένεται να αποτελέσει πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τους στόχους που θα θέσει η Αθήνα, ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ στον ενεργειακό τομέα.
Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και έγινε μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στους τομείς του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επισήμανε ότι στην εποχή του ευρώ είναι απαραίτητη μια άλλη στρατηγική, ενώ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να παίζουν το ρόλο που τους αναλογεί σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, η πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει το Ενεργειακό στις προτεραιότητες της προεδρίας της στην ΕΕ είναι επιβεβλημένη, καθώς η Βαλκανική Χερσόνησος εμφανίζεται ως σημαντικό σταυροδρόμι στη διαδικασία μεταφοράς των ενεργειακών πόρων της Κεντρικής Ασίας προς τις αγορές της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως από το 2003 θα ξεκινήσει ουσιαστικά η υλοποίηση κάποιων από τα πολλά προγράμματα για την κατασκευή αγωγών που έχουν εκπονηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα ήδη διεκδικεί τη συμμετοχή της στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία προς τις χώρες της ΕΕ, έχοντας υπογράψει συμφωνίες για την κατασκευή αγωγών με την Τουρκία και την Ιταλία. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική συμφωνία είναι γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε με την αρωγή της Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της πολιτικής της «προσέγγισης» που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου. Γνωστή, επίσης, είναι η μακρόχρονη ελληνική προσπάθεια για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη.
Το σκηνικό στο οποίο καθοδηγείται να εμφανιστεί η χώρα γίνεται αντιληπτό στο πλήρες του μέγεθος, αν - ανάμεσα σε όλα τα άλλα - υπολογίσει κανείς: Πρώτον, το ενδιαφέρον της Μόσχας, όπως αυτό εκδηλώθηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στην Αθήνα, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα από ρωσικές εταιρίες. Δεύτερον, το πάγιο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον και των κολοσσιαίων αμερικανικών εταιριών στον τομέα της ενέργειας.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας διοργανώνουν πικετοφορία - πορεία, σήμερα Πέμπτη και ώρα 7.00 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών. Οι διοργανωτές καλούν τους νέους της περιοχής να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και να καταγγείλουν την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν.
Με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη, στις 3 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών.
H NE Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζει τις ευχαριστίες της στον σ. Παναγιώτη Ζιαβλιάκη, για την προσφορά 500 βιβλίων του με τίτλο «Το ξεκίνημα της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλία», για να διατεθούν προς όφελος της ΚΟ Λάρισας.
Ο Παναγιώτης Ν. Ζιαβλιάκης κατάγεται από το χωριό Αμπελάκια της Λάρισας. Εγινε μέλος της ΟΚΝΕ το 1932 και από το 1935 μέλος του ΚΚΕ. Διατέλεσε γραμματέας ΚΟΒ του χωριού, της ΑΕ Αμπελακίων του ΚΚΕ το 1943 και πήρε δραστήρια μέρος στο μεγαλειώδη αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Αργότερα διατέλεσε στέλεχος της Περιφερειακής Επιτροπής Λάρισας. Συνεχίζει να προσφέρει ακούραστα στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στο Βόλο όπου διαμένει.