ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ»
Αντιλαϊκό λάφυρο στα παζάρια με την τρόικα

Με ενίσχυση της πάλης του πρέπει να απαντήσει ο λαός στην πολιτική που γεννά «πρωτογενή πλεονάσματα» στις πλάτες του, για να ταΐζει με περισσότερο χρήμα τα μονοπώλια

MotionTeam

Με ενίσχυση της πάλης του πρέπει να απαντήσει ο λαός στην πολιτική που γεννά «πρωτογενή πλεονάσματα» στις πλάτες του, για να ταΐζει με περισσότερο χρήμα τα μονοπώλια
Στα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 και την περαιτέρω απογείωσή τους για το 2014, ποντάρει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στο προσεχές διάστημα.

«Εγινε πλήρης αποτίμηση για το 2013, υπάρχει συμφωνία σε αριθμούς και υπάρχουν μόνο οριακές αποκλίσεις», είναι το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενόψει και της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται τα παζάρια και γύρω από το νέο «μοντέλο χρηματοδότησης», σε συνδυασμό με τους τρόπους ελάφρυνσης του κρατικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα και από τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ, ανεξάρτητα και από το μείγμα της πολιτικής που τελικά θα επιλεγεί, τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης περιόδου θα παραμείνουν σε ισχύ, ενώ θα εμπλουτίζονται διαδοχικά με νέα. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2014 απογειώνεται στα 2,9 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που καταγράφεται το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής προκύπτει ανάγλυφα και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το Γενάρη του 2014. Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 811 εκατ. ευρώ (από 415 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2012) και είναι αποτέλεσμα της παραπέρα μείωση των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες καθώς και των ασήκωτων φόρων που φορτώνουν στα λαϊκά νοικοκυριά. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή αυτές που αφορούν σε συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια, μισθούς στο δημόσιο τομέα κ.ά., συρρικνώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ (-25,6%) και διαμορφώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ (από 3,9 δισ. το Γενάρη του 2012).

Για «εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα» κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, το οποίο «δίνει ένα πολύ μεγάλο επιχείρημα να οριστικοποιήσουμε την έξοδο από την κρίση, το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας». Οπως και ο ίδιος επισήμανε «η Ελλάδα ως χώρα - μέλος της Ευρωζώνης, πάντα θα τελεί υπό έλεγχο, όπως ακριβώς και οι άλλες 17 χώρες της Ευρωζώνης». Σχετικά με το κρατικό χρέος, σημείωσε πως η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται στα χέρια δημόσιων θεσμών και εταίρων, στα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, στο ΔΝΤ, στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν πρέπει στις πλάτες της Ελλάδας να διεξάγεται και πάλι ένας ανταγωνισμός μεταξύ διεθνών θεσμών».

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) διερευνά το έδαφος για τη λεγόμενη «έξοδο στις αγορές», δηλαδή για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές, μέσω εκδόσεων ομολόγων, σχετικά περιορισμένου ύψους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού «οι θεσμικοί εταίροι της χώρας θέλουν να δουν ότι η Ελλάδα ανακτά την πρόσβαση στις αγορές με έναν αξιόπιστο και μόνιμο τρόπο».

  • Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχώρησε χτες σε δημοπρασία 10ετούς ομολόγου, αντλώντας 3 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 5,1%. Οι προσφορές που υπέβαλαν οι «επενδυτές» έφτασαν στα 9,5 δισ. ευρώ.
Διαχείριση των «κόκκινων δανείων» προς όφελος του κεφαλαίου

Τα «διαρθρωτικού» χαρακτήρα μέτρα που θα εφαρμοστούν στη φάση ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των επιχειρηματικών κερδών ανεβαίνουν ψηλά στην ατζέντα της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες που αφορούν στην παραπέρα απελευθέρωση πλειστηριασμών κατοικιών για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, σε συνέχεια της σταδιακής άρσης της παρεχόμενης προστασίας που ξεκίνησε το Γενάρη του 2014.

Σχετική κυβερνητική σύσκεψη έγινε χτες υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Παρασκευή συνέρχεται σε επίσημη συνεδρίαση η διυπουργική Επιτροπή. Το νέο πλαίσιο, που αναμένεται να ξεκινήσει από την 1/1/2015, έχει ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

-- Συγκρότηση «κυβερνητικού συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος» και για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην «επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με τις καθυστερούμενες οφειλές» και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην αγορά ακινήτων.

-- Προδιαγράφονται κριτήρια, όπως του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», με τα οποία εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά προκειμένου να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών, περιορίζοντας έτσι στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας.

-- Κριτήριο προστασίας θα είναι τα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης», τα οποία θα προσδιορίζονται κάθε χρόνο από την ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα «στατιστικά κατώφλια» της επίσημης φτώχειας.

-- Διαμόρφωση τραπεζικού «κώδικα δεοντολογίας» από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι 31/12/2014. Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις σχετικά με τις διαδικασίες «αξιολόγησης κινδύνου» από την πλευρά των τραπεζών και την αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής από τους δανειολήπτες

Είναι φανερό ότι σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση της προστασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καταπώς οι ίδιες κρίνουν. Στο 40% υπολογίζεται να ανέλθουν τα προβληματικά δάνεια (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) για το 2014, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις από την πλευρά των τραπεζών. Ηδη διαμορφώνονται στο 32% του συνόλου των χορηγήσεων ή σε περίπου 70 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία επίσημα στοιχεία, όπως προκύπτουν και από τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενήργησε η BlackRock.

Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι και η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου, είναι στις προτεραιότητες της συγκυβέρνησης. Σε στρατηγική επιλογή αναδεικνύεται η συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, η διεργασία που δείχνει την πόρτα της εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» των πλέον αδύναμων κρίκων, καθώς και επιχειρηματιών που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη διαπάλη για τον έλεγχο και τον προσδιορισμό των τιμών στο λιανεμπόριο.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Μελετούν τρόπους αύξησης των μεριδίων αγοράς των εξαγωγών

Η διαδικασία εισαγωγής, διύλισης, επεξεργασίας και επανεξαγωγής προϊόντων πετρελαίου κυριαρχεί στο ελληνικό εξωτερικό εμπόριο, με τις εισαγωγές του αργού πετρελαίου να αποτελούν το 30,6% της συνολικής αξίας των εισαγωγών και τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων να αποτελούν το 34,6% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών.

Το στοιχείο αυτό καταγράφεται σε μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς, όπου εξετάζεται η διάρθρωση του ελληνικού εμπορικού ισοζυγίου κατά την περίοδο 2002 - 2012, και ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει η πολύ μικρή προστιθέμενη αξία των ελληνικών εξαγωγών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, «πρόκειται για βασικά αγαθά τα οποία εξάγονται σε ακατέργαστη και πρωτογενή μορφή χωρίς να υφίσταται καμία περαιτέρω επεξεργασία επί ελληνικού εδάφους».

Οσον αφορά την αύξηση των μεριδίων αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές, η μελέτη συμπεραίνει ότι ένας τέτοιος στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της περαιτέρω συμπίεσης του «εργατικού κόστους» αλλά μέσω της εγχώριας επεξεργασίας των προϊόντων, κυρίως μεταλλευμάτων και αγροτικών. Στη μελέτη επισημαίνεται η επίπτωση της κρίσης στα μεγέθη εξωτερικού εμπορίου, με την πιο έντονη μεταβολή στις εισαγωγές να καταγράφεται στα οχήματα και στις εξαγωγές στο έτοιμο ένδυμα, το οποίο παρουσιάζει αισθητή μείωση τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος όγκος των εισαγωγών αφορούν το πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα τα οποία αποτελούν το 30,6% της συνολικής αξίας, ακολουθούν τα ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα με 6,4%, τα ηλεκτρικά μηχανήματα και συσκευές με 4,2%, ενώ, ως προς τις εξαγωγές, τα πετρελαιοειδή αντιπροσωπεύουν το 34,6%, τα φρούτα και λαχανικά το 6,8%, τα μη σιδηρούχα μέταλλα το 6,2%, σίδηρος και χάλυβας το 3,8% και τα ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα το 3,7%.

Βασικοί εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών προϊόντων αποτελούν η Τουρκία με 9,6% επί της συνολικής αξίας, η Ιταλία με 8,5%, η Γερμανία με 7,1%, η Βουλγαρία με 5,6% και η Κύπρος με 5,5%, ενώ σε ό,τι αφορά τις χώρες προέλευσης των εισαγωγών πρώτη είναι η Ρωσία με 11,3% επί της συνολικής αξίας, η Γερμανία με 9,7%, η Ιταλία με 8,4%, η Κίνα και η Ολλανδία με 5%. Επίσης, οι βασικοί προμηθευτές πετρελαιοειδών στη χώρα μας, με όρους συνολικής αξίας, είναι η Ρωσία με 8,8%, το Ιράν με 4,5%, η Σαουδική Αραβία με 4,2%, το Ιράκ με 2,7%, ενώ την πρώτη πεντάδα της συνολικής αξίας των εισαγωγών συμπληρώνει η Νότια Κορέα, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πλοίων, κυρίως δεξαμενόπλοιων και άλλων πλοίων μεταφοράς εμπορευμάτων στους Ελληνες εφοπλιστές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, είτε με «κούρεμα» είτε με επιμήκυνση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για το πρωτογενές πλεόνασμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το πρωτογενές πλεόνασμα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της φοροληστείας, των περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις, στην Υγεία και την Παιδεία των χιλιάδων απολύσεων, γι' αυτό και ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει για την επίτευξή του, πολύ περισσότερο να πάρει μέρος σε μια αντιπαράθεση για το ύψος του. Οσοι εμφανίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα ως ένα ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το χρέος κρύβουν ότι η όποια επιλογή, είτε με επιμήκυνση είτε με "κούρεμα" χρέους, θα συνοδεύεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ