Η αλχημεία είναι προφανής:
Αλλο πράγμα είναι το Μνημόνιο - λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - κι άλλο πράγμα είναι η Δανειακή Σύμβαση!
Το πρώτο - λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - θα το ακυρώσουμε (;). Τη δεύτερη θα την επαναδιαπραγματευτούμε.
*
Αλλά:
Εκεί είναι, σελίδα 59, παράγραφος 8 της Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου, που απερίφραστα αναφέρεται:
«Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο...»!
Δηλαδή - παρά τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ - το Μνημόνιο και η Δανειακή είναι ένα πράγμα. Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
*
Επιπλέον:
Αυτή η Δανειακή Σύμβαση είναι που απερίφραστα θέτει την Ελλάδα (άρθρο 13, παράγραφος 1, σελ. 86) υπό το «αγγλικό δίκαιο» και συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η Παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο»!
*
Εκεί είναι (άρθρο 13, παράγραφος 2, σελ. 86) που η Ελλάδα τίθεται υπό την
«αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου»!
*
Εκεί είναι (αρθρο 13, παράγραφος 4, σελ. 86-87 της Δανειακής Σύμβασης) όπου αναφέρεται το εξής καταπληκτικό:
«Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο»!
*
Τι μας λέει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ;
Οτι αυτό το ανεπανάληπτο όργιο που λέγεται «Δανειακή Σύμβαση»,
με το οποίο η Ελλάδα τίθεται υπό το αγγλικό δίκαιο (!),
με το οποίο η Ελλάδα «απαλλάσσεται» από τα ...βάρη κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας,
με το οποίο η Ελλάδα «παραιτείται» κάθε ασυλίας της περιουσίας της έναντι των δανειστών,
αποτελεί - κατά τον ΣΥΡΙΖΑ - ένα πλαίσιο που δεν είναι απορριπτέο, δεν είναι καταγγελτέο, δεν είναι ακυρωτέο!
Αντίθετα αυτό το έκτρωμα ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει γιατί, όπως λέει, σε αντίθεση με το Μνημόνιο που είναι «κακό», η «Δανειακή» είναι «καλή» και «συζητήσιμη», ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ τη ...διαπραγματεύεται.
Κι αυτό - λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι «αριστερή» πολιτική...
Αντρέας Λοβέρδος.
Ο κύριος «φεύγω με το κεφάλι ψηλά»!
Ετσι είχε δηλώσει αποχωρώντας από το υπουργείο Υγείας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο νέο υπουργό.
Ο κύριος που μαζί με τον Παπανδρέου, τον Βενιζέλο και τον Παπακωνσταντίνου εκπροσωπούν στον ανώτατο βαθμό αυτό που λέμε «ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και του ΔΝΤ».
Ο κύριος που παρέλασε επί διετία εκατοντάδες φορές από τα κανάλια για να διαφημίσει ως «σωτήριο» έργο τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας, τη διάλυση των νοσοκομείων, τη διάλυση κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας.
Ο κύριος που αποτελεί συνώνυνο της εξαθλίωσης εκατομμυρίων συνταξιούχων.
*
Ε, λοιπόν, αυτός ο κύριος είναι που χωρίς ίχνος ντροπής, σε ένα αποθεωτικό ρεσιτάλ πολιτικής ξετσιπωσιάς, εμφανίστηκε προχτές στις τηλεοράσεις, επιστρατεύοντας το ίδιο γνωστό ύφος της ατσαλάκωτης αυταρέσκειας, για να ασκήσει κριτική
(σ.σ.: ποιος; ο Λοβέρδος!!)
για το έγκλημα που συντελείται εναντίον των καρκινοπαθών και όλων των αρρώστων με τα φάρμακα που έχουν ανάγκη...
Ο κύριος Λοβέρδος.
Αυτός που θα έπρεπε να απολογείται, αυτός που κάθε τρεις και λίγο πανηγύριζε γιατί έπαιρνε τη μια απόφαση μετά την άλλη «μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης» με τις οποίες κόβονταν τα φάρμακα στους ασθενείς, ζητάει και τα ρέστα!
Πρόκειται για κλασική περίπτωση πολιτικού ανδρός - ο Λοβέρδος - όπου τυγχάνει πλήρους εφαρμογής η ρήση του... Λοβέρδου:
«Δεν υπάρχει σάλιο»!
1821 H μάχη του Δραγατσανίου στη Μολδοβλαχία στις 6 και 7 του Ιούνη και η νίκη των Τούρκων σήμανε το άδοξο τέλος της εκστρατείας του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
1909 Απεργία τροχιοδρομικών Αθήνας με αίτημα 10ωρη εργάσιμη μέρα. Η απεργία έληξε με επιτυχία.
1933 Γίνεται απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου, που, όπως αποδείχτηκε, οργανώθηκε από το διευθυντή της Γενικής Ασφαλείας, Ι. Πολυχρονόπουλο, σε συνεργασία με το λήσταρχο Καραθανάση. Ο Βενιζέλος στην κατάθεσή του είπε: «Δε θεωρώ αμέτοχο και τον Μεταξά της ποινικής ευθύνης».
1943 Οι Ιταλοί κατακτητές εκτελούν 106 πατριώτες στο Κούρνοβο. Λίγες μέρες πριν, τη νύχτα της 1ης προς 2α του Ιούνη, ένα τμήμα καταστροφών του ΕΛΑΣ Ρούμελης, με την προστασία τμημάτων του Αρχηγείου Δομοκού, ανατίναξε τη σιδηροδρομική σήραγγα του Κουρνόβου την ώρα που περνούσε ιταλική αμαξοστοιχία γεμάτη στρατό και υλικά. Σκοτώθηκαν 550-600 Ιταλοί φασίστες και η συγκοινωνία διακόπηκε για αρκετές μέρες.
1944 Εκτελέστηκε ο Κώστας Χατζήμαλης, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1908 στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας.
«Εμείς είμαστε κόμμα ευθύνης. Το πρώτο το οποίο έχω ήδη πει σήμερα στη Βουλή και έχω δηλώσει ξεκάθαρα, είναι ότι εμείς, η Ελλάδα, έχει φιλότιμο, σέβεται τη συνέπειά της και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να τηρήσει και να σεβαστεί και τις υπογραφές της».
(Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της ΝΔ, «MEGA», 1/11/2010)
*
«Η Ελλάδα τιμά την υπογραφή της γιατί το κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια».
(Δημήτρης Αβραμόπουλος, αντιπρόεδρος της ΝΔ, συνέντευξη Τύπου, 6/9/2010)
*
«Από τη στιγμή που μια χώρα, το κράτος μας, η ελληνική πολιτεία, έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι σε τρίτους, δεσμεύσεις τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι με βάση την αρχή της συνέχειας του κράτους να τις τιμάμε, από εκεί και πέρα δεν τίθεται θέμα ως προς αυτό».
(Κώστας Τζαβάρας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «Κανάλι 1», 24/8/2010)
*
Αυτές είναι - μερικές μόνο - απαντήσεις που έχει δώσει η ΝΔ σχετικά με το ερώτημα τι θα έκανε με το πρώτο Μνημόνιο, εφόσον γινόταν κυβέρνηση.
Και τώρα ρωτάμε:
Αν τα προηγούμενα οι της ΝΔ με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρό της - ότι δηλαδή θα εφάρμοζαν απαρέγκλιτα το πρώτο Μνημόνιο - τα έλεγαν για ένα Μνημόνιο το οποίο δεν το είχαν ψηφίσει,
τότε, για το δεύτερο Μνημόνιο, που το ψήφισαν κιόλας, και για το οποίο απέστειλαν και εγγυητικές επιστολές από πάνω,
τι να περιμένουμε;
Οτι θα το... επαναδιαπραγματευτούν;