RIZOSPASTIS |
Συνοδεία κλιμακίου του Κόμματος επισκέφτηκε την εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου, παλαιοχριστιανική βασιλική της Θεσσαλονίκης, η οποία σήμερα σώζεται στην ίδια μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα - γεγονός που την καθιστά μοναδική στην ανατολική Μεσόγειο, το Μετρό και τις αρχαιότητες που αποκαλύφτηκαν κατά την κατασκευή του, ενώ ξεναγήθηκε και στη Ροτόντα, το αρχαιότερο μνημείο της πόλης, περίκεντρο θολοσκεπές κτίριο των αρχών του 4ου αιώνα μ.Χ., άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την πολιτισμική ταυτότητα και φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης.
RIZOSPASTIS |
Εκ μέρους του ΚΚΕ στις συναντήσεις συμμετείχαν ακόμα η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, καθώς και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο και την Περιφέρεια Βασίλης Τομπουλίδης και Σωτήρης Αβραμόπουλος.
Μετά τις συναντήσεις ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, όπως πάντα, καταρχάς με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ και σε συνέχεια με το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της επίσκεψής μας εδώ στη Θεσσαλονίκη. Επισημάναμε, αφού ενημερωθήκαμε, τις ανησυχίες μας για τα νέα πρότζεκτ και τα νέα σχέδια που αφορούν τη ΔΕΘ και τον χώρο τον συγκεκριμένο εδώ. Τονίσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για αναγκαιότητα ύπαρξης μητροπολιτικού πάρκου με πολλές, πολλαπλές πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες για τον λαό της Θεσσαλονίκης, τους εργαζόμενους, τους νέους, με αρκετό πράσινο στο κέντρο της πόλης και βεβαίως με διεύρυνση αυτού του χώρου και όμορους χώρους που είναι διαθέσιμοι, όπως, για παράδειγμα, είναι το Γ' Σώμα Στρατού που μπορεί να μεταφερθεί αλλού, το ΝΑΤΟικό στρατηγείο που δεν χρειάζεται να είναι μέσα στον ιστό και στο κέντρο της πόλης, και μια σειρά τέτοια ζητήματα και θέσεις που έχουμε πάγια ως ΚΚΕ.
Ταυτόχρονα επισημάναμε την αναγκαιότητα, όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα, να ενισχυθούν κυρίως οι μικροί επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι το κύριο ζητούμενο εδώ, και όχι αυτό που είναι στρατηγική και επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα και με τις νέες προτάσεις της. Φοβόμαστε για ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, διεθνικών και πολυεθνικών μονοπωλίων και ομίλων. Και σε αυτήν την κατεύθυνση βεβαίως στηρίζουμε και την πρόταση των εργαζομένων να εκφράζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο οι παραγωγικοί φορείς, κυρίως οι μαζικοί λαϊκοί φορείς της Θεσσαλονίκης και να έχουν αποφασιστικό ρόλο σε αυτό και όχι βέβαια να έρθει μια διορισμένη δοτή διοίκηση απ' το υπερταμείο ή απ' οπουδήποτε αλλού, η οποία θα υπηρετεί συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, επιδιώξεις κυβερνητικές της σημερινής ή όποιας αστικής κυβέρνησης αύριο».
RIZOSPASTIS |
Οπως είπαν, το 1/3 των οδηγών του ΟΑΣΘ, δηλαδή 340, είναι συμβασιούχοι και τέλος Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις τους. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κάνουν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους, όμως αμείβονται με χαμηλούς μισθούς. Επίσης δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ήταν προϋπόθεση, για την πρόσληψή τους.
Κατήγγειλαν ότι και η δική τους περίπτωση, όπως και των συναδέλφων τους οδηγών στα ΚΤΕΛ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, αποδεικνύει ότι το μέλλον που σχεδιάζουν για τη συγκοινωνία είναι φτηνοί εργαζόμενοι σε διαρκή εργασιακή ομηρία.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στο αίτημά τους και δεσμεύτηκε για κοινοβουλευτική παρέμβαση σε αυτήν την κατεύθυνση.
Και παράλληλα, τους κάλεσε να δυναμώσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Θ. Καπέτη, μέλος του ΠΓ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.