ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταδικαστούν απερίφραστα οι τουρκικές προκλήσεις ενάντια στην Κύπρο

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κ. Παπαδάκη, στη χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Τροπολογίες που προτάσσουν τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων και ουσιαστικά νομιμοποιούν τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις κατέθεσαν ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι.
Τροπολογίες που προτάσσουν τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων και ουσιαστικά νομιμοποιούν τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις κατέθεσαν ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι.
Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του κυπριακού λαού για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην τοποθέτησή του χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, στη συζήτηση σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί την απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων και είναι αντίθετο στις προσπάθειες να υπονομευτεί με διατυπώσεις που προτάσσουν το μοίρασμα των υδρογονανθράκων και ανοίγουν δρόμο για διχοτομικές λύσεις και νομιμοποίηση των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων, αναφέροντας τα εξής:

«Το ΚKE στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού και στηρίζει τον αγώνα για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Η ΕΕ δεν έχει καταδικάσει ούτε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ούτε τις παραβιάσεις της Τουρκίας, ενώ το ΝΑΤΟ προκλητικά συστήνει αυτοσυγκράτηση σ' όλες τις πλευρές.

Tο KKE απαιτεί την απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων και είναι αντίθετο με τις προσπάθειες αυτή να υπονομευτεί με τροπολογίες στο ψήφισμα, οι οποίες προτάσσουν το μοίρασμα των υδρογονανθράκων, μεθοδεύοντας μια διχοτομική λύση, νομιμοποιώντας τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι στη μέγγενη των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για τις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού συνθλίβεται. Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο σε σύγκρουση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το λαό πρωταγωνιστή για τα δικά του συμφέροντα».

Επικίνδυνες τροπολογίες με το βλέμμα στους υδρογονάνθρακες

Ενδεικτική των μονοπωλιακών ανταγωνισμών που ξετυλίγονται σε βάρος του λαού της Κύπρου, και συνολικά των λαών της περιοχής, είναι η σειρά επικίνδυνων τροπολογιών που κατέθεσαν οι ευρωομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, στο σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, που συζητήθηκε χτες και ψηφίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κινούμενες με άξονα την εκμετάλλευση από τα μονοπώλια των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίζονται στην Κυπριακή ΑΟΖ και την πιο άμεση εμπλοκή του θέματος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι εν λόγω τροπολογίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι όλο αυτό το διάστημα η ΕΕ νομιμοποιεί τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Πιο απροκάλυπτη ήταν η τροπολογία των Πρασίνων, η οποία ζητούσε να προστεθεί στο σχέδιο ψηφίσματος η αναφορά πως το Ευρωκοινοβούλιο «φρονεί ότι το θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω προσέγγιση των δύο πλευρών και ενδεχομένως να ενταχτεί στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο μιας ευρείας δέσμης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο τη δίκαιη, διατηρήσιμη και ισότιμη κατανομή των πόρων».

Αυτό καθαυτό το σχέδιο ψηφίσματος ζητά τον τερματισμό των τουρκικών απειλών και μονομερών ενεργειών, και σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών - μελών της ΕΕ, άρα και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σχέδιο καλεί καταρχήν την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και να ενεργεί σύμφωνα με το «διεθνές δίκαιο». Εκφράζει τη δυσαρέσκεια της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, ενώ υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της στις 21/9/2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών - μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ.

Επιπλέον, το σχέδιο ψηφίσματος τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητά φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές. Ζητά να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Τέλος, στο σχέδιο ψηφίσματος η Ευρωβουλή εμφανίζεται να συμμερίζεται την άποψη του ΟΗΕ ότι η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της «σύγκρουσης», και πιστεύει ότι, με την «κατάλληλη διαχείριση», η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Τουρκικές αντιδράσεις

Την ένταση εξάλλου των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αποτύπωσε και η προχτεσινή συζήτηση στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Τουρκίας (ΜΚΕ), όπου ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Τούρκος υπουργός Β. Μποζκίρ χαρακτήρισε το σχέδιο ψηφίσματος της Ευρωβουλής «μονομερές», σημειώνοντας ότι, αν εγκριθεί, η Αγκυρα θα εκφράσει «άμεση αντίδραση». Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να προχωρήσει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστερήσεις για «πολιτικούς» λόγους. Στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί.

Ο νέος Επίτροπος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και είπε ότι χωρίς οριστική διευθέτηση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, η οργάνωση Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων που μένουν στο εξωτερικό (ATCA) έστειλε επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζητώντας να εφαρμόσει «σχέδιο Β'» στο Κυπριακό, στη βάση «δύο κρατών». Αναφέρεται ότι είναι απαράδεκτη η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για αναστολή των συνομιλιών στο Κυπριακό και σημειώνουν: «Ακόμη και εάν οι συνομιλίες επαναρχίσουν, οι υπερβολικές απαιτήσεις της ε/κ πλευράς μάς ανησυχούν και θεωρούμε ότι η διαδικασία δε θα στεφτεί με επιτυχία»...

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Δρομολογείται άμεσα η τριμερής Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών

Την πραγματοποίηση Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ίσως και εντός του 2014, στην Αθήνα, ώστε να προετοιμαστεί και η Σύνοδος Κορυφής των τριών κυβερνήσεων (στα πρότυπα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου), προανήγγειλε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τις χτεσινές διαβουλεύσεις των γγ των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, στην Αθήνα, με αντικείμενο τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας σε λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, την προώθηση θέσεών τους στον ανταγωνισμό με μονοπώλια άλλων χωρών της περιοχής.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι διαβουλεύσεις αυτές «προετοιμάζουν τώρα την συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, η οποία αποφασίσαμε να φιλοξενηθεί το ταχύτερο, εδώ στην Αθήνα, ώστε και εμείς να προετοιμάσουμε τη Σύνοδο Κορυφής, κατά τα αντίστοιχα της Συνόδου του Καΐρου». Οπως είπε, η υπουργική τριμερής δεν αποκλείεται να γίνει «πριν το τέλος του χρόνου».

«Τα θέματα είναι γνωστά», συνέχισε, «μας απασχολούν όλες οι ανοικτές περιφερειακές κρίσεις, η σταθερότητα στην περιοχή, μας απασχολούν ζητήματα εφαρμογής του Δικαίου της θάλασσας (βλ. ΑΟΖ) και ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας».

Εξάλλου, σε Κοινό Ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε μετά τις χτεσινές διαβουλεύσεις των τριών γγ των ΥΠΕΞ, σημειώνεται ότι στη συνάντηση κατ' αρχάς του Ελληνα, Α. Μητσιάλη και του Ισραηλινού Nissim Ben Shitrit, «οι δύο πλευρές εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις σε πολλά πεδία συνεργασίας μετά το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της 8ης Οκτωβρίου 2013 και συζήτησαν την προετοιμασία του 2ου G-2-G (Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2015 (...) Επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για περαιτέρω ενίσχυση των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομικών σχέσεών τους, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν το άριστο επίπεδο των διμερών πολιτικών σχέσεων. Συμφωνήθηκε, ως εκ τούτου, η επιτάχυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, η τεχνολογία υδάτινων πόρων, η περιβαλλοντική προστασία και η γεωργία. Η Ελλάδα και το Ισραήλ επιβεβαίωσαν, επίσης, το κοινό τους ενδιαφέρον για την προώθηση της συνεργασίας στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας».

Οι δυο τους προχώρησαν κατόπιν σε διαβουλεύσεις και με τον Κύπριο ομόλογό τους, Αλ. Ζήνωνα. Στο Κοινό Ανακοινωθέν τονίζεται ότι οι τρεις πλευρές «επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για προώθηση των οικονομικών τους σχέσεων και για ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της Ενέργειας στη βάση, μεταξύ άλλων, του τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη στη Λευκωσία, την 8η Αυγούστου 2013 από τους Υπουργούς Ενέργειας» των τριών χωρών. «Οι τρεις πλευρές συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παράνομες πράξεις και προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και για την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των τριών πλευρών για πραγματοποίηση συναντήσεων σε τακτική βάση, ο Ευ. Βενιζέλος προσκάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών Ισραήλ και Κύπρου «σε τριμερή συνάντηση που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες».

Παρουσίαση έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Οι ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ», σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Ομιλήτρια θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις - παρουσιάσεις της ίδιας έκδοσης:

  • Στα Χανιά, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., αίθουσα ΕΒΕ (4ος όροφος).
  • Στο Ηράκλειο, το Σάββατο 15/11, στις 7 μ.μ., αίθουσα Ανδρόγεω.

Τις παρουσιάσεις θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ